13.9.13

Ήτανε μια φρεγάτα


Και εντάξει, αυτοκίνητα πες ότι δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε γιατί δεν διαθέτουμε την τεχνογνωσία, τις πρώτες ύλες ή ό,τι άλλο χρειάζεται, οπότε τα εισάγουμε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, ας το δεχτώ.
Μα, να αγοράζουμε φρεγάτες από τη Γαλλία;!;!; Για όνομα!!!
Όταν ωστόσο μας λένε τεμπέληδες παρεξηγούμαστε. Δεν θα έπρεπε όμως, όσο κι αν μας κακοφαίνεται όταν το ακούμε.
Για να κάτσεις να φτιάξεις μια φρεγάτα πρέπει να ασχοληθείς. Και, φυσικά, να έχεις εκ των προτέρων διαμορφώσει ένα συμπαγές και αδιάβλητο ολοκληρωμένο σύστημα που να μπορεί να υποστηρίζει τέτοιου είδους εγχειρήματα: να υπάρχει κάποιος που να σε ελέγχει (αλλά φυσικά εσύ ζυγό δεν δέχεσαι εδώ και χρόνια, τουτέστιν δεν δέχεσαι κανέναν να σε ελέγξει), κάποιος για να λογοδοτήσεις αν η δουλειά δεν γίνει στην ώρα της ή δε γίνει σωστά (αλλά και πάλι, ο καιρός των σουλτάνων έχει περάσει εδώ και καιρό), κάποιος να παίρνει τις αποφάσεις (αλλά η μοναρχία έχει απορριφθεί ως ιεραρχικό σχήμα, πόσο μάλλον όταν οδεύουμε ολοταχώς και προς την απόρριψη της ίδιας της έννοιας της ιεραρχικότητας αυτή καθαυτή ως αναχρονιστική, μη προοδευτική και μη μοντέρνα), άρα ούτε και αυτό μπορεί να λειτουργήσει, αφού σήμερα θριαμβεύει η δημοκρατία, τουτέστιν, οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού.
Και το κοινό απεφάνθη:
Γιατί να φτιάξουμε φρεγάτες όταν μπορούμε να τις αγοράσουμε;
Λεφτά υπάρχουν. Δανεικά, αλλά δεν έχει σημασία.
Και πήγαμε και τις αγοράσαμε. Από τη Γαλλία. Το μόττο 'θάλασσα, φως, πολιτισμός' που χαρακτηρίζει τη χώρα μας από πάντα φαίνεται πως έχει ξεθωριάσει τόσο που λίγοι μπορούν πλέον να δουν πως κάποτε ήταν εκεί και σήμαινε κάτι...
Δεν ξέρω πώς γίνεται στις άλλες χώρες, όμως το γυναικείο μου μυαλό λέει ότι για να αναλάβεις ένα υπουργείο, το υπουργείο της υγείας ας πούμε, θα πρέπει το λιγότερο να έχεις βγάλει μια ιατρική σχολή και να έχεις εργασθεί ως γιατρός σε κάποιο δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο, αφού αυτά θέλεις να αναλάβεις. Αν πάλι φιλοδοξείς να αναλάβεις το υπουργείο παιδείας, δεν θα πρέπει το λιγότερο να έχεις βγάλει ένα ντοκτορά σε μια φιλοσοφική ή να έχεις περάσει από το πολυτεχνείο ή έστω, να έχεις εργαστεί ως καθηγητής, να έχεις αποκτήσει εμπειρία με τα παιδιά, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία ή κάτι τέλος πάντων; Στο υπουργείο πολιτισμού, να ξέρεις έστω πώς πιάνουν το πινέλο;
Το ίδιο, αντίστοιχα, και με την ίδια λογική θα έπρεπε να γίνεται και με το υπουργείο ναυτιλίας (όσο τουλάχιστον αυτό λειτουργεί και δεν καταργείται ως περιττό.) Αυτό το γαϊτανάκι του τύπου βγες εσύ να μπω εγώ κάθε λίγο και λιγάκι είναι πραγματικά ακατανόητο για μένα. Όπως και το γεγονός πως, όχι μόνο οι υπουργοί και οι βουλευτάδες μας δεν έχουν ολοκληρώσει τον ανώτατο κύκλο σπουδών πάνω στο αντικείμενο του υπουργείου που πάνε να αναλάβουν, αλλά ούτε καν από πολιτικές επιστήμες δεν έχουν περάσει. Και πάει και γίνεται βουλευτίνα και η κουτσή Μαρία (τη συγγνώμη μου στις Μαρίες που δανείστηκα το όνομά τους.)
Κριτήρια, κύριοι.
Ανοίχτε το λεξικό να δείτε τι σημαίνει η λέξη, σε περίπτωση που τυχόν την αγνοείτε.
Τα είχε πει αυτά κάποτε ο Πλάτωνας, είχε εντοπίσει ακριβώς το σημείο στο οποίο έπασχε το δημοκρατικό πολίτευμα, ο κάθε αστοιχείωτος να παίρνει αποφάσεις για ζητήματα που επηρεάζουν το γενικό σύνολο, με τις ανάλογες επιπτώσεις που αναπόφευκτα θα έρχονταν από μια τέτοια λειτουργία, όπως και ήρθαν τελικά. Είχε χτυπήσει καμπανάκια, αλλά ποιος τον άκουγε. Το οικοδόμημα της χρυσής αθηναϊκής δημοκρατίας γκρεμίστηκε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, όπως ακριβώς το είχε προφητεύσει..
Η Τουρκία που δεν ξέρει τι χρώμα έχει η θάλασσα κατάφερε να φτιάξει κατάδικές της φρεγάτες από το μηδέν με ενσωματωμένη μάλιστα και την υπερσύγχρονη τεχνολογία stealth.
Ήθελε να το κάνει και το έκανε, εκεί βρίσκεται η διαφορά της από εμάς. Αν θέλαμε, θα το είχαμε κάνει και εμείς. Όπως και άπειρα άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να τα είχαμε κάνει και δεν τα κάναμε και φυσικά, εξακολουθούμε αδιάφορα να μην τα κάνουμε.
Μέσα στα τελευταία χρόνια τα ναυπηγεία της γείτονας χώρας έχουν πολλαπλασιαστεί.
Εμείς εδώ, τα κλείνουμε. Αν θέλαμε να δουλέψουμε δεν θα τα είχαμε κλείσει, αγαπητοί υπεύθυνοι για αυτά τα κλεισίματα, ένθεν κακείθεν. Τα κλείσαμε όμως, όπως έχουμε κλείσει ένα σωρό υγιείς επιχειρήσεις που "έθιγαν" τα συμφέροντά μας.
Γιατί αυτό είναι το μόνο που μας ενδιαφέρει, να μη θιχτούν τα συμφέροντά μας.
Κι όταν λέμε συμφέροντα, εννοούμε βεβαίως τα προσωπικά μας συμφέροντα.
Κι όταν λέμε τα προσωπικά μας συμφέροντα, εννοούμε την καλοπέρασή μας.
Ας μη θιγόμαστε λοιπόν όταν μας λένε τεμπέληδες. Εκτός κι αν μέσα στην τόση κατρακύλα καταφέραμε να το ξεπεράσουμε και αυτό...

(Τα σχετικά με την αγορά των φρεγατών από τους Γάλλους μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.)


14 σχόλια:

maria είπε...

Ευα μου, καλησπέρα,
εσύ έίσαι πολύ αισιόδοξη!! Θέλεις να φτιάξουμε φρεγάτες!!!!
Ας ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε απλά μολύβια και μετά βλέπουμε για ξύστρες, γομολάστιχες κλπ.
προς το παρόν υπάρχουν μόνο ελληνικά τετράδια.
Τώρα γιατι έκλεισαν οι ελληνικές βιομηχανίες (οσες είχαν μείνει) ας αναζητήσουμε τον κακό συνδικαλισμό, τους πονηρούς επιχειρηματίες, την ΄παράλογη γραφειοκρατία και το κράτος του "πολιτικού κόστους".
σε φιλώ

Eva Psarrou είπε...

@ maria
Καθόλου αισιόδοξη, Μαρία μου. Παλιά μας τέχνη κόσκινο είναι η ναυπήγηση πλοίων, κανείς δε μας έπιανε σε αυτό τον τομέα μέχρι όχι και πολύ παλιά που θεωρούμασταν μία από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου σε ναυτική δύναμη, τόσο σε τεχνογνωσία όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Σήμερα είμαστε ουραγός, όλοι μας έχουν προσπεράσει. Και κανένας δεν αναρωτιέται γιατί. Κανείς δεν θορυβείται ούτε και θίγεται, πόσο μάλλον να κάνει κάτι για να αντιστρέψει την κατάσταση. Γιατί;
Είναι ντροπή το λιγότερο για μια χώρα με τη ναυτική ιστορία της Ελλάδας, που στις φλέβες μας κυλάει θάλασσα, να καταντάς να πηγαίνεις να ζητιανεύεις πλοία από τους άλλους. Είναι σα να είσαι φούρναρης και να αγοράζεις ψωμί από το γειτονικό αρτοποιείο, δεν γίνονται αυτά.
Να, όμως, που γίνονται...
Φιλιά και καλό απόγευμα!

maria είπε...

Ευα μου, μόνο καράβια φτιάχναμε?? Υπήρχαν βιομηχανιες που έφτιαχναν ηλεκτρικές συσκευές (Πιτσος, Ελκο κλπ) βιομηχανίες ξύλου, μηχανουργία που έφτιαχναν μηχανές, ακόμα και αυτοκινητοβιομηχανία υπήρχε. Εγω είχαν ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Ειχε φτιάξει
εργοστάσιο η Σιτροέν και έφτιαχνε τα Πόνυ.(Εισαι μικρή για να τα θυμάσαι).
Να θυμηθώ τις κλωστοβιομηχανίες ή τις ταπητοβιομηχανίες (Βιοκαρπετ, Ανατόλια)
και μετά τι???? Ο Τσοχατζόπουλος και όμοιοί του.
Ανοιξες μεγάλες πληγές με την ανάρτησή σου.
καλό βράδυ

Eva Psarrou είπε...

@ maria
Όχι Τσοχατζόπουλο τον κύριο "δεν είμαστε φιλαράκια, υπουργό θα με λέτε".
Τάδε έφη σήμερα ο θρασύτατος στο δικαστήριο μετά από όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί, κάτι που δείχνει πολύ καθαρά πόσο αδύνατο είναι να διορθρωθούν κάποια πράγματα αν δεν πέσει πέλεκυς.
Η δημοκρατία απαιτεί τεράστια υπευθυνότητα από κράτος και πολίτες για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Όταν διασαλεύεται από κάθε λογής Τσοχατζόπουλους, χρειάζεται να παρθούν δραστικά μέτρα πάταξης αυτών των θανατηφόρων για τη χώρα καρκινωμάτων, που δεν έχουν να κάνουν φυσικά με την έλλειψή της δημοκρατίας όπως τόσο παραποιητικά και προβοκατόρικα πρεσβεύεται από ορισμένους κύκλους για να εκφοβίζουν τον απλό κοσμάκη, αλλά με την προστασία της. Η δημοκρατία δεν είναι αναρχία, υπάρχει διαφορά.

Και δεν είμαι τόσο μικρή όσο νομίζεις, κάτι ξέρω κι εγώ από Πόνυ ;)

Καλό βράδυ!

oldthings είπε...

Εύα μου ,ανάβεις φωτιές και δεν είναι και ο καιρός τους ...Βέβαια καλό το καλοκαιράκι με την χαλαρότητα και την ξεγνοιασιά αλλά έλα που ήρθε ο Σεπτέμβρης με όλα τα μέτωπα ανοικτά ...'Εχεις απόλυτο δίκαιο ,φρεγάτες έπρεπε να κατασκευάζουμε καθότι πρώτη η δεύτερη χώρα στην ναυσιπλοϊα ,αλλά πως γίνονται τα ημερήσια ψώνια χιλιάδων ευρώ ?Και μάλιστα η δικαιολογία έτοιμη ,ότι αυτό είναι τακτική της "μέσης Ελληνίδας "???Πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά ,αλλά εκείνους τους "κυρίους Υπουργούς " εμείς τους βάλαμε σε εκείνες τις θέσεις ...'Αλλες εποχές ,άλλα όνειρα ,άλλη ιδεολογία ....Μετέτρεψαν τις ιδέες σε κυνηγητό του εύκολου χρήματος και της καλοπέρασης .....Χάθηκαν οι αξίες και η συνείδηση δυστυχώς ...ευτυχώς κάποιοι παραμένουν πιστοί στις αρχές τους ..
Καλό Σαββατοκύριακο !!!

DIMI είπε...

Καλημέρα Εύα μου!!!Είχαμε τόσες βιομηχανιες ,καί έκλεισαν,οι εξαγοράστηκαν όλες,βάσει σχεδίου!!Δλδ,νά αναπτυχθούν τά κράτη τής Ανατολικής Ευρωπης,καί νά γίνη,ότι έγινε,εδώ!!!Ολική καταστροφή!!!Λυπάμαι,γιατί δέν βλέπω μέλλον γιά τήν χώρα μας,καί είδα τό παιδί μου νά ξενιτεύεται γιά κάτι καλύτερο.Πονάω!!!
Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

ria είπε...

αχ εύα μου, χτύπησες ένα πολύ ευαίσθητο σημείο τώρα...
τα κριτήρια.
τα οποία υποτίθεται ότι θεσπίστηκαν για να υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη. μόνο που τα θυμούνται μόνο άν και όποτε τους συμφέρει...
άσε γιατί είμαι πολύ απογοητευμένη!

Memaria είπε...

Δεν είναι τεμπέληδες οι εργαζόμενοι, ούτε οι άνεργοι..η τεμπελιά των Ελλήνων είναι το αντίστοιχο του "μαζί τα φάγαμε"...βγάζει λάδι τους φταίχτες!!...δεν έκλεισαν όλα επειδή τεμπέλιαζαν οι εργαζόμενοι, αλλά επειδή οι από πάνω είχαν συμφέροντα και τα ξεπουλούσαν όσο όσο!!
Και πρώτοι από όλους οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί που μόνο κύριοι δεν είναι!!..
Όσο για τα κριτήρια, είδαμε τι γίνονταν και τι συνεχίζεται να γίνεται...πάντως ακόμα και ο Άδωνις μπορεί να αποκτήσει πτυχίο ιατρικής, σαν τη Νατάσα...γι΄αυτούς όλα είναι δυνατά...(μπλακ χιούμορ)...

Levina είπε...

Eύα μου είναι πολλά χρόνια που δεν έχω απορίες μια και ξέρω πολύ καλά πως όλα κινούνται με βάση το προσωπικό κι μόνο συμφέρον του καθενός.
Όσο καλύτερος γλύφτης είσαι τόσο μεγαλύτερη η άνοδος ... ανεπάγγελτοι με μοναδικό προσόν γνωριμίες από τα ακριβά τους σχολεία ή με διαβατήριο το όνομά τους αναλαμβάνουν με τις ευλογίες μας την διακυβέρνηση της χώρας.
Και σκέψου και το άλλο.... πολύ μεγαλύτερη μίζα έχει η αγορά ενός σκάφους από ότι να παρασκευαστεί στην χώρα μας...και το ζητούμενο είναι η μίζα ...
Το χειρότερο όμως είναι πέρα από όλα αυτά πως ανεχόμαστε να μας σώζουν αυτοί που γονάτισαν την χώρα μας. Τα ίδια πρόσωπα... τα ίδια ονόματα... οι ίδιοι παρατρεχάμενοι ....
Στο ίδιο έργο θεατές εμείς.

Καλό βράδυ Εύα μου....

Eva Psarrou είπε...

@ oldthings
Πότε είναι ο καιρός τους, πριν ή μετά το τετέλεσται; Ρητορική η ερώτηση, καθότι έχει ήδη φτάσει το μετά...
Καλό σου βράδυ, καλή μου!

Eva Psarrou είπε...

@ DIMI
Χτες το αποχαιρέτησα κι εγώ, Dimi μου...
Φιλιά!

Eva Psarrou είπε...

@ ria
Κράτος αξιών πολύ φοβάμαι ότι θα αργήσουμε πολύ να ξαναδούμε..
Καλό σου βράδυ, Ρία μου!

Eva Psarrou είπε...

@ me (maria)
Δεν αντιλέγω, δεν μπορούμε φυσικά να βάλουμε όλους τους Έλληνες ανεξαιρέτως στο τσουβάλι με τους τεμπέληδες. Μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους βάζω.
Καλό σου βράδυ!

Eva Psarrou είπε...

@ Levina
Όμως μάθαμε στο μάθημα της φυσικής στο σχολείο, Levina μου, και σύμφωνα με το νόμο της άνωσης (αρχή του Αρχιμήδη σημειωτέον, να μην ξεχνιόμαστε), μόνο οι φελλοί και κάτι άλλο που δεν μου επιτρέπει η ανατροφή μου να διατυπώσω δημόσια επιπλέουν. Καλώς να επιπλέουν, λοιπόν.
Καλό βράδυ, καλή μου!