14.6.19

Scripture writing plans (ή: πλάνα αντιγραφής της Γραφής)

Scripture writing στα αγγλικά σημαίνει το να γράφεις τη Γραφή, δηλαδή να αντιγράφεις αποσπάσματα μέσα από την Αγία Γραφή.
Scripture writing plan σημαίνει το να αντιγράφεις συγκεκριμένα αποσπάσματα της Αγίας Γραφής, τα οποία συνήθως έχουν ένα κοινό θέμα. Συνήθως αυτά τα πλάνα ολοκληρώνονται ως θεματική ανά μήνα.

Ο σκοπός αυτής της πρακτικής είναι να σε μυήσει σε μια διαδικασία διαλογισμού και προσευχής πάνω στο κείμενο που αντιγράφεις για όση ώρα αφιερώνεσαι σε αυτό, αλλά και όλη την ημέρα ή μήνα, ανάλογα με τις διαθέσεις του καθενός. Την ώρα που γράφεις σκέφτεσαι τι είναι αυτό που γράφεις, ποιος το έγραψε και γιατί και τι αποκομίζεις εσύ από το απόσπασμα. Τι διδάσκει δηλαδή ο Θεός τους ανθρώπους μέσα από αυτό το συγκεκριμένο κείμενο ή θεματική που αφορά τον εκάστοτε μήνα. Εμβαθύνεις κάνοντας συγκρίσεις αυτών που διαβάζεις με τη δική σου καθημερινότητα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις εσύ ή κάποιος δικός σου. Έτσι, το κείμενο παύει να είναι ένα τυχαίο κείμενο που το διαβάζεις και μετά από λίγο το ξεχνάς. Αντίθετα, γίνεται αφορμή για να δεις τι από τη ζωή σου συμβαδίζει με τη Γραφή και τι όχι και τι επιθυμείς να πράξεις από εδώ και στο εξής.

Πλάνα αντιγραφής υπάρχουν πολλά στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, δεν έχω βρει κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά, οπότε συμβιβάζομαι με τα αγγλικά. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα το να γνωρίζει κανείς την αγγλική στις μέρες μας που με ένα πάτημα κουμπιού έχεις όλη τη γνώση του κόσμου στη διάθεσή σου. Προσωπικά, πάνω στο θέμα της μελέτης των ιερών κειμένων συγκεκριμένα με έχει βοηθήσει άπειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: