2.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 2η)

Δεύτερη μέρα αντιγραφής εδαφίων από την Αγία Γραφή με θέμα την υπακοή στον Θεό. Τα σημερινά εδάφια μας δείχνουν ότι η υπακοή είναι προϋπόθεση για τα δώρα που μας επιφυλάσσει ο Θεός για εμάς. Υπακοή στον Λόγο Του, στη διαθήκη Του, στις εντολές Του. Υπακοή και μίμηση όλων αυτών που μας λέει και που μας δείχνει. Πώς μας τα δείχνει; Με τον χαρακτήρα Του. Πώς ξέρουμε τον χαρακτήρα Του; Μελετούμε την Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή, και βλέπουμε πάρα πολύ ξεκάθαρα ποιος είναι, γιατί μας δημιούργησε, τι θέλει από εμάς, πώς αντιδράει στις καλές ή κακές επιλογές μας, πώς εκπληρώνει τις υποσχέσεις όταν υπακούμε σ' Αυτόν, και πώς έρχεται η δικαιοσύνη και η τιμωρία στην αντίθετη περίπτωση. Η υπακοή, λοιπόν, στις εντολές Του και η μίμηση Χριστού στην καθημερινότητά μας, στο πώς σκεφτόμαστε, πώς φερόμαστε στους γύρω μας, πώς ενεργούμε, στο πόσο Τον εμπιστευόμαστε, στον βαθμό και το μέγεθος της πίστης μας προς τον δημιουργό μας, όλα αυτά περικλείουν την έννοια της υπακοής στον Θεό.

Στα σημερινά εδάφια διαβάζουμε για τον εκλεκτό λαό, το βασίλειο ιεράτευμα, το άγιο έθνος, όλα υποσχέσεις που δίνει ο Θεός στα παιδιά Του, είτε αυτά είναι Εβραίοι είτε μη. Είμαστε παιδιά Του από τη στιγμή που η πίστη μας έχει στραφεί προς Αυτόν. Η οποία πίστη βέβαια ξεκινάει από Εκείνον, Εκείνος είναι που μας την εν-πνέει. Όσοι δεν έχουν αυτήν την εν-πνοή, το Άγιο Πνεύμα δηλαδή, δεν μπορούν να μιλούν δημόσια για τον Θεό, δεν τους βγαίνει. Είναι ένα γνώρισμα που μπορεί να μας βοηθήσει στους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας, αλλά και ευρύτερα. Παρατηρείστε ποιος μιλάει για Θεό, για Χριστό, για Πνεύμα Άγιο στον κύκλο του, δοθείσης της ευκαιρίας. Μόνο τα παιδιά του Θεού μπορούν να μιλήσουν άνετα για αυτό, να ομολογήσουν Χριστό χωρίς κανέναν ενδοιασμό ή ντροπή. Οι υπόλοιποι θα χλευάσουν, θα ειρωνευτούν, θα ορθώσουν αντιρρήσεις και διαμάχες, θα αλλάξουν κουβέντα, θα απομακρυνθούν. Αυτοί, οι υπόλοιποι, δεν είναι παιδιά Θεού, είναι, όπως το λέει μέσα η Αγία Γραφή, οι υιοί των ανθρώπων, άρα σαρκικοί και όχι πνευματικοί, δεν ανήκουν στον Θεό.

Όταν ο Θεός μιλάει για ιεράτευμα, αυτό ακριβώς εννοεί. Υπόσχεται την άνωθεν πνευματικότητα, αυτή που μας απομακρύνει από τα κοσμικά και μας σπρώχνει προς τα ουράνια. Όταν μιλάει για εκλεκτό λαό και άγιο έθνος, μας ξεχωρίζει από τη θνητότητα και μας σπρώχνει προς την αθανασία, υποσχόμενος την κάθαρσή μας από την αμαρτία του κόσμου, μας κρατάει καθαρούς, αγνούς και άγιους. "Άγιοι γίνεσθε, γιατί Άγιος είμαι" είναι η εντολή που μας έχει δώσει. Και η υπόσχεση που μας έχει δώσει είναι ότι σε αυτή την πορεία προς την άνωθεν πνευματικότητα, τον ξεχωρισμό και την αγιότητα, θα είναι εκεί, δίπλα μας να μας ενισχύει και να μας κρατάει σταθερά στον δρόμο που Εκείνος επιθυμεί από εμάς να πορευτούμε. Μόνη προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν όλες οι υποσχέσεις Του προς εμάς, είναι η υπακοή στον Θεό.



Ημέρα 2η:  Έξοδος 19: 3-6

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2014


Με αγάπη,

Εύα 💗


Δεν υπάρχουν σχόλια: