22.10.10

Σε κίνδυνο εκατοντάδες μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς


«Πρόκειται για θαυμάσια, ανεκτίμητα πολιτιστικά μνημεία. Αν δεν κάνουμε κάτι μπορεί να τα χάσουμε για πάντα. Θα ήταν μια τραγική απώλεια», είπε ο Τζεφ Μόργκαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς που έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση «Σώστε την Εκλειπούσα Κληρονομιά μας». Ο λόγος για διακόσια και πλέον από τα σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο, τα οποία είναι πλέον ζήτημα χρόνου να υποστούν σοβαρές ζημιές ή και να χαθούν αν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, κάτι που θα στοιχίσει στις αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω μείωσης των εσόδων τους. Το Παλάτι Σαν Σουσί της Αϊτής, γνωστό και ως «Βερσαλίες της Καραϊβικής» και το Μιραδόρ, μια τέραστια προκολομβιανή πόλη της Γουατεμάλας, περιλαμβάνονται στα 20 μνημεία που βρίσκονται στα πρόθυρα ανεπανόρθωτης καταστροφής λόγω κακοδιαχείρισης, λεηλασιών, εγκατάλειψης, συρράξεων και ανεξέλεγκτου τουρισμού.

Το Ταμείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς πιστεύει ότι η UNESCO, η υπηρεσία του ΟΗΕ που ασχολείται με επιστημονικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, δεν δίνει την πρέπουσα προσοχή στην καταστροφή των πολιστικών μνημείων. «Η UNESCO μιλάει μόνο για τα μισά από αυτά», εξήγησε ο Μόργκαν σημειώνοντας ότι μόνο 76 από τα μνημεία που αναφέρονται στην έκθεση έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

«Η Ιταλία έχει 45 Μνημεία. Το Περού, μια χώρα με μακρά ιστορία και πολλές σημαντικές τοποθεσίες, μόνο εννέα. Η Γουατεμάλα έχει μόνο τρία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι ικανές να φροντίσουν αυτές τις τοποθεσίες και πολλές δεν διαθέτουν τους πόρους», είπε.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα του τουρισμού αλλά και θέσεις εργασίας επειδή παραμελούν τα μνημεία τους. «Δεν αφορά μόνο τον τουρισμό, θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν όλη την οικονομία και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Πολλές τοποθεσίες είναι μικρές, έκτασης ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σημειώσουμε επιτυχία μέσα σε μια διετία», δήλωσε ο Μόργκαν, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η οργάνωσή του σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα χρησιμοποιεί δορυφορικές φωτογραφίες για να αναλύει και να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους. Το σύστημα αυτό, εξήγησε, θα επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο ενδεχόμενες λεηλασίες ή καταπατήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους.

Άλλα μνημεία που κινδυνεύουν άμεσα βρίσκονται στο Μπαγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδία, την Κένυα, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες. Για την Ελλάδα δεν αναφέρθηκε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: