10.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 10η)

Παραμένουμε στο αφιέρωμα Υπακοή στον Θεό, το θέμα μας για τον μήνα Σεπτέμβριο και σήμερα φτάσαμε αισίως στην δέκατη μέρα του προγράμματος. Το απόσπασμα για σήμερα είναι από το βιβλίο Α' Βασιλείς της Αγίας Γραφής, κεφάλαιο 2 και εδάφια 1 έως 4. Ο βασιλιάς Δαβίδ βρίσκεται στις τελευταίες του στιγμές και καλεί τον γιο του Σολομώντα, επόμενο διάδοχο στον θρόνο του Ισραήλ για τις τελευταίες πατρικές συμβουλές. Η πρώτη συμβουλή που του δίνει είναι: Γίνε ισχυρός και άνδρας. Ωρίμασε, δηλαδή, και ενισχύσου, γιατί έχεις ένα βασίλειο να κυβερνήσεις. Η συμβουλή αυτή αφορά την φυσική-σωματική του κατάσταση. Η δεύτερη συμβουλή αφορά στην πνευματική κατάσταση του νέου: Φύλαξε τις εντολές του Κυρίου, περπάτα στους δρόμους Του, φύλαξε τα διατάγματα-κρίσεις-μαρτυρίες Του, ώστε να ευημερείς σε όλα όσα κάνεις.

Εδώ ο Δαβίδ, ως βασιλιάς που στάθηκε πάντοτε δίπλα στον Θεό, παρόλο που παραστράτησε κάποιες φορές, επανήλθε μετανοημένος ξανά πίσω στην οδό του Κυρίου. Αυτές του οι εμπειρίες ζωής με τον Θεό, του έμαθαν τι συνεπάγεται η υπακοή στο θέλημα του Θεού, με τις ευλογίες να έρχονται ως ανταμοιβή, και τι όταν φεύγεις από τον δρόμο του Θεού, με απροσδόκητες και δυσάρεστες επιπτώσεις. Μία από αυτές, στις οποίες αναφέρεται ο Δαβίδ, και με την οποία προειδοποιεί τον γιο του Σολομώντα, είναι ο φόβος διάσπασης του βασιλείου του Ισραήλ. Ο Σολομώντας, αν θέλει να ηγηθεί του βασιλείου με συνοχή και χωρίς προβλήματα, οφείλει να ακολουθήσει τον δρόμο που ακολούθησε ο πατέρας του, κι αυτός είναι να μείνει με καρδιά καθαρή δίπλα στον Θεό, να ακολουθήσει οδό αληθείας και να υπακούσει στον Κύριό του. Ο Θεός περιμένει από τον διάδοχο του Δαβίδ, Σολομώντα, να κρατήσει ανόθευτη τη γενεαλογική γραμμή του Δαβίδ, γιατί από εκεί θα προερχόταν ο Μεσσίας που είχαν προφητεύσει οι προφήτες, που είναι ο Ιησούς Χριστός.

Ήταν σημαντικό λοιπόν να εστιάσει στην διατήρηση της υπακοής απέναντι στο σχέδιο που ο Θεός είχε φτιάξει για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους, με τον ερχομό του Μεσσία, του Χριστού, του Εκλεκτού του Θεού, Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Μόνο με την τήρηση του Λόγου του Θεού αυτό το πλάνο δεν θα εκτροχιαζόταν από τις ράγες. Το σχέδιο έπρεπε να τηρηθεί στο γράμμα. 

Το ίδιο πρέπει να ισχύει για κάθε σχέδιο που έχει φτιάξει ο Θεός για όλους εμάς, τους πιστούς του. Οφείλουμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη στο σχέδιό Του, ώστε όλα τα όμορφα που έχουν προγραμματιστεί για εμάς να μην εκτροχιάζονται από τις ράγες του τρένου της ζωής μας. Ο Δαβίδ σε κάποια στιγμή αδυναμίας και αλαζονείας του, δεν έμεινε πιστός στον Λόγο του Θεού, ο δρόμος του άλλαξε ρότα, και ο Θεός τον τιμώρησε με το να μην του επιτρέψει να χτίσει τον ναό του Σολομώντα, που ήταν το όνειρο ζωής για κείνον. Το ίδιο συνέβηκε και με τον Σολομώντα, αμάρτησε, έφυγε από τον δρόμο του Θεού, και, παρόλο που είχε δεχτεί όλη τη σοφία του Θεού ως δώρο από πολύ νεαρή ηλικία, εξαιτίας ακριβώς της αποστασίας του, είδε το ισχυρό βασίλειο του Ισραήλ το οποίο κυβερνούσε να διασπάται σε κομμάτια, με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις με πολέμους, απώλειες και πισωγύρισμα. Έτσι χάνονται βασίλεια και πέφτουν κυβερνήσεις, όταν γυρίζουμε την πλάτη μας στον Θεό και απομακρυνόμαστε από το σχέδιό του για εμάς και τη σωτηρία μας. Και για να μας τιμωρήσει, γυρίζει ξανά τον χρόνο πίσω, μέχρι να συμμορφωθούμε και να μάθουμε ξανά από την αρχή αυτά που αρνηθήκαμε να μάθουμε.

Όταν μελετούμε την Αγία Γραφή πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι ο Θεός μιλάει σε πολλαπλά επίπεδα. Επίσης ο Λόγος του Θεού είναι πάντοτε επίκαιρος και, ό,τι συνέβαινε κάποτε σε κάποιους, συμβαίνει τώρα σε εμάς. Για τον Θεό ο χρόνος είναι κυκλικός, ό,τι αποφεύγουμε, σε ό,τι επαναστατούμε, με το πλήρωμα του χρόνου έρχεται και μας ξαναβρίσκει, μέχρι να πάρουμε το μάθημά μας και να συνεχίσουμε τη ζωή μας λίγο σοφότεροι από ό,τι πριν. Είναι άξιο θαυμασμού το πώς ο ένας εκλαμβάνει το μήνυμα του Λόγου με τον έναν τρόπο και ο άλλος με έναν άλλο. Αυτή είναι η σοφία του Θεού που ενεργεί στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Ακόμα και για το ίδιο το άτομο, σήμερα διαβάζει το κείμενο με μια α' αντίληψη, και σε δύο μήνες, το αντιλαμβάνεται αλλιώς, από μια άλλη οπτική γωνία. Ο Λόγος του Θεού είναι ζωντανός και επίκαιρος και απευθύνεται μεμονωμένα στον καθέναν, ώστε να τον ενισχύσει εκεί που ο καθένας το χρειάζεται σε εντελώς προσωπικό επίπεδο.

Όταν, λοιπόν, Ο Λόγος του Θεού, στην προκειμένη, μιλάει για βασίλειο, μιλάει στο χαμηλό γήινο ιστορικό επίπεδο, για το τι έγινε με τους Ισραηλίτες την δεδομένη ιστορική στιγμή. Ταυτόχρονα, όμως,  μιλάει και σε άλλα επίπεδα, ώστε να πλησιάσει τον αναγνώστη και μελετητή, προκειμένου να τον εισαγάγει σε μια πιο πνευματική διάσταση, στην οποία θα μπορέσει να βρει το κοινό σημείο αναφοράς που απασχολεί τον ίδιο στην τωρινή δεδομένη του στιγμή, και να αρχίσει να θέτει τα προσωπικά του ερωτήματα στον Θεό, ώστε να μπορέσει να λάβει απαντήσεις, έστω, κατευθύνσεις, για ό,τι τον απασχολεί. Βασίλειο μπορεί να είναι η χώρα μου, που κινδυνεύει να διαλυθεί, αν το έθνος δεν ακολουθεί τους δρόμους του Θεού. Μπορεί επίσης να είναι η οικογένειά μου, που κινδυνεύει να μπει σε διαμάχες, διασπάσεις και χωρισμούς, όσο το ζευγάρι δεν μένει από κοινού κάτω από τις φτερούγες προστασίας και καθοδήγησης του Κυρίου. Τέλος, βασίλειο μπορεί να θεωρηθεί και ο ίδιος μας ο εαυτός, όταν ακολουθούμε ξένους θεούς, ή αδυνατούμε να δείξουμε εγκράτεια, ή σύνεση, ή αδιαφορία στο θέλημα του Θεού και με αυτόν τον τρόπο, αυτοκαταστροφικά, οδηγούμε μόνοι μας τον εαυτό μας στην βίωση δυσάρεστων συνεπειών, φυσικών επακόλουθων, χάρη στη μη υπακοή μας στο θέλημα και τη βούληση του Θεού να κατευθύνει τις ζωές μας σε δρόμο ασφαλή, σε οδό σωτηρίας.

Ημέρα 10η - Α' Βασιλείς 2: 1-4

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗




Δεν υπάρχουν σχόλια: