17.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 17η)

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όσες Σοφίες, Αγάπες και Ελπίδες γιορτάζουν σήμερα. Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει όνομα Πίστη, αλλά αν υπάρχει, χρόνια σου πολλά, Πίστη.

Αισίως σήμερα μπαίνουμε στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος "Υπακοή στον Θεό" για τον μήνα Σεπτέμβριο, όπου ξεκινάμε με εδάφια από την Καινή Διαθήκη. Από τις Πράξεις Αποστόλων, λοιπόν, τα σημερινά εδάφια, και μας μιλάει για τα μεγάλα δώρα που ο Θεός έφερε στη ζωή μας, επειδή υπακούμε στο θέλημά Του. Η εντολή έρχεται από στόματος αποστόλου  Πέτρου και άλλων αποστόλων, τα ονόματα των οποίων δεν κατονομάζονται εδώ: Να πειθαρχούμε στον Θεό, πιο πολύ παρά από το να πειθαρχούμε στους ανθρώπους. Δεν ακυρώνει την πειθάρχησή μας στους ανθρώπους, γιατί χρειάζεται να πειθαρχούμε στους γονείς μας, π.χ., στις αστυνομικές αρχές ή στους κυβερνώντες μας, αφού, όταν αυτό δεν εφαρμόζεται, έρχεται το χάος, η αναρχία και η οπισθοδρόμηση. Πρόοδος δεν σημαίνει αναγκαστικά διάλυση της κοινωνίας, να εξηγούμαστε. Με το να καταστρέφεις τα πάντα γύρω σου δεν καταφέρνεις τίποτα, μια τρύπα στο νερό δημιουργείς. Χτίζω το καλό πάνω στο καλό και νικάω το κακό πράττοντας το καλό, αυτή είναι η οδός του Θεού.

Ωστόσο, αυτό που τονίζεται σε εμάς περισσότερο από την πειθαρχία μας προς τους ανθρώπους, είναι η προτεραιότητα που πρέπει να δίνουμε πρωτίστως απέναντι στην πειθαρχία μας προς τον Θεό. Πάντα βάζουμε τον Θεό μπροστά, πάντα ο Θεός έρχεται πρώτος στις προτεραιότητές μας, αν θέλουμε να Τον δούμε να δρα υπέρ μας. Κι όταν αυτό συμβαίνει, τότε έρχονται τα μεγάλα δώρα που υποσχέθηκε ο Θεός μέσα από την Καινή Διαθήκη, το νέο συμβόλαιο κληρονομιάς, δηλαδή, που απευθύνεται αποκλειστικά στα δικά Του παιδιά, που αποκτήθηκαν με υιοθεσία, όλους εμάς, τους μαθητές Χριστού, τους χριστιανούς, χάρη στη θυσία του μονάκριβου Υιού Του Θεού Πατέρα, Ιησού Χριστού, και χάρη στη δική μας πίστη προς Αυτόν, τον Κύριό μας. 

Στη ζωή μας ήρθε ο Ιησούς Χριστός, το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα. Και, παρόλο που οι άπιστοι και οι άνομοι αυτού του κόσμου τον σταύρωσαν με θάνατο πάνω στον Σταυρό, και συνεχίζουν να Τον σταυρώνουν καθημερινά μέχρι σήμερα, ο Πανάγιος Θεός Πατέρας μας Τον ανέστησε, Τον έστεψε αρχηγό και σωτήρα, δίνοντας σε Εκείνον τα κλειδιά της δικής μας σωτηρίας, μέσα από την μετάνοια (μιλήσαμε χθες για τη μετάνοια) και την άφεση των αμαρτιών μας. Ο Κύριός μας φορτώθηκε επάνω Του όλη την αμαρτία του κόσμου και πλήρωσε το τίμημα με την δική Του θυσία πάνω στον Σταυρό, προκειμένου εμείς να έχουμε το δικαίωμα της υιοθεσίας, αδέλφια με τον Κύριο και συνκληρονόμοι στην ουράνια βασιλεία και την αιώνια ζωή.

Στην πορεία μας προς τα εκεί, ο Πατέρας Θεός έστειλε δια Ιησού Χριστού και το Πνεύμα το Άγιο, το πνεύμα της αληθείας, της γνώσης, της βοήθειας, της καθοδήγησης. Ο Θεός, επομένως, έρχεται στην Καινή Διαθήκη και αρχίζει να μας προσφέρει τα Μεγάλα Δώρα. Με τον Παράκλητο ως βοηθό και συνοδηγό μας, το Άγιο Πνεύμα, ο Θεός Πατέρας μας έρχεται και μας προσφέρει Τον απόλυτο οδηγό, το απόλυτο παράδειγμα προς μίμιση, το απόλυτο σημείο αναφοράς για όλους εμάς που πιστεύουμε, εμπιστευόμαστε και υπακούμε στο Άγιο θέλημά Του, τον ίδιο του τον Υιό, Ιησού Χριστό, το λυχνάρι στα πόδια μας, να περπατούμε πάνω στα δικά Του βήματα, προς οδό σωτηρίας, αλήθειας και ζωής. Αμήν.

Ημέρα 17η - Πράξεις 5: 29-32

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗






Δεν υπάρχουν σχόλια: