14.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 14η)

Ο δρόμος προς μια δίκαιη εν Χριστώ ζωή παράγει καρπούς, εφόσον μένουμε σταθεροί στην πειθαρχία και είμαστε δεκτικοί στη διόρθωση. Πειθαρχία και διόρθωση λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει ταπείνωση και υπακοή απέναντι στον Θεό. Ένας εγωιστής ή υπερήφανος δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί να τον διορθώνουν, γιατί μέσα του αισθάνεται ανώτερος από τους άλλους. Κι όταν ο Θεός θελήσει να τον συμμορφώσει, θα δεχτεί πολλή αντίσταση με τον εαυτό του, γιατί έχει πλάσει τον χαρακτήρα του με τέτοιον τρόπο, που να μην μπορεί να δέχεται υποδείξεις από κανέναν. Δεν αισθάνεται ότι κάνει κάπου λάθος, γι' αυτό και ο Θεός κατατάσσει αυτού του είδους τις συμπεριφορές στις υψηλότερες βαθμίδες της αμαρτίας.

Ο δρόμος, αντίθετα, του δικαίου, είναι πηλός στα χέρια του Θεού. Ο χριστιανός αφήνεται στο άγγιγμα του Θεού, δέχεται τις διορθώσεις Του και, όσο εκείνος προχωράει στον δρόμο του Θεού, τόσο πιο πολύ μαθαίνει. Κι όσο μαθαίνει, τόσο ανεβαίνει πνευματικά και η θέα αλλάζει όσο ανηφορίζει, αποκτάει προοπτική και μια πανοραμική ματιά, μια όλο και πιο ολοκληρωμένη εικόνα που πλέον τον βοηθάει να εξηγούνται πράγματα γι' αυτόν, τα οποία, στο χαμηλότερο επίπεδο που βρισκόταν πριν, του ήταν αδύνατο να του αποκαλυφθούν.

Στη μετάφραση των Εβδομήκοντα - η πρώτη και παλαιότερη μετάφραση της Αγίας Γραφής που έχει γίνει ποτέ, στην ελληνιστική κοινή -, η λέξη που χρησιμοποιείται εδώ είναι "παιδεία", αντί για τη λέξη "πειθαρχία" που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες μεταφράσεις του κόσμου, ακόμα κι εδώ, στην Ελλάδα. Η αρχική όμως λέξη είναι παιδεία, ο Θεός θέλει να μένουμε σταθεροί στην παιδεία. Η λέξη παιδεία, προέρχεται από το ρήμα παιδεύω. Ο Θεός ζητάει από εμάς να είμαστε ανοιχτοί ως προς αυτό, να έχουμε, δηλαδή, τον χαρακτήρα εκείνο που δέχεται αυτή την παιδεία, αυτό το παίδεμα από τον Θεό. 

Είναι μια μορφή υπακοής κι αυτό, σε ένα άλλο επίπεδο. Όταν μένεις σταθερός στο να αποδέχεσαι την παιδεία, την εκπαίδευση από τον Θεό, είσαι ανοιχτός και στις διορθώσεις που θα κάνεις στον εαυτό σου, ώστε να μοιάσεις λίγο περισσότερο στο παράδειγμα του Χριστού, το απόλυτο πρότυπο για τα χριστιανικά και ανθρώπινα δεδομένα. Όταν, μάλιστα, έχεις φτάσει στη δυνατότητα να τα εφαρμόζεις όλα αυτά στην καθημερινή σου ζωή, στο ημερήσιο τυπικό σου, στον κανόνα σου της ζωής, και να τα κάνεις πράξη, τότε η υπόσχεση του Θεού που έρχεται, επειδή ακριβώς αποδέχεσαι όλη αυτή την παιδεία που σου έχει προσφέρει ο Θεός και την έχεις κάνει πράξη στη ζωή σου, είναι η επιβεβαίωση ότι βαδίζεις στην οδό του Κυρίου.

Ημέρα 14η - Παροιμίες 10: 17

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗




Δεν υπάρχουν σχόλια: