7.11.18

Ένα ερωτικό γράμμα

Περαχώρα

Έχει ειπωθεί κατά καιρούς ότι η Αγία Γραφή είναι ένα ερωτικό γράμμα, ένα γράμμα αγάπης του Θεού προς το πιο αγαπημένο του δημιούργημα, αυτό με το οποίο ασχολήθηκε περισσότερο από όλα τα άλλα και το μόνο που θέλησε να του μοιάζει κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση, τον άνθρωπο. Στη Γένεση, το πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής, αναφέρονται διάφορα πράγματα σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου. Μου έκανε εντύπωση η επιλογή των ρημάτων. Όταν ο Θεός δημιούργησε π.χ. το φως ή τον ουρανό και τη γη ή τα φυτά κτλ. χρησιμοποιείται το ρήμα "είπε", έδωσε δηλαδή εντολή "ας γίνει φως" και έγινε το φως.

Στη δημιουργία του ανθρώπου, που τον άφησε τελευταίο, αλλάζει η περιγραφή. Κατ' αρχάς το εγώ γίνεται εμείς "Και είπε ο Θεός: ας κάνουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική μας εικόνα, σύμφωνα με τη δική μας ομοίωση" (Γέν. 1:6), υποδηλώνοντας από τους πρώτους στίχους της Αγίας Γραφής την Τριαδικότητα της θεϊκής υπόστασης. Υπάρχει μια παρερμηνεία πάνω σε αυτό το ζήτημα, αφού επικρατεί μια άποψη ότι ο Ιησούς και το Άγιο Πνεύμα δεν εμφανίζονται παρά μόνο στην Καινή Διαθήκη, όμως σε πολλά σημεία της Παλαιάς Διαθήκης υπάρχει αυτός ο πληθυντικός που το ανατρέπει.

Δεύτερο σημείο που παρατηρούμε αλλαγή στην περιγραφή είναι όταν ο Θεός σκύβει, παίρνει χώμα από τη γη και με τα χέρια του πλάθει το σώμα του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ. Στη συνέχεια, εμφυσεί στα ρουθούνια του πνοή ζωής και ο άνθρωπος γίνεται ζωντανό ον.
Λίγο πιο κάτω, βλέπουμε πάλι τον Θεό να βάζει τον Αδάμ σε βαθύ ύπνο και να σμιλεύει την πρώτη γυναίκα της ανθρωπότητας, την Εύα, από το πλευρό του.

Τι παρατήρησα, λοιπόν; Ότι στη δημιουργία του κόσμου ο Θεός απλά έδωσε εντολή και έγιναν. Στη δημιουργία όμως του ανθρώπου, ασχολήθηκε ο ίδιος. Έβαλε την καλλιτεχνική του πλευρά, το μεράκι του, θέλησε να φτιάξει κάτι που να του μοιάζει και το έκανε ο ίδιος, με προσωπική εργασία. Γι' αυτό και μετά την δημιουργία του ανθρώπου ακολουθεί η μέρα της ξεκούρασης, η μέρα του Κυρίου, που σήμερα την λέμε Κυριακή. Γι' αυτό και η Κυριακή (= η μέρα του Κυρίου) έχει καθιερωθεί ως μέρα αργίας, προς τιμή της ημέρας ξεκούρασης του Θεού από τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου. Μάλιστα, υπάρχει εντολή μέσα στην Αγία Γραφή, την ημέρα του Κυρίου να απέχουμε από κάθε είδους χειρωνακτική εργασία. Άρα, όταν δουλεύεις Κυριακή, ενεργείς αντίθετα προς τη θέληση του Θεού κι όταν ενεργεί κανείς αντίθετα προς τη θέληση του Θεού σημαίνει πως πράττει αμαρτία. Άρα είναι σημαντικό να ξέρω τις εντολές ώστε να ξέρω και τι πρέπει να κάνω αν θέλω να βαδίζω στον δρόμο του Θεού. Άρα, πρέπει να μελετώ την Αγία Γραφή, μέσα στην οποία είναι καταγεγραμμένες όλες.

Συνεχίζουμε. Ο Θεός λοιπόν αγαπά όλα όσα έχει φτιάξει ως τώρα, στον άνθρωπο όμως έχει μια ξεχωριστή αγάπη. Του έχει, ας πούμε, αδυναμία. Ένας σύγχρονος δημιουργός ή καλλιτέχνης μπορεί νομίζω να αντιληφθεί αυτή την ιδιαίτερη σχέση που έχει ένας καλλιτέχνης με τα δημιουργήματά του. Όλα τα αγαπάει, αλλά αυτό με το οποίο έχει ασχοληθεί περισσότερο, σε αυτό που έχει βάλει την ψυχή του μέσα, αυτό έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του και το αγαπάει περισσότερο από όλα.

Θέλω, λοιπόν, τον αποστολέα αυτού του γράμματος που έχει γραφτεί για μένα με περισσή αγάπη, να τον μάθω. Θέλω να μάθω πώς σκέφτεται, πώς αντιδρά στις διάφορες επιλογές μου, τι κάνει όταν είναι ευχαριστημένος μαζί μου και τι όταν απομακρύνομαι από κοντά του. Θέλω να μάθω την καρδιά του. Γιατί; Γιατί όταν μαθαίνεις κάποιον, μόνο τότε μπορείς να τον εμπιστευθείς και να τον αγαπήσεις. Είναι αυτό που λέμε, η αγάπη έρχεται στο τέλος. Πώς θα γίνουν αυτά; Μέσα από τον Λόγο Του. Εκεί βρίσκεται η καρδιά του Θεού, εκεί έχει καταθέσει την αγάπη του για μας, για τον καθέναν μας ξεχωριστά. Είμαστε το πιο αγαπημένο του δημιούργημα και μέσα από τις σελίδες της Αγίας Γραφής μας αποκαλύπτεται. Μας λέει, να, αυτός είμαι, εδώ είμαι, εδώ ήμουν πάντα. Είστε ξεχωριστοί, μοναδικοί. Είστε πλασμένοι από θεϊκή πάστα, το dna σας είναι από μένα, είμαστε το ίδιο, και είστε τέλειοι. Είμαι εδώ με ανοιχτή αγκαλιά. Σας περιμένω. Σας αγαπώ όσο τίποτα στον κόσμο. Επιστρέψτε στην αγκαλιά μου και μαζί θα κάνουμε θαύματα.

Με αγάπη,

Εύα 💗


***

σημ: Νομίζω ότι μου αρέσει περισσότερο η μετάφραση της παλιάς μου Αγίας Γραφής... :-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: