1.10.21

Παροιμίες

Ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος γεμάτος έμφυτη ευγένεια και καλοσύνη. Αγαπούσε την τέχνη και να διαβάζει βιβλία. Του άρεσε η ησυχία, την επεδίωκε. Του άρεσε να γράφει. Λένε πως ήταν και όμορφος πολύ, ένα νέο και όμορφο παλικάρι. Το όνομά του ήταν Σολομών και ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Δαβίδ, του ηγέτη του λαού του Ισραήλ. Όταν ο πατέρας του, ο Δαβίδ, έκανε όλες εκείνες τις εκστρατείες πολέμου για να κατακτήσει τις περιοχές της γης της επαγγελίας κάτω από τις εντολές του Θεού και ο μεγαλύτερος αδελφός επαναστατούσε απέναντι σε Θεό και στον πατέρα του, ο νεαρός Σολομώντας έγραφε ποίηση, ωρίμαζε και μορφωνόταν.

Μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή του και στον τρόπο που είχε μάθει μέχρι τότε όταν με τον θάνατο του πατέρα του και του μεγαλύτερου αδελφού η διαδοχή του θρόνου έπεσε αναγκαστικά στα χέρια του. Πώς θα αναλάμβανε την ηγεσία του λαού, πώς θα διατηρούσε τα εδάφη που είχαν κατακτήσει ως τότε; Ο Σολομών έπεσε με το πρόσωπο στη γη και προσευχήθηκε θερμά στον Θεό. "Κύριε, χρειάζομαι τη βοήθειά σου." Και ο Θεός που αγαπούσε τον Σολομώντα του αποκρίθηκε: "Είσαι ο καινούργιος βασιλιάς του Ισραήλ, τι θέλεις να κάνω για σένα; Θέλεις να σου χαρίσω χρήματα; δόξα; χλιδή; ωραία ρούχα; ακριβά αυτοκίνητα; πρόθυμες γυναίκες;" (που θα λέγαμε και σήμερα.) "Όχι, Κύριε" αποκρίθηκε ο Σολομών "σοφία θέλω να μου χαρίσεις, για να μπορέσω να ηγηθώ του λαού μου με ειρήνη και δικαιοσύνη, κάτω από τις εντολές Σου."

Αυτό και έγινε. Και ο βασιλιάς Σολομώντας με τα δώρα της σοφίας και της σωφροσύνης που του χάρισε ο Θεός εισήγαγε τον λαό του σε μια μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας. Ολοκλήρωσε μάλιστα και την υπόσχεση που είχε δώσει ο πατέρας του Δαβίδ στον Θεό χτίζοντας τον μεγαλύτερο και περιλαμπρότερο ναό σαν ευχαριστήρια προσφορά αφιερωμένο στην του Θεού σοφία και δόξα, αυτόν που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως τον περίφημο ναό του Σολομώντα στα Ιεροσόλυμα.

Ο Σολομώντας βασίλευσε με σοφία και δικαιοσύνη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και ήθελε ο λαός του Ισραήλ να επιστρέψει από την αποστασία και να γυρίσει πίσω στη λατρεία του μόνου αληθινού Θεού, εκείνου που τους βοήθησε να φύγουν από την υποδούλωση και να επιστρέψουν μετά από πολλά χρόνια πίσω στη γη της επαγγελίας, όπως το είχε υποσχεθεί στους προγόνους τους. Έμεινε ξακουστός για τη σοφία του και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον διακατείχε σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας του. 

Ανάμεσα στα πολλά συγγράμματά του, ο Σολομών άφησε ως παρακαταθήκη και ένα βιβλίο με τον τίτλο Παροιμίες. Αποτελείται από 31 κεφάλαια, ένα για κάθε μέρα, και ανήκει στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης μέσα στην Αγία Γραφή. Πρόκειται για μικρά αποστάγματα σοφίας που σκοπό έχουν να δείξουν πώς πρέπει να ζει ο άνθρωπος σωστά μέσα στον φόβο (= σεβασμό, ευλάβεια) του Θεού και κάτω από τις εντολές του Κυρίου. Σε αυτό το θεόπνευστο και ψυχοφελές βιβλίο είναι αφιερωμένο το πλάνο αντιγραφής Αγίας Γραφής για τον μήνα Οκτώβριο, πιστεύω ότι αξίζει κανείς να αφιερώσει λίγο από τον χρόνο του σε αυτό.

Εύχομαι σε όλους καλό μήνα!

Με αγάπη,

Εύα 💗


******

----  Το πλάνο μηνός Οκτωβρίου το βρήκα εδώ.

----  Η φωτογραφία είναι λήψη από την οθόνη του υπολογιστή, γι' αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλής ποιότητας. Την πρωτότυπη μπορείτε να τη βρείτε στο λινκ του πλάνου ή στο facebook page μου, όπου την έχω αναρτήσει και εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: