15.6.14

Η μέρα τους

Η πρώτη ιδέα να υπάρξει μια ημέρα τον χρόνο που θα τιμάται η προσφορά του πατέρα γεννήθηκε από μια ..μητέρα. Εμπνεύστρια αυτής της πρώτης ιδέας ήταν η αμερικανίδα Γκρέις Κλέιτον, η οποία αποφάσισε να διοργανώσει μια γιορτή προς τιμή των 210 πατέρων που είχαν χάσει τη ζωή τους σε ορυχείο της δυτικής Βιρτζίνια, τον Δεκέμβρη του 1907. Επηρεασμένη από την αντίστοιχη γιορτή της Μητέρας που είχε θεσμοθετηθεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, η Γκρέις διάλεξε μια ημερομηνία όσο το δυνατόν κοντινότερη στα γενέθλια του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα της, ως φόρο τιμής τόσο για κείνον όσο και για τους αδικοχαμένους του ορυχείου στην πόλη που ζούσε. Η προσπάθεια καθιέρωσης αυτής της επετείου ωστόσο επισκιάστηκε από τα τραγικά γεγονότα των ημερών κι έτσι δεν τα κατάφερε να βρει συνέχεια.

Λίγα χρόνια αργότερα και χωρίς να γνωρίζει το συγκεκριμένο περιστατικό, μια άλλη αμερικανίδα, η Σονόρα Ντοντ από την Ουάσινγκτον, είχε την ίδια έμνευση, να διοργανώσει μια γιορτή, πάλι για χάρη του πατέρα της, ο οποίος ήταν βετεράνος του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου και είχε μεγαλώσει έξι παιδιά, αλλά και προς τιμήν όλων των βεταράνων του πολέμου. Η κίνηση αυτή τη φορά απέδωσε καρπούς. Μετά από αρκετές προσπάθειες και διαδοχικά εμπόδια μέσα στα επόμενα χρόνια, τελικά κατάφερε και βρήκε τον δρόμο της προς το Κογκρέσο, με την οριστική επισημοποίηση της επετείου. Το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον θεσπίζει την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα και το 1972 ο Νίξον την οριστικοποιεί ως μόνιμη εθνική γιορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τρίτη Κυριακή του Ιούνη σήμερα λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα, και ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον μπαμπά μας και σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου.

Χρόνια σας Πολλά!


evapsarrou.blogspot.com

'A father is neither an anchor to hold us back
nor a sail to take us there,
but a guiding light whose love
shows us the way.'


3 σχόλια:

Δημιουργία είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες που φροντίζουν και πασχίζουν για τις οικογένειές τους.

DIMI είπε...

Χρόνια πολλά!!Νά χαίρεστε τόν μπαμπά σας!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

Marie-Anne είπε...

Χρόνια πολλά σε όλους τους μπαμπάδες!!!!!!!!!!!
Φιλάκια!