12.3.08

"Νίκος Λύτρας: Χτίζοντας με το χρώμα και το φως"


Αφιερωμένη όχι στον «γενάρχη» της νεοελληνικής ζωγραφικής Νικηφόρο Λύτρα, αλλά στο γιο του Νικόλαο, είναι η έκθεση που διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη από τις 19 Μαρτίου. Ο Νικόλαος Λύτρας ή Νίκος όπως επέλεγε να υπογράφει τα έργα του προκειμένου να απαγκιστρωθεί από την αυστηρότητα και τον συντηρητισμό της ακαδημαϊκής σχολής του Μονάχου, έδειξε από πολύ νωρίς το επαναστατικό του πνεύμα επιλέγοντας να κολυμπήσει κόντρα στο ρεύμα των ακαδημαϊκών προκατόχων του και να χαράξει έναν ανεξάρτητο δρόμο στα χνάρια του εξπρεσιονιστικού κινήματος του Γαλάζιου Καβαλάρη (Καντίνσκι, Κλέε, κλπ.) και του ιμπρεσιονισμού (Σεζάν), εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην εξέλιξη της εικαστικής ταυτότητας του νεοελληνικού κράτους.

Γεννημένος το 1883 στην Τήνο, σπούδασε, όπως και ο πατέρας του, στη Σχολή του Μονάχου, τον μονόδρομο που επέλεγαν όλοι οι νεοσσοί καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, πολύ σύντομα όμως έδειξε έντονη τη διάθεση απομάκρυνσης από τον ακαδημαϊκό ιστορικό ρομαντισμό της βαυαρικής σχολής, που ευνοούσε η ανερχόμενη τότε αστική τάξη, αφού της παρείχε τα εχέγγυα που χρειαζόταν για να διαφοροποιηθεί από τον αγράμματο αγροτικό πληθυσμό του νεότευκτου ελληνικού κράτους, επικυρώνοντας την ισότιμη με εκείνης των Ευρωπαίων κοινωνική οντότητα και πολιτισμική υπόσταση. Οι σκηνοθετημένες συνθέσεις των προκατόχων του με τα μνημειακά μεγέθη, τις τελετουργικές στάσεις, την συναισθηματική αποστασιοποίηση και την ειδυλλιακή ηθογραφία τον άφηναν αδιάφορο, αφού η προσοχή του στράφηκε από πολύ νωρίς στην υιοθέτηση των τεχνοτροπικών τάσεων των επαναστατικών εικαστικών ρευμάτων της Ευρώπης, όπου το χρώμα αποκτά πρωτεύοντα ρόλο και πολλές φορές όριζε τις επιφάνειες εις βάρος του σχεδίου.


Ως κύριος εκφραστής της νεωτερικότητας, ο Νικόλαος Λύτρας δημιουργεί έργα με έμπνευση, αμεσότητα και καλλιτεχνικό δυναμισμό, επιτυγχάνοντας να διεισδύσει από την επιφανειακή δραματοποίηση των θεμάτων του στην ερμηνεία τους, προετοιμάζοντας τον δρόμο προς την αφαιρετική μοντέρνα τέχνη του 20ου αιώνα, παρόλο που δεν απαλλάχτηκε ποτέ από το βάρος του ονόματός του, που τον συνέδεε αναπόφευκτα με τον ακαδημαϊκό ρεαλισμό του 19ου αιώνα.


Την έκθεση που διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη επιμελούνται η ιστορικός τέχνης Α. Κούρια και Δ. Πόρτολος και περιλαμβάνει 100 ελαιογραφίες, 150 σχέδια, 40 σκίτσα με θέματα όπως πορτρέτα, νεκρές φύσεις, τοπία, εσωτερικοί χώροι, κλπ., καθώς και φωτογραφίες, επιστολές, κλπ, που παρακολουθούν την προσωπική και καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου, που πέθανε το 1927 σε ηλικία μόλις 44 ετών.


Διάρκεια: 19 Μαρτίου – 2 Ιουνίου 2008


Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Μιχαλακοπούλου 1 & Βασ. Κωνσταντίνου 50
τηλ: 210-7235857, 210-7235937-8

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα-Σάββατο: 09:00-15:00
Κυριακή : 10:00-14:00
Τρίτη : κλειστά

Τιμή εισιτηρίου: 6,50 €

Μειωμένο εισιτήριο: 3 €

Σταθμός Μετρό

Ευαγγελισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: