15.10.10

Μεγάλη έκθεση 'Lautrec' στη Θεσσαλονίκη


Εκατοντάδες έργα του Ανρί ντε Τουλούζ-Λοτρέκ, του Γάλλου καλλιτέχνη που απεικόνισε καλύτερα από κάθε άλλο την Belle époque (την «όμορφη εποχή») στο τέλος του 19ου αιώνα θα εκτίθενται από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με τη φροντίδα του Τελλογλείου Ιδρύματος. Την έκθεση συνθέτουν περισσότερα από 170 έργα που προέρχονται από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι και εκτίθενται για πρώτη φορά καθώς βρίσκονταν στις αποθήκες του και από το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Αλμπί, την πόλη της Νότιας Γαλλίας από όπου καταγόταν ο ζωγράφος. Εκτίθενται επίσης οικογενειακά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα.

Παράλληλα εκτίθενται και διπλά έργα των Λοτρέκ και Βαν Γκόγκ, οκτώ σχέδια του Ολλανδού ζωγράφου που υπήρξε φίλος του Λοτρέκ, τα οποία ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

Ο Henri de Toulouse-Lautrec γεννήθηκε στο Αμπλί, προάστιο του Παρισιού, γιος του Κόμη Αλφόνσου και της Κόμισσας Αντέλ ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (Adèle de Toulouse-Lautrec), γόνος ιστορικής και αριστοκρατικής οικογένειας, η οποία ωστόσο την περίοδο της γέννησης του, είχε ήδη χάσει μέρος του παλαιότερου κύρους της. Οι γονείς του συνδέονταν μεταξύ τους με συγγένεια πρώτου βαθμού, πρακτική που ήταν ευρύτερα διαδεδομένη εκείνη την εποχή προκειμένου να διατηρηθεί η περιουσία της οικογένειας μεταξύ των μελών της. Το γεγονός αυτό ωστόσο οδηγούσε σε γενετικές ανωμαλίες, όπως και στην περίπτωση του Λωτρέκ, του οποίου τα πόδια σταμάτησαν να αναπτύσσονται φυσιολογικά, μετά από ρήξεις που υπέστη στο αριστερό και δεξί του πόδι, σε ηλικία 12 και 14 ετών αντίστοιχα. Το ύψος του Λωτρέκ έφθανε μόλις το 1.5 μέτρο ενώ σε αντίθεση με τα πόδια του, το υπόλοιπο σώμα του είχε φυσιολογική ανάπτυξη.

Εξαιτίας αυτής της ανωμαλίας στη σωματική του διάπλαση, αδυνατούσε να ακολουθήσει μία συμβατική κοινωνική ζωή, γεγονός που πιθανά λειτούργησε καταλυτικά στο να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Αποτέλεσε σημαντικό καλλιτέχνη του μετα-ιμπρεσιονισμού ενώ θεωρείται από πολλούς  
και ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής εκείνης της εποχής στα καμπαρέ του Παρισιού.

Οι πίνακές του χαρακτηρίζονταν από έντονα χρώματα και ανθρώπινες παρουσίες. Θεωρείται επιπλέον ένας από τους πρωτοπόρους στην τέχνη της αφίσας, γνωστός κυρίως για τις αφίσες που φιλοτέχνησε για το καμπαρέ Μουλέν Ρουζ (Moulin Rouge). Είναι ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους αφισών της λεγόμενης Belle Εpoque στην Γαλλία, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στο να αποκτήσει η τέχνη της αφίσας τους τίτλους ευγενείας της και σήμερα θεωρείται ο αρχιτεχνίτης της λιθογραφίας. Μεταξύ των θεμάτων της προτίμησής του, ο ζωγράφος αρέσκεται να προσωποποιεί την ευτυχία των Παριζιάνων της εποχής αυτής, στο θέατρο, στα τσίρκα, στα καμπαρέ και στα cafés-concerts.

Οι δύο πιο σημαντικές επιρροές στο έργο του Toulouse-Lautrec είναι η τέχνη του Édouard Degas και οι ιαπωνικές γκραβούρες. Από τον Degas δανείστηκε τα θέματα και τις συνθέσεις του στις ιαπωνικές γκραβούρες, τις εκφραστικές καμπύλες τους, τις σιλουέτες και τις μάζες χρώματος καθώς και την αλλαγή προοπτικής.

Έζησε κυρίως στη Μονμάρτη, που αποτελούσε το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη.

Η έκθεση που είναι η τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ (προηγήθηκαν τα αφιερώματα στον Πικάσο και στον Χουάν Μιρό), δεν περιορίζεται στην παράθεση έργων του Λοτρέκ, αλλά εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη.

Πέρα από το Ίδρυμα στην έκθεση συμμετέχουν με παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Γαλλικό Ινστιτούτο, και η Κρατική Ορχήστρα όπως και άλλοι φορείς.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο τέως πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Μάνθος και πρόεδρος του ΔΣ του Τελλογλείου Ιδρύματος υπογράμμισε ότι «τιμούμε τον δημιουργό που έκανε τη ζωγραφική αφίσα και την αφίσα ζωγραφική».

Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Παρασκευή στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 25 Οκτωβρίου. Θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθημερινά έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.

4 σχόλια:

Talisker Stt. είπε...

τα εχουμε ξαναπει για τον Λωτρεκ μαζι Ευαγγελια μου


"φαρμακερο κιτρινο .."

θα κανω οτι μπορω να παω και τα παιδια :))

χχχχχχχχχχχ

ευαγγελία είπε...

Τι να λέμε, Τάλι μου, τι να λέμε :-)

Φιλιά και καληνύχτες!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Από την πρώτη στιγμή που το ανέρτησες σκέφτομαι πιθανές ημέρες που μπορώ να πάω. Μπράβο, μπράβο μπράβο σου που μας ενημερώνεις!
Σήμερα, έτυχε να το ξανακούσω και στο ραδιόφωνο και κανόνησα για τον Νοέμβρη με ξενάγηση. Ανυπομονώ!

Καλημερένια! Σε φιλώωω

ευαγγελία είπε...

Είχα επισκεφτεί την έκθεση Lautrec στο μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο πριν δυο-τρία χρόνια, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να πάει κανείς και να γνωρίσει από κοντά το έργο αυτού του μεγάλου ζωγράφου.
Θα περιμένω εντυπώσεις!
Καλημερένια, Καναρινένια!