Η γνώση είναι δύναμη, έλεγε ο Φράνσις Μπέικον. Στις μέρες μας, είναι επίσης μια διαδικασία που δεν σταματά με το τέλος του σχολείου και των πανεπιστημιακών σπουδών. Συνεχίζεται για όσο διάστημα επιθυμεί ο καθένας. Δηλαδή για όσο είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε χρόνο σε κάτι καινούργιο αναφέρει η Ελευθεροτυπία (11/9/2010).
Ουσιαστικά -και μετά τον Διαφωτισμό- η διαδικασία της γνώσης, για την πλειονότητα, δεν σταματά ποτέ. Διαρκεί από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής του ανθρώπου. Απλώς, από κάποια στιγμή και μετά δεν γίνεται τόσο οργανωμένα όσο γινόταν στα σχολικά και ακαδημαϊκά χρόνια μας. Μετουσιώνεται σε ατομική πρωτοβουλία και ανάγκη και αποκτά διαφορετικούς ρυθμούς. Και πάντως δεν έχει καμιά σχέση με την καταναγκαστική μάθηση συγκεκριμένων πραγμάτων, όπως συμβαίνει στα σχολεία. Κάθε επιλογή που κάνουμε προκειμένου να μάθουμε κάτι, είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης και ατομικής ανάγκης.
Σε αντίθεση με το παρελθόν που η γνώση ήταν αποκλειστικό προνόμιο ευγενών, κληρικών και πλουσίων, σήμερα ο καθένας μπορεί όποτε θέλει να μάθει ό,τι του κάνει κέφι. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση. Γιατί πλέον, ακόμη και ο παράγοντας χρήμα είναι σχετικός.
Η γνώση κυκλοφορεί (και) δωρεάν στο Διαδίκτυο, που είναι γεμάτο από ολοκληρωμένους κύκλους μαθημάτων, αλλά και εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, μεταφραστές, online βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά βιβλία και ένα σωρό ακόμη χρηστικά και ενδιαφέροντα που φιλοδοξούν να καλύψουν κάθε γούστο και κάθε επιθυμία των χρηστών.
Μεταπτυχιακά με ένα κλικ
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταφέρατε να φτάσετε στο πτυχίο ή αν θέλετε 2ο, 3ο ή και περισσότερους τίτλους σπουδών, το Ιντερνετ είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας, αφού εδώ και χρόνια, με τον θεσμό των Ανοιχτών Πανεπιστημίων, μπορείτε να αποκτήσετε πτυχίο και μεταπτυχιακούς τίτλους παρακολουθώντας μαθήματα εξ αποστάσεως και online.
Στην περίπτωση των ολοκληρωμένων κύκλων μαθημάτων που θα σας οδηγήσουν σε πτυχίο ή μεταπτυχιακό, η εκπαίδευση δεν προσφέρεται εντελώς δωρεάν. Ωστόσο, τα χρήματα που απαιτούνται ξεκινούν από ελάχιστα (για παράδειγμα, οι σπουδές κοστίζουν 10-100 δολ. αν επιλέξετε το «Πανεπιστήμιο του Λαού») , εκτός αν έχετε βάλει στο μάτι κάποιο «διάσημο» πανεπιστήμιο, όπως για παράδειγμα το Open University της Μ. Βρετανίας, από τα παλαιότερα και εγκυρότερα που υπάρχουν στην Ευρώπη, οπότε τα δίδακτρα ανεβαίνουν.
Το «Πανεπιστήμιο του Λαού» (University of People)
Είναι το πρώτο παγκοσμίως online πανεπιστήμιο που ζητά μόνο ελάχιστο ποσό ως δίδακτρα από τους φοιτητές του (ένα εντελώς συμβολικό ποσό μόνο για εγγραφή και για τις εξετάσεις, που κυμαίνεται από 10-100 δολάρια, ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών), ενώ έχει υποστήριξη από τα μεγαλύτερα και «διασημότερα» εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο www.uopeople.org, τον επίσημο ιστότοπο του πανεπιστημίου, μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα σπουδών, τι χρειάζεται για να κάνετε αίτηση παρακολούθησης και πολλά άλλα.
Στόχος του πανεπιστημίου είναι να προσφέρει γνώση σε όσους πραγματικά λαχταρούν να μάθουν, χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα. Και μη φανταστείτε ότι πρόκειται για... σπουδές «ιμιτασιόν»: το Πανεπιστήμιο του Λαού είναι ήδη ερευνητικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Γέιλ, έχει καταφέρει να έχει την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και απολαμβάνει την αναγνώριση σημαντικών ακαδημαϊκών σχολών από όλο τον κόσμο.
Ακόμη έχει στην ακαδημαϊκή του ομάδα καθηγητές που έχουν θέσεις σε «διάσημα» πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά συμμετέχουν εθελοντικά και αμισθί προσφέροντας μαθήματα στο Πανεπιστημίου του Λαού.
Ο Σάι Ρισέφ, ιδρυτής και πρόεδρος του πρωτότυπου ιδρύματος, μιλώντας στο περιοδικό «Business Week» ανέλυσε τους λόγους που τον ώθησαν στη δημιουργία αυτού του πανεπιστημίου: «Η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση και πολλοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Αυτό που κάνουμε είναι ότι εκμεταλλευόμαστε το Ιντερνετ. Βοηθάμε τους ανθρώπους μέσω του Ιντερνετ, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο που προσφέρει μόρφωση χωρίς δίδακτρα».
Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο του Λαού αποτελεί αποκορύφωμα μιας ιδέας που λειτουργεί εδώ και χρόνια στον Ιστό, αφού τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου λειτουργούν προσφέροντας ήδη πτυχία και μεταπτυχιακά με τον τρόπο τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φοιτητές πληρώνουν κανονικά δίδακτρα.
Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Στη χώρα μας, αν θέλετε να αποκτήσετε πτυχίο εξ αποστάσεως, μπείτε στον Ιστότοπο του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Στο www.eap.gr θα βρείτε αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που παρακολουθείτε με τον ρυθμό που εσείς επιλέγετε.
Μπορείτε να διαλέξετε κάποιο τμήμα των ανθρωπιστικών σπουδών, κοινωνικές επιστήμες, ή να στραφείτε στη σχολή θετικών επιστημών και τεχνολογίας και τη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών. Επιπλέον δεκάδες μεταπτυχιακοί τίτλοι είναι στη διάθεσή σας.
Αν όμως δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία της ολοκληρωμένης φοίτησης και δεν έχετε διάθεση να δαπανήσετε χρήματα, αλλά προτιμάτε να παρακολουθήσετε μεμονωμένα μαθήματα και διαλέξεις για ποικίλα αντικείμενα που σας συναρπάζουν, τότε δοκιμάστε μια διαδικτυακή βόλτα στους επίσημους ιστότοπους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Τα ιδρύματα αυτά προσφέρουν συνέχεια δωρεάν online διαλέξεις και αυτούσια μαθήματα καθηγητών διαφημίζοντας τις σχολές τους. Και πάλι, όμως, αν δεν θέλετε να περιορίσετε τις αναζητήσεις σας ανά πανεπιστήμιο, υπάρχουν και ιστότοποι στους οποίους θα βρείτε συγκεντρωμένα βιντεομαθήματα και διαλέξεις από πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Για να διευρύνετε λοιπόν online τις γνώσεις σας, δείτε οπωσδήποτε τα:
Μπέρκλεϊ , Γέιλ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Μίτσιγκαν, Κολούμπια, Πρίνστον, Χάρβαρντ, UCLA, είναι μόνο μερικά από τα Ιδρύματα των οποίων τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε on line σε αυτό το site. Παρακολουθήστε ό,τι σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, εντελώς δωρεάν, από την άνεση του σπιτιού σας, έχοντας την έντονη αίσθηση ότι είστε παρόντες στην τάξη. Μόνη προϋπόθεση είναι η γνώση αγγλικών, αφού όλα τα μαθήματα γίνονται σε αυτή τη γλώσσα.
www.openculture.com:
Δεν θα βρείτε μόνο δωρεάν πανεπιστημιακά μαθήματα και διαλέξεις, αλλά ένα σωρό ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά θέματα που άπτονται της τέχνης, της τεχνολογίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας, χρήσιμες πληροφορίες για το πού θα βρείτε εκπαιδευτικά εργαλεία, ενδιαφέροντα links κ.λπ.
www.worldwidelearn.com:
Ο διαδικτυακός μίτος της Αριάδνης που θα σας κατευθύνει έγκυρα ανάμεσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Δείτε ποιες σχολές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, ανάμεσα σε ποια πανεπιστήμια μπορείτε να διαλέξετε ανάλογα με τις σπουδές που θέλετε να κάνετε online, διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα και άλλα πολλά.
http://freevideolectures.com:
Περισσότερα από 740 μαθήματα, περισσότερα από 18.000 βίντεο από περισσότερα από 20 «διάσημα» πανεπιστήμια που άπτονται πάνω από 35 θεματικές, όλα μαζεμένα σε αυτόν τον ιστότοπο. Και για να μη μένετε «καρφωμένοι» σπίτι για να διαβάζετε, μπορείτε -αν θέλετε- να πάρετε την ύλη μαζί σας, αφού τα μαθήματα «κατεβαίνουν» με επεκτάσεις ΜΡ4, FLV, 3GP και ΜΡ3.
www.youtube.com/edu
Σερφάρετε στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και παρακολουθήστε παραδόσεις, σεμινάρια και διαλέξεις καθηγητών πάνω στο αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Ξεκινήστε την αναζήτησή σας επιλέγοντας αντικείμενο ή πανεπιστήμιο. Και επειδή το site ανήκει στο youtube, έχετε τη δυνατότητα να βάλετε και ελληνικούς υπότιτλους στα βίντεο, οπότε είναι ιδανικό και για όσους δεν μιλούν αγγλικά.
Ψηφιακές εγκυκλοπαίδειες και λεξικά
Στο Ιντερνετ θα βρείτε και εκατοντάδες δωρεάν online εγκυκλοπαίδειες και λεξικά, για να τα χρησιμοποιείτε όποτε και όσο συχνά θέλετε.
Φωτοεγκυκλοπαίδεια: www.fotopedia.com
Εκτός από τις συμβατικές εγκυκλοπαίδειες που εκπέμπουν στον Ιστό, υπάρχει και αυτή, της οποίας τα λήμματα είναι κυρίως φωτογραφίες. Πρόκειται για μια τεράστια τράπεζα δεδομένων που φιλοξενεί εκατομμύρια φωτογραφίες και καθημερινά εμπλουτίζεται με νέες. Δείτε παγετώνες, δεκάδες είδη... πάπιας, σπάνια και παράξενα φυτά κ.ά. Μπορείτε να ψάξετε αυτό που ζητάτε με λέξεις-κλειδιά ή να κάνετε αναζήτηση ανά κατηγορία.
Εγκυκλοπαίδεια τέχνης: www.artcyclopedia.com
Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια τέχνης σάς προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε καλλιτεχνικούς θησαυρούς και σε βιογραφικά σημειώματα ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων. Ακόμη, σας προτείνει links που σας στέλνουν σε γνωστά (και λιγότερο γνωστά) μουσεία του κόσμου, σε γκαλερί και σε online καλλιτεχνικά περιοδικά. Θα βρείτε σημαντικό φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Εγκυκλοπαίδεια της ζωής: www.eol.org
«Φιλοξενεί» όλα τα είδη και τους οργανισμούς που υπάρχουν στον πλανήτη. Μια φιλόδοξη προσπάθεια, για την οποία συνεργάστηκαν επιστήμονες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο, με στόχο να καταλογοποιηθεί αναλυτικά και με κάθε λεπτομέρεια η χλωρίδα και η πανίδα της Γης. «Επιχειρήσαμε να φτιάξουμε ένα ιντερνετικό παρατηρητήριο της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, να παραθέσουμε αποτελέσματα ερευνών και να σκιαγραφήσουμε τα πάντα, από γονίδια μέχρι ολόκληρα οικοσυστήματα», είπε ο Τζέιμς Εντουαρντς, διευθυντής του όλου εγχειρήματος. Θα βρείτε αναλυτικές περιγραφές, φωτογραφίες, χάρτες, γραφικά, βίντεο και ένα σωρό συνοδευτικά για κάθε είδος που απαντά στον πλανήτη μας. Ακόμη θα εντοπίσετε ενδιαφέροντα links που παραπέμπουν σε επιστημονικές δημοσιεύσεις. «Διαδραστικό ζωολογικό κήπο» αποκαλούν το εγχείρημα τα στελέχη της εγκυκλοπαίδειας, που «μιλά» ήδη αρκετές γλώσσες και έχει και μηχανισμό αυτόματης μετάφρασης για όσες γλώσσες δεν «ξέρει» ακόμη.
Εγκυκλοπαίδεια της Γης: www.eoearth.org
Μια εγκυκλοπαίδεια γεμάτη λήμματα σχετικά με τον πλανήτη μας, άρθρα ειδικών, καθηγητών, εκπαιδευτικών, γραμμένα όμως σε γλώσσα απλή και προσιτή στο ευρύ κοινό. Ακόμη, θα βρείτε φωτογραφίες, αναλύσεις, βίντεο, ανακοινώσεις και εκθέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.λπ.
Πολυχρησιμοποιημένη: www.wikipedia.org (βικιπαίδεια στα ελληνικά)
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τις μεγαλύτερες εγκυκλοπαίδειες του Ιστού, τα λήμματα της οποίας επιμελούνται, διορθώνουν και επαυξάνουν χρήστες του Ιντερνετ. Επειτα από διάφορες «γκάφες» που έχουν γίνει, πλέον υπάρχει επιτροπή ελέγχου όσων λημμάτων «ανεβαίνουν» και τροποποιούνται. Και πάλι όμως, για καλό και για κακό, όσοι τη χρησιμοποιείτε, διπλοτσεκάρετε αυτά που διαβάζετε.
Wikipedia ποντιακή: http://pnt.wikipedia.org
«Ο αριθμόν τη σελιδίων τη ποντιακού τη Βικιπαίδειας ατώρα εν 309. Βοηθέστεν κι εφτάτεν ατέναν κι άλλο τρανέσαν». (Σε ελεύθερη μετάφραση: Ο αριθμός των λημμάτων της ποντιακής βικιπαίδειας μέχρι τώρα είναι 309. Βοηθήστε με τις γνώσεις σας να μεγαλώσει κι άλλο.)
Την ποντιακή έκδοση της e-εγκυκλοπαίδειας ανέβασαν στον Ιστό νέοι ομογενείς από τη Γερμανία. «Είμαστε Πόντιοι στην καταγωγή και έχουμε ηθικό χρέος να συμβάλουμε στη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ποντιακής διάλεκτου», ανέφερε ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος, ένας από τους ιδρυτές της ποντιακής wikipedia.
Εικονογραφημένο λεξικό: http://blachan.com/shahi
Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι η ταυτόχρονη εμφάνιση φωτογραφιών μαζί με την επεξήγηση του λήμματος. Ετσι, ακόμη και αν δεν καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτή η μυστήρια λέξη που ψάχνετε, οι φωτογραφίες θα βοηθήσουν στα σίγουρα.
Μπριτάνικα online: www.britannica.com
Η γνωστή, διεθνούς κύρους εγκυκλοπαίδεια με εκατοντάδες έγκυρες πληροφορίες, κατανεμημένες θεματικά, blog και σύνδεση μέσω links με βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο.
Τις καταχωρίσεις θα βρείτε σε χρωματιστές καρτέλες, όπου το χρώμα σηματοδοτεί και το θέμα. Απλούστατη στη χρήση και χρησιμότατη!
Λεξικό και όχι μόνο: www.dictionary.com
Δεν πρόκειται για ένα απλό και ταπεινό online λεξικό! Θα βρείτε πολυλεξικό, που μεταφράζει από και προς 30 διαφορετικές γλώσσες, δίνοντάς σας μάλιστα την επιλογή να δείτε τη μετάφραση παράλληλα και στις 30 γλώσσες! Επίσης, αυτόματο μεταφραστή για κείμενα, σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια με λέξεις, links που οδηγούν σε άλλα λεξικά, blogs κ.λπ.
Εγκυκλοπαίδεια Φιλοσοφίας: www.iep.utm.edu
Ολοι οι φιλοσοφικοί όροι, οι θεωρίες του Φρόιντ για το αμείλικτο Υπερεγώ, το ανερμάτιστο Αυτό και το καταπιεσμένο Εγώ, το παράδοξο του Ράσελ, η ανάγκη δημιουργίας φεμινιστικών κινημάτων, αλλά και οι θεωρίες του Πλάτωνα και του Πυθαγόρα, οι απόψεις των Στωικών, τα διδάγματα του Ακινάτη και πολλά ακόμη.
Europeana: online γίγαντας της γνώσης: www.europeana.eu/portal
Είναι e-βιβλιοθήκη, online μουσείο, διαδικτυακό αρχείο, τράπεζα φωτογραφικών και βιντεοσκοπημένων ντοκουμέντων και ίσως το εγκυρότερο κέντρο ψηφιακών αναζητήσεων. Το αντίπαλον δέος των αμερικανικών ψαχτηριών. Ο ιστότοπος «μιλάει» για την ώρα 26 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και ελληνικά. Σερφάροντας στον ιστότοπο θα μπορέσετε να βρείτε και να μελετήσετε φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα, σχέδια, χάρτες, απεικονίσεις μουσειακών εκθεμάτων, κείμενα, βιβλία, σκαναρισμένες επιστολές, εφημερίδες, ημερολόγια, αρχειακά έγγραφα ιστορικής σημασίας, μαγνητοσκοπημένες εκπομπές ραδιοφώνου και κάθε είδους ηχητικό ντοκουμέντο που μπορείτε να φανταστείτε. Ακόμη θα έχετε πρόσβαση σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. «Η Europeana θα είναι όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους», ανέφερε για τον ιστότοπο ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μουσική, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια
Στον Ιστό, όμως, θα βρείτε και ένα σωρό ιστότοπους που φιλοδοξούν να μάθουν εσάς και τα πιτσιρίκια σας ξένες γλώσσες, μουσική, ζωγραφική και ένα σωρό άλλα «καλλιτεχνικά» μαθήματα.
Αγγλικά για πιτσιρίκια
http://learnenglishkids.britishcouncil.org:
Μια εναλλακτική για να αποφύγετε τα φροντιστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται (χρήμα και διαδρομές) και με την προϋπόθεση πως έχετε ελεύθερο χρόνο, είναι να ξεκινήσετε οι ίδιοι να μαθαίνετε αγγλικά στα μικρά σας. Ο συγκεκριμένος ιστότοπος έχει το κύρος και την εποπτεία του Βρετανικού Συμβουλίου (British Council) και είναι ιδανικός για να μάθουν τα πιτσιρίκια σωστά τη γλώσσα εύκολα και γρήγορα. Ασκήσεις, λεξιλόγιο και γραμματική, συνδυάζονται με το παιχνίδι, κάνοντας τη γνώση διασκέδαση και βελτιώνοντας το επίπεδο των παιδιών σας στη γλώσσα. Το site έχει μαθητές από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ξένες γλώσσες για όλους
www.vocabulix.com:
Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθετε, να βελτιώσετε και να τελειοποιήσετε αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά. Τρεις από τις σημαντικότερες γλώσσες που μιλούνται διεθνώς σας προσφέρονται online και δωρεάν. Αν το πνεύμα σας είναι πρόθυμο, αλλά η σάρκα βαριέται να τρέχει σε φροντιστήρια και η τσέπη σας δεν αντέχει να πληρώνει δασκάλους, κάντε μια δοκιμή μέσω Internet! Χρηστικοί γραμματικοί πίνακες, αναλυτικό λεξιλόγιο, ασκήσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται για να μάθετε αξιοπρεπώς μια ξένη γλώσσα. Επιπλέον έχετε τη δυνατότητα να κάνετε chat ή βιντεοκλήσεις με άλλους μαθητές για να εξασκείτε και την προφορά σας.
Αλλες προτάσεις για ξένες γλώσσες (ενδεικτικά)
www.verbalplanet.com: ξεκινάτε με δοκιμή δωρεάν και αν «κολλήσετε», συνεχίζετε καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό για τα μαθήματα. Σας διδάσκουν έμπειροι καθηγητές και η διαδικασία γίνεται με τους δικούς σας ρυθμούς και ανάγκες. Από τα καλύτερα του είδους.
www.livemocha.com: άλλο ένα αξιόλογο site που σας μαθαίνει δωρεάν όποια γλώσσα επιθυμείτε. Τόσο καλό, που έχει υμνηθεί από τον ξένο Τύπο πλειστάκις!
www.englishpage.com: δωρεάν μαθήματα αγγλικών online.
www.japanese-online.com: και μαθήματα ιαπωνικών δωρεάν θα βρείτε στον Ιστό.
Μουσικά όργανα online
www.riffeo.com: τα πιτσιρίκια αλλά κι εμείς οι μεγάλοι έχουμε ένα κακό συνήθειο που συχνά μας βάζει σε οικονομικούς μπελάδες: θέλουμε να μάθουμε τα πάντα αλλά ύστερα από λίγο βαριόμαστε και τα παρατάμε. Για να ζητήσουμε κάτι άλλο.
Αν λοιπόν αυτό που λαχταράτε -ή που σας ζητάει το μικρό σας- είναι η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, μειώστε το κόστος στην αγορά του οργάνου. Γιατί σε αυτό το site, ομάδα μουσικών αναλαμβάνει εντελώς δωρεάν να σας διδάξει με βιντεομαθήματα, κιθάρα, μπάσο, κίμπορντς, ντραμς, ακόμη και βιολί!
Online φροντιστήριο
www.frodistirio.gr:
Πρόκειται για ένα καινοτόμο site, στο οποίο εκτός από απαντήσεις σε όλα τα θέματα των σχολικών βιβλίων, θα βρείτε περαιτέρω θεωρία, λεπτομερή μεθοδολογία για τη λύση ασκήσεων και προβλημάτων σε συνδυασμό με υποδειγματικά λυμένες ασκήσεις και προβλήματα, επιπλέον ασκήσεις για εξάσκηση κ.ά.
Ενα διαδικτυακό δωρεάν φροντιστήριο που λειτουργεί από το 2000 προς όφελος μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου. Ο ιστότοπος λειτουργεί χάρη σε ομάδα εκπαιδευτικών που καταθέτουν ανιδιοτελώς την πείρα τους μαζί με σημειώσεις online.
Όλα για το PC
www.gcflearnfree.org/computer:
Έχετε αγοράσει υπολογιστή, αλλά όποτε πρέπει να τον χρησιμοποιήσετε σας μοιάζει με... μηχάνημα του διαβόλου;
Αυτό το site θα σας κάνει σαΐνια στον χειρισμό του υπολογιστή σας εντελώς δωρεάν. Word, excel, power point, office, αλλά και τα βασικά για να μπαίνετε στο Ιντερνετ, πώς να χρησιμοποιείτε το e-mail σας, πώς να χειρίζεστε τα windows, ακόμη και οδηγίες χρήσης του... facebook θα τα βρείτε όλα εδώ!
Μαθήματα σκηνοθεσίας
www.lightsfilmschool.com:
Φώτα, μοτέρ και... πάμε! Μέσω του ιστότοπου και με σχετικά λίγα χρήματα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε εξ αποστάσεως μαθήματα σκηνοθεσίας.
Τελειώνοντας τον εκπαιδευτικό κύκλο, θα σας δοθεί τίτλος-αποδεικτικό των σπουδών σας.
Για μεταφράσεις
Πολλές φορές χρειάζεται να μεταφράσουμε έγγραφα, mail κ.λπ. και αν δεν ξέρουμε πολύ καλά τη γλώσσα, στρεφόμαστε σε φίλους και γνωστούς.
Ο Ιστός έχει και σε αυτή την περίπτωση τη λύση, αφού διαθέτει πολλούς δωρεάν αυτόματους μεταφραστές για να κάνουμε κουτσά στραβά τη δουλειά μας χωρίς να αγγαρεύουμε άλλους. Προτείνουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:
ένα από τα καλύτερα online μεταφραστικά εργαλεία που με τη βοήθεια λεξικών (γαλλικών, ισπανικών, γερμανικών, πορτογαλικών κ.λπ.) σας δίνει την καλύτερη δυνατή μετάφραση από και προς ξένες γλώσσες, ενώ σας δίνει και links για έγκριτα ξενόγλωσσα λεξικά.
www.frengly.com:
μεταφράζει κείμενα από και προς 33 διαφορετικές γλώσσες και σας επιτρέπει να έχετε μια ιδέα για το περιεχόμενο κειμένων που επείγεστε να δείτε τι λένε. Βέβαια, μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιείτε ευρέως την υπηρεσία, γιατί, όπως και όλες αντίστοιχου περιεχομένου, μεταφράζουν μηχανικά και δεν μπορούν να αποδώσουν ιδιωματισμούς της κάθε γλώσσας. Για παράδειγμα, η φράση «είμαι κομμάτια» που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά για να πούμε ότι είμαστε κουρασμένοι, στα αγγλικά αποδίδεται κατά λέξη «Ι am pieces», κάτι που αν το πούμε σε αγγλόφωνους, αφ' ενός δεν θα καταλάβουν τίποτα, αφ' ετέρου θα μας κοιτάζουν περίεργα. Και θα έχουν και τα δίκια τους...
www.nicetranslator.com:
γράφετε τη λέξη ή τη φράση που θέλετε να μεταφράσετε, επιλέγετε μία ή και περισσότερες γλώσσες στις οποίες θέλετε να γίνει η μετάφραση και πατάτε το κουμπί! Εχετε δηλαδή τη δυνατότητα να μεταφράσετε μέσα σε δευτερόλεπτα σε πολλές γλώσσες ταυτόχρονα.
http://www.worldlingo.com/en/products_ services / worldlingo_translator.html:
Μεταφράστε γρήγορα και εύκολα e-mail, ιστοσελίδες και κείμενα. Επίσης έχετε τη δυνατότητα να προσδιορίσετε ότι το κείμενο που θέλετε να μεταφράσετε περιέχει ιατρικούς, επιστημονικούς, φωτογραφικούς, νομικούς κ.λπ. όρους, ώστε η μετάφραση να είναι όσο το δυνατόν ακριβέστερη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, να έχετε κατά νου ότι πρόκειται για μηχανή μετάφρασης, που σημαίνει ότι τα κείμενα μεταφράζονται κατά λέξη και... μηχανικά.
http://babelfish.yahoo.com:
μπορείτε, εκτός από κείμενο, να μεταφράσετε και ιστοσελίδες πληκτρολογώντας τη διεύθυνση που επιθυμείτε.
www.translate.google.com:
θα σας βοηθήσει σε καταστάσεις... εκτάκτου ανάγκης. δηλαδή μην περιμένετε οι μεταφράσεις να είναι άρτια συνταγμένα κείμενα. Η μεταφραστική μηχανή περιλαμβάνει 23 γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά.
Στην οθόνη μας του κόσμου τα βιβλία
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας: www.greek-language.gr
Θα βρείτε αναλύσεις για ζητήματα που αφορούν τη γλώσσα μας, links που οδηγούν σε βιβλιοθήκες, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες κ.λπ. Ακόμη έχει χρήσιμες πληροφορίες για όσους αλλοδαπούς ή Ελληνες του εξωτερικού θέλουν να συμμετάσχουν σε εξετάσεις για την πιστοποίηση ελληνομάθειας.
Ηλεκτρονικός αναγνώστης: http://elektronikosanagnostis.blogspot.com
Ενα ολοκαίνουργιο blog που ενημερώνει σε καθημερινή βάση τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες (e-readers) για όλα όσα έχουν σχέση με τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books). Το περιεχόμενο του blog είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στα ελληνικά ενδιαφέροντα.
Εξ αποστάσεως έρευνα στο Σμιθσόνιαν: www.si.edu/research/online-collections-datasets.htm
Με περισσότερα από 136 εκατομμύρια εκθέματα στις συλλογές του, το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν είναι από τους παράδεισους των ερευνητών που συρρέουν εκεί για πληροφορίες, στοιχεία, μελέτες κ.λπ. Επειδή όμως οι ΗΠΑ πέφτουν λίγο μακριά, μπορείτε να βρείτε online αρκετούς από τους θησαυρούς του Ινστιτούτου, να απολαύσετε τα εκθέματα από την άνεση του σπιτιού σας, και αν ανήκετε στην κατηγορία των ερευνητών ή είστε φοιτητής, να χρησιμοποιήσετε στοιχεία σε εργασίες και αναφορές σας.
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: www.ekebi.gr
Εκτός των θεμάτων και δραστηριοτήτων που άπτονται αμιγώς του βιβλίου θα βρείτε και μια σειρά από επετειακούς λογοτεχνικούς ιστότοπους αφιερωμένους σε μεγάλους Ελληνες συγγραφείς και ποιητές. Ανάμεσά τους οι Νίκος Καββαδίας, Στρατής Τσίρκας, Γιάννης Ρίτσος, Μ. Καραγάτσης, Ν. Εγγονόπουλος, Ν. Καζαντζάκης, Κωστής Παλαμάς, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιώργος Σεφέρης και πολλοί άλλοι.
Γνωμικά, ρητά, σοφίες, παροιμίες κ.ά.: www.gnomikologikon.gr
Εκατοντάδες ατάκες για κάθε πιθανή και απίθανη κατάσταση είναι συγκεντρωμένες σε αυτόν τον ιστότοπο.
«Κατεβάστε» βιβλία: http://gigapedia.com
Για τους βιβλιόφιλους που δεν έχουν πρόβλημα να διαβάζουν από την οθόνη του υπολογιστή τους, το συγκεκριμένο site θα αποδειχθεί θησαυρός. Είναι ένα είδος διαδικτυακής βιβλιοθήκης με ξενόγλωσσους και ελληνικούς τίτλους, από την οποία «κατεβάζετε» δωρεάν όσα βιβλία θέλετε από τα e-ράφια της. Τα βιβλία που είναι σε μορφή pdf μπορείτε να σώζετε στον σκληρό δίσκο, να τα αντιγράφετε σε cd και dvd και έτσι να δημιουργείτε αρχεία που θα τα χρησιμοποιείτε όποια στιγμή θέλετε.
Μόνο με 10 ευρώ: http://vivliopoleio.net
Ενα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο που σας επιτρέπει με 10 ευρώ ετήσια συνδρομή να κατεβάσετε όσα θέλετε από τα 650 βιβλία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα e-ράφια του. Οι τίτλοι των βιβλίων θα αυξάνουν όσο περνάει ο καιρός.
Για μαθητές : www.skoool.gr
Ενδιαφέρον δωρεάν πρόγραμμα που προσφέρει μια σειρά παραδόσεων, μαθημάτων και ασκήσεων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις σχολικές υποχρεώσεις τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το πρόγραμμα εκπόνησε η ερευνητική ομάδα Προηγμένων Τεχνολογιών Μάθησης και Πολιτισμού - CoSy LLab, που ανήκει στο Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε συνεργασία με το Κέντρο Καινοτομίας Intel.
Βιβλιοθήκη αρχαίων: www.ancientlibrary.com
Εξειδικευμένο site για τους λάτρεις των κλασικών γραμμάτων. Θα βρείτε αναγνώσματα που συνοδεύονται (όπου χρειάζεται) από μετάφραση και σχολιασμό, λεξικά, σκίτσα, κ.ά.
Έχει «λίγο απ' όλα»: www.openculture.com
Εκπαιδευτικό με «λίγο απ' όλα»: ανάκατα βιντεάκια, κείμενα και άρθρα που πλουτίζουν τις γνώσεις μας, δωρεάν λίστα με audio books (βιβλία ήχου) που μπορείτε να κατεβάσετε και να ακούτε από τον υπολογιστή σας και το mp3 σας. Θα βρείτε επίσης λίστα με δωρεάν μαθήματα και διαλέξεις (σε διάφορες γλώσσες) που προσφέρουν πανεπιστήμια παγκοσμίως, και τα οποία μπορείτε να παρακολουθείτε από το pc σας. Τέλος, υπάρχει λίστα με κλασικές ταινίες, ντοκιμαντέρ κ.λπ.
Από τη Βρετανική Βασιλική Εταιρεία: www.royalsociety.org/turning-the-pages
Ξεφυλλίστε παμπάλαιες χειρόγραφες σημειώσεις. Ανάμεσα σε άλλα θα βρείτε και την πρώτη γραπτή αναφορά στην ιστορία του Νεύτωνα και του μήλου, μέσα από τη βιογραφία του Ισαάκ Νεύτωνα διά χειρός William Stukeley. Το κείμενο δημοσιεύτηκε το 1752 με τίτλο «Memoirs of Sir Isaac Newton's Life» (Αναμνήσεις από τη ζωή του Ι. Νεύτωνα) και γράφτηκε με βάση αφηγήσεις του ίδιου του επιστήμονα. Η βρετανική Βασιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1660 και στο site θα βρείτε επίσης αυθεντικά χειρόγραφα και σημειώσεις του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, παρτιτούρες του Μότσαρτ κ.λπ.
Ακαδημία Αθηνών: www.academyofathens.gr
Διαβάστε τις ομιλίες και τις δημοσιευμένες εργασίες επιστημόνων που θα βρείτε σε ψηφιακή μορφή. Η Ακαδημία συγκροτείται από τρεις Τάξεις: Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Ενισχύει την επιστημονική έρευνα, συμμετέχει σε διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς, χορηγεί υποτροφίες, πραγματοποιεί εκδόσεις, απονέμει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις.
Καθόλου «δασκαλίστικο»: www.efieldtrips.org
Ποια ζώα είναι και αμφίβια και ερπετά ταυτόχρονα; Γιατί έφτιαχναν τοτέμ; Ποια είδη ζώων είναι επεκτατικά; Πώς ακριβώς «βλέπουν» οι νυχτερίδες; Εκπαιδευτικά e-ταξίδια στη γνώση και μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου (μόνο «μειονέκτημα» του site είναι ότι «μιλάει» αγγλικά).
Εκπαιδευτική γωνιά: www.educationplace.gr
Διαδραστικό, μοντέρνο και δεν αναλώνεται μόνο στην εκπαίδευση. Εχει επίσης άρθρα, παρουσιάσεις, προτάσεις κ.λπ. Μια διαδικτυακή πλατφόρμα χρηστική για μαθητές, φοιτητές, γονείς, καθηγητές και όλους όσοι ασχολούνται με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ευρωπαϊκός σχολικός κόμβος: www.eun.org
Ο κόμβος που «ενώνει» τους μαθητές και τα σχολεία ολόκληρης της Ευρώπης! Παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, σας κάνει κοινωνούς σε εξαιρετικές και έγκυρες πηγές και σας ενημερώνει για όλα όσα συμβαίνουν στη σχολική ζωή των χωρών της υπόλοιπης Ε.Ε.
Μαθηματικά και λογοτεχνία μαζί: http://thalesandfriends.org/gr
Ανέκαθεν οι δύο αυτές επιστήμες αλληλοσυνδέονταν. Και κάποια στιγμή στην πορεία του χρόνου, μαθηματικά και λογοτεχνία απομακρύνθηκαν. Η οργάνωση «Θαλής και φίλοι» στόχο έχει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των μαθηματικών και του ευρύτερου πολιτισμού.
Χάρτες πολέμων: www.mapsofwar.com
Μια συλλογή από χάρτες που απεικονίζουν πολέμους ανά την ιστορία, πολέμους που άλλαξαν την εικόνα του κόσμου, χάρτες που φτάνουν μέχρι τις πιο πρόσφατες συρράξεις, όπως αυτή στο Ιράκ. Για τους λάτρεις της ιστορίας και της γεωπολιτικής.
Δύσκολο όνομα, μεγάλες δυνατότητες: www.wolframalpha.com
Οι δημιουργοί της μηχανής «Γούλφραμ Αλφα» την αποκαλούν «υπολογιστική μηχανή γνώσης» και δεν μοιάζει καθόλου με όσα ξέρατε μέχρι τώρα. Ρωτάτε τον ιστότοπο οτιδήποτε και εκείνος απαντά συγκεκριμένα. Δηλαδή, δεν σας δίνει μια τεράστια λίστα αποτελεσμάτων γεμάτη ιστότοπους για να βρείτε εσείς αυτό που ψάχνετε. Μπορείτε να ρωτήσετε κάτι απλό, όπως π.χ. τι καιρό κάνει σε κάποια περιοχή αυτή τη στιγμή, ή κάτι πιο σύνθετο, όπως π.χ. να ζητήσετε χαρτογράφηση της σεισμικής δραστηριότητας στην Ευρώπη τα τελευταία 2 χρόνια! Η μηχανή είναι πνευματικό παιδί του Βρετανού Στέφεν Γούλφραμ και, όπως είπε, «στόχος είναι να καταστήσουμε τη γνώση των ειδικών διαθέσιμη στον οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε».
Διαβάστε on line : www.readprint.com
Απολαύστε τα αριστουργήματα των Οσκαρ Ουάιλντ, Βιρτζίνα Γουλφ, Τζέιμς Τζόις, Κάρολου Ντίκενς, Τζορτζ Οργουελ, του Δάντη και πολλών άλλων. Ακόμα, μυηθείτε στην ποίηση και μελετήστε δοκίμια. Το site μιλάει αγγλικά και φτιάχτηκε προκειμένου μαθητές και φοιτητές χωρίς εισοδήματα, να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε λογοτεχνικά κείμενα.
Δαρβίνος online: http:/darwin-online.org.uk
Χιλιάδες χειρόγραφα και σχέδια του Κάρολου Δαρβίνου βρίσκονται διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Τον ιστότοπο κατασκεύασαν έπειτα από επίπονη εργασία χρόνων οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Τα χειρόγραφα και τα σχέδια έχουν ψηφιακοποιηθεί και έτσι μπορείτε να τα απολαύσετε στη μορφή που τα άφησε ο μεγάλος στοχαστής. Διαβάστε τα κείμενα στα οποία αμφισβητεί την καταγωγή της ανθρωπότητας όπως αυτή διδάχτηκε από την Εκκλησία, «ξεφυλλίστε» το ημερολόγιο που έγραψε κατά την επίσκεψή του στα νησιά Γκαλάπαγκος, βρείτε το πλήρες βιογραφικό του και πολλά άλλα.
e-βιβλία: www.scribd.com
Στο «Ονομα του ρόδου», το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Εκο, ο γηραιός μοναχός Χόρχε κράταγε στην αφάνεια ένα συγκεκριμένο βιβλίο του Αριστοτέλη επειδή εξυμνούσε το γέλιο. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού μπορείτε να βρείτε σχεδόν κάθε βιβλίο στον Ιστό. Εδώ, εξήντα εκατομμύρια χρήστες και αναρίθμητα e-βιβλία σάς περιμένουν για να ρίξετε μια ματιά στο μέλλον βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων.
e-βιβλιοθήκη της Βουλής: http://catalog.parliament.gr
Στον «Ναυτίλο», όπως αποκαλούν οι δημιουργοί της την πύλη πρόσβασης, θα μπορείτε να εντοπίζετε βιβλία, περιοδικά κ.λπ. από τον κατάλογο της βιβλιοθήκης της Βουλής.
Βιβλιοθήκη της Ρωσίας: www.rsl.ru/en
Χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις, μικροφίλμ, περιοδικά, εφημερίδες, έργα τέχνης, χάρτες και φυσικά αναρίθμητοι τίτλοι βιβλίων σε περισσότερες από 240 γλώσσες είναι συγκεντρωμένα στον ηλεκτρονικό κόμβο της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Ρωσίας. «Μιλάει» αγγλικά και -φυσικά- ρωσικά!
Διαδικτυακή Παγκόσμια Βιβλιοθήκη: www.wdl.org
Η Παγκόσμια Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη (world digital library), ένα τεράστιο εγχείρημα υπό την αιγίδα της UNESCO, στο οποίο συμμετέχουν ιδρύματα από κάθε γωνιά του πλανήτη, αποτελεί φιλόδοξο σχέδιο παρουσίασης αυθεντικών εγγράφων, χαρτών και φωτογραφιών που είναι εντελώς δωρεάν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου χρήστη. Το υλικό καλύπτει ένα εντυπωσιακά μεγάλο χρονικό εύρος με έκταση από το 8000 π.Χ. μέχρι και τις μέρες μας! Εκτός από την UNESCO και τη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στη wdl συμμετέχουν ήδη δεκάδες οργανισμοί, βιβλιοθήκες και μουσεία, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, αφού η wdl είναι ανοιχτή σε όποιον επίσημο φορέα παγκοσμίως, επιθυμεί να ανεβάσει υλικό ψηφιακά στο site. Αυτή τη στιγμή, ενδεικτικά, στο εγχείρημα συμμετέχουν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Εθνική Βιβλιοθήκη και τα αρχεία του Ιράκ, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Σουηδίας, της Ουγκάντας, η βιβλιοθήκη του Γέιλ, και ο κατάλογος είναι ακόμη μακρύς...
Το περιεχόμενο της wdl προσφέρεται αυθεντικό χωρίς μετάφραση. Ωστόσο, υπάρχουν μεταφράσεις που εξηγούν το κάθε λήμμα και βοηθούν την αναζήτηση. Για την ώρα η wdl μιλάει αραβικά, κινεζικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ισπανικά, τις επίσημες γλώσσες των Ηνωμένων Εθνών δηλαδή, αλλά και πορτογαλικά, αφού είναι μια γλώσσα ευρέως διαδεδομένη διεθνώς.
Στο μέλλον πιθανότατα η διαδικτυακή βιβλιοθήκη να γίνει ακόμη πιο πολύγλωσση. Στόχος τής wdl είναι να διαδώσει σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήστη του Ιστού τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα κάθε λαού, να διευρύνει τις πολιτιστικές και πολιτισμικές πληροφορίες που υπάρχουν στο Ιντερνετ και να παρέχει έγκυρο, επιστημονικά τεκμηριωμένο υλικό σε μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, καθηγητές, δασκάλους, αλλά και σε όλους όσοι αγαπούν τη γνώση και την έρευνα.
9 σχόλια:
Πολύ ενδιαφέροντα links! Ευχαριστούμε!
Η γνώση δεν σταματά ποτέ και είναι δύναμη!
Μόνο εσύ θα μπορούσες να το φτιάξεις αυτό :)) .... αντί να κλέψω επιμέρους link , λέω να αποθηκεύσω αυτό της ανάρτησής σου :)
Καλό φθινόπωρο Ευαγγελία μου !!!
Έχει δίκιο ο ζεστός μας, μόνον εσύ!
Είναι πολύτιμη αυτή η εγγραφή, ήδη έχω σημειώσει πολλές ιστοσελίδες που με ενδιαφέρουν. Μπράβο, μπράβο, χίλια μπράβο που μας τα έγραψες.
Σε φιλώ πολύ. Να είσαι καλά, και ευχές για ένα όμορφο φθινόπωρο σου αφήνω.
ευαγγελία, ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ!
Αλλη μια εκπληκτική ανάρτηση. Χρήσιμη, μοναδική, ποιοτική, ελπιδοφόρα.
Εννοείται αποθηκεύτηκε και κ΄ποια που πρόλαβα να δω υπέροχα.
Εκπληκτική και η "παλιά" σου για τις εξετάσεις. Χίλια μπράβο
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα υπέροχα σχόλιά σας. Θεωρώ κρίμα - αν μη τι άλλο - να επιλέγουμε να αναλωνόμαστε σε ένα σωρό ανούσια πράγματα ίσα για να περνά η ώρα μας, όταν έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια εποχή όπου όλη η γνώση του κόσμου βρίσκεται στις άκρες των δακτύλων μας.
Καλό σ/κ, καλό φθινόπωρο!
απαπαπαααααα τι ολοκληρωμένη ανάρτηση !!!
κατέβαινα, κατέβαινα και δεν τελείωνε ! :)
μπράβο ευαγγελία .
το κρατάω λινκ ! είσαι τρομερή !!
καλημέρα
χχχχχχχχχχχχ
H ανάρτηση φυλάσσεται φυσικά.. μου έλυσες τα χέρια Ευαγγελία μου. Ψάχνω συχνά για διάφορα μα τώρα τα έχω όλα εδώ!
Ευχαριστώ:)
ευχαριστούμε ιδιαίτερα για ολες αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες διευθύνσεις.
καλό φθινόπωρο!!!!!
Δημοσίευση σχολίου