1.7.12

ζεν

 

Μπορεί να έχασα το μπάνιο μου στη θάλασσα και να μην απόλαυσα την ηρεμία της εξοχής, όμως απόλαυσα μία άλλου τύπου ηρεμία: αυτήν της ηρεμίας του σπιτιού όταν λείπουν όλοι και μένεις πίσω εσύ κι ο εαυτός σου. Μακράν η καλύτερη αποτοξίνωση από την τρέλα της καθημερινότητας με λίαν ευεργετικά αποτελέσματα κάθε φορά που το κάνεις να συμβαίνει, όσο μικρή διάρκεια κι αν τύχει να έχει.


Με το που καταλάγιασε ο απόηχος της αναχώρησης συζύγου και παιδιών από το σπίτι, διαδοχικά άρχισαν να εξαφανίζονται ρολόγια, organizers, τηλέφωνα, τηλεοράσεις και ό,τι άλλο θα μπορούσε να ταράξει αυτή την ανεκτίμητη ζεν κατάσταση του μυαλού στην οποία εισερχόμουν. Από το πουθενά και με το τίποτα δημιουργήθηκαν οι απόλυτες συνθήκες για αυτοσυγκέντρωση και περισυλλογή που τόσο χρειαζόμουν. Μία εβδομάδα πριν τις εξετάσεις του πανεπιστημίου στη φιλοσοφία, το πιο απαιτητικό μάθημα της σχολής, δεν θα μπορούσε να είχε έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή αυτό το μίνι διάλειμμα.


Έριξα ρυθμούς και τόνους, χαλάρωσα και με αποφασιστικότητα έδιωξα για μία μέρα ό,τι υπήρχε στοιβαγμένο μέσα στο μυαλό μου κάνοντας χώρο για τη μελέτη μου. Στη συνέχεια, πήρα την αγαπημένη μου θέση στον καναπέ, άνοιξα τα πορτοπαράθυρα για να μπαίνει ελεύθερα το αεράκι και με το βιβλίο στα γόνατα και τον καφέ στο διπλανό τραπεζάκι άρχισα να διαβάζω σε συνθήκες απόλυτης ησυχίας. Μέσα σε λίγα λεπτά είχα την αίσθηση πως είχα διακτινιστεί σε μιαν άλλη πραγματικότητα. Χωρίς να το επιδιώξω, είχα καταφέρει να τρυπήσω το μελάνι της τύπωσης και να διεισδύσω στην ουσία αυτών που διάβαζα, κάνοντας το διάβασμα των εξετάσεων .. ενδιαφέρον;!!..


Μέσα σε 24 ώρες κατάφερα να βγάλω ύλη που σε κανονικές συνθήκες θα μου έπαιρνε έναν μήνα, μπορεί και παραπάνω, να το κάνω. Ύλη που έβγαινε μετά κόπων και βασάνων και με αμέτρητες διακοπές που έσπαγαν τον ειρμό της σκέψης σε χίλια κομμάτια κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη τη διαδικασία της αφομοίωσης όλη τη χρονιά, άρχισε να ρέει σαν γάργαρο νερό δίχως να με κυριεύσει ούτε για μια στιγμή εκνευρισμός, κούραση, ή άγχος για τις εξετάσεις. Απεναντίας, αισθανόμουν σα να βρισκόμουν στην αμμουδιά και να απολάμβανα το αγαπημένο μου μυθιστόρημα δίπλα στο κύμα.
Μόνη στο σπίτι, οι καλύτερες διακοπές!

υγ. Καλό μήνα σας είπα; δε σας είπα. Καλό μήνα! :)


15 σχόλια:

maria είπε...

Καταλαβαίνω πολύ καλά την ανάγκη να μείνεις μόνος σου και ποσο πολύ παραγωγικοτερες είναι οι ώρες της απομόνωσης. Πολλές φορές το επιδιώκω και εγώ σαν αποτοξίνωση απο την καθημερινότητα.
Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου.
σε φιλώ

Eva Psarrou είπε...

@ maria
Συνήθως συμβαίνει σπανίως όταν η οικογένεια μετράει αρκετά μέλη, γι' αυτό και προσπαθώ να το εκμεταλλεύομαι στο έπακρο.
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές, μία εβδομάδα μαρτυρίου ακόμα! :)

maximus είπε...

Περιγράψατε (με λίγες διαφορές) και τη δική μου σημερινή ημέρα!
Καλό σας μήνα

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Καλή υπομονή στην τελευταία εβδομάδα μαρτυρίου και καλή επιτυχία!

Φαίνεται πράγματι πως το απόλαυσες από την γλαφυρότητα του λόγου σου, σε σημείο που θέλει να μπει κανείς στο τρυπάκι της εξεταστικής! ;)

Καλό βραδάκι αγαπημένη!

Eva Psarrou είπε...

@ maximus
Ελπίζω να το απόλαυσες εξίσου :)
(Έλα, πληθυντικοί - φιλιά στον ενικό! :))

Eva Psarrou είπε...

@ Κοπέλα με το καναρινί
Κουτσουρεμένη εβδομάδα.. άντε και κοντεύω, ένα βιβλίο μου έμεινε ακόμα και ..τελείωσα! :))
Καλή εβδομάδα, καναρινένια μου, και καλό μήνα!

fish eye είπε...

μεγαλη υποθεση να εχεις ολοδικο σου χρονο και χωρο πραγμα που λειπει σε οσους εχουν πολυμελεις οικογενειες

ειναι αυτο που λεμε δε μπορουμε να τα εχουμε ολα

καλο διαβασμα, καλη επιτυχια ευα :):)

Margo είπε...

Έτσι η μελέτη είναι απόλαυση! Ώρες δημιουργικής μοναξιάς είναι δύσκολο να βρεις όταν έχεις οικογένεια, δουλειά και όλα τα γνωστά γι αυτό και είσαι αξιέπαινη Εύα μου.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι.

Φιλιά πολλά!

Σοφία είπε...

Παρά το πολύ διάβασμα απόλαυσες τον
χρόνο που έμεινες μόνη... να ευχηθώ
καλή επιτυχία Εύα!
Καλό βράδυ!

Μαρία είπε...

Και για μένα δεν υπάρχει καλύτερη κατάσταση από αυτή του...μόνη στο σπίτι...Ίσως γιατί είναι τόσο μα τόσο σπάνια...Καλή επιτυχία,Εύα και...καλημέρα...

Eva Psarrou είπε...

@ Stella
Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, μπορούμε όμως να έχουμε στον ορίζοντά μας αυτά που χρειαζόμαστε εμείς.. και να το σπρώχνουμε προς τα εκεί :)
Σ' ευχαριστώ Στελλάκι, φιλιά!

Eva Psarrou είπε...

@ Margo
Απλώς έχω μάτια και αυτιά ανοιχτά ώστε αν μου εμφανιστεί η ευκαιρία να μη μου φύγει, ακριβώς επειδή είναι δυσεύρετες :)
Καλή σου μέρα!

Eva Psarrou είπε...

@ Σοφία
Μπελάς είναι το διάβασμα, και χτίκιασμα και σπάσιμο νεύρων όταν είναι να δώσεις εξετάσεις. Σου φταίνε όλοι και όλα, είσαι έτοιμη για καυγά με το παραμικρό, επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είσαι σίγουρη αν θα θυμάσαι την κρίσιμη στιγμή αυτό τον βομβαρδισμό πληροφοριών και γνώσεων και φυσικά, αν θα μπορέσεις να τα αποδώσεις σωστά στο χαρτί.
Όμως, όταν καταλαγιάζουν τα πράγματα και έχεις αφήσει πίσω σου την εξεταστική, βλέπεις όλα τα οφέλη που πήρες μέσα από αυτή τη διαδικασία, που δεν είναι η γνώση αυτή καθαυτή τόσο, όσο όλα αυτά στα οποία υπέβαλες τον εαυτό σου για να την κατακτήσεις, ανεβάζοντάς τον ένα ακόμα σκαλοπάτι εξέλιξης.
Σ' ευχαριστώ για τις ευχής Σοφία μου, καλή σου μέρα :)

Eva Psarrou είπε...

@ Όστρια
Και επειδή είναι τόσο σπάνια, γι' αυτό και μπορούμε να την εκτιμάμε όπως της αρμόζει και να μη την θεωρούμε δεδομένη :)
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λοιπόν!
Φιλιά πολλά, σ' ευχαριστώ πολύ!

Unknown είπε...

geia souu
moliw vrika to blog soy kai m arese poluuU!!
perna ama theleis kai esy mia bolta apo to diko mouy
http://xouxounitsa.blogspot.com

xoxo