6.3.14

Οι κήποι του Monet

Οι κήποι του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Claude Monet δημιουργήθηκαν εκ του μηδενός από τον ίδιο όταν αποφάσισε να τους μετατρέψει σε κύρια πηγή έμπνευσης στην τέχνη του. Μακριά από το πολύβοο Παρίσι και μέσα στην αγκαλιά της φύσης για τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του, ο Μονέ βρήκε σε αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον την αποκλειστική πηγή των εικαστικών θεμάτων του.

Ίριδες, καμπανούλες, τουλίπες, κλαίουσες, νάρκισσοι, ιβίσκοι, η διάσημη λίμνη με τη γιαπωνέζικη γεφυρούλα (η οποία έγινε και δική μας πηγή έμπνευσης στο εξοχικό, θα σας τη δείξω όταν θα είναι έτοιμη) και, φυσικά, τα περίφημα νούφαρα, τα τελευταία έργα της ζωγραφικής του καριέρας, που σήμερα θεωρούνται από τα πιο ακριβοπληρωμένα έργα τέχνης παγκοσμίως, όλα έχουν ζωγραφιστεί εκτός ατελιέ, με τη ζωντανή παρουσία του ζωγράφου μπροστά στο θέμα του, όπως αυτό τροποποιείται ανταποκρινόμενο κάθε φορά στο φως του ήλιου, στο ιρίδισμα του νερού, στο ρυτίδισμα της επιφάνειάς του από τον άνεμο κάθε στιγμή της ημέρας και σε κάθε αλλαγή του καιρού.



Οι κήποι αναπτύσσονται σε μια έκταση πολλών στρεμμάτων, στα οποία απασχολούνταν πλήθος κηπουρών προκειμένου να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση. Ο ίδιος ο ζωγράφος έδωσε ολόκληρη μάχη με τις τοπικές αρχές και αρμόδιες υπηρεσίες για να εγκριθεί η αίτησή του για εκτροπή του παραπόταμου του Σηκουάνα, ώστε να περνάει πλέον μέσα από την ιδιωτική του έκταση και να μπορέσει να φτιάξει στη συνέχεια τον παράδεισο που ονειρευόταν.

Σήμερα η εξοχική κατοικία του Μονέ με τους καταπράσινους κήπους της στην επαρχία Giverny της βόρειας Γαλλίας αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ανά τον κόσμο. Ακολουθεί ένα ολιγόλεπτο φιλμ, γυρισμένο το καλοκαίρι του 1915, από τον γάλλο ηθοποιό, συγγραφέα και κινηματογραφιστή Sasha Guitry. Η κάμερά του παρακολουθεί τον Μονέ μια ηλιόλουστη μέρα να ζωγραφίζει ντυμένος στα λευκά τον πίνακα που έχω επισυνάψει στην ανάρτηση στην καρδιά του αγαπημένου του κήπου, μια σπάνια καταγραφή του ζωγράφου επί τω έργω.



Κλείνω με μερικές φωτογραφίες (από το διαδίκτυο) του κήπου όπως τον βλέπει ο επισκέπτης σήμερα, που από μόνος του αποτελεί ένα έργο τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς, ο ζωντανός πίνακας - παρακαταθήκη του ζωγράφου, όπως ακριβώς τον οραματίστηκε.








4 σχόλια:

Roadartist είπε...

Υπέροχο... Φύση και Τέχνη. Ψυχοθεραπευτικός συνδυασμός.
Μου άρεσε, σε ευχαριστώ. Το μεταφέρω στο fb του blog.

DIMI είπε...

Υπέροχη ανάρτηση Εύα μου!!Αγαπημένος ζωγράφος καί τά έργα του,μοναδικά!
Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Avenida con Poemas είπε...

Κάτω απ' την υπογραφή του Monet


«Στη Μαριάννα»


Όταν κλινοσκεπάσματα γαλάζιας νύκτας

τυλίγουν τη πόλη

σχιζοφρένεια , κατάθλιψη , απάτη

διασχίζουν λεωφόρους

ή κολυμπάνε στο κόκκινο

πράσινη βροχή λιμνάζει

στο κήπο του μπορντέλου

η γάτα στο κεφαλόσκαλο

ανακατεύει τη τράπουλα

ο έρωτας ιδρωμένος κυλάει

επάνω σε θηλυκό κι αρσενικό

ποτάμι κάτω απ' την υπογραφή του

Monet .

Γιώργος Βλάχος

Eva Psarrou είπε...

Υπέροχο.. σ' ευχαριστώ πολύ