11.7.11

It's time today

It's time today by eve.ps
It's time today, a photo by eve.ps on Flickr.

.. to find a way to change this world.

Joan Jett

http://youtu.be/fQceNs68pg0


Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ένα μέρος που θυμίζει μια από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε όλη την Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο του 1943, δυνάμεις του ΕΛΑΣ επικράτησαν στη μάχη Κερπινής-Ρωγών και έπιασαν αιχμάλωτους 80 Γερμανούς στρατιώτες και αξιωματικούς. Οι δυνάμεις κατοχής ζήτησαν την απελευθέρωση τους και απείλησαν ότι για κάθε Γερμανό στρατιώτη που σκοτωνόταν θα εκτελούσαν 10 Έλληνες. Παρ’ όλη τη μεσολάβηση των εκκλησιαστικών αρχών, η ηγεσία του ΕΛΑΣ δεν δέχτηκε να απελευθερώσει τους Γερμανούς αιχαλώτους. Στις 8 Δεκεμβρίου, Γερμανικές δυνάμεις, σε μια μαζική αντεπίθεση, ανακαταλαμβάνουν τα χωριά Κερπινή και Ρωγοί και ο ΕΛΑΣ εκτελεί τους 79 από τους 80 αιχμαλώτους.


Οι γερμανικές δυνάμεις εισβάλλουν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου και στις 13 συγκεντρώνουν όλους τους άνδρες του χωριού από 14 ετών και άνω και τους οδηγούν σε ένα χωράφι έξω από το χωριό. Εκεί εκτελούνται περίπου 700 Καλαβρυτινοί με πολυβόλα. Γλυτώνουν μόνο 13.

Οι γυναίκες και τα παιδιά κλείστηκαν στο σχολείο του χωριού το οποίο πυρπολήθηκε, αλλά κατάφεραν να γλυτώσουν σπάζοντας τα παράθυρα. Λέγεται ότι ένας από τους στρατιώτες που φρουρούσαν το κτίριο, ένας Αυστριακός αντιναζί, άνοιξε μια πόρτα για να μην καούν τα γυναικόπαιδα.

Το μνημείο, στην έξοδο των Καλαβρύτων, χτίστηκε στην τοποθεσία όπου έγινε η εκτέλεση των Καλαβρυτινών για να υπενθυμίζει το τραγικό γεγονός. πηγή

2 σχόλια:

iLiAs είπε...

..Ουτε πόλεμοι, ουτε διαχωρισμοί μεταξυ των ανθρώπων... :)
ολοι ψυχη έχουν..μερικοι δεν το αντιλαμβάνονται.

καλο σαβ/κο Ευα!! :)

eva είπε...

@ iLiAs

Όλοι ψυχή έχουν, μέχρι να την ξεπουλήσουν..

Καλή εβδομάδα Ηλία! :)