15.6.20

Η Χάρη του Αγίου Πνεύματος

Σημειώσεις:

*  Ο ουσιαστικός σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, που σημαίνει την παρουσία του Χριστού μέσα στην καρδιά του ανθρώπου και τη θεραπεία του από όλα αυτά τα πράγματα τα οποία τον υποδουλώνουν, τον κρατούν τραυματισμένο και υπόδουλο στα πάθη και στην αμαρτία.

* Οι καλοί καρποί του Αγίου Πνεύματος αρχίζουν να ανατέλλουν και να παράγουν καρπούς όταν έχεις θεραπευτεί δια του Αγίου Πνεύματος από αυτά τα πάθη, που είναι ένδειξη ότι το Άγιο Πνεύμα έχει δουλέψει μέσα μας.

*  Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος είναι χειροπιαστοί και μπορεί να το εξακριβώνει ο καθένας μας τσεκάροντας τον εαυτό του να δει αν λειτουργούν αυτοί οι καρποί εντός του ή όχι.

* Για να δεις καρπούς στη ζωή σου θέλει υπομονή όπως όταν φυτεύεις ένα δέντρο που το σκαλίζεις, το ποτίζεις, το φροντίζεις, του αφιερώνεις χρόνο. Πρέπει να εργάζεσαι πάνω σε αυτό συστηματικά, να κάνεις τον αγώνα σου, έτσι θα φτάσεις να δεις και τους καρπούς, που είναι χειροπιαστοί και που χρειάζεται να τους έχεις στη ζωή σου προκειμένου να είσαι ένας υγιής πνευματικά άνθρωπος.

* Οι καρποί του Αγίου Πνεύματος είναι συγκεκριμένοι, κάτι που το κρατάς στο χέρι σου, όπως οι καρποί οποιουδήποτε έργου. Ο Θεός δεν κατοικεί μέσα στον άνθρωπο αφηρημένα και αόριστα ή ως συναίσθημα, αλλά παράγει συγκεκριμένους καρπούς που τους βλέπουμε και τους αισθανόμαστε μέσα μας και γύρω μας, ως ενέργεια που εκπέμπεται από μέσα προς τα έξω: η αγάπη , η χαρά, η ειρήνη, η πραότητα, η πίστη, η αγαθοσύνη, η μακροθυμία, η εγκράτεια, η πραότητα είναι αυτοί οι καρποί. Έτσι, αν θέλει να κρίνει κανείς τον εαυτό του, μπορεί να δει αν όντως λειτουργούν μέσα του αυτοί οι καρποί. Αν βλέπει ότι υπάρχουν και λειτουργούν, να τους διατηρήσει, αν δεν λειτουργούν, να δουλέψει πάνω σε αυτό.

* Δείγμα ότι η καρδιά μας είναι ζωντανή είναι η διάθεσή μας για αναζήτηση του Θεού μέσα στη ζωή μας και ότι η ψυχή μας δεν έχει θαφτεί μέσα στις μέριμνες και τις παγίδες που μας πνίγουν. Αυτή την αναζήτηση του ανθρώπου την βρίσκει πρωτίστως μέσα στον χώρο της Εκκλησίας και είναι κάτι το χαρμόσυνο αλλά ταυτόχρονα, και κάτι πολύ σοβαρό: πρέπει ο άνθρωπος να βρει αντίκρισμα, να βρει αυτό που ψάχνει, γιατί αν δεν το βρίσκει, τότε μπορεί να καταλάβει ότι κάτι δεν δουλεύει σωστά και πρέπει να το ψάξει περισσότερο.

* Εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι σήμερα έχουν βρει τον καρπό του Αγίου Πνεύματος, άρα το να μη τον έχεις βρει, σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά και που πρέπει να το ψάξεις στον εαυτό σου για να δεις τι συμβαίνει (ένας τρόπος είναι μέσα από πνευματικούς γιατρούς που μπορούν να του υποδείξουν πώς θα προχωρήσει). Αφού εντοπίσεις την αιτία, τότε το δύσκολο είναι αυτή η θεραπευτική αγωγή που σου δίνεται από τον πνευματικό σου να βρεί εφαρμογή, είναι η ώρα δηλαδή που πρέπει να φροντίσεις το δέντρο.

* Ως τέκνα της Εκκλησίας, η Εκκλησία είναι ο χώρος όπου θα βρούμε τον Θεό (Εκκλησία: όχι μόνο ο χώρος του ιερού ναού, αλλά το σύνολο όλων αυτών των ανθρώπων που είναι μέλη της Εκκλησίας και οργανικά δεμένοι σε αυτή την παράδοση και την εμπειρία του Θεού, με την κεφαλή που είναι ο Χριστός). Αυτή λοιπόν η σχέση μας με την Εκκλησία έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι αδύνατο ο υγιής άνθρωπος να ψάχνει ή να αγωνίζεται για πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να πιάσει στο χέρι του. Δεν μπορείς π.χ. να αγωνίζεσαι για τον Χριστό, όταν ο Χριστός είναι άγνωστος, όταν δεν τον πιάνεις μέσα σου. Όταν αποκτάς γνώση πνευματική, τότε διαπιστώνεις ότι ήταν πάντοτε μαζί σου από την πρώτη στιγμή, περισσότερο δε στις αρχές.

* Στην αρχή το Άγιο Πνεύμα παρέχεται κατά κανόνα δωρεάν, στη συνέχεια διαπιστώνεις ότι χρειάζεσαι να κάνεις άσκηση, αγώνα, άσκηση, εξομολόγηση, Θεία Κοινωνία, νηστεία, προσευχή, μετάνοια κτλ. για να το διατηρήσεις και να το αναπτύξεις. Όλα αυτά, αλλά κυρίως η διάθεση να τα εφαρμόσεις μέσα από την καρδιά σου ως ανάγκη και όχι ως υποχρέωση ή αγγαρεία, είναι η εμφανής παρουσία της Θείας Χάριτος στη ζωή σου. Το Άγιο Πνεύμα έχει αρχίσει να δουλεύει.

* Αφού γευτήκαμε και είδαμε πόσο μας γεμίζει ο Θεός και ότι αυτό ουσιαστικά είναι που έχουμε ανάγκη στη ζωή μας, βλέπουμε ότι οποιαδήποτε άλλη αναζήτηση που είχαμε κάνει ως τότε για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα και τις επιθυμίες μας για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε γενικότερα, είναι στην πραγματικότητα άνευ ουσίας. Ο Θεός γίνεται η καθολική απάντηση σε όλα μας τα ερωτήματα, η εκπλήρωση όλων μας των αναγκών και επιθυμιών και αναζήτήσεων, γιατί διαπιστώνουμε ότι τελικά δεν χρειαζόμαστε τίποτε άλλο, είμαστε επιτέλους πλήρεις.
Είμαστε πλήρεις από Θεό.

Αυτά και άλλα πολλά και ωφέλιμα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο βίντεο του Αθανασίου Λεμεσού που ακολουθεί:




*** Η φωτό από εδώ.

Με αγάπη,

Εύα 💗


Δεν υπάρχουν σχόλια: