1.7.21

Η πανοπλία του Θεού


Τι; Υπάρχει πανοπλία του Θεού;

Και βέβαια υπάρχει, είναι η πανοπλία που έχει κατασκευάσει ο Θεός για όλους τους χριστιανούς πιστούς του. Αποτελείται από επιμέρους εξαρτήματα προσεχτικά δουλεμένα και που όλα μαζί φτιάχνουν στη σύνθεσή τους την τέλεια πανοπλία.

Χρειάζεται ο χριστιανός πανοπλία; θα μου πεις. Εννοείται ότι και χρειάζεται. H Αγία Γραφή μιλάει συχνά για την αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Καλό απέναντι στο κακό, Θεός απέναντι στο διάβολο, φως απέναντι στο σκοτάδι. Άλλες θρησκείες το λένε γιν και γιαν, όμως εμείς είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι και επειδή ξέρουμε σε ποιον Κύριο πιστεύουμε και αναγνωρίζουμε το κακό σαν κακό και όχι σαν ισορροπία απέναντι στο καλό, γιατί το κακό είναι ανισόρροπο από μόνο του, ξέρουμε και απέναντι σε ποιες δυνάμεις πολεμούμε που είναι οι κυρίαρχοι του σκοτεινού τούτου κόσμου. 

Μα, για ποιον πόλεμο μιλάμε τώρα; Αφού όλοι μας είμαστε μια χαρά, ζούμε σε μια ειρηνική χώρα, ψωνίζουμε, δουλεύουμε, τρώμε, κοιμόμαστε, κάνουμε έρωτα και γενικά, έχουμε αισθήματα ειρήνης και προόδου και εξέλιξης.

Ε... σίγουρα; Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας εκνευρίζει, να μας εξοργίζει, να μας αηδιάζει, να μας προδίδει, να μας κλέβει, να μας ληστεύει, να σκοτώνει τη χαρά μας, τη δημιουργικότητά μας, την αγάπη για τον συνάνθρωπο, τη ζέση για την ίδια τη ζωή; Αν είστε σίγουροι, οκέι, εντάξει, συνεχίστε να σερφάρετε στο διαδίκτυο, κανένα πρόβλημα. Αν όμως, υπάρχει κάτι βαθιά μέσα σας που ξέρετε για κάποιον ανεξήγητο λόγο ότι δεν δουλεύει έτσι όπως ίσως θα έπρεπε, διαβάστε λίγο ακόμα τις σκέψεις μου, οι οποίες είναι βασισμένες στα λόγια της Αγίας Γραφής και μέσα από προσωπική μελέτη και προσευχή. 

(Αλήθεια, γιατί θεωρείται απαγορευτικό να μιλάει κανείς για τον Λόγο του Θεού αν δεν είσαι το λιγότερο λιγότερο ιεροκήρυκας; Θέλω να πω, δεν καταλαβαίνω: μελετάμε την Αγία Γραφή όλοι, όχι μόνο οι ιεροκήρυκες, όλοι όσοι αγαπούμε και πιστεύουμε τον Λόγο του Θεού. Και όχι μόνο την μελετάμε με αφοσίωση, αλλά κατά την υπόσχεση του Ιησού, λαμβάνουμε και θεία γνώση από τον Παράκλητο, του οποίου ο ρόλος ανάμεσα σε πολλούς είναι και να μας διδάσκει. Όλους, όχι μόνο τον οποιονδήποτε ιερέα, που πολλές φορές αντί να κατηχεί, σκανδαλίζει και γίνεται ο χειρότερος υπηρέτης του ωξαπωδώ. Αυτή η διδαχή δεν μας δόθηκε για να την κρατούμε για τον εαυτό μας, αλλά να την μεταλαμπαδεύουμε από πιστό σε πιστό όπως το φως στις λαμπάδες της  Ανάστασης. Το ευαγγελίζεσθαι είναι εντολή του Χριστού προς όλους, όπως και το ευαγγελίζειν, δεν καταλαβαίνω γιατί έχει ανατεθεί αποκλειστικά στους δημόσιους υπαλλήλους της εκκλησίας, αρκετοί από τους οποίους ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να κατηχήσουν τον κόσμο, ανάμεσά τους και ο πάτερ της ενορίας μου, Θεία Λειτουργία τις Κυριακές και γεια σας, μη τον είδατε, μη τον απαντήσατε. Τι είναι αυτό τώρα;)

Ο απόστολος Παύλος, για να επανέλθω, έχει γράψει μια εκπληκτική επιστολή, την Προς Εφεσίους επιστολή. Θα την βρείτε στην Καινή Διαθήκη, μετά από τα τέσσερα Ευαγγέλια και τις Πράξεις των Αποστόλων. Εκεί μέσα, λοιπόν, στις επιστολές του αποστόλου Παύλου, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 6, εδάφια 10-18, ο απόστολος γράφει κάτι πολύ σπουδαίο: μιλάει για την πανοπλία του Θεού. Ευτυχώς, ο Θεός μας έχει δώσει τον Θείο Λόγο Του -που είναι η Αγία Γραφή-, και τον Παράκλητο -που είναι το Άγιο Πνεύμα-, έτσι ώστε να έχουμε και τη γνώση και την σοφία και την προστασία που χρειαζόμαστε για αντίσταση απέναντι σε έναν αμείλικτο, πανούργο, πονηρό και εμμονικά αποφασισμένο εχθρό, ο οποίος έχει μπαστακωθεί στις ζωές μας κάνοντάς τες άνω κάτω με σκοπό να μας βγάλει από τον δρόμο που ο Θεός έχει ορίσει για μας και με έπαθλο την απώλεια της ψυχής μας.

Το κακό είναι ότι σε αυτή την αναμέτρηση εμείς είμαστε το μήλο της έριδος και έπαθλο είναι η ψυχή μας, η σωτηρία ή η καταδίκη της. Το καλό είναι ότι ξέρουμε εκ των προτέρων ποιος είναι ο τελικός νικητής, και, άρα ξέρουμε από τώρα ότι πιστεύοντας στον Χριστό, είμαστε ήδη στην παράταξη του νικητή. Που θα πει, είμαστε ήδη νικητές. Αρκεί να ανήκουμε στο σωστό στρατόπεδο, εν γνώσει και εν σοφία, και όχι στο λάθος στρατόπεδο, επειδή κάποιος (ονόματα δεν ξαναλέμε) κατάφερε να μας ξεγελάσει αφήνοντάς μας να κοιμόμαστε τον ύπνο του αδαή σε ένα πέλαγος ημιμάθειας και αδιαφορίας. Εγρήγορση, παιδιά! Ο εχθρός είναι ήδη μέσα στα σπίτια μας, για να μην πω ότι κατοικεί ήδη μέσα στο μυαλό μας με τέτοια παραπληροφόρηση και πλύση εγκεφάλου που δεχόμαστε καθημερινά. 

Θέλει προσοχή και διάκριση. Πώς θα γίνουν αυτά; Πώς θα εξοπλιστούμε; Με προσευχή και μελέτη. Γιατί προσευχή; Για να έχουμε αρωγό μας το Άγιο Πνεύμα. Γιατί μελέτη; Για να μπορούμε να ξέρουμε ότι διαθέτουμε την πανοπλία για άμεση χρήση όταν χρειαστεί να αναμετρηθούμε με αυτές τις αόρατες δυνάμεις και εξουσίες που μας διεκδικούν και που μοναδικό τους σκοπό έχουν να μας καταστρέψουν. Και γιατί θέλουν να μας καταστρέψουν; Γιατί δεν θα έχουν ποτέ αυτό που έχουμε εμείς: είμαστε παιδιά του παντοδύναμου Θεού και διαθέτουμε όλες τις ιδιότητες Εκείνου που μας δημιούργησε, φτάνει να τις μελετούμε με επιμέλεια για να τις γνωρίζουμε ποιες είναι και να τις εφαρμόζουμε στις ζωές μας τηρώντας τις εντολές Του προς δόξα Κυρίου. Ο οποίος είναι και ο μόνος που είναι με το μέρος μας, άλλωστε, αφού οι εντολές είναι για την δική μας προστασία. 

Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι αυτή η αναμέτρηση είναι ασαφής και ύπουλη και ο αντίπαλος αόρατος, που σημαίνει ότι δρα και εργάζεται μέσα στις σκιές. Μπορεί να μη τον βλέπουμε πρόσωπο με πρόσωπο, διακρίνουμε όμως τα αποτελέσματα της δράσης του παντού στον κόσμο, που είναι και το βασίλειό του, άλλωστε, του το έχει παραχωρήσει ο Θεός. Γνωρίζουμε επομένως τις ραδιουργίες του, όπως και το θανατηφόρο μίσος που τρέφει εναντίον μας. Μπορεί να μας δελεάσει με ψέματα και απάτες, με φρούδες ελπίδες και απέλπιδες υποσχέσεις, αλλά αν έχουμε την πανοπλία μας σε ετοιμότητα μπορούμε να διακρίνουμε όλα του τα τεχνάσματα και να αντισταθούμε. Θέλουμε την ψυχή μας να μείνει καθαρή ως το τέλος, έτσι ώστε την ώρα της τελικής κρίσης, να ξέρουμε αν θα καθίσουμε με τα ερίφια ή με τα πρόβατα. Πρέπει να ξέρουμε ποιον βοσκό υπηρετούμε, για να μπορούμε να ακούμε τη φωνή Του και να την ακολουθούμε. 

Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρουμε όλα από μόνοι μας, γιατί και μόνο η πεποίθηση ότι είμαι καλός και θα τα καταφέρω αλλοιώνει την καθαρότητα της ψυχής μας, πέφτουμε στην υπερηφάνεια και την αλαζονεία και αυτό είναι μέγα αμάρτημα. Για αυτή την αλαζονεία εξέπεσε ο άνθρωπος από την αγκαλιά του Θεού, αυτή την αλαζονεία πληρώνουμε ακόμα μέχρι να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε στην αγκαλιά Του και στην αλήθεια Του, που είναι η μόνη αλήθεια, το Άλφα και το Ωμέγα, ο δρόμος και η ζωή.

Όχι λοιπόν στην υπερηφάνεια. Θέλει γάντζωμα πάνω στη δύναμη του Δυνατού, συνεχή εγρήγορση μαζί Του, ένθερμη προσκόλληση στον Νικητή και πίστη, πίστη πολλή, τόση που να καίει. Ακολουθώ τον δρόμο του Νικητή σημαίνει νίκη προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, εθνική, συμπαντική, αιώνια. Όταν τα έχω όλα αυτά σαν θησαυρό μέσα μου, τι άλλο μπορεί να θέλω από τη ζωή μου; 

Τίποτε άλλο. Έχω τον Χριστό και τα έχω όλα.

Ο Θεός δεν μας άφησε μόνους να παλεύουμε αβοήθητοι με το σκότος. Μας χάρισε αυτή την πανοπλία, για να μπορούμε να αποδεσμευόμαστε από τα δεσμά του κακού, αφού ο ίδιος ο Χριστός είναι αυτός που μας έχει απελευθερώσει, η αλήθεια Του μας ελευθέρωσε. Στην προς Εφεσίους επιστολή ο απόστολος Παύλος μας δίνει γραπτώς τις οδηγίες, έτσι όπως τις παρέλαβε από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και το Πνεύμα το Άγιο με την εντολή να παραμείνουμε δυνατοί, να μένουμε πιστοί στον Λόγο του Θεού, να παραμένουμε δυνατοί στην πίστη. Γιατί; Γιατί ο Κύριος πολεμάει για εμάς, όταν αφηνόμαστε στα χέρια Του. Είναι ιδιαίτερη αυτή η προϋπόθεση, γατί αυτό που ζητάει από εμάς είναι να κάνουμε το άλμα της πίστης. Είναι διάσπαρτη αυτή η εντολή σε όλα σχεδόν τα βιβλία της Αγίας Γραφής: "έχε θάρρος" και "πίστευε στον Κύριο και Θεό σου με όλη την καρδιά σου, με όλη τη διανόησή σου, με όλη τη δύναμή σου". Ο Θεός υπόσχεται ότι εάν κάνουμε αυτά τα δύο με την θέλησή μας και με τις δυνάμεις που μπορούμε, όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει Εκείνος. Θέλει όμως να κάνουμε το πρώτο βήμα, θέλει να μας βρει στα μισά. Μέχρι εκεί που μπορούμε. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στα χέρια Του. Και Αυτός θα πολεμήσει το κακό για εμάς. Ο Κύριος. Ο τελικός νικητής. Ο τελικός Κριτής δυνάμεων, εξουσιών και ανθρώπων.

Το πλάνο αντιγραφής Αγίας Γραφής για τον μήνα Ιούλιο ασχολείται με τα έξι μέρη της πανοπλίας του Θεού και περιλαμβάνει εδάφια που θα βοηθήσουν να καταλάβουμε τι σημαίνει το κάθε μέρος της εξάρτησης και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις ζωές μας σήμερα. Ο Θεός έχει σχέδιο για τον καθένα από εμάς, αλλά, δυστυχώς, το ίδιο κάνει και ο ωξαπωδώ, όλα προσπαθεί να τα αντιγράψει αλλά με το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Είμαστε πραγματικά ευλογημένοι που έχουμε στα χέρια μας τις οδηγίες του Θεού να τις ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας και να μένουμε δυνατοί και αμετακίνητοι απέναντι στα χτυπήματα του κακού εναντίον μας. Αξίζει να θυμόμαστε ότι μόνο ο Θεός κρατά τη νίκη απέναντι στο κακό, την αμαρτία, ακόμη και τον θάνατο κι ότι η ελπίδα μας βρίσκεται στον Κύριο. Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τον Λόγο Του ως όπλο απέναντι στα ύπουλα σχέδια του εχθρού, καθώς και τη σοφία και τη διάκριση να αναγνωρίζουμε τις παγίδες που μας στήνει προκειμένου να αρπάξει την ψυχή μας. Ο Κύριος μας το έμαθε αυτό, όταν κι Εκείνος αναμετρήθηκε με το κακό και βγήκε νικητής. Πώς; Χρησιμοποιώντας ως όπλο τον Λόγο του Θεού. Αυτό έκανε ο Κύριος; Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς, γιατί βαδίζουμε στον δρόμο Του και ακολουθούμε το παράδειγμά Του. Ο Παράκλητος μας δίνει τη δύναμη αυτής της διάκρισης ανάμεσα στην αλήθεια και την παγίδα, καθώς μαθαίνουμε σιγά σιγά πώς να χρησιμοποιούμε αυτή την πανοπλία, την πανοπλία του Θεού, και στο όνομα του Ιησού Χριστού, πώς να βγούμε από αυτή την πνευματική μάχη νικητές, όπως κι Εκείνος. 


"Γιατί δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους αλλά με αρχές και εξουσίες, δηλαδή με τους κυρίαρχους του σκοτεινού τούτου κόσμου, τα πονηρά πνεύματα που βρίσκονται ανάμεσα στη γη και στον ουρανό. Γι' αυτό φορέστε την πανοπλία του Θεού, ώστε να μπορέσετε να προβάλετε αντίσταση, όταν έρθει η ώρα της σατανικής επίθεσης. Λάβετε κάθε απαραίτητο μέτρο για να μείνετε ως το τέλος σταθεροί στις θέσεις σας."

~ Προς Εφεσίους Επιστολή, κεφ. 6: 12-13


Με αγάπη,

Εύα 💗

******

----  το πλάνο αντιγραφής Ιουλίου υπάρχει εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: