3.1.11

Το ελεύθερο πανεπιστήμιο της στοάς


Ξεκινά τον Ιανουάριο ο 13ος κύκλος μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, που πραγματοποιούνται στη Στοά του Βιβλίου. Οι αιτήσεις για συμμετοχή στα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο νέος κύκλος περιλαμβάνει:

Πέντε μαθήματα ελληνικής γλώσσας από τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη με θέμα την «Ιστορία των λέξεων της Ελληνικής» (κάθε Δευτέρα και ώρα 17.00-18.30).

Δέκα μαθήματα για την λογοτεχνική γραφή και ανάγνωση, την ποίηση και την πεζογραφία από τους Κώστα Μουρσελά, Αντώνη Φωστιέρη, Πέτρο Τατσόπουλο, Γιώργη Γιατρομανωλάκη, Ελισσάβετ Κοτζιά (κάθε Τετάρτη και ώρα 19.30-21.00).

Δέκα μαθήματα φιλοσοφίας από τον Χρήστο Γιανναρά με θέμα «Ύπαρξη, συνύπαρξη και το νόημά τους» (κάθε Πέμπτη και ώρα 19.30-21.00).

Δέκα μαθήματα για το μέλος στο αρχαίο δράμα. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συνομιλεί με τους συνθέτες: Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Λεοντή, Σταμάτη Κραουνάκη, Νίκο Ξυδάκη, Βασίλη Δημητρίου, Θόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Κουρουπό, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Γιώργο Αναστασόπουλο, Τάκη Φαραζή, Κορνήλιο Σελαμσή (κάθε Παρασκευή και ώρα 17.00-18.30).

Δέκα μαθήματα για τη φιλοσοφία της θρησκείας από τον Μάριο Μπέγζο (κάθε Δευτέρα και ώρα 19.30-21.00).

Πέντε μαθήματα ελληνικής ιστορίας και ιστορικών αμφισβητήσεων από τον Σαράντο Καργάκο (κάθε Τρίτη 17.00-18.30).

Δέκα μαθήματα για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και προβολή ταινιών, από το αρχείο Σγουράκη, που αφορούν στη ζωή και το έργο τού Νίκου Καζαντζάκη. Συντονίζει ο Δημήτρης Δημηρούλης. Με τους Κώστα Γεωργουσόπουλο, Μίμη Ανδρουλάκη, Ρέα Γαλανάκη, Πάτροκλο Σταύρου (κάθε Τετάρτη και ώρα 17.00-18.30).

Πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα stoabibliou.gr και στα τηλέφωνα 210-3244538, 210-3253989. in.gr


7 σχόλια:

Marios είπε...

Καλημέρα.
Κάθε μέρα έρχομαι στο blog σου και ψάχνω μήπως εχεις κάποια νεα ανάρτηση.
Σήμερα θα ήθελα να ευχηθώ και εγώ.
Καλή χρονιά ,με υγεία,ευτυχία,αγάπη
και μουσική.
Χρόνια πολλά!!!!

kryos είπε...

Χρόνια Πολλά με υγεία , αγάπη κι εκείνη τη γλυκιά ματιά που κάνει τη διαφορά Λίτσα μου !!!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματική προσφορά των πνευματικών αυτών ανθρώπων σε μια εποχή που κυριαρχεί η ιδιοτέλεια και ο ατομικιστικός φασισμός. Μπράβο και στο φιλόξενο blog.
Δυστυχώς που κατοικώ πολύ μακριά.

Ανώνυμος είπε...

Και μόνο ο τρόπος παρουσίασης είναι για άλλη μια φορά εξαιρετικός. Για την ουσία δε ούτε λόγος. Καλή χρονιά με ουσιαστική γνώση που προσφέρει πρώτα συναισθηματική δίψα και πληρότητα ταυτόχρονα

eva είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές, για τις όμορφες σκέψεις...
Φυσικά ανταποδίδω!
Να είστε καλά, έξω σας, μέσα σας (κυρίως μέσα σας :-), να χαίρεστε τη ζωή, να είστε γεναιόδωροι, να δημιουργείτε. Εσείς, εγώ, κι όλος ο κόσμος.
Καλή χρονιά @Marie (το' πιασα το υπονοούμενο χαχα θα προσπαθήσω να ανεβάζω πιο συχνά :-)
Καλή χρονιά, καλέ μου @Ηλία (πάντα με θυμάσαι, το εκτιμώ, το ξέρεις :-)
Καλή χρονιά @Ανώνυμε (απόσταση όσο το πάτημα του enter - σ' ευχαριστώ για το πέρασμα και για τα καλά σου λόγια)
Καλή χρονιά @Freedula (ok, πέστα μου, να μη στα πω :-) Αμοιβαία όλα, πολλά-πολλά φιλιά!)

Unknown είπε...

Πολύ χάρηκα που αλίευσα ακόμη ένα ιστολόγιο που στρέφεται γύρω από τέχνη και λογοτεχνία, να είσαι καλά Εύα :)
Για τα υπόλοιπα σεμινάρια δεν έχω άμεση γνώση αλλά είμαι ένας από αυτούς που παρακολουθούν τα "Δέκα μαθήματα για την λογοτεχνική γραφή και ανάγνωση, την ποίηση και την πεζογραφία".
Αύριο Τετάρτη έχουμε το τέταρτο μάθημα.
Τις δυο πρώτες φορές είχαμε τον κο Μουρσελά και την περασμένη είχαμε τον κο Φωστιέρη (άλλαξε η σειρά λόγω κάποιου προβλήματος του κου Φωστιέρη).

Πολύ καλός ο κος Μουρσελάς ("Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά"), όμως ο κος Φωστιέρης μας καταμάγεψε όλους! Παρόλο που νοιώθω εγγύτερος στην πεζογραφία παρά στην ποίηση, και έχω γράψει περισσότερο διηγήματα, ο κος Φωστιέρης με ώθησε να ξανανάψω μία ποιητική φλόγα μέσα μου που ένοιωθα τελευταία πως τρεμόπαιζε!
Έμαθα πολλά που αγνοούσα για την ποίηση σε μόλις μιάμιση ώρα, ευτυχώς που τον έχουμε ακόμη μία φορά! :)

eva είπε...

@ Sharpedon

Αυτή τη σειρά νομίζω ότι θα παρακολουθούσα κι εγώ αν δεν είχα μπλέξει με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.. Θα χαρώ να μοιραστείς εντυπώσεις και άλλα λοιπά χρήσιμα που θα αποκομίσεις από την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται εκεί, θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω περισσότερα!
Καλή σου μέρα, σ' ευχαριστώ για το πέρασμα :-)