15.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 15η)

Το να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου είναι μια εκ των Δέκα Εντολών που έχει δώσει ο Θεός στον άνθρωπο. Αυτή η εντολή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, φαίνεται και από την κατάταξη στην οποία βρίσκεται, αμέσως μετά τις εντολές του ανθρώπου προς τον Θεό και η πρώτη από τις εντολές του ανθρώπου σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Είναι μια σημαντική εντολή, η οποία καθορίζει τις αρμονικές σχέσεις ανάμεσα τους γονείς και τα παιδιά τους, μια εντολή που αγγίζει τον πυρήνα του οικογενειακού ιστού, και που η τήρηση ή η καταπάτησή της καθορίζει την ευτυχία ή την δυστυχία μέσα στις οικογένειες. 

Παρατηρούμε ότι στον Δεκάλογο των Εντολών, δεν υπάρχει η εντολή αγάπα τα παιδιά σου. Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει επειδή θεωρείται αυτονόητο ένας γονιός να αγαπάει τα παιδιά του και ότι κάνει τα πάντα, προκειμένου να τα βλέπει να μεγαλώνουν σωστά και να προκόβουν, ακόμα κι αν η ανωριμότητα της ηλικίας των παιδιών δεν τα αφήνει να το αναγνωρίσουν και να το εκτιμήσουν ως οφείλουν. Με αυτή την αφετηρία, το να αγαπάει το παιδί τον γονιό του, ή να τον τιμάει ή να τον σέβεται, σεβόμενος αυτά που του λέει ο γονιός, δεν θεωρείται πάντα αυτονόητο. Σου δίνει, λοιπόν, την εντολή Τίμα τους γονείς σου, και όχι αγάπα, γιατί την τιμή είναι πιο επιτακτικό να την αναγνωρίζεις και να την σέβεσαι όντας παιδί, όποιας ηλικίας και αν είσαι.

Το να τιμάς τον γονιό σου είναι μια εντολή που δεν σταματάει στην ενηλικίωση, είναι μια εντολή που βαστάει εφ' όρου ζωής. Για το παιδί, το να τιμάει τους γονείς του είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει σαν ευχαριστώ, σαν αναγνώριση όλων των θυσιών, και των δυσκολιών και των αγώνων που υπέμειναν αυτοί οι γονείς, μπορούσαν - δεν μπορούσαν, για να είναι εκείνος ένας άνθρωπος με βάσεις, έτοιμος να αντιμετωπίσει την ζωή και τις προκλήσεις της. Και είναι πραγματικά λυπηρό όταν βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, που τους έχουν προσφερθεί τα πάντα έτοιμα στο χέρι, να διαγράφουν εντελώς τους γονείς τους από τη νέα τους ζωή, με το που ανοίξουν τα φτερά τους. Είναι καταπάτηση εντολής, και όχι προσωπικών γούστων ή αντιλήψεων και απόψεων. Η εντολή είναι εντολή, και ο Θεός που είναι δίκαιος και όλα τα βλέπει, δεν μπορεί να δεχτεί να καταπατάται η εντολή που ο ίδιος έχει δώσει, σε ανθρώπους αχάριστους, άκαρδους, εγωιστές και συμφεροντολόγους, όπως τα παιδιά εκείνα, που επιλέγουν να μην τιμούν τους γονείς τους για τον οποιονδήποτε λόγο ή δικαιολογία, όσο σημαντικά κι αν αυτά μπορεί να φαντάζουν μέσα στο ανώριμό τους μυαλό.

Ημέρα 15η - Παροιμίες 6: 20

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗


Δεν υπάρχουν σχόλια: