7.7.21

Περί "σκοταδισμού"

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών νεοελλήνων μιλούν για σκοταδισμό και οπισθοδρόμιση σε ό,τι αφορά την Ορθοδοξία, την οποία και απαξιούν ως προοδευτικοί και ριζοσπαστικοί που είναι, και μπράβο τους που είναι αυτοί που είναι και λένε αυτά που λένε, την ίδια στιγμή από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου έχει ξεκινήσει μια συστηματική γαλούχηση από τις μικρές σχολικές ηλικίες πάνω σε ένα αντίπαλο δέος, που έχει να κάνει με τη δική τους θρησκεία και θεολογικό σύστημα, που, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον θα έπρεπε να προβληματίζει, αν όχι να θορυβεί. 

Πριν μου πεις όμως ότι είναι καλό να υπάρχει θρησκευτικός συγκριτισμός και ότι καλά κάνουν οι δικοί μας που ενσωματώνουν διδαχές από άλλες θρησκείες και θεολογικά συστήματα στα σχολικά εγχειρίδια των Ελλήνων μαθητών, χωρίς, δυστυχώς, προηγουμένως να έχουν αποσαφηνίσει τις αρχές της δικής μας ορθόδοξης θρησκείας και θεολογικού συστήματος πρώτα, αντιπαραθέτω λίγους στίχους από το ιερό βιβλίο των φίλων γειτόνων, το οποίο καλούνται πλέον να αποστηθίζουν υποχρεωτικά και αλλοίμονο σε όποιον δεν το κάνει:


«Φονεύετε τους απίστους όπου και αν τους βρίσκετε» (Κοράνι 2: 190-193).

«Θυμηθείτε ότι ο Κύριος σας ενέπνευσε τους αγγέλους (με το μήνυμα): “Είμαι μαζί σας, δώστε αντοχή στους πιστούς. Θα σπείρω τον τρόμο στις καρδιές των απίστων. Τσακίστε τους λαιμούς τους, και σακατέψτε τα ακροδάχτυλά τους”» (Κοράνι 8: 12).

«Όταν συναντάτε τους απίστους (στη μάχη), τσακίστε τους λαιμούς τους· αργότερα, όταν θα τους έχετε πλήρως καθυποτάξει, δέστε τους γερά» (Κοράνι 47: 4).

«Πολεμήστε εκείνους που δεν πιστεύουν στον Αλλάχ, ούτε παραδέχονται τη θρησκεία της Αλήθειας, (ακόμη κι αν είναι) απ’ τους ανθρώπους της Βίβλου (χριστιανοί και Εβραίοι), μέχρις ότου πληρώσουν τον φόρο υποταγής, κι αισθάνονται καθυποταγμένοι» (Κοράνι 9: 29).

«Μην επιδιώκετε την ειρήνη, για να είστε οι κερδισμένοι» (Κοράνι 47: 35).

«Είμαστε οι βοηθοί του Αλλάχ… Πολεμούμε τον κόσμο μέχρι που να πιστέψουν στον Αλλάχ. Όποιος πιστέψει στον Αλλάχ έχει εξασφαλίσει από εμάς τη ζωή του και τα υπάρχοντά του. Όσο για κείνον που δεν πιστεύει, θα τον πολεμήσουμε για πάντα για τον σκοπό του Αλλάχ. Ο φόνος του είναι μικρό πράγμα για μας» (Κοράνι 9: 69).


Αυτά κι άλλα ωραία μας λέει το ιερό βιβλίο της γείτονος.


Ας πάμε όμως λίγο και στην Καινή Διαθήκη, έτσι, για να κάνουμε μια υποτυπώδη σύγκριση περί "σκοταδισμού" και σκοταδισμού, τουτέστιν, με εισαγωγικά ή χωρίς:


"Απ' όλα πριν υπήρχε ο Λόγος κι ο Λόγος ήτανε με το Θεό, κι ήταν Θεός ο Λόγος. Απ' την αρχή ήταν αυτός με το Θεό. Τα πάντα δι' αυτού δημιουργήθηκαν κι απ' όσα έγιναν τίποτα χωρίς αυτόν δεν έγινε. Αυτός ήτανε η ζωή, και ήταν η ζωή αυτή το φως για τους ανθρώπους. Το φως αυτό έλαμψε μέσα στου κόσμου το σκοτάδι, μα το σκοτάδι δεν τον δέχτηκε."

~ Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφάλαιο 1: 1-5

 

******

----- Τους στίχους από το Κοράνι, καθώς και το υπόλοιπο άρθρο απ' όπου και τους εντόπισα θα τα βρείτε εδώ.

----- Σκοταδισμός = ό,τι έχει εμμονή με το σκοτάδι. Στο ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη υπάρχει ο ορισμός της λέξης που ερμηνεύεται ως πνευματικό σκοτάδι, η σκόπιμη διατήρηση των πνευμάτων στην άγνοια.  

----- Είναι απορίας άξιο το πώς έχει συνδεθεί ο όρος σκοταδισμός με την Ορθοδοξία συγκεκριμένα, και πόσο ωραία και δημοκρατικά φαντάζουν όλα τα υπόλοιπα ιδεολογήματα και συστήματα της εποχής πλην αυτής. Κάθε μη σκοταδιστικό μυαλό θα αναρωτιόταν για αυτό το παράδοξο και θα επιχειρούσε να αναζητήσει τη γνώση και την αλήθεια πέρα από το φαίνεσθαι, αφού έτσι συνηθίζουν να λειτουργούν τα μη σκοταδιστικά μυαλά, άλλωστε, δεν αντέχουν να αφήνουν πράγματα να σέρνονται στο σκοτάδι, δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία τους, ή τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να είναι.  

----- Εκτός κι αν για κάποιον μυστήριο λόγο οι λέξεις ή οι ορολογίες έχουν διαστρεβλώσει τη σημασία τους και το άσπρο πρέπει να λέγεται μαύρο και η πνευματική πρόοδος σκοταδισμός, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποιον συγκεκριμένο σκοτεινό και υποχθόνιο απώτερο σκοπό. (σκοτεινό είπα;)

----- Αλλά, πάλι, μπορεί και να κάνω λάθος.

----- Εκτός και αν δεν κάνω. 

----- Ό,που Λόγος στο Κατά Ιωάννην εδάφιο θα πει Χριστός, γιατί Λόγος = Χριστός, όπως και αγάπη = Χριστός, και αλήθεια = Χριστός, και ζωή = Χριστός και, στην προκειμένη, Φως = Χριστός.


Με αγάπη,

Εύα 💗



----- Η φωτό είναι από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: