Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014

"Marina from Andros"

Μοναστήρι Αγ. Μαρίνας στην Άνδρο

Δύο μηνύματα ηλεκτρονικά ήρθαν σήμερα σταλμένα από την καλύτερή μου φίλη. Και τα δύο μιλούν για θαύματα. Δεν ξέρω αν τελικά όλα τα θαυματουργά και ανεξήγητα που βγαίνουν συχνά πυκνά στη δημοσιότητα, αλλά και όσα άλλα δεν φτάνουν ως εμάς, συμβαίνουν σε όσους πιστεύουν πραγματικά σε κάτι ανώτερο που τους ξεπερνά ή αν τελικά συμβαίνουν σε όλους μας σε καθημερινή βάση και σε κάθε πτυχή της ζωής μας, παίρνοντας διάφορες ίσως μορφές προκειμένου, δεν ξέρω.. να τις αντέχουμε; Μορφές εντός των ορίων της λογικής ας πούμε, μια ουρανοκατέβατη ιδέα ή έμπνευση που ήρθε από το πουθενά, μια συμβουλή από έναν φίλο που ήταν αυτό που χρειαζόταν να ακούσουμε, μια λέξη από τα παιδιά μας τα οποία πόσες φορές μας ξεπερνούν σε σοφία και ετοιμότητα, από τους συζύγους ή αγαπημένους μας, τους γείτονές μας, μια θέληση, αντοχή ή δύναμη που ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι διαθέτουμε, μια συγκυρία ή μια σύμπτωση που μας έδιωξε από κακές επιλογές και καταστάσεις... Τόσα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν μικρά θαύματα στη ζωή μας αλλά παράγοντες έξω από εμάς ή ακόμα και μέσα μας, όπως παγιωμένες πεποιθήσεις, μόδα, προκατάληψη, κυνισμός, σκεπτικισμός, εκλογίκευση των πάντων, αδιαφορία και τόσα άλλα, μας εμποδίζουν να τα διακρίνουμε και να τα αναγνωρίσουμε ως τέτοια. 
Εντάξει, η επιστήμη έχει κάνει άλματα, η σημερινή κοινωνία έχει εκλογικεύσει τα πάντα θάβοντας πρακτικά το πνευματικό κομμάτι της ύπαρξής μας και κάνοντας αυτοσκοπό το να δίνουν εξηγήσεις σε ό,τι βρεθεί στον δρόμο τους. Όμως, αναρωτιέμαι..  γιατί πρέπει όλα ανεξαιρέτως να εξηγηθούν; Γιατί κάποια να μην κρατούν κάτι από το μυστήριο, την έκσταση και την υπεροχή τους απέναντί μας; Γιατί εμείς να πρέπει να είμαστε πάντα οι κυρίαρχοι του κόσμου; Ορατού και αοράτου; Πού πήγε η ταπεινότητά μας; Ιδού η απορία... 
Παραθέτω το μήνυμα αυτούσιο. Στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο μήνυμα, ένα βιντεάκι της μικρής Dana. Αφιερωμένο σε μια ψυχούλα που δεν τα κατάφερε να βγει νικήτρια όπως εκείνη. Ίσως η μητέρα της δεν πίστευε στα θαύματα αρκετά..
Καλό σ/κ σε όλους και πολλές ευχές στις Μαρίνες που γιόρταζαν τούτες τις μέρες!

"Πολλές φορές στην ζωή μας, σαν συνειδητοί Χριστιανοί, επικαλούμεθα τον Θεό και τούς Αγίους Του. Αυτό λοιπόν έκανε και μια οικογένεια από την Κύπρο, γνωστή από τις τηλεοπτικές εκκλήσεις της πριν δύο χρόνια, για την εξεύρεση δότη προκειμένου να βρεθεί μόσχευμα για εγχείρηση στο μικρό παιδί τους, τον Ανδρέα που έπασχε από λευχαιμία.
Μόσχευμα βρέθηκε και οι γονείς ετοιμάσθηκαν για να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, όπου θα γινόταν η λεπτή χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού.
Όλοι θυμόμαστε τότε την αγωνία της οικογένειας του Βάσου Βασιλείου από τη Λεμεσό και τις καθημερινές εκκλήσεις τους στον Χριστό μας για να σώσει το παιδί τους.
Πριν λοιπόν ξεκινήσουν για την εγχείρηση οι γονείς άκουσαν για τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας και πήραν την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσουν στο μοναστήρι τής Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο και να ζητήσουν την ευλογία Της.
Στο τηλέφωνο ο ηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Κυπριανός υποσχέθηκε πως θα προσευχηθεί στην Αγία και ευχήθηκε στους γονείς να έχει το παιδί την Αγία Μαρίνα στο χειρουργείο για βοήθεια. Πράγματι με την ευχή του ηγουμένου Κυπριανού στις αποσκευές τους και με ακράδαντη την πίστη για τη βοήθεια της Αγίας Μαρίνας οι δύο γονείς και ο μικρός Ανδρέας μετέβησαν στις ΗΠΑ.
Μετά τις καθιερωμένες προκαταρκτικές εξετάσεις προετοιμασίας ο μικρός Ανδρέας εισήλθε για την πραγματικά πολύ σοβαρή και λεπτή εγχείρηση.
Λίγη ώρα πριν το χειρουργείο παρουσιάστηκε στον ιατρό που θα χειρουργούσε τον μικρό Ανδρέα μία γυναίκα.
Είπε πως είναι γιατρός και παρακάλεσε να παρακολουθήσει την εγχείρηση, επειδή ήταν προσωπική ιατρός του μικρού Ανδρέα. Η συζήτηση της γυναίκας με τον χειρούργο έδειχνε πως κατείχε την ιατρική επιστήμη και δεν άφηνε καμιά αμφιβολία στο χειρούργο να σκεφτεί πως δεν είναι ιατρός.
Εκείνος πάντως της είπε πως δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο χειρουργείο ξένος ιατρός και πως αποτελούσε πρακτική της ιατρικής του ομάδας να μην μετέχουν άλλοι στις λεπτές αυτές εγχειρήσεις.
Η επιμονή όμως της γυναίκας έκαμψε την αρχική αδιαλλαξία του χειρούργου.
Της ζήτησε να αφήσει τα στοιχεία της στη γραμματεία και να εισέλθει στη συνέχεια στο χειρουργείο μαζί του.
Έτσι και έγινε.
Η άγνωστη ιατρός εισήλθε στο χειρουργείο και όχι απλώς παρακολουθούσε αλλά συμμετείχε ενεργά στην εγχείρηση του μικρού Ανδρέα. Αρκετές φορές μάλιστα έδωσε τις κατευθύνσεις για το πώς έπρεπε να προχωρήσει η επέμβαση.
Όλα πήγαν καλά και ο γιατρός αφού την ευχαρίστησε εξήλθε του χειρουργείου.
Το ζεύγος Βασιλείου έτρεξε να πληροφορηθεί για το πώς πήγε η εγχείρηση.
«Όλα πήγαν πολύ καλά» τους είπε. Και πρόσθεσε:
«Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πως είχατε μια τέτοια γιατρό για το παιδί σας και ήλθατε σε μένα;»
Οι γονείς έκπληκτοι του απάντησαν ότι δεν είχαν φέρει κάποια γιατρό και δεν γνωρίζουν κάτι σχετικό. Ο χειρούργος όμως επέμενε και τους είπε πως όταν εξήλθε από το χειρουργείο η γιατρός του μικρού Ανδρέα, παρέμεινε για λίγο μέσα με την υπόλοιπη ιατρική ομάδα.
Ως εκ τούτου κάπου εκεί γύρω έπρεπε να είναι και τους προέτρεψε να τη συναντήσουν.
Μάταια όμως έψαχναν να τη βρουν. Η γιατρός είχε εξαφανισθεί.
Σκέφθηκαν πως θα έφυγε και πήγαν μετά την προτροπή του χειρούργου στη γραμματεία να ζητήσουν τα στοιχεία της προκειμένου να την ευχαριστήσουν. Πίστευαν πως ίσως κάποια γιατρός από την Ελλάδα, ή την Κύπρο ευαισθητοποιήθηκε και ταξίδευσε στις ΗΠΑ για να συμβάλλει στην λεπτή χειρουργική επέμβαση.
Με έκπληξη διαπίστωσαν πως η άγνωστη γυναίκα ιατρός είχε υπογράψει με το όνομα Μαρίνα από την Άνδρο (Marina from Andros).
Δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν.
Στέκονταν επί αρκετή ώρα αμήχανοι μπροστά στο θαύμα της Αγίας Μαρίνας.
Τα δάκρυα ευγνωμοσύνης και χαράς πλημμύρισαν τα μάτια τους.
Θυμήθηκαν αυτό που τους είχε πει ο σεβαστός γέροντας και ηγούμενος της ομώνυμης Ιεράς Μονής.
" Πηγαίνετε στην Αμερική και εύχομαι η Αγία Μαρίνα να είναι μέσα στο χειρουργείο "
Την απερίγραπτη χαρά τους για την επιτυχή έκβαση της εγχείρησης και την επαναφορά της υγείας του μικρού Ανδρέα τη μετέφεραν στα ΜΜΕ μιλώντας για το αληθινό θαύμα.
Από τότε έβαλαν ως τάμα να βρίσκονται πάντοτε οικογενειακώς στην Άνδρο την ημέρα της μνήμης της Αγίας Μαρίνας.Έτσι και πράττουν, ενώ όπως ανέφερε μοναχός της Μονής με τον οποίο συνομιλήσαμε δύο φορές, στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, η οικογένεια Βασιλείου μεταβαίνει τακτικά από τη Λεμεσό κάθε καλοκαίρι στην Άνδρο για να ευχαριστήσει την Αγία Μαρίνα, που έσωσε τον μικρό Ανδρέα.
Ουδέποτε λοιπόν απουσίασαν τα θαύματα των Αγίων από τη ζωή τής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, και είθε ο Πανάγαθος Θεός, ό Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, να μας ενισχύει την πίστη μας με τα θαύματα των Αγίων μας.
Ευχαριστούμε θερμώς την κ. Κυριακοπούλου Σπυριδούλα, συνταξιούχο ιατρό, που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ενημερώσει για το ανωτέρω θαύμα. Θερμές ευχαριστίες στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής και στην αδελφότητα για τις διευκρινίσεις και τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τους θέσαμε.
Το τηλέφωνο της Ιεράς Μονής, Αγίας Μαρίνης Άνδρου είναι : 2282024074."1 σχόλιο:

Ελένη Φλογερά είπε...

Καλησπέρα
Δεν την είχα ξαναδιαβάσει αυτή την ιστορία. Να είσαι καλά που την μοιράστηκες μαζί μας.
Καλή εβδομάδα!