19.1.11

Μίλτον Ρογκόβιν: "... ήθελα να δείξω πως απλώς ήταν άνθρωποι"


Πέθανε ο πρωτεργάτης της φωτογραφίας κοινωνικής καταγραφής, Μίλτον Ρογκόβιν, σε ηλικία 101 ετών, στο σπίτι του στο Μπάφαλο των ΗΠΑ.

Ο Μ.Ρογκόβιν πριν γίνει φωτογράφος ήταν οπτικός, αλλά το 1957, εποχή που ο αντικομουνισμός απλωνόταν όλο και περισσότερο, έχασε την άδειά του. Αιτία ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα βραδινά νέα του Μπάφαλο», που τον χαρακτήριζε ως τον «μεγαλύτερο κομουνιστή» της πόλης. Αυτό το δημοσίευμα είχε ως αποτέλεσμα να πάει η Επιτροπή Αντιαμερικανικής Δράσης μέχρι το Μπάφαλο, προκειμένου να ανακρίνει τον Ρογκόβιν.

Ο Μ.Ρογκόβιν προσπαθούσε με τη φωτογραφική του μηχανή να συλλάβει την κοινωνική πραγματικότητα, σε μια γειτονιά που υποβαθμιζόταν συνέχεια και άλλαζε φυλετικά. Επρόκειτο για μία γειτονιά έξι τετραγώνων, όπου υπήρχε παλαιότερα το οπτικό του κατάστημα που έκλεισε,. Η φτώχεια, η ανεργία, τα ναρκωτικά και η πορνεία ήταν θέματα που κατέγραψε ο Ρογκόβιν με το φακό του.
«Ήθελα να δείξω αυτούς τους ανθρώπους, με όλα τους τα προβλήματα, αν με άφηναν να τους φωτογραφήσω, να δείξω πως απλώς ήταν άνθρωποι» δήλωνε ο ίδιος. Το πρώτο του πρότζεκτ ήταν μια αναφορά στις «μαύρες εκκλησίες» του Μπάφαλο.

Ζώντας με το μισθό της συζύγου του -δασκάλας-, ταξίδεψε στα Απαλάχια, τη Χιλή και το Μεξικό, όπου τράβηξε πορτρέτα εργατών. Χρησιμοποιώντας πάντα την παλιά του Rolleiflex.

2 σχόλια:

roadartist είπε...

Ωραίος!...
Μακάρι να βλέπανε όλοι με το ίδιο βλέμμα το διπλανό τους..

eva είπε...

Από το στόμα σου και στης 'προόδου' το αφτί..
Φιλιά, @αρτίστα :)