1.12.21

Χαρά στα μάτια που δακρύζουν

Χαρά στα μάτια που δακρύζουν για κάποιον άλλον που πονά, γιατί τα μάτια αυτά θα δούνε του παραδείσου τ' αγαθά.

Χαρά στο στόμα όπου λέγει λόγια παρήγορα γλυκά, γιατί το στόμα αυτό θα ψάλλει με τους αγγέλους ωσαννά!

Χαρά στ' αυτιά όπου ακούνε τον θείο λόγο του Θεού, γιατί τ' αυτιά αυτά θ' ακούσουν τις σάλπιγγες του ουρανού.

Χαρά στα χέρια πουθε ντύνουν μικρά παιδιά και ορφανά, γιατί τα χέρια αυτά θα γίνουν φτερά για να πετούν ψηλά.

Χαρά στα πόδια που φροντίζουν για την αγάπη του Χριστού, γιατί αυτά θα σ' οδηγήσουν στη βασιλεία τ' ουρανού.

Χαρά στο σπίτι που ανοίγει την πόρτα στον περαστικό, γιατί η πόρτα αυτή ανοίγει στην Παναγιά και στον Χριστό.

~ ψαλτοτράγουδο 

Με αγάπη,

Εύα 💗


******

----  Το πλάνο αντιγραφής Αγίας Γραφής για τον μήνα Δεκέμβριο το βρήκα εδώ.

30.11.21

Η φωτογραφία του Σαββατοκύριακου

 

Αφού το ίδιο κάνω πάντα, δεν θέλω να φεύγω από το σπίτι, γκρινιάζω, μουρμουράω να μην πάω και στο τέλος, όταν πηγαίνω, περνάω καλά κάθε φορά. Ταξίδι με βροχή και λίγο ρίσκο, γιατί θα περνούσαμε από περιοχές που η μετεωρολογική υπηρεσία έδινε κόκκινο συναγερμό για την κακοκαιρία. Ευτυχώς το πέρασμά μας στην Ήπειρο ήταν ανώδυνο και γοητευτικό. Η άγρια Ελλάδα με τα χορταστικά νερά της, τα απότομα βράχια της, το απρόσμενο των χρωμάτων και των σχημάτων, αλλά με μια αγριάδα ήρεμη και απτή. Μπορείς να την αγγίξεις, να την νιώσεις χωρίς φόβο, μια αγριάδα αγκαλιά, όπως η λύκαινα όταν προστατεύει τα μικρά της. Έτσι αισθάνθηκα αυτό το σαββατοκύριακο, ένα μικρό λυκόπουλο μέσα στην αγκαλιά της μαμάς του.

Με αγάπη,

Εύα 💗

---- φωτό: γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

15.11.21

Εσύ είσαι η καλή είδηση

Ένα διαφορετικό κείμενο που ήθελα να υπάρχει στο blog, είναι αναδημοσίευση.

Παναγία Ιεροσολυμίτισσα : Εσύ είσαι η καλή είδηση...: Εσύ που επιμένεις να χαίρεσαι, να ελπίζεις και να είσαι αισιόδοξος, σε έναν κόσμο που ξέχασε να γελά, εσύ που αγαπάς το...

Με αγάπη,

Εύα 💗

9.11.21

Προσκύνημα στον Άγιο Παΐσιο

Ήθελα να κάνω αυτό το προσκύνημα εδώ και πολύ καιρό και η ευκαιρία δόθηκε στο τριήμερο της εθνικής εορτής. Το πρόγραμμα συνδυάστηκε ιδανικά, γιατί θέλαμε να δούμε το παιδί μας που σπουδάζει εκεί, να τον βοηθήσουμε να τακτοποιήσει τις τελευταίες εκκρεμότητες στον νέο του χώρο, αφού όλα έπρεπε να ξαναλλάξουν μετά την καραντίνα και τα κατ' οίκον διαδικτυακά μαθήματα του προηγούμενου έτους με μια νέα μετακόμιση. Ήταν σα να βλέπαμε το ίδιο έργο από την αρχή. 

Ωστόσο, ουδέν κακόν αμιγές καλού, και το καλό στην προκειμένη ήταν ότι αυτό το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη θα συνδυαζόταν και με έναν δεύτερο στόχο, που ήταν το τάμα μου να προσκυνήσω τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. Μόλις λοιπόν βρέθηκε ο ελεύθερος χρόνος, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, αφήσαμε το παιδί στη σχολή του και με τον άνδρα μου πήραμε το δρόμο προς τη Σουρωτή, στην ιερά μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του αγίου. Το τοπίο ήταν ειδυλλιακό, μια απεραντοσύνη ως την άλλη άκρη του θερμαϊκού κόλπου, με τη Θεσσαλονίκη σκιαγραφημένη πίσω από ένα ισχνό πέπλο ομίχλης που μόλις άρχιζαν να το διαλύουν οι φθινοπωρινές ακτίνες του ήλιου. Σιωπηλοί καταπράσινοι λόφοι με οργωμένα χωράφια και ανθισμένα αγιοδημητριάτικα στα παρτέρια των μπαλκονιών, δρόμοι σκεπασμένοι από τα φύλλα που είχαν ρίξει οι λεύκες, τα πλατάνια και οι ευκάλυπτοι και μια ατμόσφαιρα τόσο πιο ήρεμη και γαλήνια από εκείνη της πολύβουης Αθήνας. 

Όταν φτάσαμε στο μοναστήρι διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος ήταν λιγοστός κι αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα, γιατί είχα δει φωτογραφίες με τις ατέλειωτες ουρές των προσκυνητών μπροστά από τον τάφο του Αγίου Παϊσίου και ήμουν προετοιμασμένη για τη μεγάλη αναμονή. Αλλά πρακτικά ήμασταν μόνοι μας! εμείς και δυο τρεις παρέες ανθρώπων που είχαν έρθει να προσκυνήσουν κι εκείνοι. Αυτό μου έδωσε όλο τον χρόνο που χρειαζόμουν για να βιώσω την ιερότητα της στιγμής σε όλη της την έκταση, το ύψος και το βάθος. Συγκίνηση, χαρά, ευγνωμοσύνη, κατάνυξη μεγάλη, για έναν άγιο που αγαπώ πολύ, που έχω διαβάσει τα βιβλία του, που τον μνημονεύω στις προσευχές μου, έναν άγιο τόσο προσιτό για μένα και τόσο σύγχρονο, που έζησε την εποχή που ζούμε και γνώριζε τόσο καλά τον ανθρώπινο πόνο και τους αγώνες που χρειάζεται να κάνουμε, για ταπείνωση, για απλότητα, για αγάπη στο Θεό και τον συνάνθρωπο, μαθήματα που δίδαξε ο ίδιος με τη ζωή του.

Έφυγα από εκεί με την καρδιά μου τόσο γεμάτη από αυτή την γλυκύτητα που σου χαρίζουν όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια του τόπου μας, που σαν εστίες φωτός φωτίζουν τα πιο σκοτεινά καταγώγια της πολύπαθης και τόσο πολύπλοκης ψυχής μας, μόνο για να μας ξαναθυμήσουν αφυπνιστικά και όχι διδακτικά ότι η ζωή τελικά είναι απλή, όπως και οι αλήθειες της και τα νοήματά της.

Την ευλογία του να έχουμε.














Με αγάπη,

Εύα 💗


******

----  Για τον βίο του Αγίου Παϊσίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

----  Το πρόγραμμα λειτουργίας της μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

1.11.21

Καρδιά γεμάτη από ευγνωμοσύνη


Να μην ξεχνάω να ευχαριστώ για ό,τι καλό έρχεται στη ζωή μου που με ξαφνιάζει και με ευχαριστεί, αλλά και για τα άλλα, τα δεδομένα και καθημερινά που όμως στεριώνουν τις αξίες και το νόημα της ύπαρξής μου. Που μπορώ και περπατάω, που βλέπω, που αναπνέω, που υπάρχει στέγη πάνω από το κεφάλι μου και φαγητό μέσα στο πιάτο μου. Που έχω την οικογένειά μου που με αγαπά και με φροντίζει χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Που η φύση γύρω μου έχει ντυθεί με τα πιο ζεστά και πλούσια χρώματα του φθινοπώρου. Που τα πουλάκια κελαηδούν και τα φύλλα θροΐζουν στο πρώτο φύσημα του φθινοπωριάτικου αέρα. Που η ζωή είναι τόσο αναπάντεχη και συνάμα τόσο απίστευτα μαγευτική και τόσο ωραία. 

Να μην ξεχνάω να ευχαριστώ επίσης και για τις δυσκολίες που μου φέρνει στο διάβα μου η ζωή, γιατί κι αυτές πάντα βρίσκουν μια διδαχή να με διδάξουν. Και για τα σκοτεινά συννεφάκια που ποτέ δεν λείπουν από τον καμβά αλλά παραμένουν εκεί οδηγοί, για να με σπρώχνουν να σκάβω βαθιά μέσα στην καρδιά μου κι εκεί μέσα, σ' αυτό το δουλεμένο χωράφι, να βρίσκω τον Χριστό και το δικό Του φως να φωτίζει το μέσα μου πιο σταθερό και πιο λαμπερό ολοένα. Να Τον ευχαριστώ κάθε ώρα και στιγμή της μέρας μου, γιατί είναι εκεί, γιατί τα κάνει όλα δυνατά, και γιατί, χάρη σε Αυτόν, μπορώ να ελπίζω και να ζω μέσα στα θαύματα.

Καλόν μήνα!

Με αγάπη,

Εύα 💗


******

----  πλάνο αντιγραφής Αγίας Γραφής για τον μήνα Νοέμβριο από εδώ.

20.10.21

Καιρός για πόλεμο και καιρός για ειρήνη


Η εντολή είναι σαφής: "Ου φονεύσεις". Δεν λέει ου σκοτώσεις. Στο ρήμα λοιπόν βρίσκεται όλη η διαφορά. Ο Θεός έδωσε εντολή όχι να μη σκοτώνεις, αλλά να μη δολοφονείς. Όταν σκοτώνεις, σε πόλεμο παραδείγματος χάριν, τον αντίπαλό σου, το κάνεις για να υπερασπιστείς κάποια πράγματα, κάποιες αξίες οι οποίες απειλούνται. Το κάνεις επίσης για να σταματήσεις από το κακό να γεννηθεί περισσότερο κακό. Ο πόλεμος δηλαδή, όσο δυσάρεστος κι αν είναι, γίνεται αναγκαίος και αποδεκτός, όταν αποσκοπεί στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ισορροπίας που έχει χαθεί. Αντίθετα, όταν δολοφονείς το κάνεις για τον εαυτό σου, άρα, αμαρτάνεις.

Στην Αγία Γραφή αναφέρει: υπάρχει ο χρόνος για ειρήνη και υπάρχει και ο χρόνος για πόλεμο. Δεν γράφει πουθενά θα έρχονται να σας σκοτώσουν, ή θα σας απειλούν πατρίδα, την οικογένειά σας, τις αξίες σας, τη θρησκεία σας κ.ο.κ. κι εσείς θα δέχεστε και θα δέχεστε μέχρι που στο τέλος δεν θα έχει μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα. Δεν το λέει γιατί κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί την έννοια της δικαιοσύνης.

Ο Θεός του Χριστιανισμού είναι θεός της δικαιοσύνης. Στην Παλαιά Διαθήκη όπου περιγράφεται ένας κόσμος καινούργιος, νεοσύστατος που βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό, οι μάχες είναι αμέτρητες. Ο πόλεμος λοιπόν είναι μια έννοια που διαχέει όλα σχεδόν τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης και ο Θεός πρωταγωνιστεί σε όλες τις φάσεις του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όταν διασαλεύεται η έννοια της δικαιοσύνης, ο Θεός παρεμβαίνει και μάλιστα δραστικά, δεν χαρίζεται. Δε διστάζει να αφανίσει πολιτείες ολόκληρες, όταν οι άνθρωποι δεν σέβονται τις εντολές του. Είναι ο βασιλιάς, ο απόλυτος κυρίαρχος, ο δημιουργός των πάντων και - ως εκ τούτου - απαιτεί τυφλή υπακοή. Και η παράβαση τιμωρείται αυστηρά.

Αυτό έχει ξενίσει πολύ κόσμο που ισχυρίζεται ότι μέσα από αυτές τις μάχες και συμπεριφορές διαγράφεται ένας θεός αιμοβόρος και τιμωρός που ευχαριστιέται με το να καταστρέφει ανθρώπους και πολιτισμούς. Αυτό μπορεί να ισχύει ίσως για άλλες θρησκείες, όχι όμως για εμάς. Αυτή είναι η επανάσταση του Χριστιανισμού και την κάνει να διαφέρει από κάθε άλλη θρησκεία, μία φιλοσοφία αγάπης, συγχώρεσης, ανεκτικότητας και δικαιοσύνης, όλα στον υπέρμετρο βαθμό. Είναι ασύλληπτο αν το σκεφτεί κανείς, μεγαλειώδες. Και κάποιοι θέλουν να το λένε σκοταδισμό και γραφικότητες. Οι άνθρωποι είναι που υποκύπτουν στα ατοπήματα, οι άνθρωποι είναι που παρερμηνεύουν, που εκμεταλλεύονται και ιδιοποιούνται τις εντολές. Οι άνθρωποι όλων των εποχών, όχι μόνο της σημερινής. Το έκαναν στα χρόνια του Μωυσή, το έκαναν στα χρόνια του Ιησού, αργότερα στα χρόνια των σταυροφοριών, στην εποχή της Μεταρρύθμισης και της Αντιμεταρρύθμισης και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Είναι η ανθρώπινη φύση που υποκύπτει στην αμαρτία συνεχώς. Αμαρτία σημαίνει ατέλεια και είναι αυτό που μας αλλοιώνει απομακρύνοντάς μας από αυτό που είμαστε πραγματικά. Ο Θεός, αντίθετα, παραμένει αναλλοίωτος και τότε, και σήμερα, και πάντα.

Ο ισχυρισμός, επομένως, ότι ο Θεός αρέσκεται στη βία δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Πρόκειται για νουθεσία, για εκπαίδευση ενός κόσμου άναρχου, ο οποίος δεν είχε ούτε ιερό ούτε όσιο. Τρανταχτό παράδειγμα τα Σόδομα και τα Γόμορα που κάηκαν συθέμελα από την οργή του Θεού, αφού αρνούνταν συστηματικά να συμμορφωθούν στις εντολές. Αλλά και οι ίδιοι οι Ισραηλίτες, ο εκλεκτός λαός του Θεού, σαράντα χρόνια περιπλανούνταν στην έρημο μέχρι να φτάσουν στη γη της επαγγελίας, εκεί όπου έρεε μέλι και γάλα. Αλλά και όταν έφτασαν εκεί, χρειάστηκε να δώσουν μάχες μέχρι να την κατακτήσουν, γιατί ήδη κατοικούνταν από άλλους λαούς. Η απόσταση από την Αίγυπτο ως τη γη της Χαναάν δεν δικαιολογεί τη σαραντάχρονη διάρκεια της πορείας τους προς τα εκεί, οι άνθρωποι βασανίστηκαν, πολλοί πέθαναν πριν καν δουν τη γη της επαγγελίας. Όμως, αν διαβάσει κανείς τις περιπέτειές τους όλα αυτά τα χρόνια, θα δει πόσες αμέτρητες φορές παρέβησαν τις εντολές.

Ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης είναι ο αυστηρός γονιός που προσπαθεί να εκπαιδεύσει τα παιδιά του. Η τιμωρία έρχεται από την αγάπη του για αυτά. Και μέσα από την τιμωρία έρχεται η εκπαίδευση. Αν αυτό απαιτεί πως πρέπει να πεθάνεις, πρέπει να πεθάνεις. Αυτό άλλαξε με την έλευση του Χριστού, όπου σύναψε με την ανθρωπότητα την Καινή Διαθήκη. Καινή σημαίνει καινούργια. Διαθήκη σημαίνει συμφωνία. Μία καινούργια συμφωνία λοιπόν του Θεού με τους ανθρώπους, όπου ο Χριστός παίρνει πάνω του όλη την αμαρτία της ανθρωπότητας και κάνει την ύστατη θυσία πάνω στον Σταυρό, την ύστατη απόδοση δικαιοσύνης. Το δικό του αίμα ξεχρεώνει τα δικά μας ατοπήματα σώζοντάς μας από την αιώνια καταδίκη. Είναι ο αμνός που θυσιάστηκε για εμάς, γιατί τόσο πολύ μας αγαπά. Αυτό βέβαια δεν τον φέρνει σε αντίθεση με τον Πατέρα. Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη γίνεται αναφορά στο πόσο βίαιη θα είναι η δεύτερη έλευση του Ιησού, ένας πόλεμος δικαιοσύνης, όπου θα κρίνει ζώντες και νεκρούς, και αποκατάστασης της χαμένης - ξανά - ισορροπίας.

Ο Θεός του Χριστιανισμού είναι θεός της αγάπης. Είναι ο ορισμός της αγάπης. Αγάπη θα πει ενέργεια. Η ενέργεια λοιπόν της αγάπης, όπως διέπει τον Θεό, διέπει και τα δημιουργήματά του, εμάς δηλαδή. Ως παιδιά του Θεού της αγάπης είμαστε κι εμείς φορείς αυτής της ενέργειας. Ο Θεός αυτό που θέλει από εμάς είναι να τηρούμε τις εντολές του. Αυτή η φράση διέπει όλη σχεδόν την Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή. Για τον Θεό είναι ο μόνος τρόπος για να δουλέψει το σύστημα αρμονικά. Έφτιαξε τον κόσμο και έδωσε ένα βιβλίο οδηγιών για τη σωστή λειτουργία του. Το βιβλίο αυτό είναι η Αγία Γραφή και οι οδηγίες είναι οι εντολές, οι οποίες βρήκαν την τέλεια εφαρμογή τους στους αγίους μας και τους Πατέρες της Ορθοδοξίας. Θεωρία και πράξη στον ιδανικό συνδυασμό, για εμάς να τα γνωρίζουμε και να τα μιμηθούμε.

Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη εντολή όλων. Δε νοείται να λέγεσαι χριστιανός και στην ψυχή σου να κουβαλάς κακία, μίσος, φθόνο, ζήλεια, απέχθεια, μισαλλοδοξία, μνησικακία, όχι. Δεν είναι αυτά που μας ορίζουν ως γένος. Είμαστε παιδιά του φωτός και της αγάπης, αυτά κουβαλάμε μέσα μας από γεννησιμιού μας, μόνο που το έχουμε ξεχάσει. Αυτό ζητάει από εμάς ο Θεός μέσα από τον Λόγο του, να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, όχι ποιοι έχουμε απογίνει μετά την αλλοίωση που ασκεί η κοσμικότητα, και να πράττουμε στη ζωή μας ανάλογα, ως τα τέλεια παιδιά του. Μας ζητάει να μην ξεχνάμε το καθ' ομοίωσιν, το πόσο του μοιάζουμε. Να μην Τον ξεχνάμε. Να επιζητούμε τη συμβουλή του, την κατεύθυνσή του, τη νουθεσία του, μέσα από τη συνεχή επικοινωνία μαζί του, μέσα δηλαδή από την προσευχή. Τόσο στον καιρό της ειρήνης όσο και στον καιρό του πολέμου. Γιατί υπάρχει ο χρόνος και για τα δύο. Αμήν.

"Για όλα πάνω στη γη υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος και ο συγκεκριμένος καιρός: καιρός που γεννιέται κανείς και καιρός που πεθαίνει. που φυτεύει και που ξεριζώνει αυτό που φύτεψε. Καιρός που θανατώνει κανείς και που θεραπεύει. που γκρεμίζει και που χτίζει. Καιρός που κλαίει κανείς και που γελάει. που θρηνεί και που χορεύει. Καιρός που πετάει κανείς λιθάρια και καιρός που τα μαζεύει. που αγκαλιάζει και που απομακρύνεται από τ' αγκάλιασμα. Καιρός που αποκτάει κανείς και καιρός που χάνει. που συγκρατεί και που σκορπάει. Καιρός που σκίζει κανείς και καιρός που ράβει. που σιωπά και που μιλάει. Καιρός που αγαπάει κανείς και καιρός που μισεί. καιρός για πόλεμο και καιρός για ειρήνη."

~ Εκκλησιαστής 3: 1-8


Με αγάπη,

Εύα 💗

17.10.21

Απερισκεψία είναι...

... να έχεις διαλυθεί από την κούραση την προηγούμενη με τα της μετακόμισης που τελειωμό δεν έχουν, να περιμένεις μάστορα το πρωί για την περίφραξη, να σου ανακοινώνουν απρόσμενα ότι θα έρθουν γνωστοί να σε δουν, να ξανακάνεις φασίνα από την αρχή να είναι οι αυλές σκουπισμένες και η τουαλέτα απολυμασμένη και ο νεροχύτης καθαρός, να είσαι βουτηγμένη μέσα στο άγχος και την αγωνία γιατί έτσι είσαι φτιαγμένη να είσαι να τα προλάβεις όλα να είναι στην εντέλεια, να έχεις και τα σκυλιά σου ταϊσμένα και τον εαυτό σου σε αξιοπρεπή κατάσταση κι ας έχεις καταρρεύσει από μέσα, να περνάει η ώρα και να περνάει, και στο τέλος να μην εμφανίζεται κανείς.

Δεν μπορώ όταν οι άνθρωποι φέρονται απερίσκεπτα, δεν το έχω κάνει σε άνθρωπο στη ζωή μου, γιατί σκέφτομαι τον άλλον όταν κάνει τα πάντα για να αισθανθώ σαν στο σπίτι μου, με το να δείχνω τον απαιτούμενο σεβασμό για την κούραση και τον χρόνο που σπατάλησε για μένα, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει, και αυτό το αναγνωρίζω και το σέβομαι πάντα.  

Τες πα.

Όπως και να' ναι, βρήκα την ευκαιρία και μάζεψα με την ησυχία μου τις πρώτες ελιές της φετινής σοδειάς απολαμβάνοντας μια υπέροχη, ήσυχη συννεφιασμένη Κυριακή σε ένα πεντακάθαρο αστραφτερό σπίτι αποκλειστικά για μένα, την οικογένειά μου και τα κατοικίδιά μας για να κλείσει όμορφα μια πιεστική κατά τα άλλα και δύσκολη εβδομάδα.







Με αγάπη,

Εύα 💗

15.10.21

"Μπάλλος"

 

Αν είχε βρεθεί τρόπος μέσα στα χρόνια όλο αυτό το νερό που ρίχνει ο καλός Θεός στη γη να μην πήγαινε χαμένο, αλλά κάπως να αξιοποιούνταν και να διοχετεύονταν σε χώρες και περιοχές με προβλήματα ξηρασίας, τίποτα δεν θα πήγαινε χαμένο. Ίσως να σώζονταν αγροτικές καλλιέργειες που θα ήταν διαφορετικά καταδικασμένες, και η πτηνοτροφία να αναπτυσσόταν υπό ευνοϊκότερους όρους και συνθήκες. Ίσως το βιοτικό επίπεδο να βελτιωνόταν και σε άλλα λιγότερο προνομιούχα από εμάς μέρη της γης που υποφέρουν και λιμοκτονούν. Ίσως να σώζονταν και μερικές χιλιάδες ή εκατομμύρια αθώες ανθρώπινες ζωές.  


Με αγάπη,

Εύα 💗


******

---- για καταιγίδα Μπάλλος: εδώ.

12.10.21

Κάλλας και .. "κάλλας"




Τι να πω τώρα... ασχολίαστο.


Με αγάπη, 

Εύα 💗


******

----  φωτος και λίγα σχόλια από εδώ, εδώ κι εδώ.

----  άρθρο για το άγαλμα και τα αποκαλυπτήρια εδώ.

---- βιογραφικά της μεγάλης ντίβας μπορείτε να τα βρείτε εδώ κι εδώ.

11.10.21

Για τη σημερινή απεργία των εκπαιδευτικών

Όλοι οι εκπαιδευτικοί σήμερα είναι στους δρόμους σε μια παράνομη και καταχρηστική, όπως κρίθηκε από τη δικαιοσύνη, πανελλαδική απεργία. Ο λόγος; Δεν θέλουν να αξιολογηθούν. Και ο λόγος που δεν θέλουν να αξιολογηθούν; Έλα να μου πεις... 

Συγγνώμη, αλλά είσαι υπάλληλος, δεν είσαι; Δημόσιος μεν, αλλά υπάλληλος, που θα πει ότι δουλεύεις για κάποιον άλλον, δεν είσαι αυτοαπασχολούμενος να κάνεις ό,τι θέλεις. Εργοδότης σου είναι το κράτος που σε πληρώνει μέχρι να βγεις στη σύνταξη, έχει δεν έχει το κράτος χρήματα να σε πληρώσει, είσαι δεν είσαι ικανός να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, αφού σε προστατεύει η μονιμότητα. Πελάτης σου είναι ο απλός κοσμάκης που θέλει να δει τα παιδιά του να προκόβουν στη ζωή και στην εργασία. Βασικά, είμαι εγώ που σου γράφω και η οικογένειά μου και όλες οι οικογένειες στην Ελλάδα που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις υπηρεσίες σου. Αυτό επέλεξες να κάνεις και γι' αυτό σε πληρώνουν, κανείς δεν σε εξανάγκασε. Παρέχεις, επομένως, υπηρεσίες σε ένα λίαν ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επί πληρωμή από το κράτος - εργοδότη σου .. ΚΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙΣ;!;; ΕΠΕΙΔΉ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ;!;; Πού το έχεις ξανακούσει αυτό σε άλλη πολιτισμένη χώρα πλην της Ελλάδας;!;; Για να καταλάβω: τα παιδιά, που είναι το αντικείμενο εργασίας σου, δεν σε ενδιαφέρουν σε τι ποιότητας σχολείο θα φοιτήσουν και με τι ποιότητα καθηγητών και δασκάλων; Πώς εξασφαλίζεται αυτή η ποιότητα, αν πρώτα δεν υπάρξει κάποιας μορφής αξιολόγηση; Γερά και κούφια όλα στο ίδιο τσουβάλι; Αυτό θέλεις λοιπόν, ως ο πρώτος ειδικός; ως εκπαιδευτικός; Γιατί να έχεις πρόβλημα με την αξιολόγηση, αν είσαι εντάξει και αφοσιωμένος στη δουλειά του, ακέραιος και συνεπής, που παράγει έργο υγιές και παραγωγικό; 

Εκτός κι αν δεν είσαι και τόσο εντάξει, αφοσιωμένος στη δουλειά του, ακέραιος και συνεπής, ώστε να σε φοβίζει μια απλή αξιολόγηση, που θα αποδείξει και την αξία σου άλλωστε. Γιατί, αν ήσουνα καθαρός και εντάξει, θα έπρεπε να είσαι ο πρώτος που θα ήθελε την αξιολόγηση, ώστε να μπορέσει να ξεχωρίσει ο ικανός από τον άχρηστο, ο άξιος από το σκουπίδι, η ήρα από το στάχυ. Τι έχεις να φοβηθείς εσύ από αυτή την αξιολόγηση όταν είσαι συνεπής και ακέραιος και αφοσιωμένος στη δουλειά σου, αν η κατάρτισή σου είναι σταθερή και ενημερωμένη, αν συμβαδίζει με τις εξελίξεις των σύγχρονων καιρών, την ψυχολογία των παιδιών σήμερα, αν μπορείς να ανταπεξέλθεις στο λειτούργημα που καλείσαι να υπηρετήσεις με επάρκεια, αν προστατεύεις τα παιδιά όπως χρειάζεται ως δεύτερος κηδεμόνας, τα τα διδάσκεις να τα νουθετείς, να τα αγαπάς, να νοιάζεσαι για αυτά και για το μέλλον τους; Τίποτα απολύτως. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, τι σε φοβίζει, λοιπόν; Εξήγησέ μου, και κάνε το νια νια σε παρακαλώ, γιατί δεν μπορώ να το καταλάβω ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά, ούτε οι γονείς τους, ούτε και ο εργοδότης σου, ως φαίνεται, αλλιώς δεν θα έπαιρνε μέτρα για σένα.

Η πρώτη ύλη σου είναι τα παιδιά, τα παιδιά είναι το πρώτο πράγμα που υποτίθεται πως θα έπρεπε να σε ενδιαφέρει. Όμως, όπως δείχνουν τα τεκμήρια, δεν φαίνεται να είναι. Είσαι στους δρόμους, σε μια παράνομη απεργία που κάποιος σου σφύριξε να συμμετάσχεις και να ακολουθήσεις. Και είναι κρίμα, γιατί έχεις και ανώτατη μόρφωση και θα 'πρεπε να ξέρεις καλύτερα. Κρίμα, που ακόμη σε παρασέρνουν οι ιδεοληψίες σου και οι ιδεοληψίες των ιδεοληψιών που πειθήνια συνεχίζεις να ακολουθείς χωρίς κανένα αποτέλεσμα, τουλάχιστον ως προς την πρόοδο, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης και όχι την ιδεοληπτική. 

Κρίμα, γιατί τελικά αδιαφορείς για τα παιδιά και γιατί το δείχνεις, που είναι και το χειρότερο. Γιατί εκείνα, οι μαθητές σου, το έχουν καταλάβει αυτό για σένα, σε έχουν διαπεράσει, ξέρουν όλα τα μυστικά σου. Γιατί η δουλειά σου δεν είναι πλέον λειτούργημα για σένα, αλλά ένα ξερό μηνιάτικο με μπόνους και παροχές. Γιατί δεν δίνεις σημασία για εκείνα, αδιαφορείς, εκμεταλλεύεσαι, μνησικακείς, εχθρεύεσαι, ξεσπάς πάνω τους τις δικές σου προσωπικές παθογόνες αφετηρίες, κι όλα αυτά, να ξέρεις, γεννούν πληγές, οργή, θυμό και εκδίκηση. Και αντιδρούν απέναντι σε σένα και αυτό που εκπροσωπείς έτσι όπως το εκπροσωπείς με τον μόνο τρόπο που μπορούν, τη βία, την αδιαφορία, τον εξευτελισμό, τον βανδαλισμό, το μίσος, την απαξίωση, όταν εσύ θα έπρεπε να πρεσβεύεις άλλα πράγματα, υψηλότερα και ανώτερα από αυτά που βλέπουν στους δρόμους της φθοράς και της κατάντιας. 

Όπως βλέπεις, λοιπόν, δεν φταίνε εκείνα, αλλά εσύ και εγώ και όλοι όσοι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούμαστε, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι. Είμαστε όλοι μας ένοχοι, γιατί εκείνα είναι τα σφουγγάρια, οι δέκτες, τα παιδιά μας, και ό,τι βλέπουν να κάνουμε, κάνουν κι όταν δεν το κάνουμε καλά, αντιδρούν. Μην αναρωτιέσαι λοιπόν γιατί το λειτούργημα του εκπαιδευτικού δεν έχει πια κανένα κύρος και αξιοπρέπεια, γιατί τα σχολεία είναι στην πλειοψηφία τους βανδαλισμένα από απογοητευμένους και σκληρούς μαθητές, και γιατί οι μαθητές σου έχουν πάψει να σε σέβονται εσένα ως οντότητα ή να σε θαυμάζουν και να παίρνουν έμπνευση από σένα ή να βλέπουν ένα θετικό πρότυπο μίμησης και παραδειγματισμού, κάτι που έχουν να δουν από εσένα ως εκπαιδευτικό και ως άνθρωπο εδώ και πολύ πολύ, πολύν καιρό. 

Γιατί εκείνα, οι μαθητές σου, είναι ο τελικός κριτής σου, αφού εκείνα είναι ο δέκτης και ο κριτής της δικής σου προσωπικής εργασίας και γνώσης και διδαχής και προσωπικότητας και χαρακτήρα, και αυτό θα έπρεπε να είναι το πρώτο που θα έπρεπε να σε νοιάζει και να σε κόφτει, και όχι η αξιολόγηση. 

Και γιατί αν έτσι ήταν τα πράγματα σε αυτή την υποτιθέμενη ιδανική πραγματικότητα που όλοι μας ονειρευόμαστε και κανένας δεν θέλει να εργαστεί προς αυτό, δεν θα χρειαζόταν να σε αξιολογήσει καμία επιτροπή και κανένα κράτος, γιατί απλά θα κοιμόσουν ήσυχος επειδή θα είχες κάνει τη δουλειά σου σωστά, ως όφειλες, αυθής εξαρχής.


Με αγάπη,

Εύα 💗


******

-----  φωτό από εδώ.

1.10.21

Παροιμίες

Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος γεμάτος έμφυτη ευγένεια και καλοσύνη. Αγαπούσε την τέχνη και να διαβάζει βιβλία. Του άρεσε η ησυχία, την επεδίωκε. Του άρεσε να γράφει. Λένε πως ήταν και όμορφος πολύ, ένα νέο και όμορφο παλικάρι. Το όνομά του ήταν Σολομών και ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Δαβίδ, του ηγέτη του λαού του Ισραήλ. Όταν ο πατέρας του, ο Δαβίδ, έκανε όλες εκείνες τις εκστρατείες πολέμου για να κατακτήσει τις περιοχές της γης της επαγγελίας κάτω από τις εντολές του Θεού και ο μεγαλύτερος αδελφός επαναστατούσε απέναντι σε Θεό και στον πατέρα του, ο νεαρός Σολομώντας έγραφε ποίηση, ωρίμαζε και μορφωνόταν.

Μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή του και στον τρόπο που είχε μάθει μέχρι τότε όταν με τον θάνατο του πατέρα του και του μεγαλύτερου αδελφού η διαδοχή του θρόνου έπεσε αναγκαστικά στα χέρια του. Πώς θα αναλάμβανε την ηγεσία του λαού, πώς θα διατηρούσε τα εδάφη που είχαν κατακτήσει ως τότε; Ο Σολομών έπεσε με το πρόσωπο στη γη και προσευχήθηκε θερμά στον Θεό. "Κύριε, χρειάζομαι τη βοήθειά σου." Και ο Θεός που αγαπούσε τον Σολομώντα του αποκρίθηκε: "Είσαι ο καινούργιος βασιλιάς του Ισραήλ, τι θέλεις να κάνω για σένα; Θέλεις να σου χαρίσω χρήματα; δόξα; χλιδή; ωραία ρούχα; ακριβά αυτοκίνητα; πρόθυμες γυναίκες;" (που θα λέγαμε και σήμερα.) "Όχι, Κύριε" αποκρίθηκε ο Σολομών "σοφία θέλω να μου χαρίσεις, για να μπορέσω να ηγηθώ του λαού μου με ειρήνη και δικαιοσύνη, κάτω από τις εντολές Σου."

Αυτό και έγινε. Και ο βασιλιάς Σολομώντας με τα δώρα της σοφίας και της σωφροσύνης που του χάρισε ο Θεός εισήγαγε τον λαό του σε μια μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας. Ολοκλήρωσε μάλιστα και την υπόσχεση που είχε δώσει ο πατέρας του Δαβίδ στον Θεό χτίζοντας τον μεγαλύτερο και περιλαμπρότερο ναό σαν ευχαριστήρια προσφορά αφιερωμένο στην του Θεού σοφία και δόξα, αυτόν που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως τον περίφημο ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα.

Ο Σολομώντας βασίλευσε με σοφία και δικαιοσύνη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και ήθελε ο λαός του Ισραήλ να επιστρέψει από την αποστασία και να γυρίσει πίσω στη λατρεία του μόνου αληθινού Θεού, εκείνου που τους βοήθησε να φύγουν από την υποδούλωση και να επιστρέψουν μετά από πολλά χρόνια πίσω στη γη της επαγγελίας, όπως το είχε υποσχεθεί στους προγόνους τους. Έμεινε ξακουστός για τη σοφία του και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διακατείχε σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του. 

Ανάμεσα στα πολλά συγγράμματά του, ο Σολομών άφησε ως παρακαταθήκη και ένα βιβλίο με τον τίτλο Παροιμίες. Αποτελείται από 31 κεφάλαια, ένα για κάθε μέρα, και ανήκει στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης μέσα στην Αγία Γραφή. Πρόκειται για μικρά αποστάγματα σοφίας που σκοπό έχουν να δείξουν πώς πρέπει να ζει ο άνθρωπος σωστά μέσα στον φόβο (= σεβασμό, ευλάβεια) του Θεού και κάτω από τις εντολές του Κυρίου. Σε αυτό το θεόπνευστο και ψυχοφελές βιβλίο είναι αφιερωμένο το πλάνο αντιγραφής Αγίας Γραφής για τον μήνα Οκτώβριο, πιστεύω ότι αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του σε αυτό.

Εύχομαι σε όλους καλό μήνα!

Με αγάπη,

Εύα 💗


******

----  Το πλάνο μηνός Οκτωβρίου το βρήκα εδώ.

----  Η φωτογραφία είναι λήψη από την οθόνη του υπολογιστή, γι' αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλής ποιότητας. Την πρωτότυπη μπορείτε να τη βρείτε στο λινκ του πλάνου ή στο facebook page μου, όπου την έχω αναρτήσει και εκεί.

17.9.21

7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

 


"Πώς γράφω; Δεν ξέρω κι εγώ πώς γράφω. Απλώς, γράφω γιατί δεν μπορώ να μη γράφω."

~ Γιάννης Ρίτσος

Με αγάπη,

Εύα 💗


******

----  φωτό και πληροφορίες προγράμματος θα τα βρείτε εδώ


13.9.21

Εvangelist


Παρακολουθούσα ένα βιντεάκι τις προάλλες στο you tube από μια κοπέλα που χειροτονήθηκε ευαγγελίστρια (evangelist) από την αγγλόφωνη εκκλησία της, που σήμαινε ότι μπορούσε να διδάσκει το Ευαγγέλιο σε ευρεία κλίμακα, εκτός δηλαδή του ποιμνίου της εκκλησίας της ενορίας της, ως γνωρίζουσα με πιστοποίηση του μηνύματος του Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Αυτό το δικαίωμα, τη δυνατότητα μάλλον, την έχουν αρκετές εκκλησίες στον κόσμο, όχι όμως στην δική μας Ορθόδοξη Εκκλησία. Καμία ορθόδοξη εκκλησία δεν έχει επικεφαλής μια γυναίκα για να εμβαθύνει τον λόγο του Χριστού στους πιστούς, ούτε ως ιεροκήρυκας, όσες σπουδές και αν έχει κάνει στον τομέα της θεολογίας, των ιερατικών σπουδών ή των βιβλικών σπουδών (υπάρχουν άραγε εξειδικευμένες βιβλικές σπουδές στην Ελλάδα; χρειάζεται να κάνω μια έρευνα πάνω σ' αυτό).

Αναρωτιέμαι, ωστόσο, γιατί; Επειδή οι γυναίκες πληρώνουν ακόμη το λάθος που έγινε στον κήπο της Εδέμ με τον απαγορευμένο καρπό; Οι άνδρες έχουν κάνει τα αίσχη από τότε, οι γυναίκες ακόμα τιμωρούνται; Μήπως επειδή η γυναίκα θεωρείται "ακάθαρτη" λόγω της εμμήνου ρήσης της;

Είναι κάστρο απόρθητο; Είναι δεισιδαιμονία; Προκατάληψη; Παράδοση; Μπέρδεμα; Βόλεμα ίσως; Είναι οι γυναίκες ικανές μόνο για τη θέση της διακονίας, με τη σύγχρονη υποβαθμισμένη αξία της, ως υπηρέτριας; ως αφανούς βοηθού; Γιατί μπορούν οι γυναίκες να φτάσουν μόνο μέχρι τον βαθμό της ηγουμένης γυναικείου μοναστηριού ή να περιοριστούν στη θέση της καθηγήτριας θρησκευτικών; Γιατί όχι ιερέας ενορίας, ποιμένας σε ποίμνιο, επίσκοπος, αρχιεπίσκοπος κ.ο.κ.; Γιατί απαγορεύεται η ανέλκυση στην κλίμακα της ιεραρχίας από τις γυναίκες; Γιατί έχει αποκλειστεί η γυναίκα από το ιερατικό κομμάτι της εκκλησίας γενικότερα; Γιατί έχει μείνει εκτός; Γιατί κρίνεται αποκλειστικά λόγω φύλου και όχι λόγων ικανοτήτων, σπουδών, χαρίσματος, μεταδοτικότητας, ηθικότητας, αφοσίωσης, αγάπης για τον Θεό, για τον συνάνθρωπο; Γιατί δεν μετράει τίποτε από αυτά, όταν το ζήτημα έχει να κάνει με τις γυναίκες;

Δεν γνωρίζω, θα ήθελα όμως πολύ να μάθω, γιατί από μια πρώτη ματιά, νομίζω ότι μου φαίνεται λίγο ως αδικία και θέλω να τα μάθω από την πηγή, από αυτά που είναι γραμμένα στην Αγία Γραφή και τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας. Εκεί είναι προφανώς γραμμένες οι απαντήσεις κι όταν καταφέρω, πρώτα ο Θεός, και τα δω γραμμένα, τότε θα σταματήσω να γκρινιάζω... ίσως.

Ευαγγελίζω σημαίνει μοιράζω τα καλά νέα, που είναι το Ευαγγέλιο, το αναστάσιμο μήνυμα του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου. Όταν ο Χριστός έδωσε ως τελευταία εντολή να μοιράσετε το μήνυμα του Ευαγγελίου στα πέρατα του κόσμου, δεν διαπίστωσα κάπου διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα. Όταν ο Χριστός επίσης περιόδευε από πόλη σε πόλη να διδάξει, να παραδειγματίσει με τη ζωή και τα θαύματά Του και να νουθετήσει τους ανθρώπους, μαζί του δεν ακολουθούσαν μόνο οι άνδρες, είναι γνωστό ότι υπήρχαν και γυναίκες στον στενότερο κύκλο των μαθητών Του. Ξεχνάμε μήπως τη Μαρία Μαγδαληνή, ο Θωμάς Ακινάτης την αποκάλεσε απόστολο των αποστόλων, ούσα η πρώτη που διέδωσε το νέο της Ανάστασης του Κυρίου, για να συμπληρώσει ότι ήταν ηγέτιδα θρησκευτική και κήρυκας στην πρώτη εκκλησία μετά την Ανάσταση, ώστε τα καλά νέα να διαδοθούν από εκκλησία σε εκκλησία. Μάρθα και Μαρία, αδελφές του Λαζάρου, πιστές ακόλουθοι ως το τέλος, κήρυκες στη νέα εκκλησία του Χριστού. Πρισίλα που χαρακτηρίζεται μάλιστα και διδάσκαλος μαζί με τον σύζυγό της Ακίλα, Σουζάνα, ακόλουθος και διακόνισσα, μητέρα του Πέτρου, πιστή ακόλουθος του Ιησού και διακόνισσα, μητέρα του Ιησού, Θεοτόκος Μαρία, ζωντανή φορέας του Ευαγγελίου από μόνη της, Φωτεινή η Σαμαρίτιδα, δέχτηκε το χαρμόσυνο νέο από τον ίδιο τον Ιησού, ευαγγελίστηκε, διέδοσε τα καλά νέα, Βερονίκη αιμορροούσα, επίσης ομολογήτρια και ευαγγελίστρια, Φοίβη στην προς Ρωμαίους επιστολή, όπου αποκαλείται διακόνισσα, βοηθός του βασιλέα, ένας τίτλος που δεν χαρακτηρίζει μόνο βοηθητικές υπηρεσίες, αλλά γίνεται φορέας και κάτοχος εκκλησιαστικού αξιώματος, όπως διάκονος χαρακτηρίστηκε και ο Απόστολος Παύλος, ως βοηθός και δούλος Κυρίου, με το έργο να κηρύξει και να διαδόσει το Ευαγγέλιο. 

Όλες πρέσβειρες των καλών νέων, του Ευαγγελίου, αμέσως με το που δέχτηκαν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, όπως και όλοι οι χριστιανοί πιστοί ανεξαιρέτως, με το που δέχονται το Χριστό, γίνονται φορείς του Αγίου Πνεύματος, που είναι μεταξύ όλων των άλλων και η διδασκαλία, το ευαγγελίζεσθαι και το ευαγγελίζειν, που είναι η διάδοση του Ευαγγελίου και της χριστιανικής πίστης.

Στην Ορθοδοξία η λέξη διάκονος έρχεται από τα ελληνιστικά χρόνια και σημαίνει υπηρέτης, διάκονος του βασιλιά, διάκονος του Ευαγγελίου, της Εκκλησίας, της Καινής Διαθήκης, του Θεού, του Χριστού, της δικαιοσύνης, του Κυρίου. Είναι βαθμός ιεροσύνης, ο οποίος προϋποθέτει και συνεπάγεται το κήρυγμα του Ευαγγελίου, κάτι που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια των Αποστόλων. Διάκονος, εν κατακλείδι και διαχρονικά, είναι ο δούλος Κυρίου που καλείται να διατηρήσει και να διαδόσει το Ευαγγέλιο. Με αυτή την έννοια, δούλοι Κυρίου είναι όλοι ανεξαιρέτως οι πιστοί χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, λαϊκοί και κλήρος, επομένως όλοι οι πιστοί χριστιανοί θεωρούνται, ή θα όφειλαν να θεωρούνται διάκονοι, τουτέστιν, διατηρητές, θεματοφύλακες και κήρυκες του Ευαγγελίου, ανεξαρτήτως ιεραρχίας ή βαθμού και ανεξαρτήτως φύλου. Από την αρχή η διακονία, και άρα το κήρυγμα του Ευαγγελίου, δεν είχε γένος, ούτε και ιεραρχική κατάταξη. Ήταν πανανθρώπινη, φτάνει να ακολουθούσε πιστά το μήνυμα του Χριστού. Δεν ξέρω τι άλλαξε στην πορεία.

Το γυναικείο στοιχείο υπήρχε πάντα μέσα στην Ορθόδοξη πίστη και διδαχή, ανώνυμες κόρες, αδελφές, σύζυγοι, μανάδες και γιαγιάδες, αλλά και επώνυμες, κάποιες μάλιστα και αυτοκράτειρες, από πρώιμων χριστιανικών χρόνων μέχρι τουλάχιστον κάποια πρόσφατα χρόνια, πριν γίνουν πολύ μοντέρνα τα πράγματα, ήταν εκείνες που δίδασκαν το Ευαγγέλιο στους συνανθρώπους γύρω τους. Χριστιανές μητέρες πλήρεις Πνεύματος Αγίου δίδαξαν αγίους, επισκόπους και ιεράρχες, πολλές από τις οποίες αγιοποιήθηκαν και οι ίδιες. Άλλες ομολόγησαν μέσα από βασανιστήρια, ακόμα και από ανθρώπους της οικογένειάς τους, την πίστη στο Χριστό, αγιοποιήθηκαν και αυτές. Δεν διέδωσαν, λοιπόν, το Ευαγγέλιο με το ίδιο τους το παράδειγμα, με τη ζωή τους; την αυτοθυσία τους; Με το αίμα τους; Δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και να ανακηρυχθούν διακόνισσες Κυρίου, διδάσκαλοι, κήρυκες της πίστης και της Ορθοδοξίας; Καμία, ωστόσο, δεν αναδείχτηκε ιερατικά μέσα στο ρου της χριστιανικής ιστορίας και αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί.

Φαντάζομαι ότι σίγουρα παίζουν ρόλο κάποια εδάφια αποτρεπτικά όπως στην προς Τιμόθεον επιστολή, όπου απαγορεύει στη γυναίκα να διδάσκει ή να έχει οποιαδήποτε εξουσία υπέρ του άνδρα, πρακτικά αρνείται την ιεροσύνη στις γυναίκες. Στην πρώτη προς Κορινθίους επιστολή επίσης, λέει ότι είναι ντροπή οι γυναίκες να έχουν γνώμη που δεν πρέπει να την εκφέρουν εντός της εκκλησίας. Αν έχουν κάποια απορία, πρέπει να ρωτούν τους άνδρες τους. Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι άνδρες ξέρουν. Και όχι απλά να ξέρουν, αλλά να έχουν δεχτεί σοφία και χάρη Πνεύματος Αγίου, ώστε να είναι σε θέση να ευαγγελίσουν τις συζύγους τους. Γι' αυτό και ο Θεός έθεσε τον σύζυγο κορυφή της οικογένειας, ως τον πρώτο λείψαντα θείας χάρης και Πνεύματος Αγίου, ο οποίος με τη σειρά του θα τα μεταδώσει στη σύζυγο, η οποία μετά ακολούθως με τη σειρά της, ως σύζυγος στον άνδρα της, μητέρα στα παιδιά της και υπεύθυνη στο σπιτικό της, θα καλείται να ευλογήσει όλη την οικογένεια με κάθε τι που υπάρχει εντός της, έμψυχο και άψυχο. Και κάπως έτσι, κλείνει ο κύκλος, ολοκληρώνεται ως μία μικρή κατ' οίκον εκκλησία με τον Χριστό αρχηγό και την οικογένεια διακόνους, μαθητές και ακολούθους. Αν κάποιο από τα μέλη αυτά σπάσει τον κύκλο, τίποτα από όσα προαναφέρθηκαν δεν ισχύει, ακυρώνονται όλα και ο κατά Χριστόν γάμος παύει να υφίσταται, γίνεται κάτι άλλο. 

Αντίστοιχα, το ίδιο φαινόμενο αρχίζουμε να το βλέπουμε όλο και συχνότερα στον ευρύτερο κύκλο της Εκκλησίας. Χωρίς χάρη, πώς ενεργείς ως διάκονος, δηλαδή ως πιστός δούλος Κυρίου; Ποιον ποιμένα ακολουθείς, όταν το ευαγγελίζειν έχει γίνει τόσο διχαστικό και μπερδεμένο; Ποιος τα έχει ανακατέψει όλα έτσι και έχουν γίνει όλα μια τεράστια σαλάτα; Ποιος καλείται να διακονήσει το Ευαγγέλιο τότε; Και ποιος να το πιστέψει όταν λείπει η χάρη του Πνεύματος από τους πιστούς ορθοδόξους χριστιανούς και υπάρχει διχασμός και φιλονικία, όταν ο ίδιος ο Χριστός πρεσβεύει ειρήνη και ενότητα; Πώς να διαδοθεί το χαρμόσυνο μήνυμα, όταν ούτε οι ίδιοι οι κληρικοί καλά καλά δεν το πιστεύουν; Τι γίνεται με εμάς τους υπόλοιπους τότε; Από πού πρέπει να πιαστούμε, αν όχι από τον ίδιο τον Χριστό, την μόνη αλήθεια; Πώς βρίσκει κανείς τον σωστό ποιμένα, τον πιστό διάκονο, τον διδάσκαλο του Ευαγγελίου που ευαγγελίζει τον πραγματικό λόγο του Χριστού; Πώς να ξεχωρίσει κανείς την αλήθεια μέσα στο σκοτάδι; Ή την αλήθεια από το σκοτάδι, όταν και τα δύο έχουν αρχίσει και χάνουν σιγά σιγά το νόημά τους; 

Όπως δείχνουν δυστυχώς τα πράγματα, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή, με μια νέα πραγματικότητα με νέα δεδομένα, και με έναν ισχυρό εχθρό που δυναμώνει ολοένα περισσότερο. Ίσως, κατά την ταπεινή μου γυναικεία αφανή γνώμη, η απόταξη των γυναικών από την πίστη σε όλους τους τομείς και τις βαθμίδες της Ορθοδοξίας να μην αποβεί στρατηγικά σε μια τόσο ενδεδειγμένη επιλογή για τη μάχη που έρχεται, όπως λένε οι Γραφές, οι Πατέρες και οι Προφήτες, μπροστά μας. Που θα πει πως δεν υπάρχει πλέον ούτε ο χρόνος ούτε η πολυτέλεια να λείψει από το πλήρωμα κανείς.
 
Με αγάπη,

Εύα 💗

******

---- φωτό από εδώ.

11.9.21

Ο Άνθρωπος του Θεού

Όταν όρμησε η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ποπ κορν στον χώρο έκδοσης εισιτηρίων και λίγο πιο μετά, μέσα στη σκοτεινή αίθουσα προβολής, με τα γνώριμα ανακλινόμενα καθίσματα από σκούρο κόκκινο βελούδο και τους προβολείς να θαμπώνουν σταδιακά ώσπου να σβήσουν τελείως, με αυτή τη σιωπηλή αδημονία να κυριεύει τις αισθήσεις μέχρι να ξεκινήσουν οι τίτλοι έναρξης και να μείνεις μοναχά εσύ και η οθόνη, συνειδητοποίησα πόσο πολύ μου είχε λείψει η όλη εμπειρία του κινηματογράφου μέσα στο φυσικό του περιβάλλον. Ακόμα και με τη νέα αποστειρωμένη πραγματικότητα έκεκα των πανδημιών και μεταλλάξεων και με τα πιστοποιητικά ανά χείρας να περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο, με τις μάσκες φορεμένες μέχρι τα μάτια και τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας, έστω κι έτσι, η όλη εμπειρία της τέχνης του κινηματογράφου παραμένει για μένα μαγική κάθε φορά. Πόσο μάλλον, όταν όλη αυτή η μαγεία βρήκε την εκπλήρωσή της σε μια ταινία που περίμενα πολύ καιρό να παρακολουθήσω και που με αποζημίωσε νομίζω με τον καλύτερο τρόπο.

Από την πρώτη λήψη μέχρι την τελευταία, ο Άνθρωπος του Θεού είχε κάτι το διαφορετικό, έφερε αυτό που έλειπε κατά τη γνώμη μου από την θεματολογία του ελληνικού πρωτίστως κινηματογράφου, ένα κενό που κανείς δεν είχε το θάρρος να καλύψει ως τώρα. Ένας άγιος της Ορθοδοξίας γίνεται θέμα κινηματογραφικής ταινίας, ένας άγιος του εικοστού αιώνα, σύγχρονος όπως κι εμείς, μέσα στο ίδιο κοινωνικό περιβάλλον με το δικό μας, με τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετώπισε στη ζωή του, τις αδικίες, τα παιχνίδια εξουσίας, τη ζήλια, τον φθόνο, τον ανταγωνισμό, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ο καθένας μας. Η διαφορά ωστόσο ανάμεσα σε εκείνον με έναν κοινό καθημερινό άνθρωπο με τις αντίστοιχες δυσκολίες και συνθήκες γίνεται διακριτή στον τρόπο αντιμετώπισης του αγίου, στις επιλογές που δεν υιοθέτησε, τις προτεραιότητες που δεν υπερασπίστηκε, μόνο διατήρησε τις ορθόδοξες αρχές και αξίες, την πίστη του στον Θεό και την πνευματικότητά του ως το τέλος. 

Το περιβάλλον είναι πάντα αφιλόξενο γιατί ο κόσμος είναι γενικά ένα εχθρικό αφιλόξενο περιβάλλον, κυρίως για ανθρώπους αγνούς, πνευματικούς και αγίους σαν τον Άγιο Νεκτάριο, ανθρώπους της πίστης και της ορθοδοξίας, ανθρώπους που ακολουθούν το θέλημα του Κυρίου και μιμούνται την πορεία του στις κακουχίες, τα ραπίσματα, τον εμπαιγμό, τον Γολγοθά, τη σταύρωση. Ο Άγιος Νεκτάριος θα μπορούσε να ήταν στην κορυφή της ιεραρχικής κλίμακας, ωστόσο επέλεξε την κλίμακα του Ιωάννη του Σιναΐτη, αυτή των αρετών και των ασκητικών αγώνων, της ανθρωπιάς, της μακροθυμίας, της προσφοράς και της συγχώρησης. Θα μπορούσε να έχει στα πόδια του τον κόσμο, προτίμησε όμως τον ουρανό. Θα μπορούσε να γίνει λύκος, επέλεξε όμως να γίνει αμνός. Επέλεξε τον ορθόδοξο τρόπο της θυσίας και της αυταπάρνησης, επέλεξε τον τρόπο του Χριστού.

Λιτά γυρισμένη, δωρικοί χαρακτήρες, μετρημένο σενάριο, ήσυχη υποκριτική, χωρίς εντυπωσιασμούς και κορώνες, προσγειωμένη και βαθιά εκφραστική, η ταινία μου μίλησε κυρίως μέσα από όλα αυτά που δεν ειπώθηκαν, αφήνοντας στην άκρη ηθικολογίες και θεολογισμούς, κάτι που νομίζω ότι κέρδισε τελικά τον κόσμο, εμένα πάντως σίγουρα. Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο μεγάλος αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες προβολής της ταινίας κι αυτό θα μπορούσε να δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στους παραγωγούς, και γενικά στον χώρο της τέχνης και του κινηματογράφου να στρέψουν την προσοχή τους σε μια θεματολογία περισσότερο αυθεντική και πνευματική και ανεξάντλητη, σίγουρα πιο κοντά στις ρίζες μας και την ταυτότητά μας, μια αλήθεια που ο σημερινός μπερδεμένος άνθρωπος έχει ίσως περισσότερο ανάγκη από ποτέ. 

Με αγάπη,

Εύα 💗


******

----- η φωτό είναι από εδώ.

8.9.21

"Μείνε ακίνητος και ξέρε ότι είμαι ο Θεός."

Ο τρόπος που μελετώ την Αγία Γραφή είναι απλός: παίρνω το ιερό βιβλίο στα χέρια μου και πριν το ανοίξω προσεύχομαι με ταπείνωση για διακριτότητα και διδαχή. Να μπορώ να διακρίνω δηλαδή τη σοφία μέσα από το κείμενο που μου έχει δοθεί και να μπορώ να εφαρμόζω αυτή τη σοφία στη ζωή μου για τη δική Του δόξα, και τη δική μου σωτηρία ψυχής.

Προσεύχομαι σημαίνει επικοινωνώ, όχι με τον εαυτό μου (αυτή η μέθοδος ανήκει σε άλλη θρησκεία), αλλά με αυτό που με ξεπερνά. Το θεωρώ πολύ εγωιστικό να κάθεσαι και να μιλάς με σένα για σένα να λύσεις τα θέματά σου με τους άλλους. Υπάρχει ο Θεός γι' αυτό και αν καθίσεις να ασχοληθείς λίγο με αυτά που μας διδάσκει, βλέπεις διάχυτα ότι ο Θεός δεν θέλει από σένα να αναλάβεις την ευθύνη της κατάστασής σου ή των άλλων ανθρώπων γύρω σου όταν είσαι δούλος Κυρίου.

"Μείνε ακίνητος και γνώριζε ότι εγώ είμαι ο Θεός." 
[Ψαλμός 46:10]

Αυτό το 'μείνε ακίνητος' δεν δηλώνει βέβαια την αδράνεια και τον καθησυχασμό λόγω απραξίας ή δειλίας ή μη θέλησης για ζωή, κάθε άλλο. Αναγνωρίζεις την παντοδυναμία του Θεού, τη σέβεσαι και την εμπιστεύεσαι χαμηλώνοντας τον εαυτό σου μπροστά Του και έναντι του δικού σου θνητού εγωισμού. Με λίγα λόγια, επιλέγεις να ταπεινωθείς. Πόσο γιγαντιαίο είναι να πεις ότι ναι, αφήνω τον εαυτό μου στην άκρη για Σένα. Γιατί Εσύ αποφασίζεις για τη ζωή μου κι εγώ ακολουθώ. Εσύ Θεέ μου ξέρεις τι θέλεις από μένα κι εγώ το κάνω. Κι ας με ξεβολεύει. Έχω όμως εμπιστοσύνη στον Θεό γιατί ξέρω ότι δεν είμαι εγώ αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, αλλά Εκείνος. Τον εμπιστεύεσαι τόσο ώστε να του επιτρέπεις να το κάνει για σένα. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο χάρη στη δική Του αγάπη και τη δική μας πίστη. Η πίστη μας είναι το μόνο πράγμα στον κόσμο που μπορούμε να προσφέρουμε σε έναν παντοκράτορα Θεό που τα ξέρει όλα, τα έχει όλα και τα μπορεί όλα. Γι' αυτό και το δώρο της πίστης είναι ένα πολύτιμο δώρο προσφοράς από μέρους μας.

Αυτό το "Εγώ είμαι", "Εγώ κάνω", "Εγώ μπορώ", κυρίως, αυτό το κοσμικότατο: "Εγώ θέλω", δεν υπάρχουν μέσα στη χριστιανική αντίληψη και δει, την ορθόδοξη. Δεν θέλουμε εμείς, ο Θεός θέλει. Δεν κάνουμε εμείς, ο Θεός κάνει. Δεν είμαστε εμείς, ατομικά, μέσα στον μικρόκοσμό μας, ο Θεός είναι.

"Εγώ ειμί" ήταν η απάντηση του Χριστού όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει εάν πράγματι ήταν ο βασιλεύς των Ιουδαίων. Όμως ο Χριστός διασχίζει την ανθρώπινη λογική και σκέψη, τη διαπερνά και προχωράει πέρα και πάνω από το ανθρώπινο στεγανό. Δεν είναι ένας απλός βασιλιάς που έρχεται, τελεί τη θητεία του και αποσύρεται στο εξοχικό του. Είναι ο βασιλεύς στων βασιλέων που ζει για πάντα. Είναι ο Υιός του Ανθρώπου. Είναι η άμπελος κι εσύ, που κομπάζεις για τα όσα έχεις καταφέρει με την αξία σου και τον κόπο σου, δεν είσαι παρά ένα τσαμπί που ζει αποκλειστικά και μόνο χάρη στην άμπελο. Βλέπεις το τσαμπί γυαλισμένο και ζουμερό και λες: Εγώ είμαι, εγώ μπορώ, εγώ το έκανα και μπράβο μου! Κοιτάξτε με, μόνος μου τα έχω καταφέρει.

Ο Θεός όμως λέει "μείνε ακίνητος και ξέρε ότι εγώ είμαι ο Θεός." Όχι εσύ. Γιατί χωρίς το αμπέλι, δεν υπάρχει σταφύλι. Μόνο του το σταφύλι θα κοπεί και μετά από λίγο η φθορά θα το εξαφανίσει. Τόσο είναι το εφήμερο του εγώ, η φθαρτότητά του. Η άμπελος μένει και θα συνεχίσει να παράγει καρπό και με σένα και μετά από σένα, τώρα και για πάντα. Κι όταν το αναγνωρίζεις αυτό, παύει ο εγωισμός να ονειροβατεί στα σύννεφα, έρχεται η ταπείνωση και πετάς στα ουράνια. Γίνεσαι ταπεινός και μένεις ακίνητος. Και ξέρεις ότι είναι ο Θεός. Αυτόν εμπιστεύεσαι και μόνο, όχι τον εαυτό σου, που πόσες φορές ούτε ο ίδιος ξέρει τι θέλει ή πού πηγαίνει. Εκείνος όμως και ξέρει τι θέλεις και πού πηγαίνεις. Αυτόν ακολουθείς, τον Κύριό σου, όχι τον δικό σου ασαφή, ανασφαλή και αβέβαιο δρόμο της μοναχικής σου πορείας. Ο Θεός γίνεται το φως που φωτίζει τον δρόμο σου και δεν είσαι εσύ το φως όπως νομίζεις, δεν είσαι αυτόφωτος. Ο Θεός είναι.

Ο επίγειος κόσμος μας επιβάλει να είμαστε συνεχώς επί ποδός, να είμαστε αγχωμένοι και τρεχάτοι, να βρισκόμαστε σε συνεχή αναστάτωση, να μη σταματάμε ποτέ να ασχολούμαστε με αυτό, με εκείνο, το άλλο. Ο Θεός από την άλλη μεριά ωστόσο μας προτρέπει να μένουμε ακίνητοι. Γιατί ζητάει από εμάς κάτι τέτοιο, δεν βλέπει ότι έχουμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα και η ώρα έχει περάσει, έχουμε αργήσει; Πότε θα τα προλάβουμε;

Όταν μένουμε ακίνητοι, μπορούμε και ακούμε. Δεν το λέει μόνο ο Θεός αυτό, αλλά και η σύγχρονη επιστήμη. Αδειάζουμε από τις σκοτούρες -το ξέρατε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει κάπου 50.000 σκέψεις κατά μέσον όρο καθημερινά; και δεν είναι πάντα οι καλύτερες ούτε και ξεχνιούνται αυτόματα με εμάς να συνεχίζουμε αλώβητοι σα να μην έχει συμβεί τίποτα στο μεταξύ.- Όταν το μυαλό μας λοιπόν ηρεμεί μέσα από την προσευχή, τότε σταματάμε να μιλάμε και μπορούμε να ακούμε, μπορούμε συνεπώς να λάβουμε την αγάπη, την ειρήνη, την καθοδήγηση που χρειαζόμαστε για να μπορούμε να πορευόμαστε ορθά, χωρίς στραβοπατήματα και λάθη. Βλέπετε, επομένως, τώρα γιατί δεν εισακούγονται ποτέ οι προσευχές μας; Γιατί απλά, δεν καθόμαστε ακίνητοι σε μια ήσυχη γωνιά του δωματίου μας για πέντε λεπτά, με ηρεμία και συγκέντρωση να ακούσουμε την απάντηση, γιατί υπάρχει πολλή φασαρία συνεχώς, όλη την ώρα, για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Γιατί το μυαλό μας βρίσκεται αλλού, σε πολλές άλλες μεριές και μέριμνες. Με τόσες μέριμνες κάθε στιγμή της ημέρας και νύχτας, πώς περιμένεις να ακούσεις από τον Θεό; Αφού δεν έχεις αφήσει ούτε ένα δευτερόλεπτο στο πρόγραμμά σου ελεύθερο για Κείνον.

Είδωμεν το φως το αληθινόν και λάβωμεν πνεύμα επουράνιο, ακούμε στη Θεία Λειτουργία όταν μεταλαμβάνουμε. Για αυτό το φως μας μιλάει η Αγία Γραφή, το φως που διοχετεύεται στις φλέβες μας μέσω του αίματος του Χριστού και μέσα από τον Λόγο Του που μας οδηγεί και μας διδάσκει. Γι' αυτή τη σοφία προσευχόμαστε, για να αδειάσουμε όσο μπορούμε το μυαλό μας από τον κόσμο και να κάνουμε χώρο στο Άγιο Πνεύμα να κατοικήσει μέσα στις καρδιές μας, να μας καθοδηγεί και να μας κατευθύνει. Αμήν.

Με αγάπη,

Εύα 💗



~~~
Η φωτογραφία είναι από εδώ.

2.9.21

Μίκης


"Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε, όπως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας."

~ Μίκης Θεοδωράκης (1925 - 2/9/2021)



 

 ******

---- Τριήμερο εθνικό πένθος για τον Μίκη της οικουμένης, για τον δικό μας Μίκη...

---- φωτό από εδώ.

1.9.21

Πλάνο αντιγραφής Αγίας Γραφής Σεπτεμβρίου - Υποταγή


Πάρα πολύ δύσκολο βρίσκω το θέμα του πλάνου αντιγραφής Αγίας Γραφής για τον μήνα Σεπτέμβριο, το οποίο ασχολείται με την υποταγή. Είναι ένας χριστιανικός τρόπος αντίληψης που πηγαίνει κόντρα στον αυτόνομο, αυτόφωτο και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαρακτήρα του σύγχρονου ανθρώπου και του δυτικού γενικά τρόπου ζωής, αφού πρόκειται για μία ουσιαστικά απορριπτέα και απαξιωτική για τα δυτικά δεδομένα επιλογή. 

Σίγουρα η επιλογή της υποταγής ως τρόπος ζωής και συμπεριφοράς είναι μια απίστευτα δύσκολη απόφαση που αντιβαίνει κάθετα και προσκρούει σε όλες τις αρχές και πεποιθήσεις αν θέλουμε να κατακτήσουμε την κοινωνική κλίμακα της επιτυχίας και αποδοχής από το γενικό σύνολο. Σε αυτό αποσκοπούμε, αυτό έχουμε μάθει να εφαρμόζουμε από τα πρώτα μας βήματα και αυτό κάνουμε. Πώς να είμαστε επιτυχημένοι, πώς να επιβαλόμαστε ως προσωπικότητες, να είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού - έστω - να προσπαθούμε, να μη μας την λέει κανένας και για τίποτα, να είμαστε υπερήφανοι για τα όσα κατακτούμε στη ζωή, για την καριέρα μας, την περιουσία μας, το όνομά μας στην κοινωνία, την επιτυχημένη μας οικογένεια, γενικώς, να έχουμε το πάνω χέρι. Δίνουμε ιδιαιτέρως μεγάλη σημασία στον κοινωνικό περίγυρο, γι' αυτό και υπερβαίνουμε εαυτόν προκειμένου να βρισκόμαστε πάντα στους υψηλότερους βαθμούς αξιολόγησης και κοινωνικής αποδοχής, αφού μόνο έτσι παίζεται το παιχνίδι. Η προσωπικότητά μας και οι διδαχές μας σε αυτό αποσκοπούν, γι' αυτό και έχουν διαμορφωθεί και γαλουχηθεί μέσα σε αυτές τις παραμέτρους και ζητούμενα: να είμαστε εμείς οι νικητές της ζωής και τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να το κατακτήσουμε. Αυτό εξάλλου διδάσκει και η ίδια η φύση, η οποία διέπεται από έναν και μοναδικό νόμο: το νόμο του πιο δυνατού. Αυτός ο ίδιος νόμος υποτίθεται πως λειτουργεί με αποτελεσματικότητα και στην κοινωνία, όπως και στη φύση: αν δεν είσαι εσύ ο δυνατότερος, δεν έχεις καμία ελπίδα να επιβιώσεις, αντίθετα, θα σε έχουν φάει λάχανο οι πάντες πριν προλάβεις να πεις κύμινο.

Πρόσεξες όμως κάτι; Όλη αυτή την ώρα μιλάμε για σένα, έναν τυπικό εκπρόσωπο του ανθρώπινου είδους της σύγχρονης εποχής και πραγματικότητας. Όταν όμως στη θέση του δυνατού παύεις να είσαι εσύ, αλλά ο Χριστός, τι γίνεται τότε; Πώς αλλάζουν τα δεδομένα της εξίσωσης σε αυτό το νόμο της επικράτησης του πιο δυνατού, όταν ο πιο δυνατός δεν είσαι πλέον εσύ, αλλά Εκείνος; Τι κάνεις εσύ τότε; Πού πηγαίνουν όλα αυτά που σε έχουν μάθει μέχρι σήμερα;

Ο Χριστός δεν ενανθρωπίστηκε για να επιβεβαιώσει το νόμο της ζούγκλας στην κοινωνία, σίγουρα. Βασικά, κατέβηκε στον κόσμο για να τα ανατρέψει όλα εκ θεμελίων με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο που θα μπορούσε να σκεφτεί ποτέ άνθρωπος: μέσα από την υποταγή. Στην Ορθοδοξία αυτή την υποταγή τη λέμε ταπείνωση, μια έννοια που την απαντάς σχεδόν παντού, τόσο στην Καινή Διαθήκη όσο και στα πατερικά κείμενα, χωρίς ωστόσο να αντιλαμβανόμαστε συνειδητά τι σημαίνει αυτό στην πράξη, τι συνεπάγεται στη ζωή μας και τα όσα μας περιβάλλουν, αλλά και στο μέλλον μας και την εξέλιξή μας.

Μεγάλο, τεράστιο σοκ αυτή η διδαχή, έφερε τα πάνω κάτω, άλλαξε τον τρόπο για το πώς να σκεφτόμαστε, να συμπεριφερόμαστε, φανέρωσε αρετές που πρέπει να μάθουμε να εξασκούμε, μας έδειξε τον τρόπο του εξανθρωπισμού, του ανθρώπου όπως τον δημιούργησε ο Θεός, κατ' εικόνα και ομοίωση, εκείνου που στοχεύει στον ουρανό και την αγιοσύνη. Γίνε δούλος Κυρίου, μας έμαθε ο Χριστός. Αν σε χτυπήσουν από το ένα μάγουλο, δείξε τους και το άλλο. Αν σου αρπάξουν το πανωφόρι, δώσε τους και το άλλο. Αν σου πάρουν χρήματα, μην τα ζητήσεις ποτέ πίσω. Αγάπα τον εχθρό σου, ακόμα κι αν εκείνος σε εχθρεύεται. Κι αν σε καταριέται και ζητά το κακό σου, εσύ να τον ευλογείς. Συγχώρησε τον συνάνθρωπό σου με όλα τα κρίματά του. Υποτάξου στον σύζυγο με όλες τις αναποδιές και ιδιοτροπίες που μπορεί να έχει (αν είσαι γυναίκα), αγάπα την σύζυγό σου σαν τον εαυτό σου (αν είσαι άνδρας). Υποτάξου στην εκκλησία με όλα της τα στραβοπατήματα, στην κοινωνία με όλες τις δυστοκίες. 

Δηλαδή, υποτάξου ..σε όλους; Στους πάντες; Δέξου τα ραπίσματα; Κατάπιε τον εγωισμό σου; Την υπερηφάνεια σου; Την υπόληψή σου; Τι είναι αυτό τώρα; Ποιο το νόημα σε κάτι τέτοιο; Ποιος αντέχει να το κάνει; Βασικά, και ποιος θέλει;

Κι όμως, Εκείνος τα έκανε όλα, ως ο πρώτος διδάξας.

Εννοείται ότι υπάρχει βεβαίως νόημα και απάντηση σε αυτό τον γρίφο της ζωής, μόνο που είναι τρομερά δύσκολο, πρακτικά αδύνατο αν δεν έχει βοήθεια από τον Θεό, γιατί αυτή η διδαχή της υποταγής ανατρέπει όλα όσα έχουμε μάθει και βιώσει ως τα τώρα. Είναι ένα μονοπάτι ιδιαιτέρως μοναχικό και κακοτράχαλο που περνάει απαραιτήτως μέσα από τη μετάνοια, με την έννοια αλλάζω νου, αλλάζω μυαλά δηλαδή. Αλλάζω μυαλά από όλα όσα μου έχουν διδάξει, ακόμα και από αυτά που δίδαξα μόνος μου στον εαυτό μου, ως τρόπο θωράκισης απέναντι στο κακό που με περιβάλλει, ακόμα και εντός μου με τις μικροψυχίες μου και τις ημιμάθειές μου. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, έτσι δε διδασκόμαστε; αυτό δεν μας συμβουλεύουν οι ψυχολόγοι; οι μάγοι; οι εναλλακτικές φιλοσοφίες που έχουν κατακλύσει τα μίντια με συνθήματα προσωπικής νίκης και κατάκτησης; Γίνε κύριος του εαυτού σου, κυνήγησε τους στόχους σου, φτιάξε εικονικά ταμπλό με τις φιλοδοξίες σου, με τα υλικά αγαθά που θες να αποκτήσεις, μη συγχίζεσαι και μη στενοχωριέσαι για κανέναν άλλον πέρα από σένα, γιατί εσύ αξίζεις περισσότερο από το κάθε τι και τίποτε άλλο δεν αξίζει πέρα από σένα. Εσύ είσαι ο θεός του εαυτού σου και βασικά αυτό σε διδάσκουμε: πώς να γίνεις θεός. Θέλεις να αμυνθείς; Κατάκτησε επιθετικά την δυνατότερη εκδοχή του εαυτού σου με κάθε τρόπο πάσει θυσία, γιατί το αξίζεις.

Ο Χριστός όμως μας λέει κάτι το εντελώς διαφορετικό: Ούτε επίθεση, ούτε άμυνα. Υποταγή. 

Ποιος επιβιώνει με μια τέτοια άποψη ζωής; Ζόρικα πράγματα αυτά... και άκρως ανατρεπτικά. Όμως εδώ μιλάμε για τον Χριστό και φυσικά, δεν μιλάμε για αυτή την ζωή, αλλά για την ερχόμενη. Γιατί εκεί στοχεύει ο Χριστός, στην ερχόμενη, αυτήν ζητάει από εμάς να κατακτήσουμε, γι' αυτό το εισιτήριο θέλει να θυσιαστούμε - αφού υποταγή ίσον θυσία -, για να περάσουμε την πύλη της αιώνιας ζωής, όχι αυτής με την προθεσμία λήξης. Ο αγώνας είναι για το πάντα. Την τωρινή ζωή την χρησιμοποιεί ως αρένα δοκιμασιών και αγώνων, ως τόπο εξάσκησης, και τον Λόγο Του ως τρόπο. Η κατάκτηση που θέλει να επιδιώξουμε είναι η πίστη σε Εκείνον και η εξάσκηση στις αρετές που Εκείνος μας δίδαξε με τη ζωή Του και τη διδασκαλία Του, προκειμένου να αγγίξουμε τον ουρανό. Την ερχόμενη μας την προϊδεάζει μέσα από το λόγια Του και μέσα από την Ανάστασή Του, για να υποψιαστούμε τη δόξα που μας περιμένει αν βγούμε από αυτή την αρένα νικητές. 

Ο Χριστός δεν μας ζητάει να δούμε με τα κανονικά μας μάτια, αλλά με τα μάτια της ψυχής και της πίστης. Αυτά μας ζητάει να ανοίξουμε και να ακονίσουμε, χωρίς έλεγχο, χωρίς έρευνα, χωρίς επιστήμη. Μας το ζητάει γιατί Αυτός γνωρίζει καλύτερα, μιας και ήρθε από το μετά στο τώρα για να μας πει για το μετά και για το πώς θα φτάσουμε ως εκεί, νικητές, στεφανωμένοι με το στεφάνι της υποταγής και της ταπείνωσης. Γιατί ο Χριστός είναι ο δυνατός, όχι εμείς. Ούτε η φύση, ούτε ο άνθρωπος. Γιατί όλα υποτάσσονται σε Εκείνον και όλα Εκείνον περιμένουν. Τώρα, αν μια τέτοια στάση ζωής είναι τελικά αδυναμία ή δύναμη πραγματική, αυτό μένει να το αποφασίσει ο καθένας μας από μόνος του, κι αν έχει μάτια να δει, θα δει. Το έχουν ήδη δει οι άγιοί μας, το έκανε πράξη ο Χριστός, ο δρόμος υπάρχει, εκείνοι περπάτησαν πάνω του, η πρόσκληση μέχρι την ώρα της τελικής κρίσης παραμένει ανοιχτή για όλους. Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Είναι αυτή η μετάνοια που λέγαμε προηγουμένως, όσο υπάρχει ακόμα καιρός. Γιατί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ο Νυμφίος θα πει σε κάλεσα να έρθεις στους γάμους, αλλά εσύ δεν ήρθες. Και τώρα, δεν ξέρω ποιος είσαι, δεν σε γνωρίζω.

Με αγάπη,

Εύα 💗


*****


----  Το πλάνο αντιγραφής Αγίας Γραφής για τον μήνα Σεπτέμβριο το βρήκα εδώ.


25.8.21

Χελώνα, η ελληνική - ή - γεννητούρια στο κτήμα!

Η χελώνα, λοιπόν, κατά τη Βικιπαίδεια, είναι ένα ερπετό που ανήκει στην αρτίγονη τάξη της πρωτόγονης υφομοταξίας των αναψιδωτών. Η ονομασία της προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη χέλυο, που σημαίνει οστέινος θώρακας. Είναι ένα ζώο που ζει στα εύκρατα και τροπικά κλίματα, η διάρκεια ζωής της είναι 70-150 χρόνια ανάλογα με το είδος της, τους χειμώνες πέφτει σε χειμερία νάρκη, και υπάρχουν οι χερσαίες, οι θαλάσσιες και οι αμφίβιες χελώνες. Η αναπαραγωγική της περίοδος γίνεται κατά τους θερινούς μήνες και κάθε φορά γεννάει από δύο έως δώδεκα αυγά, τα οποία αφήνουν σε τρύπες που οι ίδιες έχουν σκάψει. Οι χελώνες στη συνέχεια δεν έχουν καμία σχέση με τα χελωνάκια, τα οποία μεγαλώνουν μόνα τους. Θεωρείται προστατευόμενο είδος. 

Θα μου πεις, για χελώνες θα μιλήσουμε σήμερα, Εύα; Ε, ναι, πρέπει, γιατί σήμερα είχαμε γεννητούρια! Είναι το πρώτο χελωνάκι που βλέπουμε να γεννιέται μέσα στο κτήμα και έχουμε ενθουσιαστεί από τη χαρά και την έκπληξη. Όλη μέρα δεν ασχολούμαστε με τίποτε άλλο! Το χαζεύω, το θαυμάζω, το φωτογραφίζω, το παρατηρώ... Ένα τόσο δα πλασματάκι, ένα θαύμα της φύσης, θωρακισμένο και πανέτοιμο να ξεκινήσει τον κύκλο του στον στίβο της ζωής. 

Καλό σου ταξίδι, μικρό μου χελωνάκι!

Με αγάπη,

Εύα 💗


19.8.21

Η σιωπή του φετινού καλοκαιριού

Ένα καλοκαίρι που δύσκολα θα ξεχάσει κανείς 

ποτέ στη ζωή του

φωτιά

κάρβουνο

απώλεια

και δάκρυ βουβό που κολλά 

χωρίς να κυλά

στην πίσω πλευρά του μάγουλου

στην άλλη όψη της ζωής

σαν το ρετσίνι που μόλις έσκασε

πάνω στην πληγωμένη χαρακιά 

ενός ακόμη 

αμάραντου πεύκου

που δεν θα ξαναδώ ποτέ.

Ένας τόπος

ένας κόσμος

μια πληγή

και κάπου εκεί ανάμεσα

ένα ίχνος στο ζοφερό σκοτάδι

από ελπίδα

δυο ξωκκλήσια αλώβητα

φρεσκοασβεστωμένα 

λες και βαφτήκαν μόλις χτες

αναμεσίς στις φλόγες.

Να,

κι άλλο ένα λίγο πιο πέρα

κι ένα μοναστήρι

ανέγγιχτο απ' το κακό

με την καμπάνα να χτυπά

εμβατήρια νίκης

μες στην κοιλάδα του θανάτου.

Θεός και άγιοι όλοι εδώ

και μια ανάσα πιο κάτω

άνθρωποι απλοί, 

χαροκαμένοι

και ηρωικοί

βαστούν γερά

πάνω στα δυο τους πόδια

σ' αυτή τη μάνα γη, 

Εύβοια, Μάνη, Αττική, 

Μεσσήνη, Αρκαδία,

τη μαύρη

την πυρπολημένη.

Αναμμένοι  λύχνοι 

που μετά βίας μπορείς να διακρίνεις

μες στην πηχτή ομίχλη

το τράνταγμα

και το σκοτάδι

που ολοένα πυκνώνει

ολοένα σιμώνει

θέρος το θέρος

σιωπή τη σιωπή

ολοένα περισσότερο..



Με αγάπη,

Εύα 💗

12.8.21

Μοναξιά ή αντικοινωνικότητα;

Ναι, αγαπώ πολύ τη μοναξιά μου, μόνο που θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι υπάρχουν πολλά είδη μοναξιάς, άλλα ωφέλιμα, άλλα καταστροφικά. Όλα τους, ωστόσο, έχουν να κάνουν με την επικοινωνία (με τους ανθρώπους), την Θεία κοινωνία (με τον Θεό) και την κοινωνία σε σχέση με τον εαυτό μας, ή την έλλειψη και των τριών που προανέφερα. Δεν μιλάμε για μαθηματικά όταν αναφερόμαστε στις ανθρώπινες σχέσεις. Ένα κι ένα δεν κάνουν απαραίτητα δύο, όταν το ένα, η μονάδα, είναι μονίμως απούσα από τις συνιστώσες, κλειδωμένη στον εαυτό της, προβληματική, ανίκανη να επικοινωνήσει με τον διπλανό για τους οποιουσδήποτε λόγους. Ακόμα όμως και η μονάδα, από την άλλη, όταν είναι ψυχικά και πνευματικά υγιής, μπορεί να επικοινωνήσει με τα πάντα γύρω της, χωρίς να έχει αυλικό προσωπικό ως απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να γίνει "κοινωνικά αποδεκτή" από τον περίγυρο.

Όταν το βλέπεις τοπικά το πράγμα, το ότι δηλαδή ο άλλος έχει ευρή κύκλο ανθρώπων γύρω του που σε ορίζουν ως "κοινωνικό" άνθρωπο - για να το βλέπει ο κόσμος προφανώς, άρα λογάσαι για τύπος "κοινωνικός", ενώ η καρδιά σου επιμένει να παραμένει εμμονικά κλειστή, προσανατολισμένη δηλαδή στο εγώ εγώ εγώ σου, γιατί είσαι σημαντικότερος από τους άλλους, σπουδαιότερος από τους άλλους, πιο γνώστης, πιο αξιόλογος, πιο ωραίος, πιο πλούσιος, πιο ενημερωμένος, με πιο πολλά επαγγελματικά κονέ και επιτυχίες, με πιο μεγάλο σπίτι και πιο ωραίο κήπο και αυτοκίνητο, όταν δεν επικοινωνείς με κανέναν από τους γύρω σου, ακόμα και με τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους, αφού είσαι αδιάφορος στις σκέψεις, τον πόνο, την έμπνευση, τα αισθήματα, τις επιθυμίες και τα όνειρα του διπλανού σου, γιατί απλά δεν σε ενδιαφέρουν αφού εσύ έχεις πιο πολλή σημασία από εκείνον, τότε δεν μιλάμε πλέον για μοναξιά ή αντικοινωνικότητα, αλλά για μια παθογενή κατάσταση που χρίζει ιατρικής, αλλά και πνευματικής μέριμνας.

Γιατί συνήθως, όταν επικρίνεις τον διπλανό σου για κάτι, εννέα φορές στις δέκα (για να μην είμαι και απόλυτη), αυτό που κάνεις είναι να προσπαθείς να κουκουλώσεις την δική σου ανεπάρκεια, τη δική σου ανασφάλεια και ανωριμότητα, με το να ρίχνεις συστηματικά στάχτη στα μάτια των άλλων, κάνοντας τελικά κακό και στους άλλους, αλλά και σε σένα τον ίδιο. Όταν τα μάτια κάποια στιγμή καθαρίζουν από την αιθαλομίχλη, τότε μπορεί να σε δει ξεκάθαρα για αυτό που πραγματικά είσαι, ένας βασιλιάς γυμνός, χωρίς ρούχα και χωρίς μάσκες. Κι αν είσαι γενναίος αρκετά, έστω, αληθινός αρκετά, ίσως επιχειρήσεις να δοκιμάσεις να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν χωρίς μασκαρέματα, με ταπείνωση προς τον Θεό και με ειλικρίνεια προς τον εαυτό σου και τους άλλους που έχεις πιθανότατα ζημιώσει στο διάβα της πορείας σου, ίσως τότε αρχίσεις να ψυχανεμίζεσαι σε ποιο είδος μοναξιάς, (αντι)κοινωνικότητας και ανθρώπινου χαρακτήρα, συνεπακόλουθα, ανήκεις, και αν χρειάζεται να κάνεις κάτι γι' αυτό επιτέλους κάποτε.

Με αγάπη,

Εύα 💗


7.8.21

Η κατάρα του πεύκου

 Εύβοιά μου, μην κλαις...


«Γιάννη, γιατί ἔκοψες τὸν πεῦκο;
Γιατί; Γιατί;»
Ἀγέρας θὰ ’ναι, λέει ὁ Γιάννης
καὶ περπατεῖ.

Ἀνάβει ἡ πέτρα, τὸ λιβάδι
βγάνει φωτιά.
Νὰ ’βρισκε ὁ Γιάννης μία βρυσοῦλα,
μία ρεματιά!

Μὲς τὸ λιοπύρι, μὲς στὸν κάμπο
νὰ ἕνα δεντρί...
Ξαπλώθη ὁ Γιάννης ἀποκάτου,
δροσιὰ νὰ βρεῖ.

Τὸ δέντρο παίρνει τὰ κλαριά του
καὶ περπατεῖ!
Δὲν θ΄ ἀνασάνω, λέει ὁ Γιάννης,
γιατί, γιατί;

«Γιάννη, ποῦ κίνησες νὰ φτάσεις;»
«Στὰ δύο χωριά.»
«Κι ἀκόμα βρίσκεσαι δῶ κάτου;
Πολὺ μακριά!»

«Ἐγὼ πηγαίνω, ὅλο πηγαίνω.
Τί ἔφταιξα ἐγώ;
Σκιάζεται ὁ λόγκος καὶ μὲ φεύγει,
γι' αὐτὸ εἶμαι δῶ.

Πότε ξεκίνησα; Εἶναι μέρες...
γιὰ δύο, γιὰ τρεῖς...
Ὁ νοῦς μου σήμερα δὲ ξέρω,
τ' εἶναι βαρύς».

«Νὰ μία βρυσοῦλα, πιε νεράκι
νὰ δροσιστεῖς».
Σκύβει νὰ πιεῖ νερὸ στὴ βρύση,
στερεύει εὐθύς.

Οἱ μέρες πέρασαν κι οἱ μῆνες,
φεύγει ὁ καιρός,
Στὸν ἴδιο τόπο εἲν' ὁ Γιάννης,
κι ἂς τρέχει ἐμπρός...

Νὰ τὸ χινόπωρο, νὰ οἱ μπόρες,
μὰ ποῦ κλαρί;
Χτυπιέται ὀρθὸς μὲ τὸ χαλάζι,
μὲ τὴ βροχή.

«Γιάννη, γιατί ἔσφαξες τὸ δέντρο,
τὸ σπλαχνικό,
ποῦ 'ριχνεν ἴσκιο στὸ κοπάδι
καὶ στὸ βοσκό;»

Ὁ πεῦκος μίλαε στὸν ἀέρα
- τ' ἀκοῦς, τ' ἀκοῦς;-
καὶ τραγουδοῦσε σὰ φλογέρα
στοὺς μπιστικούς.

«Φρύγανο καὶ κλαρὶ τοῦ πῆρες
καὶ τὶς δροσιὲς
Καὶ τὸ ρετσίνι του ποτάμι
ἂπ΄ τὶς πληγές.

Σακάτης ἤτανε κι ὁλόρθος,
ὡς τὴ χρονιά,
Πού τὸν ἐγκρέμισες γιὰ ξύλα,
Γιάννη φονιά!»

«Τὴ χάρη σου ἐρημοκλησάκι,
τὴν προσκυνῶ,
Βόηθα νὰ φτάσω κάποιαν ὥρα
καὶ νὰ σταθῶ...

Ἡ μάνα μου θὰ περιμένει
κι ἔχω βοσκή...
Κι εἶχα καὶ τρύγο... Τί ὥρα νάναι
καὶ τί ἐποχή;

Ξεκίνησα τὸ καλοκαῖρι
-νὰ στοχαστεῖς-
Κι ἦρθε καὶ μ' ἧβρε ὁ χειμῶνας
μεσοστρατίς.

Πάλι Ἁλωνάρης καὶ λιοπύρι!
Πότε ἦρθε; Πῶς;
Ἅγιε, σταμάτησε τὸ λόγκο,
ποῦ τρέχει ἐμπρός.

Ἅγιε, τὸ δρόμο δὲν τὸν βγάνω
-μὲ τί καρδιά;-
Θέλω νὰ πέσω νὰ πεθάνω,
ἐδῶ κοντά.»

Πέφτει σὰ δέντρο ἂπ΄ τὸ πελέκι...
βογκάει βαριά.
Μακριά του στάθηκε τὸ δάσος,
πολὺ μακριά.

Ἐκεῖ τριγύρω οὔτε χορτάρι,
φωνὴ καμιά.
Στ΄ ἀγκάθια πέθανε, στὸν κάμπο,
στὴν ἐρημιά.

Ζαχαρίας Παπαντωνίου (1877-1940)

(πηγές από εδώ και εδώ.)