6.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 6η)

Δευτερονόμιο 11:13-15 σήμερα, και ο Θεός μιλάει για άλλη μια υπόσχεση. Σου χαρίζει βροχή στους κατάλληλους καιρούς για καλή σοδειά, και σου χαρίζει και γρασίδι χλωρό για να ταΐζεις τα ζώα σου, να κρατιούνται γερά και δυνατά, ώστε να μπορούν να πληθαίνουν και να γίνονται χρήσιμος αρωγός στις εργασίες του αγρού. Με αυτό τον τρόπο, σου καλύπτει τις τροφικές σου ανάγκες, εσένα και της οικογένειάς σου, αλλά και των ζώων σου. Πότε εκπληρώνονται όλα αυτά; Όταν υπακούς στο θέλημα του Θεού, κι όταν Τον αγαπάς με τον τρόπο που ο Θεός θέλει να Τον αγαπάς, έτσι όπως αναλύσαμε στα εδάφια στην χθεσινή ανάρτηση.

Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο αλληλένδετη είναι η σχέση ανάμεσα στην υπακοή μας στον Θεό με τις υποσχέσεις που απορρέουν από αυτή. Το ότι μας προστατεύει μέσω των ιδανικών καιρικών συνθηκών και της παραγωγικής καρποφορίας, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, δεν είναι άνευ σημασίας, κάθε άλλο παρά. Βλέπουμε τι συμβαίνει, ειδικά φέτος το καλοκαίρι, με τις απερίγραπτες πυρκαγιές που έχουν απανθρακώσει τα πάντα, αλλά και την ξηρασία που βρίσκεται στο κατώφλι της χώρας, προμηνύοντας με τρόμο τον αφανισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που θα επιφέρει επισιτιστική κρίση, η οποία θα επηρεάσει, φυσικά, όλους μας. Οι λίμνες, τα ποτάμια, οι καταρράκτες, όλοι σχεδόν οι ταμιευτήρες νερού ανά την Ελλάδα, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν υπάρξει ποτέ. Ναι, φταίνε και οι κακόβουλοι που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να καταστρέφουν ό,τι βρίσκεται γύρω τους, σκοτεινοί, άνομοι υπηρέτες του σκοτεινού. Και, ναι, φταίει και η κλιματική αλλαγή, το καθημερινό νέο της ημέρας, το οποίο έχουμε κουραστεί να ακούμε. Όμως, σύμφωνα με τον Λόγο του Θεού, όλα αυτά συμβαίνουν, όταν ο άνθρωπος δεν κάνει υπακοή στον Θεό.

Αν το δει κανείς από την πλευρά του Θεού και από την πλευρά των ανθρώπων που ανήκουν σε Αυτόν, και όχι από την πλευρά των ανθρώπων που ανήκουν στον κόσμο, τα δεδομένα φωτίζονται με ένα άλλο φως, ένα φως ιλαρό. Είναι ο Θεός που ορίζει το τι γίνεται στον κόσμο μας, η παντοδυναμία Του, η διορατικότητά Του, το σχέδιό Του για τους ανθρώπους και τη γη, η οποία Του ανήκει. Όλα υπηρετούν τον Ένα, τον Άγιο, τον Παντοκράτορα, τον Παντοδύναμο. Δεν είναι οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα της ανθρωπότητας, ούτε ο διάβολος, ούτε η κακή μας τύχη. Ο Θεός κινεί τα πάντα, βρίσκεται πίσω από όλα, ξέρει τις καρδιές των ανθρώπων, ξέρει τις πράξεις τους και τις προθέσεις τους προτού καν αυτά εμφανιστούν, προτού γίνουν σκέψη μέσα στο μυαλό τους. Σε πόσα σημεία μέσα στην Αγία Γραφή ο Θεός ζητάει από εμάς να Τον εμπιστευτούμε; Ορίστε ένα: 

"Γι' αυτό σας λέω (ο Ιησούς Χριστός μιλάει εδώ): Να μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι να φάτε και τι να πιείτε. Ούτε για το σώμα σας τι να ντυθείτε. Δεν είναι η ζωή πολυτιμότερη από την τροφή και το σώμα από το ένδυμα; Κοιτάξτε με προσοχή τα πουλιά του ουρανού, ότι δεν σπείρουν ούτε θερίζουν ούτε συγκεντρώνουν σε αποθήκες, και ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει. Εσείς, δεν είστε πολύ ανώτεροι από αυτά; Αλλά, ποιος από εσάς, μεριμνώντας, μπορεί να προσθέσει έναν πήχη στο ανάστημά του;" - Κατά Ματθαίον 6: 25-27

Γιατί μας το ζητάει αυτό, να Τον εμπιστευτούμε, που θα πει, να Τον πιστέψουμε, που θα πει, να Τον γνωρίσουμε πρώτα, να Τον μελετήσουμε, που θα πει, να χαράξουμε τον Λόγο Του μέσα στις καρδιές μας, που θα πει, να Τον αγαπήσουμε, που θα πει, να ακολουθούμε το θέλημά Του μέσα από την υπακοή μας προς Αυτόν, επειδή ακριβώς Τον αγαπάμε και επειδή Τον εμπιστευόμαστε; Γιατί ξέρει ότι εμείς από μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτοί που κάνουν του κεφαλιού τους, έχοντας τις δικές τους προσωπικές ατζέντες κατά της φύσης και των ζώων και των φυτών και των ανθρώπων προς δικό τους όφελος, δεν ανήκουν στον Θεό και είναι θέμα χρόνου να έρθει η ανταπόδοση και η δικαιοσύνη, αφού ο Θεός δεν είναι μόνο Θεός της αγάπης, είναι και Θεός της δικαιοσύνης, ώστε, μετά τον χαλασμό και τον όλεθρο που φέρνει η ανομία και αποστασία του ανθρώπου, με τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα που βιώνουμε καθημερινά, να έρχονται και να ισορροπούν τα πράγματα μέσα στην ειρήνη και τη σοφία του Θεού προς δική Του δόξα και δική μας αγαλλίαση.

Ημέρα 6η: Δευτερονόμιο 11: 13-15

Αγία Γραφή, μτρφ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016 

Με αγάπη,

Εύα 💗





Δεν υπάρχουν σχόλια: