7.5.09

Εξετάσεις είναι... Θα περάσουν.



Ο χρόνος μετρά αντίστροφα τον Μάιο. Πυρετώδικη περίοδος, γεμάτη εκνευρισμό, εγρήγορση και ανελέητη ένταση. Οι ώρες του ύπνου ολοένα λιγοστεύουν, τα βιβλία μένουν πλέον μονίμως ανοικτά και σκορπισμένα πάνω στο γραφείο, στο κρεβάτι, στο πάτωμα, παντού σημειώσεις και χαρτάκια, παντού υπογραμμίσεις και τσακισμένες άκρες και παράτιτλοι να γεμίζουν τα κενά των σελίδων, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η οργάνωση του δυσανάλογου με τον χρόνο που έχει απομείνει ως τις εξετάσεις όγκου μιας ύλης που δε λέει να τελειώσει.

Δύσκολος μήνας για όσους δίνουν εξετάσεις, δεν χωρά αμφιβολία σ’ αυτό. Είναι που αρέσκεται το μυαλό σε παράκαιρα παιχνίδια που υπονομεύουν κάθε διάθεση για ένα μεθοδικό, καλοκουρδισμένο διάβασμα, για να καταλήξει πάντα στα πιο μοιρολατρικά και καταστροφικά σενάρια που μπορεί να ξετρυπώσει, πως όλα θα πάνε στραβά, πως θα πέσουν αυτά που δεν θυμάσαι, αυτά που δεν κατανόησες, πως την ύστατη στιγμή θα παγώσεις και δεν θα γράψεις τίποτα, όλα ζωγραφισμένα με τα πιο μελανά χρώματα, νεύρα, απογοήτευση, ανασφάλεια και μια ατέλειωτη αναμονή, μέχρι να φτάσει η μέρα που θα τελειώσει το μαρτύριο και θα αποκατασταθεί πανηγυρικά η πολυπόθητη ηρεμία.

Γιατί μαρτύριο είναι να κλείνεσαι σε ένα δωμάτιο σκυμμένος πάνω σε στοίβες βιβλίων που περιμένουν επιτακτικά να διαβαστούν, όταν έξω ο ήλιος λάμπει προκλητικά και τα πουλάκια κελαηδούν γλυκά, κι όταν όλη η πλάση είναι ανθισμένη, γεμάτη χυμούς και αρώματα, που δεν βλέπεις και δεν ακούς, γιατί εσύ δίνεις εξετάσεις και πρέπει να διαβάσεις. Είσαι εξαφανισμένος από όλους, η οικογένεια προσπαθεί κι αυτή να ανεχτεί τις έκτακτες συνθήκες που εσύ έχεις επιβάλλει, μόνο για σένα, επειδή είσαι εσύ, κι εσύ το ξέρεις και γεμίζεις τύψεις. Διλήμματα και στόχοι που επαναπροσδιορίζονται, που μπαίνουν στο στόχαστρο, ενδοιασμοί που σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είσαι τόσο τρελός που βάζεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια διαδικασία, κι αν τελικά αξίζει τον κόπο που το κάνεις.

Κάθε Μάη οι ίδιοι προβληματισμοί και κάθε Ιούνη η ίδια ικανοποίηση. Γιατί, με το που τελειώνουν οι εξετάσεις, όλα τα ψυχοφθόρα που σε προκαλούν και σε δοκίμαζουν τόσον καιρό, εξαφανίζονται ως δια μαγείας, λες και κάποιος τα παίρνει μακριά, σα να μη σε επισκέφτηκαν ποτέ.

Εν αναμονή λοιπόν της μαγείας του Ιούνη θα λείψω από τη γειτονιά για λίγο. Μέχρι να τα ξαναπούμε, σας κερνώ λίγη από τη μαγεία της Βενετίας, με φωτογραφίες που τράβηξα στο καταπληκτικό ταξίδι μου εκεί.

Να είστε όλοι καλά, καλή επιτυχία σε όσους δίνουν και θα τα ξαναπούμε σύντομα.

25 σχόλια:

Roadartist είπε...

...Συμφωνώ όσο δεν πάει..
Καλή επιτυχία.. ΟΥΦ και ξανά ΟΥΦ :)
Φιλάκια πολλά, καλή δύναμη!

Artanis είπε...

Υπομονή και καλή επιτυχία...

eva είπε...

@Roadartist, ΟΥΦ κι από μένα! :)

Φιλιά, σ' ευχαριστώ :)

eva είπε...

@Αρτανάκι μου, σ' ευχαριστώ, να' σαι καλά!

Φιλιά :)

Talisker είπε...

Στο καλο μπερδευτηκα προς στιγμην νομιζα πως εσυ εδινες εξετασεις...


Ποσο κατα των εξετασεων ειμαι!!!
ποσο!!!
για ενα συστημα αξιολογησης τοσο αρτηριοσκληρωτικο
και τοσο ακυρωτικο τελικα

να διαβασεις - να αιμοραγησει οικονομικα η οικογενεια -να περασεις- να σπουδασεις


για να δουλεψεις επιτελους γυρω στα 30 κι αφου εχεις φιλησει τις κατουρημενες ποδιες ολης της πολης ...


δεν τις θελω

ειδικα σε αυτη τη τρυφερη ηλικια


Κι απο την αλλη
στην ηλικια που ειμαι τωρα
και ασχετα απο το αποτελσμα που θα προκυψει
τωρα που ξαναμπηκα στην διαδικασια με αλλο μυαλο
-ποσο τις απηλαυσα

τωρα που το μυαλο εχει αλλη κριση
αλλα μετρα και σταθμα
και ισως γιατι ημουν πια και αποκατεστημενη ...

ειναι ωραιες οι εξετασεις

οταν δεν εχεις το αγχος της επιβιωσης

απο αυτο πρωτα να εξασφαλισουν τα παιδια

...σταματα με πηρα φορα

Υπεροχες οι φωτο σου Εβανζελι

και σε παρακαλω μη χανεσαι για πολυ θα μου λειψεις

σε φιλω!

VAD είπε...

Οι εξετάσεις ςιναι πάντα εξετάσεις ακομα κι αν ειναι ευκολες,

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ....

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι υπέροχες φωτογραφίες. Καλή επιτυχία στις εξετάσεις, κουράγιο και ηρεμία.
Καλό βράδυ

Margo είπε...

Κουράγιο εύχομαι και καλή επιτυχία όπως και αν συμμετέχεις σ' αυτή τη δοκιμασία.. Θα μας λείψεις Ευαγγελία μου.. πολύ! Θα περνάμε όμως για τις φωτογραφίες σου:)

Πολλά πολλά φιλιά.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την talisker

Οι εξετάσεις, όταν από αυτές κρίνεται η "ζωή" σου, είναι τόσο βασανιστικές και φέρεις τόσο βάρος, και για σένα και για την οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας, που σε καταβάλουν και να σε κάνουν ράκος.

Οταν δεν σε τρέχει το άγχος της άμεσης συνάρτησης με το οικονομικό, τότε είναι πραγματικά απολαυστικό! Νιώθεις να δημιουργείς, να μαθαίνεις, να γίνεσαι, να αναγεννιέσαι μέσα από το καινούργιο.

Καλή δύναμη σε δασκάλους και παιδιά και

στους γονείς εύχομαι να βρουν τις σωστές ισορροπίες αυτές τις ημέρες ώστε να σταθούν στις απαιτήσεις των ψυχολογικών μεταπτώσεων των παιδιών.

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Κι ας μην ξεχνάνε τα παιδιά πως ελάχιστα πράγματα στη ζωή τους θα καθοριστούν από αυτές τις εξετάσεις..Που είναι υπερτιμημένες γιατί η αληθινή ζωή είναι στα νειάτα τους, στην φρέσκια τους ματιά, στην ικανότητα τους να αγαπούν και να ονειρεύονται.Κι αυτό δεν στο μαθαίνει κανένα εκπαιδευτικό σύστημα στον κόσμο.Καλή σου μέρα

Σταλαγματιά είπε...

Εξετάσεις ε;
Ωχ υπομονή και καλή επιτυχία !!

ΔΕΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

ΟΥΦ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.
ΚΑΙ ΤΙ ΟΥΦ.ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΦ.

Antoine είπε...

Ευαγγελία, ούτε θέλω να θυμάμαι τις πανελλαδικές!

Καλή επιτυχία στα πολλά παιδιά που δίνουν με όνειρα για το μέλλον τους.

Φιλιά πολλά!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Δίνω φέτος δεύτερη φορά.
Είχα ελάχιστα κενά.
Υποτίθεται ότι θα ήταν παιχνιδάκι για έναν καλό.
Είναι φριχτό.
Η άγνοια της πρώτης επαφής σώζει από ανείπωτο άγχος. άγχος ανασταλτικό.
φριχτό.

eva είπε...

Συγχωρήστε με που αυτή τη φορά δεν θα απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά όπως θα' θελα. Θα συμφωνήσω μόνο με τον φίλο VaD, πως οι εξετάσεις είναι πάντα εξετάσεις και δεν μπορείς να απαλείψεις το άγχος και την αγωνία, όσες φορές κι αν έχεις δώσει, όσο εύκολες κι αν θεωρούνται. Μπορείς όμως να το τιθασεύσεις, ώστε να μην ορίσει εκείνο την απόδοση και τον τρόπο μελέτης σου. Η σωστή εστίαση είναι το ήμισυ στο να πετύχεις. Τι εννοώ: Το να κάνεις αυτό που μπορείς, είναι το κομμάτι που ελέγχεται από σένα. Είναι λάθος να εστιάζεις στο αποτέλεσμα, στο τι μπορεί να συμβεί, αν θα περάσεις ή όχι, φτιάχνοντας εκδοχές και σενάρια που μόνο άγχος και αρνητική ενέργεια προσθέτουν. Δεν χρειάζεσαι αρνητική ενέργεια αυτή την εποχή. Κάνε αυτό που περνά από το χέρι σου κι αν είναι και θέλει να περάσεις, θα περάσεις. Αν όχι, δεν είναι το τέλος του κόσμου, όσο κι αν φαντάζει έτσι στην αρχή, γιατί εσύ έκανες ό,τι μπορούσες και περνούσε από το χέρι σου και αυτό ήταν το ζητούμενο. Οι δρόμοι δεν είναι ίδιοι για όλους. Ίσως απλά δεν επέλεξες τον δικό σου δρόμο, αυτόν που είναι αποκλειστικά για σένα, ο οποίος είναι κάπου εκεί έξω και σε περιμένει, κάτι που δεν σκεφτόμαστε ποτέ όταν είμαστε μέσα στον χορό και χορεύουμε. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λέγαν οι παλιοί.
Υπάρχει όμως και το υπόλοιπο μισό για να κατακτήσεις την επιτυχία. Έλα, το ξέρεις, στρώσιμο στο διάβασμα μέχρι τελικής πτώσεως λέγεται. Ε, δεν γίνεται να θέλεις να περάσεις και να μη στερηθείς κάποια πράγματα. Οι καφετέριες δεν φεύγουν από τη θέση τους, εκεί θα είναι και θα σε περιμένουν, όταν όμως θα έχεις τελειώσει με αυτό που περνά από το χέρι σου να κάνεις. Ξέρεις τι λέω στα παιδιά μου σχετικά με το διάβασμά τους; Και βόμβα να πέφτει δίπλα σας, εσείς στο διάβασμά σας. Αυτή είναι η αφοσίωση που απαιτεί η επίτευξη ενός στόχου, πώς να το κάνουμε. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο, όμως για μένα, αυτός που πετυχαίνει στους στόχους που θέτει στον εαυτό του, είναι εκείνος που πιστεύει σ' αυτούς περισσότερο. Γιατί αυτός που πιστεύει περισσότερο είναι και αυτός που αγωνίζεται περισσότερο, που δίνεται περισσότερο. Αυτό χωρίζει τους αθλητές από τους πρωταθλητές, άλλωστε, τίποτε άλλο πιο σημαντικό. Το αποτέλεσμα είναι απλώς το παρελκόμενο, όποιο και να' ναι, αφού μέχρι να φτάσεις σε αυτό, έχεις δοκιμαστεί και σε τελική ανάλυση, έχεις κτίσει χαρακτήρα. Μη φοβάσαι να δοκιμαστείς. Μη φοβάσαι να ματώσεις. Ο άνθρωπος αντέχει σε πολύ περισσότερα από όσα νομίζει, απλώς αρέσκεται στην καλοπέραση, στο βόλεμα και στο μη μου άπτου. Κι εγώ θέλω να αράξω στον καναπέ μαζί με τους υπόλοιπους και να χαλαρώσω βλέποντας τις ταινίες μου, κι εγώ θέλω να βγω με τις φίλες μου για καφέ και κους κους. Και θα το κάνω, όχι όμως τώρα. Τώρα προέχει η προετοιμασία για τις εξετάσεις. Εντάξει; Εντάξει!

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες, καλή επιτυχία Σ.Π.Ρ., καλή επιτυχία στους φοιτητές με τις εξεταστικές τους, καλή επιτυχία στους συμφοιτητές μου στο ανοικτό, και υπομονή σε δίνοντες και μη δίνοντες, εξετάσεις είναι... θα περάσουν!

Φιλιά σε όλους :)

adaeus είπε...

...πειράζει που μισώ τις εξετάσεις??? :))))

librarian είπε...

Αχ! Με άγχωσες μόνο στην ιδέα... τι καλά που για εμένα όλα τέλειωσαν!
Λοιπόν καλή επιτυχία, είμαι σίγουρη πως θα πας μια χαρά, φαίνεται στις λέξεις σου! Σε περιμένουμε πίσω!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Πάρε το χρόνο σου...
και καλή εξεταστική!

Καλησπερένια!

Side21 είπε...

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ...
Ο Ιούνης είναι κοντά !!!

κοκκινη κισσα είπε...

καλή επιτυχία στούς εξεταζόμενους!
και σε όσους τούς συνδράμουν θετική σκέψη και αντοχή!!

mistiriO/S είπε...

Βάστα, τελειώνει!

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης είπε...

Τελείωσε για μένα, ευτυχώς!
Κουράγιο σε όσους συνεχίζουν...

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Πω πω, κουράστηκα και μόνο που σε διάβασα:)
Ο Μάιος βγήκε, πέρασα να στο υπενθυμίσω:)

Καλό μήνα

eva είπε...

@adaeus, και ποιος τις συμπαθεί, αναγκαίο κακό είναι :)
@librarian, ποτέ δεν τελειώνουν οι εξετάσεις, μορφή αλλάζουν μόνο.
@Καναρινένια μου, ήταν καλή, καλησπερένιες!
@Side1, σ' ευχαριστώ, μου χρειάστηκε :)
@Κόκκινη κίσσα, χωρίς θετικότητα τι κάνουμε; Φιλιά :)
@Μistirie, τέλειωσε! Πάπαλα! :)
@Σ.Π.Ρ. και για μένα, καλά αποτελέσματα τώρα :)
@Κωνσταντίνε, σε κερνάω Σαπφώ να ξεκουραστείς. Για δες, μπήκε ο Ιούνης!

Εξετάσεις τέλος λοιπόν για φέτος και όλα πήγαν καλά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα περάσματά σας κι ας μην ήμουν εδώ, τα όμορφα σχόλια, αλλά κυρίως για το ενδιαφέρον. Σας ευχαριστώ πολύ.

Φιλιά πολλά σε όλους :)

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.