28.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 28η)

Η καρδιά δεν μπορεί να μας κατακρίνει όταν η αγάπη μας για τον Θεό και το πλησίον είναι αυθεντική και ουσιαστική. Το να λες ότι αγαπάς τους συνανθρώπους σου στα λόγια, χωρίς να νιώθεις την παραμικρή συμπόνοια στον πόνο και τη δυσκολία τους, χωρίς ίχνος αλήθειας και ανθρωπιάς μέσα στην καρδιά σου, ναι, αυτό είναι καταδίκη. Όταν, όμως, η καρδιά μας συναισθάνεται και ενεργεί κατά τους τρόπους του Χριστού, ο οποίος έδειξε έμπρακτα πώς ορίζει την αγάπη, μέσα από την απόλυτη αυτοθυσία Του για εμάς, προκειμένου να μας οδηγήσει στη σωτηρία, τότε δεν υπάρχει κατάκριση ούτε από την συνείδησή μας ούτε από τον Θεό, ο οποίος αρέσκεται να βλέπει την αγάπη του Κυρίου να βρίσκει εφαρμογή στις καρδιές των πιστών Του.

Δεν υπάρχει κατάκριση όταν τηρούμε τις εντολές και πράττουμε κατά το θέλημα του Κυρίου. Η υπακοή μας στον Χριστό είναι που ανοίγει τις υποσχέσεις Του προς εμάς. Έρχεται η ανταμοιβή και οι απολαβές όταν Του ζητούμε, μέσα από την προσευχή μας, την ευχαριστία μας προς Εκείνον και τις δεήσεις μας, να κάνει πράγματα για εμάς. Εννοείται, ότι θα πραγματοποιηθούν φτάνει να συμβαδίζουν με την διδασκαλία και το παράδειγμα του Χριστού. Τα αιτήματά μας πρέπει να συμβαδίζουν με όλα εκείνα που ξέρουμε ότι ευχαριστούν τον Θεό. Και τα ξέρουμε, όταν μελετούμε τον Λόγο του Θεού με σεβασμό, δεκτικότητα και ταπεινότητα, συστηματικά και με αφοσίωση, ώστε να δεχτούμε όλη τη γνώση και τη φρόνηση που ο Κύριος μας αποκαλύπτει μέσα από τον Θείο Λόγο Του. Και δεν μας αποκαλύπτει μόνο τη γνώση και τη φρόνηση, μας αποκαλύπτεται ο ίδιος, μας φανερώνει τον εαυτό Του, ποιος είναι, τι αγαπά, τι απεχθάνεται και τι ζητάει από εμάς, ώστε να ωφεληθούμε από αυτή την προσωπική πλέον σχέση μας μαζί Του στο έπακρο.

Εμείς τα ξεκινούμε όλα, από την δική μας υπακοή στον Θεό ανοίγει το κανάλι της αγάπης και της επικοινωνίας από και προς τον Πατέρα Θεό, μέσω του Υιού Του, Ιησού Χριστό και την πίστη μας προς Αυτόν. Όσο εμείς πιστεύουμε έμπρακτα στον Κύριο, ο Κύριος αποστέλλει σε εμάς το Πνεύμα το Άγιο. Όταν το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα μας, όλη η Αγία Τριάδα κατοικεί μέσα μας. Υπάρχει ένα ρεύμα αγάπης και επικοινωνίας ανάμεσα στους πιστούς που ακολουθούν με υπακοή τις θείες εντολές που καταργεί κάθε καταδίκη ή κατάκριση μέσα στην καρδιά μας, γιατί η καρδιά μας είναι γεμάτη από Χριστό και Πνεύμα Άγιο. Κι όταν συμβαίνει αυτό, τότε έρχεται η χάρη του Θεού Πατέρα και βλέπουμε θαύματα να συντελούνται στη ζωή μας και στους γύρω μας. Και όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή πιστέψαμε στον Κύριο Ιησού Χριστό και υπακούσαμε στις εντολές Του, που είναι ουσιαστικά η αγάπη, η κάθετη και η οριζόντια, όπως έχουμε πει σε προηγούμενη ανάρτηση, κάθετη ως προς την αγάπη του πιστού προς τον Θεό και οριζόντια από τον πιστό προς τον πλησίον, έτσι όπως μας την δίδαξε με το παράδειγμά Του και τη διδασκαλία Του ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο Θεού Υιός, ο Σωτήρ.

Ημέρα 28η - Α' επιστολή Ιωάννου 3: 21-24

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗


Δεν υπάρχουν σχόλια: