26.9.24

SWP - Υπακοή στον Θεό (ημέρα 26η)

Ο Θεός δεν απαντάει στις προσευχές των εγωιστών, όσων επιδιώκουν την ηδονή, τη φιλοδοξία, την εξουσία, τις απολαύσεις, τα επιτεύγματα, αλλά απαντάει στις προσευχές και τις δεήσεις των δικαίων. Δίκαιοι, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, χαρακτηρίζονται εκείνοι που πιστεύουν στο όνομα του Κυρίου, Τον ομολογούν, εφαρμόζουν το θέλημά Του, και μάχονται κατά της αμαρτίας και του κακού, διαφοροποιώντας τον εαυτό τους από τον κόσμο.

Λίγο πιο πάνω στο ίδιο κεφάλαιο, υπάρχει εδάφιο που λέει: "Μοιχαλοί και μοιχαλίδες, δεν ξέρετε ότι η φιλία του κόσμου είναι έχθρα προς τον Θεό; Όποιος, λοιπόν, θελήσει να είναι φίλος του κόσμου, γίνεται εχθρός του Θεού." - Ιακ. 4:4. Γιατί μας ονομάζει μοιχαλούς και μοιχαλίδες; Επειδή απιστούμε απέναντι στον Λόγο του Θεού και τις εντολές Του. Καταπατούμε τον νόμο του Θεού κάθε φορά που επιλέγουμε να στραφούμε στα πράγματα του κόσμου και αγνοούμε ή αδιαφορούμε για τον Θεό Πατέρα μας.

Γι' αυτό και τα σημερινά εδάφια έρχονται ως ένας καταιγισμός εντολών και παροτρύνσεων προς όλους εμάς που δεν δίνουμε την πρέπουσα αξία, σεβασμό και φόβο απέναντι στον Κύριο, αντίθετα, οι επιθυμίες μας είναι επιθυμίες επίγειες, εφήμερες, της απόλαυσης, των πειρασμών, της αμαρτίας. Γυρίστε στον Θεό, η πρώτη σύσταση. Αντισταθείτε στον διάβολο, η δεύτερη. Ξεπλυθείτε από την αμαρτία, εξαγνίστε την ψυχή σας, σταματήστε να διχάζεστε ανάμεσα στον Θεό και τον κόσμο - διάβολο. Έχετε το θάρρος να στερηθείτε την καλοπέρασή σας, να πενθήσετε για τα αμαρτήματά σας, να κλάψετε από μεταμέλεια. Μη χαίρεστε με τα εφήμερα επιτεύγματά σας, αντίθετα, πενθείστε που δεν είστε δυνατοί αρκετά στην πίστη και δεν υπακούτε στο θέλημα Του Κυρίου.

Είναι τα δύο αφεντικά που αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, οι δύο στρατηγοί. Ή τον Θεό θα υπηρετούμε ή τον διάβολο, τρίτος δρόμος δεν υπάρχει. Ο διάβολος, όπως μας αποκαλύπτεται μέσα στον Λόγο του Θεού, κρύβεται μέσα στον κόσμο και μέσα στον άνθρωπο, γι' αυτό δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η μόνη αξιόπιστη πηγή εμπιστοσύνης και αλήθειας είναι ο Θεός. Όσο απομακρυνόμαστε από την εμπιστοσύνη μας στον κόσμο - διάβολο, τόσο προσεγγίζουμε στην εμπιστοσύνη του Θεού. Και όσο πιο ταπεινωμένοι - μετανοημένοι επιστρέφουμε στον Κύριο, τόσο ο Κύριος μας υψώνει απομακρύνοντάς μας από την φθορά και την πτώση του αμαρτωλού και σκοτεινού και γεμάτου ψέματα, απάτες και αυταπάτες κόσμου στον οποίο καλούμαστε να ζήσουμε. 

Δεν γίνεται να ενστερνιζόμαστε πρακτικές, αξίες και συμπεριφορές που δεν συμβαδίζουν με το θέλημα του Θεού, ούτε και με τον τίτλο μας ως χριστιανοί, και την ίδια ώρα να καταπατούμε το Άγιο θέλημά Του με τη ζωή μας και τις επιλογές που κάνουμε. Είναι μία πνευματική μοιχεία όταν συμβαίνει αυτό, μια απομάκρυνση από την πορεία μας προς την σωτηρία και σίγουρα, δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία ευεργεσία και κανένα πνευματικό δώρο από Εκείνον, όσο επιμένουμε να υιοθετούμε κοσμικές πεποιθήσεις και ροπές απορρίπτοντας την προσωπική μας σχέση μαζί Του.

Ημέρα 26η - επιστολή Ιακώβου 4: 7-10

Αγία Γραφή, μτφρ. Φίλου, εκδ. Πέργαμος, Αθήνα 2016

Με αγάπη,

Εύα 💗


Δεν υπάρχουν σχόλια: