20.12.12

Αναζητώντας το νόημα των Χριστουγέννων


Εντάξει όλα τα άλλα, αλλά και πρόσληψη κορασίδος 'ντεκορατρίς' (κοινώς, διακοσμήτριας) από αστή νοικοκυρά άνευ τέκνων με έκδηλες τάσεις νεοπλουτισμού και μεγαλομανίας για τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου του σπιτιού της, ε, αυτό ομολογώ πως ήτανε πρωτιά. Και δεν θα μου φαινόταν τόσο εξωφρενικό στο άκουσμά του αν το θέμα έμενε εκεί, θα μπορούσε η γυναίκα να είχε τους λόγους της. Πες ότι δεν εμπιστευόταν το γούστο της, πες ότι ήθελε να απαλλαγεί από την κούραση ή οτιδήποτε, να πάει στο καλό. Το θέμα όμως ήταν πως ο λόγος που ήθελε να φωνάξει την ντεκορατρίς (όπως αρεσκόταν να την αποκαλεί) για να το διακοσμήσει ήταν επειδή ήθελε ...να καταλάβει Χριστούγεννα!
 

Ο άντρας μου συχνά-πυκνά ισχυρίζεται πως όλα τα τρελά που συμβαίνουν γύρω μας συμβαίνουν επειδή είμαστε ψεκασμένοι. Φαντάζομαι πως είναι ένας τρόπος που έχει βρει για να εξηγήσει τα ανεξήγητα. Εγώ, βέβαια, επέμενα να μη δίνω σημασία σε τέτοιου είδους δηλώσεις, με τα περιστατικά όμως παροξυσμού που βλέπω τριγύρω να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο, έχω αρχίσει να έχω πια αμφιβολίες... Ντεκορατρίς για να καταλάβει Χριστούγεννα;!;!;... Αμ, έτσι καταλαβαίνουν Χριστούγεννα, καλή μου; Αν δεν βάλεις το χεράκι σου, αν δεν κοπιάσεις από μόνη σου, τι σόι Χριστούγεννα να καταλάβεις;
 

Εκτός βέβαια κι αν μιλάμε για δυο λογιών Χριστούγεννα, οπότε αλλάζει το πράγμα... Όμορφα τα γυαλιστερά στολίδια και τα πολύχρωμα λαμπιόνια, δε λέω, και το παραμύθιασμά τους το κάνουν, και από τις σκοτούρες μας αποσπούν, αλλά φτάνουν αυτά για να "καταλάβουμε Χριστούγεννα"; Πόσο μάλλον όταν δεν έχεις συμμετάσχει σε αυτά παρά μόνο ως θεατής...  Ναι, είναι καλό και χρειαζούμενο να φτιάχνουμε μια εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι μας τέτοιες μέρες ντύνοντάς το με τα γιορτινά του και να μυρίζει κανέλα και γαρύφαλο από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και να στολίζουμε το δέντρο μας με τα ομορφότερα στολίδια, όμως αυτές τις Άγιες μέρες καλούμαστε να στολίσουμε κάτι πολύ πιο σημαντικό: την ψυχή μας με τα στολίδια της αρετής, της ταπείνωσης και της αγάπης. Στολίδια πνευματικά και άφθαρτα, γι' αυτό και θέλουν περισσότερο κάματο και προσπάθεια συνεχή και επίμονη, που όμως αρκούν για να μας συνδέσουν με τον εσώτερο ένθεο εαυτό μας που δείχνουμε να έχουμε απωλέσει...

Μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του μητροπολίτη Ιακώβου Β' που αναφέρεται  στο μήνυμα της Γέννησης του Χριστού μέσω των λόγων του Μέγα Βασιλείου, του δικού μας Άγιου Βασίλη, τον οποίο ρίξαμε στην αφάνεια και τη λήθη για χάρη του ξενόφερτου ροδαλού και στρουμπουλού Αη Βασίλη της κατανάλωσης, της υπεραφθονίας και της coca-cola, ακολουθώντας πειθήνια τις επιταγές των καιρών... (Mπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο εκπληκτικό κείμενο της καλής φίλης Όστριας, αξίζει νομίζω να το δείτε):

" ... ὁ  Μέγας Βασίλειος θαυμάζοντας τὸ γεγονὸς τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ, θέτει στὸ στόμα τῆς Παναγίας  μας τὰ ἀκόλουθα λόγια:  
«Πῶς νὰ Σὲ ὀνομάσω ἐγώ, θαυμαστό μου Βρέφος; 
Τὶ θνητὸ ὄνομα νὰ δώσω στὸν καρπὸ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος; 
Νὰ Σοῦ προσφέρω θυμίαμα ἢ γάλα; 
Ἔχεις ἀνάγκη ἀπὸ τὶς μητρικές μου φροντίδες, ἢ νὰ πέσω στὰ πόδια Σου καὶ νὰ Σὲ λατρεύω; 
Τὶ ἀνεξήγητη ἀντίθεση; 
Ὁ οὐρανὸς εἶναι ὁ θρόνος Σου κι ἐγὼ Σὲ τοποθέτησα στὰ γόνατά μου. 
Σὲ βλέπω στὴ γῆ κι ὅμως δὲν ἄφησες τὸν οὐρανό. 
Ὁ οὐρανὸς εἶναι ἐκεῖ, ὅπου βρίσκεσαι Ἐσύ». 
Καὶ ὁ Ἅγιος τοῦ Θεοῦ καταλήγει ὅτι τὸ μυστικὸ ποὺ πέτυχε τὴν ἕνωση τόσων ἀντιθέτων πραγμάτων  εἶναι ἡ Ταπείνωση. Ἀπὸ ταπείνωση ὁ Θεὸς ἔγινε ἄνθρωπος! Ἀπὸ τὴν ταπείνωση Του ἡ γῆ ἔγινε οὐρανός. Δὲν ἀνέβηκε ὁ ἄνθρωπος στὸν οὐρανό. Κατέβηκε ὁ Θεὸς στὴ γῆ. Ἡ ἐνανθρώπηση τοῦ Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ εἶναι ἡ ὑπέρτατη πράξη τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ πρὸς τὸν ἄνθρωπο. Προσέλαβε τὴν ἀνθρώπινη φύση, γιὰ νὰ τὴ θεραπεύσει. [...] Ἡ κάθοδος τοῦ Θεοῦ στὴ γῆ κατέστησε δυνατὴ τὴν ἄνοδο τοῦ ἀνθρώπου στὸν οὐρανό."



Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του σπιτιού μου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν στολίστηκε από ντεκορατρίς. Στην πλατεία Συντάγματος αντί χριστουγεννιάτικου δέντρου στήθηκε μια τεράστια σκαλωσιά με αποκρουστικά γκροτέσκ φτιασιδώματα που περισσότερο πείθει για την ασχήμια των καιρών και την κατάντια των ανθρώπων παρά για το εορταστικό των ημερών. Πολλά μας επιφύλαττε η φετινή χρονιά, μια χρονιά δύσκολη και σκληρή για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Το μήνυμα των ημερών μοιάζει να σβήνει μπροστά στο άκουσμα της είδησης για τον χαμό των είκοσι παιδιών στο Κονέκτικατ που μονοπωλεί εδώ μέρες τα κανάλια. Πριν από έναν μήνα κάποια άλλα παιδιά χάνονταν στην Παλαιστίνη μετά από οκτώ μέρες βομβαρδισμών από τον ισραηλινό στρατό στην πόλη της Γάζας, μια είδηση που πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Τριάντα επτά παιδάκια χάθηκαν τότε, κανείς όμως δεν φάνηκε να συγκινείται με την ίδια ένταση και διάρκεια για το φρικτό γεγονός. Ίσως επειδή εκείνοι δεν έκαναν σόου τον θρήνο τους όπως έκανε η Αμερική. Ίσως επειδή πράγματι υπάρχουν παιδιά ενός Ανώτερου και ενός Κατώτερου Θεού, μια κατάταξη που διαμορφώσαμε εμείς με το ενδιαφέρον ή την αδιαφορία μας, ανάλογα με το αν το κακό συμβαίνει στη δική μας αυλή ή λίγο πιο πέρα...

Τα Χριστούγεννα είναι εκείνη η μαγική στιγμή στη μηχανή του Χρόνου που ο Θεός ενανθρωπίζεται κατεβαίνοντας στη γη με τον πλέον ταπεινό τρόπο προκειμένου να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Είναι φανερό ότι κάπου στην πορεία χάσαμε το δρόμο, η γέννηση του Θεανθρώπου ωστόσο πάντα θα συμβολίζει μια νέα αρχή για όλους μας, φτάνει να το θελήσουμε. Κι αυτό για μένα είναι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα απ' όλα..

Εύχομαι υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο. Καλά Χριστούγεννα!


27 σχόλια:

VAD είπε...

Αντιγράφω απο φίλο στο fb,
το σχόλιο με εκφράζει απόλυτα:
-....κάθε χρόνο στις 30 Νοέμβρη το εξωτερικό του σπιτιού μου ήταν κατάφωτο από Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια!!Φέτος όχι....Όταν υπάρχουν σπίτια που τους έκοψαν το ηλεκτρικό γιατί δεν είχαν να πληρώσουν στην ΔΕΗ και μένουν στα σκοτάδια,θεωρώ άκρως εγωϊστικό εγώ να σπαταλώ ρεύμα για να κάνω την εορταστική "πλάκα" μου!!!!!


Καλές Γιορτές ευχομαι...

Evie είπε...

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΥΑ, ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Μαρία είπε...

Το υπογράφω κι εγώ το κείμενό σου,Εύα μου...Ναι,είναι φανερό πως κάπου χάσαμε το δρόμο...Και είναι ακόμη πιο έντονη η αντίθεση αυτές τις μέρες που καλούμαστε να γιορτάσουμε την αγάπη και την ταπείνωση με προσπάθειες εντυπωσιασμού και στολισμού που μένουν μόνο στο χώρο και δεν προχωρούν στην καρδιά...Τι να πω...Θα ξαναπώ ...ας μας ελεήσει ο Θεός...Καλημέρα εύχομαι και καλές γιορτές...Μακάρι φέτος να γεννηθεί η αγάπη στις καρδιές μας...

Σοφία είπε...

Ευάκι,νιώθω ότι φέτος κοντεύει να χαθεί το νόημα των Χριστουγέννων... βλέπουμε όλοι πόσο διαφορετικά είναι αυτή τη χρονιά..
Τα πράγματα στη ζωή μας έχουν δυσκολέψει υπερβολικά.
Δεν έχουμε παρά να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να συνεχίσουμε.
Εύχομαι το ελπιδοφόρο μήνυμα των Χριστουγέννων να αγκαλιάσει όλα
τα παιδιά του κόσμου και όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν και πονούν, σε κάθε γωνιά της γης.
Καλές γιορτές εύχομαι, να είστε χαρούμενοι στο ζεστό σπιτικό σας !

karagiozaki είπε...

Καλά Χριστούγεννα Εύα μου. Για όλους. :)

Margo είπε...

Μία άλλη περίπτωση γυναίκας με ένα παιδί στα πέντε. Στόλισε το δέντρο μόνη της απαγορεύοντας ρητά στο παιδί της να αγγίξει τις πανάκριβες μπάλες.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση σε δημοτική βιβλιοθήκη για τα παιδιά με τα ξωτικά (12χρονα) να χορεύουν με νάζι φθηνά χολιγουντιανά χαζοτράγουδα και η μία και μοναδική επιλογή για αφήγηση παραμυθιού να είναι κάτω του μέτριου.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ή δεν το διδαχτήκαμε ποτέ ή είναι ξεχασμένο. Και καμία κρίση δεν είναι (για την ώρα) ικανή να μας το θυμίσει.

Καλά Χριστούγεννα Εύα μου

Memaria είπε...

Δε μου αρέσει κανενός είδους υπερβολή...το δεν ανάβω φωτάκια π.χ. που είπε κάποιος επειδή κάποιοι δεν έχουν ρεύμα γίνεται περισσότερο υποκριτικό ή λιγότερο όταν ανάβει το καλοριφέρ του για να ζεσταθεί ή το θερμοσίφωνα για να κάνει μπάνιο?... γιατί αυτοί που δεν έχουν ρεύμα δεν καίγονται για τα φωτάκια κανενός, παρά για ζέστη και ζεστό νερό...
Αντί να βοηθήσουμε όσους δεν έχουν, απλά δε βάζουμε φωτάκια και ξωφλάμε?
Τόσο υποκριτικά μου φαίνονται και τα Χριστούγεννα της κυρίας που θα της διακοσμήσουν το δέντρο για να νιώσει Χρσιτούγεννα...
Καλές γιορτές σε όλους!!

oldthings είπε...

Θα ήταν πιο αληθινό αν στολίζαμε πρώτα τις καρδιές μας με αγάπη , στοργή ,συμπαράσταση με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας και έπειτα να ασχοληθούμε με την εξωτερική διακόσμηση . Και αυτή χρειάζεται αλλά με μέτρο .Τον δρόμο τον χάσαμε αλλά δεν είναι αργά για να τον ξαναβρούμε !Εύχομαι σε όλους υγεία ,αγάπη και χαρά !

Lyriel Bee είπε...

Καλές γιορτές Εύα μου, με τον τρόπο και τους ανθρώπους που αγαπάς!

KANTHAR0S είπε...

Καλά Χριστούγεννα!

Eva Psarrou είπε...

@ VAD
Όσο περισσότερο βαθαίνει η ύφεση τόσο η απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα μεγαλώνει..
Εύχομαι τα χειρότερα να έχουν μείνει πίσω μας και ο νέος χρόνος να φέρει στον καθέναν ό,τι επιθυμεί.
Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ Evie
Ευχαριστώ για τις ευχές και αντεύχομαι
Υγεία, Ευτυχία και Ευημερία σε σένα και την οικογένειά σου και σε όλο τον κόσμο. Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ Όστρια
Εύχομαι τα μάθουμε από τα παθούμενα και να ευτυχήσουμε με τα μελλούμενα.
Πολλά φιλιά καλή μου φίλη, Υγεία, Ευτυχία και Γαλήνη σε σένα και την οικογένειά σου. Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ Σοφία
Σ' ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές σου Σοφία μου και αντεύχομαι Υγεία και Αγάπη πάνω απ' όλα, τα υπόλοιπα παλεύονται.
Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ karagiozaki
Αμήν karagiozaki μου, Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ Margo
Τέτοιου είδους παραδείγματα δείχνουν πόσο πολύ έχουμε φύγει από τον δρόμο μας. Ας ελπίσουμε ο καινούργιος χρόνος να μας φέρει την φώτιση που τόσο μας λείπει.
Πολλά φιλιά καλή μου φίλη με υγεία και ευτυχία σε σένα και την οικογένειά σου και σε όλο τον κόσμο, Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ me (maria)
Προσωπικά την εκλαμβάνω ως μια κίνηση αναγνώρισης της φτώχειας και ανέχειας που επικρατούν γύρω μας σε επίπεδα που δεν έχουμε συνηθίσει, έστω κι αν είναι μηδαμινής σημασίαςξ. Είναι παρήγορο και ελπιδοφόρο σε μια εποχή σήψης και ισοπέδωσης των πάντων να υπάρχει έστω και αυτό, αυτή η δυσφορία στη συνείδησή μας ότι εμείς είμαστε καλά ενώ άλλοι όχι.
Εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να φέρει ελπίδα στις ψυχές των ανθρώπων, Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ oldthings
Ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο ξεκίνημα και τα Χριστούγεννα αυτό ακριβώς πρεσβεύουν.
Υγεία και Αγάπη σε σένα και την οικογένειά σου και σε όλο τον κόσμο, Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ Lyriel B
Κι εσύ μπισκοτάκι μου, οι ευχές σου να βγουν αληθινές!
Καλές γιορτές!

Eva Psarrou είπε...

@ KANTHAR0S
Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω!

Ανώνυμος είπε...

Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος!

Ανώνυμος είπε...

Καλές γιορτές κι από εμένα - εγώ δεν χρειάστηκα διακοσμήτρια για να γεμίσω το δέντρο με σαγιονάρες, κοχύλια και άμμο. Αυστραλία είμαστε, όχι που θα κάτσω να σκάσω... χα χα. Πολλά φιλιά. Ίσως ο άντρας σου να έχει δίκαιο και να μας ψεκάζουν τελικά.

Eva Psarrou είπε...

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή χαράς και αγάπης, ας χαρίσουμε όσο περισσότερη μπορούμε στους ανθρώπους γύρω μας.
Πολλές ευχές για Καλές γιορτές! Θα τα πούμε πάλι με τον καινούργιο χρόνο.
Χρόνια πολλά, να περνάτε καλά!

Roadartist είπε...

Έχουν τόσα δει τα μάτια μου τα τελευταία χρόνια που πραγματικά πλέον τα αφήνω όλα αυτά στην άκρη...
Χρόνια πολλά Εύα και καλά, καλά σου Χριστούγεννα!!!

Leviathan είπε...

Χρόνια πολλά πολλά και ευτυχισμένα εύχομαι από καρδιάς σε σένα και όλους αυτούς που αγαπάς! Υγεία, χαρά, αγάπη μα και πολύ κουράγιο και υπομονή!! Να περάσεις υπέροχα όλες αυτές τις μέρες!! Πολλά φιλιά!! :)

Poet είπε...

Χάρηκα πραγματικά την ανάρτησή σου, Εύα μου. Το νόημα των Χριστουγέννων, το νόημα της ζωής, το νόημα κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας, η αρχή και το τέλος και η δικαίωση των πάντων είναι φυσικά η αγάπη. Απλή, πηγαία, απέραντη, λυτρωτική, αθάνατη.

Καλή χρονιά, φίλη μου.

Eva Psarrou είπε...

@ Roadartist
Καλή χρονιά, αρτίστα μου, με υγεία, ευτυχία και αγάπη!

@ Leviathan
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές Σοφοκλή και ανταποδίδω, ο καινούργιος χρόνος να σου φέρει ό,τι επιθυμείς!

@ poet
Εν αρχή ην η αγάπη, ποιητή μου, ευχή να γίνει και μέση και τέλος, πηγαία, λυτρωτική και αθάνατη.
Χρόνια πολλά, Καλή χρονιά!