30.3.08

Για να "ανασάνει" το Μουσείο...


Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ήρθε η ώρα να κατεδαφιστούν, μετά από έγκριση του ΥΠΠΟ, και τα τελευταία από τα 25 κτίρια της οδού Χατζηχρήστου, όπως είχε εξαρχής προγραμματιστεί.

Ένα νεοκλασικό επί των οδών Χατζηχρήστου και Μακρυγιάννη 10 και άλλα πέντε επί των οδών Χατζηχρήστου 1 και Μητσαίων 10 θα αναμετρηθούν με τις μπουλντόζες, καθώς τα νεοκλασικά αυτά σπίτια που είχαν την ατυχία να βρίσκονται μεταξύ Ακρόπολης και Νέου Μουσείου κρίθηκαν κατεδαφισταία μετά από οριστική και κατά πλειοψηφία γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.


Η τύχη αυτών των ιστορικών μνημείων του όψιμου κλασικισμού της πόλης, ως μη χαρακτηρισμός τους ως μνημείων, είναι πλέον γεγονός, αφού το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, προκειμένου να «ανασάνει» πρέπει να καταπιεί την αρχιτεκτονική μνήμη της πόλης...


Τα επιχειρήματα πολλά: Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσουν, δεν θεωρούνται σημαντικά από αρχιτεκτονικής άποψης, έχουν ήδη απαλλοτριωθεί, οπότε οποιαδήποτε αντίθετη απόφαση θα έθιγε το κύρος του ΥΠΠΟ, υπάρχει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού στις προσεχείς ανασκαφικές εργασίες αναμένονται ευρήματα που σχετίζονται με το Ιερό του Διονύσου εν Λίμναις. Επίσης, το ένα εξ’ αυτών δεν είναι αιωνόβιο, ώστε να κηρυχθεί διατηρητέο. Ας μην υποτιμάμε βεβαίως και τη δυσκολία που θα έχουν τα τουριστικά λεωφορεία που θα θέλουν να σταθμεύσουν στον χώρο, προκειμένου να παραδώσουν τις ορδές των τουριστών που θα συρρέουν στο Μουσείο...


Η εναλλακτική πρόταση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής για μεταφορά τους σε άλλο σημείο δεν εισακούστηκε, ούτε και η ένσταση από καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και περιοίκων σχετικά με την προστασία και «των ενδιάμεσων ιστορικών φάσεων της Αθήνας».


Ο,τιδήποτε δηλαδή βρίσκεται αρχιτεκτονικά ανάμεσα στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και τον Τενεκεδένιο του Λιάπη κλείνεται σε μια σακούλα σκουπιδιών και πετιέται στα σκουπίδια. Ας όψεται το Μουσείο...

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή κατά του ινστρούκτορες του Υπουργείου Πολιτισμού η Αθήνα είναι μόνο αρχαία μάρμαρα και σύγχρονο μπετόν. η ενδιάμεση ιστορία μπορεί να κατεδαφιστεί. προτείνω να κατεδαφιστεί το νέο μουσείο που είναι άσχετο τόσο με το περιβάλλον του όσο και μετα εκθέματά του και να χτιστεί κάπου αλλού ως μουσείο σύγχρονης τέχνης όμως.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αυτό που με θλίβει σε τούτη τη χώρα είναι πως δεν προστατεύουμε και αξιοποιούμε σωστά και αξιοκρατικά τον πολιτισμό, τα μνημεία και την παράδοση

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

don's dark side-Δ.Ψ είπε...

στα μαύρα...αόρατος...το βράδυ, καληνύχτα σε ότι λάμπει

eva είπε...

Δυστυχώς, vardas, η επιγραφή "Προσεχώς κατεδάφισις" δεν θα' πρεπε να χαρακτηρίζει μόνο κτίρια, αλλά και συνειδήσεις... Όσο για τις προτάσεις σου, ποιος κάθεται και ασχολείται με προτάσεις; Είπαν και ελάλησαν και μερτικό δε δώσαν. Τι κι αν καταστρέφεται μία ακόμα γειτονιά της παλιάς Αθήνας εν μία νυκτί; Παράπλευρες απώλειες είναι μόνο, απ' αυτές που δεν τους ρίχνεις δεύτερη ματιά... Καλό σου βράδυ!

eva είπε...

Αν τα νεοκλασικά της Αθήνας βρίσκονταν στην Πράγα, ας πούμε, ή στο ιστορικό τρίγωνο της Κωνσταντινούπολης, για να μην το παίζω και Ευρωπαία, Γλαρένια μου, θα φυλάσσονταν ως κόρη οφθαλμού. Ως μαργαριτάρι, για να είμαι και επίκαιρη. Εδώ, η αξία-απαξία που εισπράττουν τα στέλνει βορά στα ατσαλένια νύχια των εκσκαφικών οχημάτων... θυσία στο βωμό της εξέλιξης... Σαν Ιφιγένεια που σφάζεται απ' τον ίδιο της τον πατέρα για ένα καλό, που κανείς δεν ξέρει ποιο είναι. Τι να πεις...
Φιλί και αγκαλιές!

eva είπε...

Αρκεί που είσαι εκεί, καλέ μου Δόγη... Καληνύχτα..

iLiAs είπε...

..δεν ξέρω, αλλά δεν μου αρέσουν οι κατεδαφίσεις, δεν μου αρέσει το γκρέμισμα...προτιμώ αναπαλαιώσεις, "φρεσκάρισμα"....μόνο με τα κτίρια, όχι με τους ανθρώπους ;)


Καλή βδομάδα girl :)

eva είπε...

Κατεδαφίσεις και γκρεμίσματα σε ό,τι μας πνίγει, μας πλακώνει και μας αποτελειώνει... σ' ό,τι είναι φτιαγμένο από μπετόν, σ' ότι δεν έχει ψυχή... για να "ανασάνει" ο άνθρωπος! Έτσι, Ηλία, δεν θα' ταν καλύτερα; Καλό σου απόγευμα :)

faraona είπε...

Evaggelia-p
Θα ελεγα οτι ειναι πολυ βαθυ το προβλημα του ελληνικου λαου Ευαγγελια.Αρκει μονον ενα πραγμα να κατσεις να υπολογισεις, ποσοι Ελληνες σκεφτονται οπως εσυ.Φυσικα ενα πολυ μικρο ποσοστο ,ελαχιστο θα ελεγα...
Εχεις την εντυπωση οτι οι υπολοιποι θα δισταζαν να τα κατεδαφισουν?Πιστευω οτι οχι μονον δεν θα δισταζαν αλλα και θαχτιζαν στην θεση τους ,καντινες,αυθαιρετα σουβλατζιδικα,μπιχλιμπιδομαγαζα με κακογουστα τσολιαδακια και τα τοιαυτα.Κι ολ αυτα με τις ευλογιες του κρατους και των κρατουντων...Ασε τωρα να μην παρω σβαρνα κι αρχισω να λεω κι αλλα γιατι δεν θα σταματησω μεχρι αυριο.
Σε φιλω κοριτσι μου
Καλη σου εβδομαδα

eva είπε...

Γλυκιά μου faraona, πιστεύω ότι μέσα μας όλοι έχουμε αντίληψη του τι γίνεται γύρω μας και δυσανασχετούμε, μόνο που έχουμε την τάση να υποτιμάμε τη δύναμη που θα μπορούσε να έχει η οποιαδήποτε συμβολή μας στην επίλυση των προβλημάτων. Πόσο πιο ένοχος είναι αυτός που διαμορφώνει τις καταστάσεις από αυτόν που τις δέχεται αδιαμαρτύρητα; Εκεί είναι η ένστασή μου.
Καλή βδομάδα να' χεις και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Φιλιά! :)

Roadartist είπε...

Είμαι αρνητική εννοείται για τα νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται μεταξύ Ακρόπολης και Νέου Μουσείου επι της Δ.Αρεοπαγίτου. Τα ετοιμόροπα κτίρια στη Χατζηχρήστου οκ..
Εχω υπογραψει κιολας κατα της κατεδαφισης, αλλα ... :(

faraona είπε...

Σ εβαλα στο Καρουσελ μου εκει που εχω τα links.Σ ευχαριστω που μ εχεις κι εσυ στους ιστο-λογιους.
Συμφωνω απολυτα με την διαμαρτυρια σου.Εννοειται.


ΦΙΛΙΑ

eva είπε...

... αλλά ποιος ακούει, roadartist... Τα νεοκλασικά επί της Δ. Αρεοπαγίτου νομίζω ότι είναι τα επόμενα στη σειρά και δε βλέπω να έχουν καλύτερη μοίρα, δυστυχώς... Στο μουσείο της Μαντάμ Τυσσό στο Λονδίνο έχουν κατασκευάσει επί τούτου ετοιμόρροπα δίπατα, προκειμένου να αναπαραστήσουν τα κακόφημα σοκάκια όπου σύχναζε ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Με τα δήθεν και τα ψέματα ζωντανεύουν προγενέστερες εποχές της πόλης τους, κι εμείς έχουμε τα αυθεντικά απομεινάρια τους και τα πνίγουμε σα νεογέννητα κουτάβια... Συγχαρητήρια, πάντως, για την πρωτοβουλία σου, κι ας μην είχε αποτέλεσμα αυτή τη φορά. Την επόμενη όμως... κανείς δεν ξέρει!

eva είπε...

faraona, σ' ευχαριστώ που μ' αφήνεις να κάνω βόλτα στο Καρουσέλ σου. Θα διαλέξω τον Μονόκερο, αυτόν που ακούει ευχές κι εκπληρώνει όνειρα!

melian είπε...

Όταν ζεις σε μια χώρα όπου όλα γίνονται δίχως συστηματική οργάνωση, διχως μελετες μελλοντικών προοπτικων ή και προβλημάτων, αλλά με τη μορφή "μπαλωματων".... κάνουμε τώρα αυτό για να καλύψουμε τη μια ανάγκη , μετά το άλλο για να καλύψουμε την άλλη...τοτε φαινόμενα σαν αυτο που αναφερεις ειναι μάλλον συνηθισμένα.
Δυστυχώς αυτή η προχειροτητα, συνανταται σε ό,τι φτιάχνεται σε αυτον τον τοπο και στη συνέχεια πρέπει να θυσιαστουν στο βωμό της όλα όσα ενοχλούν με τον έναν ή άλλον τρόπο, όπως τα νεοκλασικά που αναφέρεις.

Αν το μουσείο χρειαζόταν περισσότερο ελευθερο χώρο γύρω του, ας το κανανε αλλού...αλλά ποιος καθεται να σκεφτει τις συνέπειες του "μετα"

eva είπε...

... και το χειρότερο, elmelissa, δεν είναι η προχειρότητα με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις. Το χειρότερο είναι ότι η προχειρότητα έχει γίνει βίωμά μας και τη θεωρούμε πλέον δεδομένη. Άρπα-κόλλα, να τελειώνουμε, κι άστα τα μετά για μετά. Η Αθήνα όμως αξίζει περισσότερα. Έντυσε με τα στολίδια της τις πριγκίπισσες της Ευρώπης κι έμεινε ρακένδυτη να ξεπουλιέται στα οικονομομάγαζα και να ζητιανεύει τη χαμένη της αξιοπρέπεια για ένα κομμάτι ελπίδας. Καλό απόγευμα :)

zero είπε...

Γνωστο το προβλημα.
Εχεις δικιο, καλα κανεις και τα λες.
Την καλησπερα μου.

eva είπε...

Zero+, είσαι η ομάδα αίματός μου! Σπανίζουν τα κτήρια που αντέχουν στη φθορά του χρόνου κι όσα έχουν διασωθεί το οφείλουν ή στην εξαιρετικά επιμελημένη τους κατασκευή ή στα ανθεκτικά τους υλικά (πέτρα ή μάρμαρο). Η αξία τους είναι πολλαπλή και από πλευράς αρχιτεκτονικής και από πλευράς τέχνης, αλλά κυρίως από πλευράς ιστορίας, αφού συμπορεύονται μ' αυτήν παίρνοντας τη μορφή ευδιάκριτων διαδοχικών σταθμών με βάση τη χρονική σειρά που συνέβηκαν. Το γεγονός ότι αποχαρακτηρίζονται από μνημεία είναι επαίσχυντο και το λιγότερο που μπορεί κανείς να κάνει είναι τουλάχιστον να προβληματιστεί. Σ' ευχαριστώ που ήρθες! :)

Talisker είπε...

Καλημερα και καλο μηνα Ευαγγελία .
Θα προτεινω την ιστιοσελιδα σου στο επομενο σεμιναριο!!!

Οσο για τα περι πολιτισμου ..αστα!
Ισως ειμαστε η μονη χωρα με τετοια ιστρια που περα απο την Μερκουρη ολοι οι αλλοι υποργοι ηταν κακοσμητικοι !
κι αυτο ειναι ατιμια!

:)

Talisker είπε...

υγ ουτε κανα διακοσμητικοι εννοω!

eva είπε...

Αν έλεγες το αντίθετο, talisker, θα' λεγα πως κάνεις πρωταπριλιάτικο αστείο, λόγω ημέρας... Με τέτοια ιστορία, με τέτοιο πολιτισμό... και με τέτοια μυαλά, να συμπληρώσω εγώ. Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί το μεράκι, το πάθος, το όραμα, ο προγραμματισμός, οι στόχοι στα στόματα των επισήμων έχουν γίνει λέξεις που φαντάζουν σαν κινέζικα ξύλινα καλαμάκια.

Καλό σου μήνα!

(υ.γ: για ποιο σεμινάριο μιλάς; γιατί θα ήμουν καταπληκτική στο σεμινάριο Ρ.Ο.Ο.Α. = ρομαντικών ονειροπόλων & ονειροβατών Αθήνας!...)
... και περιχώρων.
... και ελληνικής επικράτειας (μέχρι τον Πλαταμώνα δεν φτάνει;)

Μαργαρίτα είπε...

Πράγματι είναι πολύ λυπηρό
να αφήνουμε τον υπέροχο
πολιτισμό μας να σβήνει!!!
Για να μην πω και για την έλλειψη
παιδείας που υπάρχει στη χώρα μας!!

Καλό σου μήνα Ευαγγελία μου :))

eva είπε...

Μαργαρίτα μου... θα σου απαντήσω μέσα από τα λόγια του Σεφέρη:
"Και όλοι αυτοί, οι μεγάλοι κι οι μικροί, που σκέφτηκαν, μίλησαν, μέτρησαν ελληνικά, δεν πρέπει να νομίζετε πως είναι σαν ένας δρόμος, μια σειρά ιστορική, που χάνεται στη νύχτα των περασμένων και βρίσκεται έξω από εσάς. Πρέπει να σκεφτείτε πως όλα αυτά βρίσκονται μέσα σας, τώρα, βρίσκονται μέσα σας όλα μαζί, πως είναι το μεδούλι των κοκκάλων σας και πως θα τα βρείτε αν σκάψετε αρκετά βαθιά στον εαυτό σας."
Καλό μήνα! :)

iLiAs είπε...

Καλο μήνα Ευαγγελία :)

eva είπε...

Και σε σένα, Ηλία! :)

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Είναι φαίνεται σημάδι εποχών, η ιστορία να θεωρείται ρύπος...
Την καλησπέρα μου! :))

eva είπε...

Θέλω να πιστεύω, ανεμοσκορπίσματα, πως όσο πιο "διεθνείς" γινόμαστε, τόσο θα αντιλαμβανόμαστε την ιδιαιτερότητα και την αξία της. Καλημέρα:)

Artanis είπε...

Ευαγγελία καλησπέρα...Καλώς σε βρίσκω και από τα μέρη σου...Το ποστ σου είναι υπέροχο...Εγώ όμως θυμάμαι οτι τα κτίρια αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, και οτι ο Βαγγέλης ο Παπαθανασίου που είναι ιδιοκτήτης στο ένα από αυτά, το πολεμάει ακόμα..Είναι σίγουρο οτι θα τα ρίξουν; Έχουμε ημερομηνίες;

eva είπε...

Καλώς ήλθες, artanis, πάντα ευπρόσδεκτη! Διάβασα ότι το ΥΠΠΟ τα αποχαρακτήρισε δίνοντας το πράσινο φως για την κατεδάφισή τους. Είναι τα τελευταία που είχαν μείνει από το σύνολο των 25 που είχαν αρχικά απαλλοτριώσει γι' αυτό τον σκοπό. Αν μάθω κάτι άλλο, θα επανέλθω. Καλό σου απόγευμα! :)