27.4.16

Συγκομιδή θα πει υπομονή



Ετοιμάζονται... Καρποί που φουσκώνουν, από δέντρα που κάποια τους ξεκίνησαν από κουκούτσια που ασυναίσθητα πετάχτηκαν στο χώμα. Όπως η μουσμουλιά στην πίσω βεράντα που σηκώθηκε φυλλαράκι φυλλαράκι και τώρα, δεύτερη χρονιά στη σειρά, βρίθει από καρπούς. Ή από μικρούλικα χλωρά κλωναράκια σα μίσχοι λουλουδιών σε μικροσκοπικά γλαστράκια τρυφερά και εύθραυστα που σκιάζονταν ακόμα και με τη σκιά μας και τώρα χαρίζουν τη σκιά τους σε εμάς. 
Τα δεντράκια μας μεγαλώσανε. Πρώτη φορά θα κάνουμε συγκομιδή από όλα σχεδόν τα μωρά μας! Την αμυγδαλιά, την αχλαδιά, τη ροδιά, τη μηλιά... Για φαντάσου!
Πρώτη τον χορό άνοιξε, όπως ήταν αναμενόμενο, η μουσμουλιά. Από το ένα σαββατοκύριακο στο άλλο πνίγηκε στον καρπό! Τα κλαδάκια της έτοιμα να σπάσουν από το βάρος. Μπαμπάς και γιος ανέλαβαν δράση, μάζεψαν τα μοσχομυριστά μούσμουλα και τα πήραμε στην Αθήνα. Οι χυμώδεις καρποί της έσταζαν μέλι και γλύκα και, όσα δεν φαγώθηκαν επί τόπου, έγιναν μια πρώτης τάξεως μαρμελάδα για τα πρωινά στο σπίτι προτού να ξεκινήσει η μέρα.





Τη συνταγή για τη μαρμελάδα μούσμουλο την βρήκα εδώ. Εύκολη, με λίγα υλικά και πολύ νόστιμη. Μόνη παρέμβασή μου στη συνταγή, η μείωση της ζάχαρης κατά ένα τρίτο, καθότι τα μούσμουλα ήταν ώριμα και πολύ γλυκά από φυσικού τους.
Τα κουκούτσια φυλάχτηκαν για να γίνουν λικέρ.

7 σχόλια:

Ελένη Φλογερά είπε...

Τι όμορφο να γεύεσαι τους καρπούς από τον δικό σου κήπο!
Σου εύχομαι καλή Ανάσταση και να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου.

Unknown είπε...

Ζηλεύω... :-)
Η μειωμένη ζάχαρη μπορει να είναι αιτία να χαλάσει γρήγορα η μαρμελάδα... Αν και φαντάζομαι δεν θα προλάβει

Eva Psarrou είπε...

@ Ελένη Φλογερά
Σ' ευχαριστώ Ελένη μου, κι εσύ επίσης. Καλή Ανάσταση!

@ Dimitris Karav
Η μαγεία της φύσης είναι ανεπανάληπτη, πώς να μη ζηλεύει κανείς, να μη θαυμάζει, να μη μαθαίνει.. Έχεις δίκιο για τη ζάχαρη, πράγματι, δεν θα προλάβει :-)
Σ' ευχαριστώ για το πέρασμα, την καλημέρα μου και τις ευχές μου!

Marie-Anne είπε...

Φυτέψαμε κι εμείς μιά μουσμουλιά πέρυσι, αφού είχε βγεί από κουκούτσι σε γλάστρα, αλλά προφανώς είναι ακόμα μικρή (αν και ψήλωσε πολύ). Ανυπομονώ να καρπίσει -ελπίζω του χρόνου- γιατί λατρεύω τα μούσμουλα. Κρατάω και την συνταγή της μαρμελάδας (αν και την πρώτη χρονιά μάλλον θα κάνει λίγους καρπούς).
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!!!

Memaria είπε...

Πόσο γλυκές αυτές οι συγκομιδές...σαν τη μαρμελάδα σου!
Καλοφάγωτη να είναι!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Eva Psarrou είπε...

@ Marie-Anne
Είναι γλυκιά αυτή η αναμονή. Καλή Ανάσταση!

@ me (maria)
Να' σαι καλά, Μαρία. Καλή Ανάσταση με υγεία και φως στις ζωές μας!

Teteel είπε...

Μα δεν είναι υπέροχο να γεύεσαι καρπούς από τον κήπο σου που τους έχεις "δημιουργήσει" εσύ από το πρώτο στάδιο;
Τρελλαίνομαι για σπιτική μαρμελάδα!
Ωραία και νόστιμη ανάρτηση!