23.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 23η)

Και μην ξεχνάτε, πως ό,τι καλό κάνετε, ό,τι άγιο, ό,τι δίκαιο, όλα αυτά που ο Θεός ζητάει από εσάς να κάνετε, να τα κάνετε για τον Θεό, όχι για τους ανθρώπους και σίγουρα όχι για τον εαυτό σας.

Η υπακοή στον Θεό γίνεται για τον Θεό, για τη δόξα Του, όχι για εμάς. Εμείς είμαστε απλά τα μέλη της εκκλησίας για να δοξαστεί Εκείνος. Άλλος είναι τα χέρια, άλλος τα μάτια, άλλος το μυαλό. Όλοι δουλεύουν κάτω από το θέλημα του Κυρίου. Μπορεί να είσαι οικοδόμος, όμως αυτό που κατασκευάζεις, πρώτα το κάνεις για τον Κύριο. Είσαι συγγραφέας; Πρώτα το κάνεις για να δοξάσεις τον Θεό Πατέρα. Είσαι νοικοκυρά; Καθαρίζεις και καθαγιάζεις το σπιτικό σου, μαγειρεύεις, φροντίζεις την οικογένεια, όλα προς δόξα Κυρίου.

Τίποτα δεν κάνουμε από μόνοι μας, όταν βρισκόμαστε στην προστασία και την καθοδήγηση του Θεού. Είναι ο βοσκός μας και είμαστε τα πρόβατά Του, και μας οδηγεί μέσα από το τρομακτικό πυκνό δάσος του κόσμου, το γεμάτο κοφτερές πέτρες, αιμοδιψή ζώα και απειλητικά φαντάσματα, στο ξέφωτο της ασφάλειας του Θεού και τα πράσινα απαλά λιβάδια της αιώνιας βασιλείας. Κανένα πρόβατο δεν πρέπει να μένει πίσω σε αυτό το ταξίδι, γιατί θα το κατασπαράξουν οι ύαινες ή θα το δηλητηριάσουν τα ερπετά. Δεν μένουμε πίσω, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας, δεν ακολουθούμε τη νόρμα του κόσμου που οδηγεί στην απώλεια, και σίγουρα δεν αφηνόμαστε να μας εξαπατήσει ο σκοτεινός και η στρατιά του.

Η υπακοή στον Θεό είναι η εκπαίδευση την οποία πρέπει να περάσουμε. Πρέπει να εκπαιδευτούμε στην υπακοή, στην αφοσίωση, την πίστη, να εκπαιδευτούμε στο να είμαστε ειλικρινείς, να μένουμε στην αλήθεια, να έχουμε δικαιοσύνη και να την υπερασπιζόμαστε, να πολεμάμε ενάντια στο κακό, την αδικία, την εκμετάλλευση. Η εκπαίδευσή μας στον Θεό να έχει στρατιωτική τοποθέτηση, δεν είμαστε χαλαροί, ούτε αδιάφοροι, είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι για την αποστολή που μας έχει ανατεθεί, έχουμε την ευθύνη του εαυτού μας απέναντι σε εμάς, απέναντι στους διπλανούς μας και απέναντι στον Θεό. 

Το παράσημο, η επιβράβευση, έρχεται στο τέλος της εκπαίδευσης, που είναι η ανταπόδοση της κληρονομιάς, επειδή υπηρετήσατε στο πλευρό του στρατηγού Χριστού με επιτυχία. Αν η εκπαίδευση όμως έχει αποτύχει, επωμίζεσαι τα επακόλουθα της αποτυχίας σου. Δεν ήσουν δίκαιος; Δεν θα δεις ποτέ σου δικαιοσύνη, η οργή του Κυρίου θα έρθει πάνω σου και θα σε βρει με πολύ εμπνευσμένους τρόπους, από εκεί που δεν θα το περιμένεις. Η αδικία που έδειξες στους άλλους, θα έρθει και θα σε βρει. Θα το βρεις από τον Θεό, που δεν είναι προσωπολήπτης, δεν κάνει χατήρια, ούτε δωροδοκείται. 

Το άδικο αποκαθίσταται, όχι για την τιμωρία του αδικούντος, αλλά για τη δικαίωση του αδικημένου. Έτσι λειτουργεί η Θεία δικαιοσύνη, ως αποκατάσταση της ανισορροπίας που ο άνθρωπος δημιουργεί με την ελεύθερή του βούληση. Είτε κάνουμε το καλό, είτε το κακό, εμείς είμαστε που το προκαλούμε, και πίσω σε εμάς επιστρέφει, είτε ως δικαίωση και αποκατάσταση, είτε ως οργή Θεού, Θεία δίκη και Θεία τιμωρία.

Ημέρα 23η - Κολοσσαείς 3: 23-25

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗




Δεν υπάρχουν σχόλια: