3.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 3η)

Δεν είναι απλά η εντολή: "Θα με υπακούς γιατί εγώ είμαι ο Θεός σου, άρα είμαι το αφεντικό σου και ό,τι θέλω κάνω και αλοίμονό σου αν δεν εκτελέσεις τις προσταγές μου." Όχι. Δεν λειτουργεί έτσι η σχέση του τριαδικού Θεού με τον άνθρωπο. Ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο το υπέροχο δώρο του αυτεξούσιου. Είναι πολλοί αυτοί πάνω στη γη που τάζουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να σου προσφέρουν την ψευδαίσθηση του αυτεξούσιου μέσα από δελεαστικές υποσχέσεις, ότι θα είσαι ευτυχισμένος, ανεξάρτητος, θα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Αυτοί, λοιπόν, οι καλοθελητές μπορεί να είναι τόσο θεοί (θεός σου με θήτα μικρό είναι ό,τι επίγειο σε εξουσιάζει και υποκύπτεις τυφλά σε αυτό, πάθη, χρήμα, αναγνώριση, φιλοδοξίες, φιλοσοφίες, αμαρτίες, θεολογικά συστήματα ανά τον κόσμο, εσύ ο ίδιος που κάνεις τον εαυτό σου θεό πολλές φορές κ.ο.κ.), όσο και άνθρωποι, φυσικά. Αν, ωστόσο, ψάξεις κάτω από τα φούμαρα και τις μεγάλες κουβέντες και ιδεολογήματά τους, θα δεις ότι στο βάθος βάθος κάτι θέλουν από σένα, κάτι σημαντικό. Κι αυτό το κάτι είναι η υποταγή σου σε αυτούς, η στέρηση του αυτεξούσιού σου, ώστε να αποκτήσουν τη δική σου δύναμη, τη δική σου φώτιση, τη δική σου λάμψη. Είναι η παγίδα στην οποία θέλουν να σε ρίξουν. Όμως, ο Θεός, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, σου το έχει ήδη πει καθαρά και ξάστερα, ότι εσύ, άνθρωπε του Θεού, είσαι το φως του κόσμου τούτου, και όχι εκείνοι.

Ο Θεός, ο δικός μας Θεός της χριστιανοσύνης, δεν ζητάει τίποτα από εμάς. Αντίθετα, προσφέρει. Σου δίνει τη δύναμή Του και θέλει να τη μοιραστεί μαζί σου. Σου δίνει τη σοφία Του, ώστε να μπορείς και εσύ να διαβλέπεις μέσα από τις καταστάσεις και τα πνεύματα, ώστε να μπορείς να ξεχωρίζεις τι είναι προς όφελός σου και τι μπορεί δυνητικά να σε βλάψει. Ο Θεός μας είναι Θεός προστάτης, σύμβουλος και οδηγός. Θέλει να παραμείνεις σε δρόμο ασφαλή, κάτω από δέντρο σκιερό και δίπλα σε ποτάμι με τρεχούμενα νερά. Γι' αυτό σου ζητάει την υπακοή σου. Ακολουθείς τον δρόμο Του, ώστε να μπορεί να σε προστατεύει.

Στα σημερινά εδάφια ο Θεός μας δίνει άλλη μία υπόσχεση, ότι θα σε προφυλάξει από τους εχθρούς σου. Και όταν μιλάμε για εχθρούς, δεν εννοούμε μόνο αυτούς που εισβάλουν στη χώρα μας και βρισκόμαστε σε πόλεμο και χάνουμε την ειρήνη. Κυρίως, μιλάει για εχθρούς αόρατους, μια αρρώστια, ένας πειρασμός που βρέθηκε στο διάβα μας και τώρα είμαστε σε σταυροδρόμι και δεν ξέρουμε τι να πράξουμε και προς τα πού να βαδίσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Θεός, σύμφωνα με το εδάφιο, μας στέλνει άγγελο βοηθό και προστάτη στη θέση του. Ο άγγελος αυτός γίνεται ο προσωπικός βοηθός σου με εντολή Θεού, που σε γλιτώνει από ολισθήματα και σε κρατάει σε οδό σωτηρίας και ασφάλειας. Άπαξ και γυρίσεις την πλάτη σου στο θέλημα του Θεού και σταματήσεις να κάνεις υπακοή, η χάρη του Θεού τραβιέται από σένα και πλέον είσαι μόνος σου να παλεύεις αθωράκιστος τις μάχες σου με τους δαίμονές σου και να βλέπεις ανήμπορος τις συμφορές να διαδέχονται η μία την άλλη. Όσο όμως, παραμένεις κάτω από τις εντολές Του, ο ίδιος ο Θεός γίνεται "εχθρός των εχθρών σου" και πολεμάει για σένα, εμποδίζοντάς σε να πέσεις κάτω ηττημένος, παραδομένος και νεκρός. Με τον Θεό να πολεμάει για σένα, βγαίνεις από τη μάχη νικητής και προχωράς στο μονοπάτι της ζωής σου από νίκη σε νίκη, φτάνει να υπακούς στο θείο θέλημά Του.

Αυτό είναι ένα μικρό μέρος της τεράστιας σημασίας που έχει στη ζωή μας η υπακοή στον Θεό. Είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει ουράνιες πόρτες και παράθυρα, επιτρέποντας όλη τη χάρη του Θεού, όλη την προστασία και τη δύναμή του να μας λούσουν, διαποτίζοντας με χάρη και δύναμη Θεού κάθε κύτταρο της ύπαρξής μας, απλά, επειδή χρησιμοποιήσαμε το αυτεξούσιό μας, με την υπακοή μας στον Κύριο.

Ημέρα 3η:  Έξοδος 23: 20-22

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2014.

Με αγάπη,

Εύα 💗



Δεν υπάρχουν σχόλια: