5.4.12

Πέταξε μακριά η γλαύκα της σοφίας

Δε χωρά αμφιβολία πως το τελευταίο διάστημα είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσεις τα δελτία ειδήσεων χωρίς να συγχιστείς. Κάποια γεγονότα, ωστόσο, σε θλίβουν περισσότερο από κάποια άλλα, όπως έγινε και στο άκουσμα της είδησης πως καταργείται ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων... Ο λόγος; Δεν συμβαδίζει με την είσοδο της εκπαίδευσης στην ηλεκτρονική της περίοδο...

Πίστευα ότι τέτοιες αλλαγές θα τις βίωνα στα βαθιά μου γεράματα. Φανταζόμουν τον εαυτό μου γιαγιά, με τα εγγονάκια μου τριγύρω να μου δείχνουν τα νέα τους gadgets και τα διαδραστικά τους "βιβλία" και εργασίες και θα έλεγα γεμάτη από τη γνώση ενός αληθινού και όχι εικονικού παρελθόντος ότι στα χρόνια μου τα βιβλία είχαν σάρκα και οστά, ανάσαιναν μαζί μας. Ότι έτριζαν κάθε Σεπτέμβρη στο άνοιγμά τους, μύριζαν κόλλα και σχολείο, με τα πολύχρωμα εξώφυλλα, τις δεμένες πλάτες, τις αριθμημένες σελίδες, με τις σημειώσεις μας και τη φθορά της χρήσης, κάθε που φτάναμε στον Μάη και την εξεταστική, όταν ερχόταν η ώρα εκείνη που θα έδειχνε πως είχαμε δαμάσει με επιτυχία τη γνώση που είχαν να μας προσφέρουν...

Δεν έχω γίνει ακόμα γιαγιά, οι ραγδαίες όμως αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μου με κάνουν να πιστεύω ότι έχω μείνει πίσω, ότι η πραγματικότητα καλπάζει και μου είναι πολύ δύσκολο να συγχρονιστώ μαζί της... Αν με ρωτήσεις, αναρωτιέμαι κι αν θέλω να το κάνω. Δεν θα μπορούσα, ας πούμε, ποτέ να κάνω τα μαθήματά μου με διαδραστικά συστήματα, πάνω σε μια οθόνη υπολογιστή, θα μου ήταν αδιανόητο να ξεκινά η σχολική μου χρονιά και να μην έχω τα σχολικά βιβλία μου, το υλικό μου χειροπιαστό στα χέρια μου. Για μένα ο κορμός της εκπαίδευσης είναι το βιβλίο, τα υπόλοιπα ας έχουν επικουρικό χαρακτήρα, κανείς δεν τα κατηγορεί, απεναντίας. Όχι όμως να αντικαταστήσουν το σχολικό εγχειρίδιο, εκεί είμαι αντίθετη εκατό τοις εκατό. Δεν ξέρω αν στο μέλλον αυτή η στροφή της εκπαίδευσης προς τα νέα τεχνολογικά μέσα αποβεί αποτελεσματικότερη για τους μαθητές των επόμενων γενιών - η ιστορία θα το πει αυτό - ξέρω όμως ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά αυτά του μέλλοντος να συνδεθούν όπως συνδεθήκαμε εμείς και τόσες γενιές πριν από εμάς με το υλικό μας, τα βιβλία μας.

Η αυλαία κλείνει για τον Οργανισμό που τροφοδότησε τόσες γενιές ελλήνων μαθητών. Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. σε μια τελετή αποχαιρέτησαν μαθητές και καθηγητές που τόσα χρόνια κρατούσαν στα χέρια τους τα σχολικά βιβλία με σήμα την κουκουβάγια της σοφίας. 

Η αποχαιρετιστήρια επιστολή τους ακούγεται σαν το ρέκβιεμ μιας ολόκληρης εποχής...


End of an era, a photo by Eva Psarrou on Flickr.

"Σε λίγες ώρες ο Ο.Ε.Δ.Β. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, θα αποτελεί παρελθόν, καταργείται οριστικά.

Μετά από 75 χρόνια η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής «πετάει μακριά», γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν έχει θέση στη σύγχρονη μνημονιακή εκπαίδευση. Η μόρφωση θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Το … Μέλλον είναι μόνο το … «ηλεκτρονικό βιβλίο» και οι «διαδραστικοί πίνακες».


Οι εργαζόμενοι στον Ο.Ε.Δ.Β. που όλα αυτά τα χρόνια εξέδωσαν και διένειμαν τρία (3) δισεκατομμύρια βιβλία σε εκατομμύρια μαθητές, αποχωρούν περήφανοι για τη συμβολή τους στη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος (μέσο κόστος κάθε βιβλίου 0,70 €), για την απουσία διαφθοράς και διαπλοκής τους, για το ότι κατόρθωσαν να περισώσουν από τον ιδιωτικό φορέα, την ιστορία των σχολικών βιβλίων, δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν κάποτε τα σχολικά βιβλία (Τσαρούχης, Γκίκας, Γραμματικόπουλος, Τάσος κ.λ.π.), τριάντα χιλιάδες (30.000) βιβλία, πολλά σπάνιων εκδόσεων, που αποτελούν πλέον περιουσία του ΥΠΔΒΜΘ και υπάρχει ιστορική ευθύνη στην πολιτική ηγεσία να τα διαφυλάξει και αξιοποιήσει.


Οι εργαζόμενοι αποχωρούν με πίκρα και ανησυχία, για το μέλλον της έκδοσης και διανομής των σχολικών βιβλίων. Ζήσανε τη φετινή χρονιά, τη χειρότερη από ιδρύσεως του Ο.Ε.Δ.Β., που τα βιβλία στάλθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, που τα λάθη και οι παραλείψεις των ιθυνόντων στοίχησαν εκατομμύρια στους Έλληνες πολίτες, προάγγελος των όσων πρόκειται να επακολουθήσουν τη φετινή χρονιά που εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ χειρότερη από κάθε πλευρά.


Οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, ευχαριστώντας τους για την πολύχρονη συνεργσία και υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα για μία ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ στην υπηρεσία του λαού. Η κουκουβάγια της σοφίας και της αρετής, ελπίζει να μην ξεχασθεί και ονειρεύεται τη μέρα που σε μία Ελλάδα ελεύθερη και απαλλαγμένη από δανειστές-επιτηρητές-τροϊκανούς, θα ξανακληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την εκπαίδευση των μαθητών."

...

8 σχόλια:

Teteel είπε...

Τι όμορφη αφιέρωση, αποχαιρετισμός...
Δεν μπορώ να φανταστώ ένα κόσμο
που οι μαθητές δεν θα έχουν βιβλία...
Η ζωή αλλάζει, καλπάζει όπως είπες,
δεν ξέρω αν είναι πάντα για καλό...

Eva Psarrou είπε...

@ Teteel
Ούτε εγώ μπορώ να τον φανταστώ έτσι, ένα μέλλον χωρίς το φως των βιβλίων θα φάνταζε ζοφερό και καταδικασμένο.. Καλό απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

kalimera
an 8eleis akoy ligo ayto to radiofwno.
http://live24.gr/radio/difono
Den einai o difono.

maria είπε...

αυτά που γίνονται μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια και σφίγγεται η ψυχή μου. Είμαι μεγαλύτερη και θλίβομαι για την κουκουβάγια που χάθηκε και που δεν θα την γνωρίσουν ποτέ τα εγγόνια μας.
το μέλλον τους θα είναι μόνο ηλεκτρονικό άραγε? Και η μυρωδιά και η λαχτάρα για το καινούργιο βιβλίο που θα πάει??
καλημέρα Εύα μου

Μαρία είπε...

Πραγματικά θλιβερό...Απορώ με την ανοησία τους...Και μιλάω μετά από 22 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και γνωρίζοντας το ψηφιακό βιβλίο και το γεγονός ότι απέτυχε στην πειραματική του εφαρμογή(το χρησιμοποίησα κι εγώ μια χρονιά)...

Eva Psarrou είπε...

@ Ανώνυμος
Το άκουσα, ευχαριστώ.

@ Maria
Επιστημονική φαντασία μου φαντάζουν όλα αυτά.. ας είναι για καλό, ξέρω κι εγώ;...

@ Όστρια
Αν είναι ανοησία, πες πως συγχωρείται. Αν όμως δεν είναι, τι κάνουμε τότες; Ιδού η απορία...

Την καλημέρα μου σε όλους.

Margo είπε...

Τι να πρωτοθρηνήσουμε πια; Και τα σχολικά βιβλία;;;
Μου είναι αδιανόητο!!!!!
Γίνεται σε άλλες χώρες αυτό το πράγμα; Έχουν πάψει τα παιδιά του κόσμου να έχουν βιβλία;
Θα τρελαθούμε στο τέλος, θα το χάσουμε το μυαλό μας.....

Eva Psarrou είπε...

@ Margo
Δεν γίνονται έτσι τέτοιου είδους δομικές αλλαγές. Δεν μπορείς να φέρνεις π.χ. την ηλεκτρονική παιδεία στα σχολεία όταν εσύ ως κράτος που ευαγγελίζεται την πρόοδο και την εξέλιξη, εμμένεις στον ηλεκτρονικό γραφειοκρατικό μεσαίωνα. Τέτοιες σπασμωδικές αποφάσεις χωρίς συνοχή και υπόβαθρο πιστεύω ότι είναι καταδικασμένες a priori σε αποτυχία.