22.2.14

Flickr - οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Μπορεί να απολαμβάνω και να χαίρομαι τον ήλιο που λάμπει εκτυφλωτικός στον αττικό ουρανό το τελευταίο διάστημα έχοντας ξεγελάσει θριαμβευτικά φυτικό και ζωικό βασίλειο - μιας και όλα τους νομίζουν ότι έχει φθάσει η άνοιξη και αντιδρούν ανάλογα - αλλά λίγη συννεφούλα, λίγη βροχούλα, δεν μπορώ, τα θέλω. Φλεβάρης είναι ακόμα, αν πει πως πιάνει να καλοκαιριάζει από τώρα πάει, θα τρελαθώ.

Αφού λοιπόν βροχοποιός δεν είμαι, αναζήτησα μια φωτογραφία με βροχή, από μια βόλτα μου στο διπλανό δάσος, μήπως και κάνει εκείνη το γήτεμα αντί για μένα και πει πως μας συννεφιάζει λιγουλάκι να μου κάνει το χατήρι.

evapsarrou.blogspot.com

 
Έφτανε ωστόσο τέλος πενθημέρου και δεν σημειωνόταν καμία αλλαγή. Ο ήλιος εκεί, να λάμπει ολόλαμπρος στο στερέωμα και η θερμοκρασία να έχει σκαλώσει στους 20 βαθμούς Κελσίου περιπαικτικά και ακατέβατα.
Επιστράτευσα κι εγώ μια δεύτερη φωτό με νεροποντή αυτή τη φορά στην εθνική και ..μαντέψτε! Η μέρα ξημέρωσε με συννεφιά χα!

evapsarrou.blogspot.com

 
Και επειδή, εκτός από συννεφιές, έχουμε κι Αποκριές, οι τελευταίες μου για αυτή την εβδομάδα είναι από το ταξίδι μου στη Βενετία που είχα κάνει σε καιρό βενετσιάνικου καρναβαλιού, η οποία τέτοιες μέρες μεταμορφώνεται σε κάτι εντελώς εξωπραγματικό, σχεδόν μαγικό. Από τα ομορφότερα ταξίδια μου, είχα περάσει καταπληκτικά. Μια πόλη όνειρο... Και, φυσικά, η χαρά του καλλιτέχνη!

Οι τρεις πρώτες είναι κάποιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από το παλάτσο του Dandolo στην πιάτσα του Αγίου Μάρκου, διοικητικό κέντρο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας και κατοικία του Δόγη, ο οποίος ήταν αυτός που ηγήθηκε της Δ' Σταυροφορίας, σε ηλικία 91 χρονών. Η ηλικία, βέβαια, δεν τον εμπόδισε σε τίποτα να κουρσέψει την Κωνσταντινούπολη (1204 μ.Χ.) ρημάζοντάς την ως τα θεμέλιά της. Χριστιανοί σφαγιάσθηκαν από χριστιανούς, η λεηλασία και οι φρικαλεότητες δεν είχαν προηγούμενο, ένα όργιο αγριότητας, κτηνωδίας και καπήλευσης της Βασιλεύουσας, της πόλης των πόλεων, όπως ήταν γνωστή από τότε, γι' αυτό εξάλλου ήταν και η μόνη που γραφόταν με Π κεφαλαίο. Μιλάμε βέβαια για το γνωστό 'εις την Πόλιν', το σημερινό τουρκοποιημένο Ισ-ταν-πούλ (Istanbul)...

evapsarrou.blogspot.com

Όσο για τα λάφυρα της επιδρομής, πέρα από τη χρήση τους ως διπλωματικά δώρα που ξεκίνησαν να ανταλλάσσονται μεταξύ των βασιλιάδων της Ευρώπης από εκείνους τους χρόνους και που σκορπίστηκαν στα διάφορα φέουδα της Εσπερίας, ένα σημαντικό μέρος τους παρέμεινε στη Βενετία και στολίζουν μέχρι και σήμερα το παλάτσο του Δόγη και άλλα σημαντικά ανάκτορα, αλλά, κυρίως, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, που είναι και ο πολιούχος της πόλης της Βενετίας.

evapsarrou.blogspot.com

Η κεντρική πύλη του ναού που θαυμάζουν ορδές επισκεπτών σήμερα δεν είναι άλλη από την πύλη της Αγιάς Σοφιάς, όπως και τα τέσσερα μπρούτζινα άλογα που τον στεφανώνουν, αλλά και οι μαρμάρινοι κίονες που στηρίζουν τον θόλο του στο εσωτερικό, για να κάνω μια πολύ πρόχειρη αποτίμηση.

evapsarrou.blogspot.com

Οι γονδολιέρηδες εντάξει, τι να λέμε, ήταν αξιοθέατο από μόνοι τους. Οι εννιά στους δέκα θα μπορούσαν να λανσάρουν άνετα εσώρουχα επώνυμης εταιρείας, αφού ο ένας ήταν ομορφότερος από τον άλλον. Ίσως να τους έκανε και ομορφότερους το χαμόγελο που δεν έλειπε από τα χείλη κανενός.

evapsarrou.blogspot.com


 
Περισσότερες φωτογραφίες από τη Βενετία και το βενετσιάνικο καρναβάλι μπορείτε να δείτε στο σετ μου για τη Βενετία στο Flickr εδώ.
Είναι ένα σετ που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού συνεχίζω να το τροφοδοτώ με φωτογραφίες κατά καιρούς.

Αυτά γι' αυτή την εβδομάδα. Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο, ξεκούραστο και, ελπίζω, συννεφιασμένο σαββατοκύριακο!

Καλά να περνάτε!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βρέθηκα κι εγώ για λίγο μαζί σας.. Κάνω τις ίδιες σκέψεις όσον αφορά το καλοκαίρι. Ευτυχώς εδώ σ'εμάς έρχεται σιγά-σιγά ο χειμώνας, θα ηρεμήσουμε επιτέλους κι από τις φωτιές. Πανέμορφο το φωτογραφικό ταξίδι σου στη Βενετία και το καρναβάλι της - ελπίζω κάποια στιγμή να με βγάλει προς τα εκεί ο δρόμος.

Φιλί γλυκό από τη μακρινή Μελβούρνη :)

Ποδηλάτισσα είπε...

Εύα μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, όχι καλοκαίρι από τώρα.... γιατί όταν πιάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού καήκαμε!!!!!!!!!!!!! Οι φωτογραφίες σου μαγικές.... η βόλτα στο δάσος θαύμα, μα και στην Εθνική με τέτοιον φακό γίνεται πίνακας ζωγραφικής!!!! Για την Βενετία τι να πω.... μια πόλη μαγική που την λατρεύω!!!!!!!! Πάω να κάνω την βόλτα μου σε αυτήν μέσα από το σετ σου στο Flickr!!!!! Φιλιά και ευχές για καλό Σαββατοκύριακο!!!!

Mia Petra είπε...

Η Βενετία είναι η αγαπημένη μου ευρωπαϊκή πόλη.
Την έχω επισκεφτεί 6 φορές κι ακόμα δεν την έχω χορτάσει!
Αλλά, οι φωτογραφίες σου την ανέβασαν άλλες δέκα φορές στα μάτια μου.
Είναι υπέροχες και μάλιστα κάποιες μοιάζουν σαν πίνακες ζωγραφικής!
Πολλά φιλιά και καλό ξημέρωμα!

Eva Psarrou είπε...

Να' στε καλά κορίτσια. Κι εγώ ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα, παρόλο που έχω πάει ήδη τρεις φορές. Λίγες πόλεις έχουν τη γοητεία της Βενετίας.
Φιλιά και Καλή Σαρακοστή!