19.9.15

Frida Kahlo - η υψιπετής ομορφιά της αλήθειας



Η Φρίντα ήταν μια αποκάλυψη για μένα, ένα πολύτιμο πετράδι του φετινού καλοκαιριού, που ανακάλυψα τυχαία. Κάπως σα να έψαχνα για κοχύλια στην ακρογιαλιά και να έπεσα πάνω σε ένα στρείδι χορταριασμένο που μέσα του όμως κρυβόταν κάτι ανεκτίμητο, ένα μαργαριτάρι, ένας πολύτιμος θησαυρός.
Έτσι ανακάλυπτα σιγά σιγά τη Φρίντα μέσα από τις λέξεις, τις σελίδες, τα κεφάλαια, σα να ήταν ένα σφιχτοκλεισμένο στρείδι. Όσο εμβάθυνα στο κείμενο, τόσο η ταχύτητα ανάγνωσης επιταχυνόταν. Κι όσο έφτανα προς το τέλος, τόσο δεν ήθελα να τελειώσει. Όχι μόνο για την θεόπνευστη συγγραφή του δικαίως βραβευμένου με Νόμπελ Ζαν Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, που άνετα επαρκεί για μαθήματα δημιουργικής συγγραφής στους απανταχού εκκολαπτόμενους συγγραφείς επί της γης, αλλά, κυρίως, για την ίδια προσωπικότητά της που ξεδίπλωνε με αριστοτεχνικό και μυστηριακό τρόπο τα πέπλα του χαρακτήρα της μέσα από τα γεγονότα της ζωής της. Γεγονότα που σημάδεψαν τόσο την ίδια όσο και το εικαστικό έργο που άφησε πίσω της για εμάς, τους επόμενους, τους τυχερούς.
Η Frida Kahlo δεν επισκιάστηκε από τον διάσημο ζωγράφο άνδρα της Diego Rivera, παρόλο που φαινομενικά αυτό έδειχνε να συμβαίνει. Αυτό που συνέβαινε στην πραγματικότητα ήταν πως ο μεν έλαμπε σαν ήλιος, η δε σαν σελήνη. 
Διαφορετικό φως το δικό της, εσωτερικό, μοναχικό, όμως το ίδιο ανεξάρτητο. Με τα φωτεινά γεμίσματα και τις αγωνιώδεις χάσεις που καλούνταν να αντέξει το μαρτύριο του απάνθρωπου πόνου που την ταλάνιζε σε όλη τη διάρκεια της πολύπαθης ζωής της.... 


evapsarrou.blogspot.com

 Όσο εξοικειωνόμουν με τη ζωή της, το περιβάλλον της, την ψυχοσύνθεσή της προχωρώντας μέσα στις σελίδες αυτού του απίστευτου βιβλίου, τόσο διαπίστωνα με κατάπληξη το πόσο οικεία αισθανόμουν κοντά της, μια σύνδεση με την ιδιοσυγκρασία και τους σταυρούς που κουβαλούσε. Κανείς δεν εκτιμάει την υγεία τόσο όσο εκείνος που την έχει χάσει. Και κανείς δεν αγαπάει τη ζωή περισσότερο από εκείνον που έχει φλερτάρει με τον θάνατο σε απόσταση αναπνοής. Σε κάνει και σκέφτεσαι πολλά και εκτιμάς διαφορετικά τα πράγματα, γίνεσαι πιο ταπεινός, πιο αληθινός και πιο ευγνώμων. Η Φρίντα πέρασε και από τις δύο αυτές συμπληγάδες.




Σε πολλά σημεία του βιβλίου ενσωματώθηκαν λόγια δικά της, παρμένα από το προσωπικό της ημερολόγιο που διατηρούσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Το έψαξα στο διαδίκτυο. Είδα εικόνες. Διάβαζα αποσβολωμένη. Αποκάλυπτα έναν άνθρωπο εκ των έσω. Έναν χαρακτήρα που αλλοιώνει όποιον βρίσκεται κοντά. Είμαι σίγουρη πως όποιος γνώρισε από κοντά αυτή τη γυναίκα, άλλαξε μέσα του για πάντα. Τα τελευταία χρόνια, όταν ο πόνος από τις συνεχείς εγχειρήσεις και επεμβάσεις λόγω του ατυχήματος που σακάτεψε από νωρίς το σώμα της, επεμβάσεις βάρβαρες όπως επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης, ακρωτηριασμός του ποδιού και άλλα φρικτά και μαρτυρικά που υπέμενε, κλείστηκε μέσα στον μικρόκοσμο του σπιτιού της, το περίφημο Μπλε Σπίτι που σήμερα είναι επισκέψιμο ως μουσεικός χώρος στα περίχωρα της πόλης του Μεξικού. 


κολάζ:  evapsarrou.blogspot.com

Περιπλανήθηκα στους χώρους του μέσα από τις φωτογραφίες που βρίσκονται στο διαδίκτυο, τα δωμάτια υποδοχής, το στούντιο όπου ζωγράφιζε, το υπνοδωμάτιο που φιλοξενεί το διασημότερο ίσως κρεβάτι στην ιστορία της τέχνης.  Αυτό που είχε φτιάξει η μητέρα της, με ουρανό κι έναν καθρέπτη για να μπορεί να βλέπει το είδωλό της, να το παρατηρεί και να μπορεί να το ζωγραφίζει. Η πλειονότητα των έργων της είναι αυτοπροσωπογραφίες, το θέμα που γνώριζε καλύτερα από κάθε τι άλλο, όπως είχε δηλώσει και η ίδια. Και, φυσικά, τον κήπο της, έναν επίγειο παράδεισο με συντριβάνια, πυραμίδες των Ατζέκων σε μικρογραφία και πανύψηλα τροπικά δέντρα και φυτά. Πόσα θέματα πάρθηκαν και από εδώ, το πορτρέτο της με τα μαϊμουδάκια, με τους παπαγάλους, με το ελαφάκι, όλα τους θαμώνες του αγαπημένου της κήπου στο Μπλε Σπίτι.
Έχω ξεκινήσει διαδικασίες να βρω το ημερολόγιο. Έχει εκδοθεί στα αγγλικά και περιέχει όλα τα σκαριφήματα σε πιστή αποτύπωση. Θα το είχα ήδη στην κατοχή μου αν δεν υπήρχε αυτή η.. άντε να μην πω... ιστορία των κάπιταλ κοντρόλς και των επακόλουθών τους, τέλος πάντων. Παρά τα εμπόδια, κάνω προσπάθειες για να έχω ένα θετικό αποτέλεσμα. Είναι που το θέλω. Το χρειάζομαι.  Για έμπνευση.  Γνώση. Εμψύχωση. Παρηγοριά. Παράδειγμα. Ελπίδα. 
Τέτοια μαργαριτάρια που κρύβονται μέσα σε χορταριασμένα στρείδια κάπου στη λάσπη του βυθού μιας αχανούς βουρκοθάλασσας όπως η πραγματικότητα γύρω μας, πρέπει να τα αναζητάμε αν δεν θέλουμε να μας καταπιεί η κινούμενη άμμος κάτω από τα πόδια μας. Κατά την άποψή μου, δρουν στις ζωές μας σαν κλαδί σωτηρίας, το κλειδί της αλήθειας απέναντι στη φθορά-διαφθορά του ψέματος, της υποκρισίας και της μετριότητας.  
Είναι είδος προς εξαφάνιση προσωπικότητες σαν τη Φρίντα Κάλο. Μέσα στο σύντομο διάστημα που πέρασε από αυτό τον κόσμο, κατάφερε να διαρρήξει το ανθρώπινο σύνορο και να περάσει στον κόσμο του ιδεατού, του συμβολικού και του πανανθρώπινου. Σ' ευχαριστώ!



Εβδομάδα παθών για μένα αυτή που πέρασε. Είχα κι εγώ τις συμπληγάδες μου, που με περίμεναν να τις διασχίσω. Η μία με υποχρέωσε σε πόνο φυσικό..

evapsarrou.blogspot.com

           η δεύτερη ... 
                                   σαϊτιά 
                                               κατευθείαν στην καρδιά ..........


evapsarrou.blogspot.com

evapsarrou.blogspot.com

τα φιλήματα του θανάτου που λέγαμε... 
και οι επανεκτιμήσεις...

H Φρίντα εδώ θα έλεγε με τη γνωστή της καυστικότητα: 

"Άρχισα να πίνω για να πνίξω τα βάσανά μου. 
Και αυτά τα άτιμα, έμαθαν κολύμπι."

Φιλώ σας!


 

4 σχόλια:

Mia Petra είπε...

Υπέροχη ανάρτηση και μου θύμισες ότι ήθελα να το ψάξω κι εγώ αυτό το βιβλίο και θα το κάνω. Καλό φθινόπωρο Εύα μου! (κι εγώ έχω κάτι θέματα με τα δόντια κι είμαι ψυχολογικά χάλια...)

Mia Petra είπε...

Συγνώμη που άργησα πολύ να εμβαθύνω στις τελευταίες εικόνες... Δεν έχω τίποτα να πω, η γνωστή ανθρώπινη αμηχανία.. Σε φιλώ Εύα μου.

Teteel είπε...

Είμαι μεγάλη θαυμάστρια της Φρίντα. Απίστευτη Καλλιτέχνιδα και έντονη, ιδιαίτερη προσωπικότητα.
Δεν το ήξερα το βιβλίο που διαβάζεις, στα υπ' όψιν.
Εχω το ΚΑΛΟ του Andrea Kettemann των εκδόσεων Τascen.
Eύχομαι να έχεις συνελθει από τις δικές σου συμπληγάδες, και όλα να πάνε καλά.
Ευχαριστώ και για το βίντεο θα το δω.

Marie-Anne είπε...

Γνωρίζω κάποια βασικά για την Φρίντα αλλά δεν έχω εμβαθύνει.
Λυπάμαι πολυ για τα δυσάρεστα!!!! Υγεία να έχεις από εδώ και πέρα!!!
Καλή εβδομάδα!!!!