8.10.13

Η ευτυχία δεν είναι κατάσταση, αλλά επιλογή

Η ευτυχία αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων των ανθρώπων, αφού κανείς απ' όσο ξέρω δεν θέλει να είναι σκυθρωπός και λυπημένος. Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που καταφέρνουν να είναι ευτυχισμένοι, ακόμη και εν μέσω κάποιας αγωνιώδους δοκιμασίας στη ζωή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε νιώθουν πόνο, θλίψη ή λύπη - απλά, δεν αφήνουν αυτά τα συναισθήματα να κατακλύσουν την ζωή τους. Πώς το καταφέρνουν; Έρευνες αποκαλύπτουν είκοσι κυρίαρχα γνωρίσματα των ευτυχισμένων ανθρώπων. Ας τους ρίξουμε μια ματιά:


1. Εκτιμούν τη ζωή

Είναι ευγνώμονες που ξυπνούν κάθε πρωί. Αναπτύσσουν μία παιδική αίσθηση θαυμασμού για τη ζωή και εστιάζουν στην ομορφιά της κάθε στιγμής. Δεν παίρνουν τίποτε ως δεδομένο - προσπαθούν να αδράξουν την κάθε στιγμή και αγνοούν τις μικρές αναποδιές.

2. Διαλέγουν τους φίλους τους σοφά

Περιτριγυρίζονται από άλλους χαρούμενους, θετικούς ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες, την ηθική και τους στόχους τους. Ανθρώπους που τους ενθαρρύνουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Φίλους που τους αγαπούν και τους αποδέχονται γι' αυτό που είναι και που είναι εκεί όταν χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας.

3. Είναι ανεκτικοί

Αποδέχονται και σέβονται τους άλλους γι' αυτό που είναι και για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Προσεγγίζουν τους συνανθρώπους τους με καλοσύνη και γενναιοδωρία. Βοηθούν όταν μπορούν, χωρίς να προσπαθούν να αλλάξουν τον άλλον.

4. Μαθαίνουν συνεχώς

Ενημερώνονται για ότι έχει να κάνει με την καριέρα και τα ενδιαφέροντά τους και δοκιμάζουν συνεχώς νέα, και πολλές φορές τολμηρά, εγχειρήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους.

5. Εστιάζουν στην λύση, όχι στο πρόβλημα

Αντί να βουλιάξουν στην αυτολύπηση, με το που έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, καταπιάνονται με το να βρουν λύση. Δεν αφήνουν τις αντιξοότητες να επηρεάζουν την διάθεσή τους και εστιάζουν στην καλή πλευρά των όποιων προβλημάτων - βλέπουν κάθε εμπόδιο σαν μία ευκαιρία να κάνουν μία αλλαγή προς το καλύτερο. Άλλωστε, ουδέν κακόν αμιγές καλού!

6. Κάνουν τη δουλειά που αγαπούν

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ως και 80% των ανθρώπων δεν αγαπούν την δουλειά τους - με τέτοιο ποσοστό, δεν είναι έκπληξη που υπάρχουν τόσοι δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο! Η πραγματικότητα είναι ότι περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε μια δουλειά που μας αρέσει, όπως επίσης και να βρίσκουμε χρόνο για τα άλλα ενδιαφέροντά μας και τις ασχολίες που μας ευχαριστούν.

7. Απολαμβάνουν τη ζωή

Ξέρουν να ζουν στο παρόν και να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής: ένα ηλιοβασίλεμα, μία βόλτα στη φύση, την παρέα ενός αγαπημένου προσώπου, μια μέρα κοντά στη θάλασσα, την μυρωδιά των λουλουδιών. Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, ούτε ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον.

8. Γελούν συχνά

Δεν παίρνουν τον εαυτό τους ή τη ζωή πολύ σοβαρά! Αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις καταστάσεις, ακόμα και τα προβλήματα, και δεν διστάζουν να γελάσουν με τον εαυτό τους. Στο κάτω κάτω, ουδείς τέλειος! Προσπαθούν, όταν βέβαια το επιτρέπουν οι περιστάσεις, να βλέπουν την αστεία πλευρά των πραγμάτων και με το χιούμορ τους να ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα.

9. Ξέρουν να συγχωρούν

Η κακία και το μίσος πληγώνουν, πρωτίστως, εμάς τους ίδιους. Η συγχώρεση προσφέρει γαλήνη και ηρεμία. Και βέβαια, εκτός από το να συγχωρούμε τον διπλανό μας, πρέπει να μπορούμε να συγχωρούμε και τον εαυτό μας για τα λάθη ή τις παραλείψεις του.

10. Αισθάνονται ευγνωμοσύνη

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία όσων έχουν, αισθάνονται ευγνωμοσύνη γι' αυτά και την εκφράζουν. Ακόμα και για τα πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα: για την υγεία τους, το σπίτι, τη δουλειά τους, την οικογένεια τους και τους φίλους τους.

11. Επενδύουν στις σχέσεις

Καλλιεργούν και προστατεύουν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και ενδιαφέρον. Είναι υποστηρικτικοί με τους άλλους, δείχνουν κατανόηση και αγάπη και κρατούν τις υποσχέσεις τους.

12. Είναι ειλικρινείς

Η ειλικρίνεια απλοποιεί τη ζωή! Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και με τους άλλους και βασίζουν τις πράξεις και τις αποφάσεις τους στην εντιμότητα.

13. Ασχολούνται με το εαυτό τους, όχι με τους άλλους

Εστιάζουν στο να φτιάξουν τη δική τους ζωή όπως την θέλουν και στη φροντίδα του εαυτού τους και των αγαπημένων τους προσώπων. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι, δεν κρίνουν και δεν καταπιάνονται με κουτσομπολιά και δολοπλοκίες. Αποδέχονται ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του όπως θέλει - όπως και οι ίδιοι άλλωστε!

14. Είναι αισιόδοξοι

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. Εστιάζουν στην θετική πλευρά κάθε κατάστασης - υπάρχει, ακόμα και αν ορισμένες φορές είναι, αρχικά, αδύνατον να την εντοπίσουμε. Διώχνουν συνειδητά τις αρνητικές σκέψεις και τις αντικαθιστούν με θετικές. Αποδέχονται ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, τον οποίο μπορεί βέβαια ποτέ να μην μάθουν.

15. Αγαπούν άνευ όρων

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δέχονται τους άλλους γι' αυτό που είναι και δεν βάζουν όρια ή προϋποθέσεις για την αγάπη τους. Ακόμα και όταν δεν συμφωνούν ή δυσαρεστούνται από τις πράξεις των αγαπημένων τους, δεν παύουν να τους αγαπούν.

16. Είναι επίμονοι

Δεν το βάζουν κάτω. Αντιμετωπίζουν την κάθε δυσκολία ως ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους. Δεν σταματούν να προσπαθούν ποτέ, εστιάζουν στις επιθυμίες τους και τις διεκδικούν.

17. Προλαμβάνουν τις καταστάσεις που μπορούν να ελέγξουν

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν χάνουν χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουν καταστάσεις που είναι εκτός του ελέγχου τους και αποδέχονται αυτά που δεν μπορούν να αλλάξουν. Γι' αυτά όμως που μπορούν, φροντίζουν να προλαμβάνουν τις καταστάσεις και να παίρνουν τον έλεγχο, προκειμένου να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Δεν περιμένουν να τους προλάβουν οι εξελίξεις.

18. Φροντίζουν τον εαυτό τους

Φροντίζουν την υγεία τους, το σώμα και το πνεύμα τους. Προσέχουν τη διατροφή τους, ασκούνται, ξεκουράζονται, κάνουν προληπτικούς ελέγχους την υγεία τους και κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση. Αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και στα ενδιαφέροντα τους.

19. Έχουν αυτοπεποίθηση

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αποδέχονται τον εαυτό τους για αυτό που είναι - δεν προσπαθούν να προσποιηθούν κάτι διαφορετικό. Γνωρίζουν τον εαυτό τους, τις επιθυμίες τους, τα πιστεύω και τα θέλω τους, τα όρια και τις αδυναμίες τους. Αισθάνονται σίγουροι για τον εαυτό τους και τις επιλογές τους και δεν διαμορφώνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να ευχαριστούν τους γύρω τους.

20. Είναι υπεύθυνοι

Πάνω από όλα, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι 100% υπεύθυνοι για τη ζωή τους. Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη διάθεσή τους, τη νοοτροπία τους, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πράξεις και τα λόγια τους. Παραδέχονται τα λάθη τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη εξίσου για τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους.

Φαίνονται απλοϊκά ή προφανή; Ίσως στη θεωρία να συμβαίνει πράγματι αυτό, όταν έρχεται ωστόσο η ώρα της εφαρμογής τους στη ζωή μας, πόσο πιο δύσκολα γίνονται τότε τα πράγματα! Σε κάθε περίπτωση, η ευτυχία είναι απόφαση, επιλογή. Σε αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αναγνωρίσουμε πως η ευτυχία δεν είναι κατάσταση που μας βρίσκει ή δεν μας βρίσκει, αλλά επιλογή, και ως τέτοια, να αναλάβουμε την ευθύνη της και να σχεδιάσουμε δυναμικά την κατάκτησή της!


11 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλημέρα Εύα μου!!Καλή εβδομάδα!!!
Πολύ ωραία η σημερινή σου ανάρτηση!!!
Συμφωνώ!!!Η ευτυχία είναι επιλογή!!!
Αλλά μέ όλα αυτά πού συμβαίνουν γύρω μας,μάς εμποδίζουν νά χαρούμε!!!
Φιλάκια!!!

me (maria) είπε...

Χμμμ...στα περισσότερα συμφωνώ, αλλά δεν ξέρω αν το θέμα της συγχώρεσης είναι μέσα σε αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένο....υπάρχουν και πράγματα που δεν συγχωρούνται και καλά είναι να το θυμόμαστε πολλές φορές...χρειάζεται να περιφρουρούμε τον εαυτό μας και να απομακρύνουμε άτομα που μας κάνουν αν όχι δυστυχισμένους, να νιώθουμε άσχημα..αν τους συγχωρούμε συνεχίζουμε να τους έχουμε στη ζωή μας...δε μισούμε, αυτό είναι ψυχοφθόρο, αλλά ένα βρίσιμο όταν τους θυμόμαστε είναι εκτονωτικό!!..χαχα!!.
Άσε που δεν πιστεύω πως όσοι λένε πως συγχωρούν το κάνουν πραγματικά...ή αν συγχωρούν πως είναι ευτυχισμένοι...
Καλή εβδομάδα...φιλιά πολλά!

Rena Christodoulou είπε...

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!
ΦΙΛΙΑ!!

maria είπε...

καλησπέρα Εύα μου. Σήμερα το μεσημέρι μου το αφιέρωσα στις αναρτήσεις σου. Διάβασα μαζεμένες πολλές γιατί για καιρό δεν μπαίνω καθόλου στο ιντερνετ. Λέω να απεξαρτηθώ για λίγο.
Ολες τις διάβασα με προσοχή και φεύγω απο εδώ με μιά γλυκειά ευχαρίστηση για οσα διάβασα και με θαυμασμό για τις υπέροχες φωτογραφίες που έχεις αναρτήσει.
σε φιλώ με πολύ εκτίμηση

oldthings είπε...

Πως έχασα τόσο καιρό αυτή την σπουδαία ανάρτηση ......Συμφωνώ θεωρητικά ,δεν ξέρω όμως άν θα μπορούσα να κάνω και πρακτική εφαρμογή σε κάποια !!! Εύα μου ,μία ανάρτηση που ίσως θα έπρεπε να αναδημοσιευτεί !

Eva Psarrou είπε...

@ DIMI
Ένα βήμα τη φορά, Dimi μου. Καλό απόγευμα!

Eva Psarrou είπε...

Το να μπορείς να συγχωρείς είναι απελευθέρωση κατά τη γνώμη μου. Ο καλύτερος τρόπος να αποβάλεις τα αρνητικά σου συναισθήματα. Το λέει και η θρησκεία μας, αγαπάτε αλλήλους. Εγώ θα συμπλήρωνα σ' αυτό και το: αγάπα εαυτόν. Και συγχώρεσέ τον για να μπορείς να πορετυτείς μαζί του εν ειρήνη. Η αγάπη περνά μέσα από τη συγχώρεση. Άθλος, αλλά μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει σωστά το σύστημα.
Πολλά φιλιά!

Eva Psarrou είπε...

@ Rena Christodoulou
Φυσικά και μπορούμε Ρένα μου, φτάνει να το θελήσουμε. Καλό σου βράδυ!

Eva Psarrou είπε...

@ maria
Με τιμά το σχόλιό σου, Μαρία μου. Η αλήθεια είναι ότι μόλις επέστρεψα κι εγώ από την δική μου περίοδο απεξάρτησης από το blogging :-) Χρειάζεται να γίνεται κι αυτό που και που.
Φιλιά πολλά, καλό σου βράδυ!

Eva Psarrou είπε...

@ oldthings
Όλοι τα γνωρίζουμε λίγο ως πολύ, δεν αναφέρεται κάτι το καινούργιο. Απλώς, καλό είναι να υπάρχουν μαζεμένα κάπου για να μπορούμε να ανατρέχουμε όταν η ζωή μας προλαβαίνει.
Καλό σου βράδυ, Ολυμπία μου, σ' ευχαριστώ πολύ!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά επιτυχημένη η συλλογή από "ιδιότητες" των ευτυχισμένων ανθρώπων. Μακάρι να μπορούσαμε να τις αποκτήσουμε όλοι. Πάντως η καταγραφή τους μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε κάποιες απ' αυτές... Μπράβο για την ανάρτηση.