8.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 8η)

Όγδοη μέρα και οι ευλογίες συνεχίζονται σε όσους υπακούν τον Λόγο και το θέλημα του Θεού. 

Στον στίχο 12 ο Θεός επιμένει στην υπόσχεση της βροχής στον κατάλληλο χρόνο, αφού χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, έτσι ώστε ό,τι κάνεις με τα χέρια σου να επιβραβεύεται με πλούσιες ευλογίες. Κι όταν προκόβεις χάρη στην υγιή σου καλλιέργεια που αποδίδει με πλούσια παραγωγή, τότε η ευλογία προχωράει στην ευημερία. Και δεν μιλάμε μόνο για καλλιέργεια της γης εδώ, η καλλιέργεια και η παραγωγικότητα βρίσκουν εφαρμογή σε κάθε τομέα της ζωής μας και σήμερα, επαγγελματική, οικογενειακή ή προσωπική. Μόνο με τον Θεό δίπλα του ο άνθρωπος προκόβει προς οδό σωτηρίας και προς αιώνια ζωή. 

Ο Θεός στο σημερινό απόσπασμα λέει ότι δεν θα σε αφήσει στην ανέχεια, δεν θα σου επιτρέψει να φτάσεις στην ανάγκη να δανειστείς για να ζήσεις, αντίθετα, εσύ, ο ευλογημένος από τον Θεό, θα έχεις τη δυνατότητα να δανείζεις στον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, και θα τον βοηθάς με κάθε τρόπο, όχι μόνο με υλικό, γιατί ο Θεός ποτέ δεν μιλάει μόνο σε ένα επίπεδο, με την ευλογία και το έλεος που σου δόθηκε από τον Θεό να μεταλαμπαδεύεται και στον διπλανό σου και εκείνος στον διπλανό του κ.ο.κ.

Στίχοι 13 και 14 και οι ευλογίες αυξάνονται ακόμα περισσότερο. Δεν προκόβεις μόνο, δεν ευημερείς μόνο, δεν βοηθάς μόνο τους συνανθρώπους, δεν γίνεσαι μόνο ανεξάρτητος και αυτόνομος, γίνεσαι η κεφαλή, όχι ο ουραγός. Γίνεσαι ο επάνω και όχι ο κάτω, ελεύθερος, δηλαδή, και όχι υπόδουλος ή εξαρτημένος ή μπερδεμένος ή παγιδευμένος ή ηττημένος. Γίνεσαι ηγέτης, γίνεσαι αυτός που μπορεί να κατευθύνει πράγματα και πορεύεται μέσα από δύσκολες καταστάσεις. Δίνεις σοφές συμβουλές, μοιράζεσαι ιδέες, πρωτοπορείς, δίνεις λύσεις, έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων, ακόμα-ακόμα, και του εαυτού σου, ο πιο δύσκολος αγώνας όλων. 

Πάλι δεν περιοριζόμαστε στα χαμηλά επίπεδα αντίληψης, είπαμε, προσπαθούμε να μελετούμε τον Θεό σε πολλαπλά επίπεδα για περισσότερη κατανόηση της σοφίας του Θεού. Γι' αυτό η μελέτη της Αγίας Γραφής πρέπει να γίνεται με επιμέλεια, υπομονή, επιμονή και πολλή προσευχή. 

Πώς γίνεται, λοιπόν, αυτό, να γινόμαστε η κεφαλή και όχι η ουρά; Με την ευλογίες που δεχόμαστε από τον Θεό. Πώς δεχόμαστε όλες αυτές τις ευλογίες; Φυλάττουμε τις εντολές. Εκτελούμε τις εντολές. Τις φυλάττουμε με συστηματική μελέτη του Λόγου του Θεού. Τις εκτελούμε χωρίς παρεκκλίσεις δεξιά κι αριστερά, χωρίς να μας γοητεύουν ξένοι θεοί με τα γόητρα, τα θέλγητρα και τις όποιες υποσχέσεις τους. Μένουμε εδώ, φύλακες και στρατιώτες Χριστού, εστιασμένοι στον Λόγο του Θεού και στο θέλημά Του και πουθενά αλλού, αν θέλουμε να ζούμε κάτω από την ευλογία Του δεχόμενοι τα πλούσια δώρα Του, τότε, και σήμερα, και πάντα.

Ημέρα 8η - Δευτερονόμιο 28: 12-14

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗




Δεν υπάρχουν σχόλια: