6.2.14

Τραγανά μπισκοτάκια πορτοκαλιού

Τι κάνεις όταν η νύχτα σε βρίσκει ακόμα σε υπερένταση, η τηλεόραση δεν έχει τίποτα το ενδιαφέρον και η κουζίνα είναι γεμάτη από κοφίνια με φρεσκοκομμένα ζουμερά εσπεριδοειδή που σου τα έχουν στείλει πεσκέσι από το χωριό;

Φτιάχνεις μπισκοτάκια πορτοκαλιού!

Φόρεσα λοιπόν την ποδιά μου, αναδίπλωσα μανίκια, άνοιξα ντουλάπια, συγκέντρωσα υλικά και εργαλεία και στρώθηκα στη δουλειά. Μέσα σε λίγη ώρα το μυαλό μου είχε αδειάσει από σκέψεις και σκοτούρες και οι αισθήσεις μου σε πλήρη διαστολή απολάμβαναν τη διαδικασία της δημιουργίας. Το σπίτι άρχισε να μοσχοβολά από ένα μεθυστικό άρωμα κανέλας, κονιάκ και ψημένου πορτοκαλιού που επιδρούσαν πάνω μου με τον πιο αγχολυτικό τρόπο.

evapsarrou.blogspot.com




 
Τα υλικά προστίθενται στη λεκάνη που θα ζυμωθούν με τη σειρά που είναι γραμμένα παρακάτω:

Υλικά για μπισκοτάκια πορτοκαλιού:

1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού (περίπου από 4 πορτοκάλια μεσαίου μεγέθους)
1 ποτήρι νερού παρθένο ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι νερού ζάχαρη
το ξίσμα από τα πορτοκάλια που στίψαμε
2 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο σκόνη
1 βανίλια
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
κάτι παραπάνω από 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειάζεται μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρια)

evapsarrou.blogspot.com



 
Στην αρχή που το μείγμα είναι ρευστό ανακατεύουμε με σύρμα. Όταν αρχίζει να δένει από την προσθήκη του αλευριού το αντικαθιστούμε με κουτάλι κι όταν αρχίσει να αντιστέκεται ακόμα περισσότερο ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Πριν όμως λερώσουμε τα χέρια μας, ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για να προθερμαίνεται στο μεταξύ.

Μπορούμε να πλάσουμε τη ζύμη μας σε διάφορα σχέδια, εγώ προτίμησα να την ανοίξω σε φύλλο και να κόψω τα μπισκοτάκια με κουπ πατ σε σχήματα καρδιάς, αστεριού και μπαστουνιού.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί ή λαμαρίνα στα οποία θα έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος για να μην κολλήσουν και τα ψήνουμε για περίπου 15' - 20', ανάλογα με τον φούρνο.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για να παραμείνουν τραγανά. Με την παραπάνω δοσολογία γίνονται περίπου 5 - 6 ταψιά.

Το τελευταίο βγήκε στη μία παρά τέταρτο τη νύχτα, όταν όλοι είχαν πέσει πλέον για ύπνο. Τα άφησα να κρυώσουν και τα φύλαξα σε κεραμικό δοχείο για μπισκότα με καπάκι. Μέχρι να πέσω στο κρεβάτι όλη η υπερένταση της ημέρας είχε εξαφανιστεί ως δια μαγείας.

evapsarrou.blogspot.com










 
Μυρωδάτα, τραγανά και ντελικάτα στη γεύση συνόδευσαν τέλεια τον σημερινό πρωινό μου καφέ!


20 σχόλια:

Λαμπρινή είπε...

Ήθελα μια τέτοια συνταγή για μπισκότα και μόλις μπήκε στα αγαπημένα μου!
Να σου πω κάτι?Μου αρέσει πολύ να βλέπω και άλλα θέματα εδώ,όπως το σημερινό,γιατί ξέρεις με τις εικόνες σου να το παρουσιάζεις υπέροχα!Απολαμβάνεις να διαβάζεις και να βλέπεις!Μπράβο!!

Niki είπε...

Πολύ ωραία ιδέα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μιας και είναι σε σχήμα καρδιάς!!Όντως με τη μαγειρική ξεχνας οτιδήποτε σε απασχολεί!

Xristina @ Dear e-diary είπε...

Καταγράφεται!!!

Φαίνονται απίστευτα...

Ποδηλάτισσα είπε...

Πω πω πω πειρασμός..... είναι και αυτές οι φωτογραφίες σου που τα κάνουν να φαίνονται αληθινά!!!!! Παρόλο ότι σίγουρα είναι φανταστικά γευστικά, φίλη μου εγώ θα αντισταθώ και δεν θα τα φτιάξω.... το πήρα απόφαση και εδώ και ένα μήνα κάνω δίαιτα, κρίμα δεν είναι??? την συνταγή όμως την κρατάω γιατί ποτέ δεν ξέρεις!!!! Πολλά φιλιά!!!!

Σοφία είπε...

Μας έσπασες την μύτη, υπέροχα φαίνονται !!!!!!
Θα αφήσουμε τους ψυχολόγους χωρίς δουλειά.......
Σε φιλώ

Δημιουργία είπε...

Οι γλυκες σου καρδιές είναι σκέτος πειρασμός.

DIMI είπε...

Σίγουρα είναι πεντανόστιμα τά μπισκοτάκια σου Εύα μου!!Τά ζήλεψα μέσα από τίς απίστευτες φωτό σου!!Καί η όλη παρουσίασή σου,φοβερή!!!Θά τήν δοκιμάσω τήν συνταγή σου!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

oldthings είπε...

Έφτασε η μυρωδιά μέχρι εδώ πάνω !! Η συνταγή αντιγράφεται ,θα εκτελεστεί σύντομα και δεν υπάρχει καλύτερη ψυχοθεραπεία από την απασχόληση στην κουζίνα ! Οι φωτογραφίες καταπληκτικές ! Την μέση σου μετά από τόση ορθοστασία ,πως την βόλεψες ????

Eva Psarrou είπε...

@ Λαμπρινή Μ.
Τι όμορφο σχόλιο! Κοκκίνησα τώρα :-) Να' σαι καλά, σ' ευχαριστώ!
Την καλημέρα μου!

Eva Psarrou είπε...

@ niki nikoula
Συνήθως του Αγίου Βαλεντίνου δεν κάνω τίποτα, το έχουν κάνει τόσο νιανιά που δε μου κάνει καμία αίσθηση να ασχοληθώ επί τούτου.
Σ' ευχαριστώ για το πέρασμα, καλή σου μέρα!

Eva Psarrou είπε...

@ Xristina @ Dear e-diary
Χριστίνα μου, θα τα ευχαριστηθείς, εγγυημένα πράγματα :-) Καλή σου μέρα!

Eva Psarrou είπε...

@ Ποδηλάτισσα
Δεν είναι μόνο νόστιμα, είναι και υγιεινά και νηστίσημα, βεβαίως! Ούτε βούτηρα έχουν, ούτε αυγά και άλλα επιβαρυντικά, μόνο λαδάκι από τις ελίτσες μας και χυμό πορτοκαλιού.
Καλή επιτυχία στον αγώνα σου, να δω εγώ πότε θα πάρω την απόφαση να ξεκινήσω! :-))
Φιλιά και καλημέρες!

Eva Psarrou είπε...

@ Σοφία
Μην ανησυχείς, φροντίζουν οι πολιτικοί μας γι' αυτούς, χρυσές δουλειές κάνουν τώρα με την κρίση!
Να' σαι καλά, Σοφία μου, σ' ευχαριστώ! Καλή σου μέρα!

Eva Psarrou είπε...

@ Δημιουργία
Σ' ευχαριστώ, να' σαι καλά! Καλή σου μέρα!

Eva Psarrou είπε...

@ DIMI
Αν σου μένει και χρόνος για ζαχαροπλαστική τώρα με τη μπέμπα, σου βγάζω το καπέλο!
Φιλιά και καλημέρες!

Eva Psarrou είπε...

@ oldthings
Έπεσα κατευθείαν για ύπνο και την επομένη ήμουνα περδίκι. Και είχα και τα μπισκοτάκια μου έτοιμα να με περιμένουν στον καφέ! :-)
Καλή σου μέρα, Ολυμπία μου!

Teteel είπε...

Απίθανη η παρουσίαση! και τι όμορφες φωτος!
Μυρισαν μέχρι εδώ.
Είδες πώς φεύγει το άγχος μέσα στην κουζίνα;

Eva Psarrou είπε...

@ Teteel
Αρκεί να μη σε κυνηγάει ο χρόνος, Teteel μου. Φιλιά και καλημέρες!

Unknown είπε...

τα εφτιαξα και εγω....στην αρχη ημουν διστακτικη (λογω πολλων συνταγων που βρηκα) αλλα με κερδισες απο την υπεροχη περιγραφη σου...ε και τωρα και απο την γευση...θα σε ακολουθω...την εφτιαξα μαζι με τα μικρα μου κοριτσακια και περασαμε τελεια...

Unknown είπε...

απιθανη περιγραφη.....απιθανες φωτογραφιες....απιθανη γευση....τα εφτιαξα με τις κορες μου και περασαμε τελεια....