13.4.13

Ποιος χρωστάει σε ποιον;

Μπορεί η Γερμανία σήμερα να λύνει και να δένει στην οικονομική και πολιτική σκακιέρα παίζοντας κομπολόι τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άγονται και φέρονται κατά τα γούστα της, αλλά στ' αλήθεια, ποιος θα ήθελε να ανήκει στον λαό μιας χώρας που είναι υπαίτια για την οικονομική εξαθλίωση τόσων κρατών μέσα στην Ευρώπη, όπως ήταν κάποτε - όχι πολύ παλιά για να είμαστε συγκεκριμένοι, μόλις στα μέσα του 20ου αιώνα - που προκάλεσε η ίδια έναν παγκόσμιο πόλεμο ισοπεδώνοντας και ποτίζοντας με αίμα μια ολόκληρη ήπειρο, μόνο για λόγους γοήτρου και μανίας επεκτατισμού; Πάντως, όχι εγώ, όπως θεωρώ εξίσου απίθανο ένας υγιής στο μυαλό Γερμανός να μπορεί να αισθάνεται περήφανος για την ιστορία και τις ρίζες του και πραγματικά, ανεξάρτητα από το πού τους βρίσκει η πραγματικότητα σήμερα, τους λυπάμαι για την ατυχία να προέρχονται από μια χώρα που φιλοδοξία της από την πρώτη στιγμή που σχηματοποιήθηκαν σε έθνος αυτές οι νομάδες των ημι-άγριων ούνων που μαίνονταν από τα βόρεια με λεηλασίες και με καταστροφές ό,τι πολιτισμό είχε φτιάξει η Ευρώπη ως τα τότε, συνεχίζει να δολοφονεί και να αφανίζει συστηματικά τους γύρω της με όποιον τρόπο της επιτρέπουν οι συγκυρίες μέχρι και αυτή την ώρα που μιλάμε.

Μεταφέρω το παρακάτω κείμενο, έτσι, για να ξαναθυμηθούμε ποια πραγματικά είναι η παντοκράτειρα και πολιτισμένη Γερμανία και ποιος στα αλήθεια χρωστάει σε ποιον, μιας και αυτό τον μήνα έχουμε μια ματωμένη επέτειο, αφού κλείνουν 72 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών στην χώρα μας (6 Απριλίου 1941) κατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ. Γιατί όσο εγκληματικό είναι να σφάζεις λαούς και να λεηλατείς πατρίδες, άλλο τόσο εγκληματικό πιστεύω πως είναι να ξεχνά κανείς ή να αγνοεί την ιστορία του και η τιμωρία του γι' αυτό είναι να την ξαναζεί όσες φορές χρειάζεται μέχρι κάποτε επιτέλους να την μάθει.


*** 

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, «Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». 

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
 

Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.
 Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
 
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο.Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. 

Παρά ταύτα Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.
 Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990. 

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).
 

Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011,
guardian.co.uk, June 21, 2011). 
Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».
 
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
 

Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
 
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.
Αγαπητοί φίλοι,
όπως αναφέρεται παρακάτω από το

EΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:


Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο
 
http://www.greece.org/blogs/ wwii/

και να υπογράψουν το Αίτημα μας που
 ζητά
από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα,


πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες,


πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών,


των εγκλημάτων και των λεηλασιών, που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών...ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
------------------------------ ------------------------------ -----------
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Η δικαίωση των Ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.

Την ίδια ώρα, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το μέγα θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ.

Η μέχρι τώρα παθητική, δυστυχώς, στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στο μέγιστο αυτό Εθνικό θέμα, ήρθε η ώρα να γίνει ενεργητική.

Είναι απόλυτη ανάγκη, από σήμερα, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Οικονομικών, τουλάχιστον, να παρακολουθήσουν αυτή την πολυσήμαντη για τα εθνικά μας συμφέροντα δίκη στη Χάγη.

Η παρουσία τους δεν θα είναι τιμή μόνο, για τα θύματα του Ναζισμού, αλλά, επιτέλους θα καταδείξει στους Δικαστές της Χάγης και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, την αποφαστικότητα της Ελληνικής Πολιτείας να στηρίξει δυναμικά τις διεκδικήσεις των συγγενών των Ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.

Αυτή η δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις σημερινές συνθήκες, έχει τεράστια σημασία για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας.

Για το Εθνικό Συμβούλιο
  

 

6 σχόλια:

Κωστής Τζαγκαράκης είπε...

Εύα, ξαφνικά το επίσημο κράτος ανακάλυψε πως μας χρωστούνε οι μεγάλοι σύμμαχοί μας.
Μέχρι τώρα το αφνούσαν.
Καλό Σαββατοκύριακο.
Κωστής

DIMI είπε...

Καλημέρα Εύα μου!Ωραία ανάρτηση,δέν πρόκειται ποτέ νά δικαιωθούμε σέ ότι έχη σχέση μέ τήν Γερμανία!Καλό Σ/Κ!

Velvet είπε...

Πολυ σωστά ολα αυτα
Οποιος χρωστάει πρεπει να εξοφλεί τα χρέη του
Για να τα ξανακλέψουν παλι αυτοί που δεν τους ανήκουν

Τελικά οι ανθρώπινες ζωές ας χάνονται
αρκεί κάποιος να εχει λεφτα να τις αποζημιώνει
Ποτε αραγε θα σταματήσει αυτη η απάνθρωπη συνήθεια....

Eva Psarrou είπε...

@ Κωστής Τζαγκαράκης
Κατά τα καλά και συμφέροντα Κωστή.. Καλή σου μέρα!

Eva Psarrou είπε...

@ DIMI
Άστο να λέμε πως η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.. Καλή σου μέρα!

Eva Psarrou είπε...

@ Velvet
Θέλω να πιστεύω ότι κάπου κάπως κάτοτε όλα εδώ πληρώνονται.
Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο και για το πέρασμα, την καλημέρα μου!