14.4.09

Πάθη και Ανάσταση



Τρεις μέρες είχαν περάσει από το «Τετέλεσται» και η πλάση δεν έλεγε να ξημερώσει. Όλα σκοτεινά, σα να πενθούσαν το νεκρό βασιλέα. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι πίστεψαν. Ακόμα και οι δήμιοι μετανόησαν. Ο άνθρωπος-Χριστός ήταν νεκρός και μαζί του είχαν εκπνεύσει όλη η θνητότητα και η φθορά του ανθρώπινου γένους. Παναγία, Μαγδαληνή και Ιωάννης κατέβασαν σιωπηλά το άγιο Σώμα από το σταυρό, το τύλιξαν σε σάβανα και το μετέφεραν σε σκοτεινή σπηλιά, στο σπίτι των νεκρών, και πέτρα κύλησε στην είσοδο σφραγίζοντας το μνημείο, ενώ στρατιώτες διατάχτηκαν να φυλούν σκοπιά μέρα-νύχτα. Νωρίς το πρωί της Κυριακής η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Ιακώβου και η Σαλώμη πήραν μύρο και κίνησαν για τον τάφο, για να περιποιηθούν τον νεκρό όπως όριζε το έθιμο. Μόνο που ο τάφος ήταν κενός. Ένας άγγελος, καθισμένος στην πέτρα που σφράγιζε την είσοδο, τους ρώτησε: «Γιατί αναζητάτε τον ζωντανό ανάμεσα στους νεκρούς;» Αυτό τους ρώτησε. Ο θεός-Χριστός είχε αναστηθεί…

Είναι μέσα σ’ αυτή τη φράση που διακρίνω όλο το νόημα του Χριστιανισμού, γιατί τι είναι ο Χριστιανισμός αν όχι η νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο; Και ο θάνατος δεν είναι εύκολος αντίπαλος, μοιάζει με λερναία ύδρα που τα κεφάλια της εισχωρούν σε κάθε πτυχή της ζωής ύπουλα και αθόρυβα, χωρίς κανείς να τον παίρνει είδηση, παρά μόνο όταν είναι αργά. Το νόημα της Ανάστασης, της αναγέννησης δηλαδή και της ελπίδας, της εσωτερικής ενδοσκόπησης και ανάτασης, της υπερίσχυσης του θεϊκού στοιχείου μέσα μας που καταπνίγεται από το ανθρώπινο, παρόλο που το ξεπερνάει, και που πρέπει να σκάψει κανείς βαθιά για να το ανακαλύψει και να το απελευθερώσει, όλα αυτά είναι μηνύματα που πρεσβεύει η χριστιανική θρησκεία σε ένα δεύτερο, πέρα από το θρησκευτικό νόημα των ημερών, επίπεδο, ως ιδεολογία και ως φιλοσοφία ζωής.

Δεν είναι τυχαίο ότι η γιορτή του Πάσχα συμπίπτει με την άνοιξη, εποχή που η φύση ξυπνά και ξαναγεννιέται μετά από τη χειμερία της νάρκη. Η εβδομάδα των Παθών μπορεί συνειρμικά να συγκριθεί με την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, ο οποίος, φυλακισμένος στους φόβους, τη συνήθεια, τη στασιμότητα, την αρνητικότητα, την προκατάληψη, την ψυχολογική τελμάτωση και με τυφλωμένη την πνευματική του όραση, κουβαλάει έναν προσωπικό σταυρό μη εξέλιξης. Η εσωτερική αναμέτρηση με τον πόνο, τη δυστυχία, τον θάνατο (κυριολεκτικό και μεταφορικό) ως θέματα υπαρξιακά, γίνεται ο προσωπικός Γολγοθάς που ανηφορίζουμε όλοι μας, επιδιώκοντας την δική μας προσωπική Ανάσταση, ώστε να ξαναγεννηθούμε με διαφορετικό τρόπο.

Στην ελπίδα που προσφέρει η γιορτή της Ανάστασης στους ανθρώπους, η οποία χτίζεται από τις μέρες της Σαρακοστής και κορυφώνεται την εβδομάδα των Παθών, κρύβεται όλο το νόημα των ημερών. Το μήνυμα ότι παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ο καθένας στη ζωή του, μπορεί να τις ξεπεράσει, φτάνει να θέλει και να τολμά να αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό εκ των έσω, είναι φιλοσοφία ζωής που δεν περιορίζεται στα στενά όρια μιας θρησκείας, αλλά γίνεται το δώρο αυτής της θρησκείας στην ανθρωπότητα και μπορεί να εισπραχθεί ή όχι από τον καθένα κατά βούληση, είναι-δεν είναι χριστιανός.



Καλό Πάσχα σε όλους!



44 σχόλια:

Γ.Π. είπε...

Καλησπέρα Ευαγγελία μου!
Καταρχάς να μην ξεχάσω να πω πόσο μου αρέσει η εμφάνιση του ιστολογίου. Αυτό το χρώμα του ταιριάζει ιδανικά!

Η αλήθεια είναι ότι το μήνυμα του Χριστιανισμού είναι άρρηκτα δεμένο με την Ανάσταση (με την υπόσχεση της Ανάστασης για μας). Όμως το κήρυγμα του Χρηστού θεωρώ ότι ξεπερνάει ακόμα και αυτήν την υπόσχεση. Είναι δρόμος για το σήμερα και όχι μόνο προετοιμασία για το μετά. Αλλά αυτή του την αξία την έχασε από την μικρότητα (αρκετών εκ) των ρασοφορεμένων αγγελιοφόρων του.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Λαμπρή!

VAD είπε...

Με γεια το νεο σαλονι,πανεμορφο!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ...

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Ενδοσκόπηση-Αναγέννηση-Ανάταση.
Θρησκευτικό αίσθημα αλλά και φιλοσοφική αναζήτηση στις αιώνιες αξίες που μπορούν να υψώσουν τον Άνθρωπο. Πέρα από τα μικρά, υπάρχουν και τα άλλα που θρέφουν την αγωνία της ύπαρξης, του σκοπού και του προορισμού του ανθρώπου, που καλό είναι τέτοιες μέρες να μας αφορά περισσότερο.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ Ευαγγελία μου, Δημιουργικό και Αναστάσιμο σε όλα τα επίπεδα.

Σταλαγματιά είπε...

Πάντοτε οι ημέρες αυτές του Πάσχα μου έφερναν μια περίεργη γαλήνη στην ψυχή, η μυρωδιά της φύσης, ο ήλιος, το Άγιο φως που προσμένουμε όλοι, τα λόγια του Χρηστού.
Είναι μέρες Άγιες!

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα Ευαγγελία μου!!
Υπέροχη η νέα εικόνα σου!

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Πόσο πολύ συμφωνώ μαζί σου Ευαγγελία μου!!Είναι στάση ζωής, ναι, δύσκολη, εναργής στάση ζωής.Σου εύχομαι όλα τα καλά της γης.Καλή Ανάσταση..

eva είπε...

@Καημέ μου, σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου αρέσει. Κι εγώ το ίδιο πιστεύω, ότι το νόημα μόνο στην εκκλησία δεν θα το βρεις, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα.

Σ' ευχαριστώ για τις ευχές, επίσης :)

eva είπε...

@VaD, χαίρομαι που σου αρέσει, σ' ευχαριστώ πολύ.

Καλή Ανάσταση, με υγεία και αγάπη σε σένα και στους δικούς σου :)

eva είπε...

@Σοφία μου, ακριβώς έτσι. Τέτοιες μέρες επιβάλλουν νηστεία και περισυλλογή, και δεν εννοώ αποχή από τα κοκορέτσια, εννοώ κάθαρση εσωτερική, άδειασμα από ελεύθερες ρίζες, γιατί μόνο έτσι μπορείς να δεις πιο καθαρά τα πράγματα, στην προοπτική τους. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια καλή αφορμή για να το κάνεις.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, να περάσεις όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάς.

Καλή Ανάσταση, γλυκιά μου :)

eva είπε...

@Anastasia, και σε μένα το ίδιο. Είναι όμορφο να αφήνεσαι μια στο τόσο να σε συνεπάρει κάτι έξω από σένα, να δέχεσαι την κατάνυξη, το μήνυμα των ημερών, σιωπηλά και δεκτικά. Κι αυτό νηστεία δεν είναι; Αποτοξίνωση από τον εαυτό μας.

Χαίρομαι για τα καλά σου λόγια και για τις ζεστές ευχές.

Καλό Πάσχα και σε σένα, καλή μου :)

eva είπε...

@Carpe diem, αν ήταν εύκολο δεν θα ψάχναμε για νοήματα σα βελόνες μες στα άχυρα, ούτε και θα διστάζαμε να τα εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Το άσχημο είναι ότι αυτό ακριβώς είναι που θα έπρεπε να κάνει η εκκλησία, αφού αυτός είναι στην ουσία ο ρόλος της, να στο κάνει πιο εύκολο και να μην το περιορίζει μέσα στα όρια των γραφών, που ας μη γελιόμαστε, δεν πείθουν και πολύ πια στις μέρες μας.

Ευχές για Καλή Ανάσταση σε σένα και στους δικούς σου!

Φιλιά πολλά, να τα περάσεις καλά :)

Margo είπε...

Καλημέρα Ευαγγελία μου.. διαβάζοντας το κείμενό σου ένιωσα την επιθυμία να ακούσω τέτοια λόγια από την ίδια την εκκλησία, που όμως εκτός από λίγες εξαιρέσεις, δείχνει να κλείνει τα μάτια στην ανθρώπινη ψυχή που ψάχνει αδιάκοπα να βρει το δρόμο της.
Καλή Ανάσταση σου εύχομαι, να βιώνεις πάντα την αναγέννηση και την πληρότητα που ποθείς.

Υ.Γ. Πολύ όμορφη η ανακαίνιση και οι φωτογραφίες σου επίσης!!!
Πολλά φιλιά:)

mistiriO/S είπε...

Με γεια η νέα εμφάνιση!

Σου εύχομαι Καλό Πάσχα με όσους αγαπάς!

Antoine είπε...

Ευαγγελία,

Το κείμενό σου είναι ομορφότατο, ασχέτως αν διαφωνώ ή συμφωνώ. Εστίασες στην αυθεντικότητα του Χριστιανισμού...

Το ιστολόγιό σου έγινε ακόμη ομορφότερο. Και ο Μποτιτσέλι σου πάει πολύ! ;)

melian είπε...

Μ'αρεσει ο τρόπος που αναπτύσσεις το θέμα και αν η θρησκεία υπηρετεί έναν οποιονδήποτε σκοπό αυτος θα έπρεπε να είναι η συνεχής πνευματικη ανάταση του ανθρωπου.

Καλό Πασχα με όσους αγαπάς κοντά σου, Ευαγγελία!

Υ.Γ.Το νέο λουκ σου πάει πολυ :)

eva είπε...

@Margo, λίγο αν ανοιγόταν η εκκλησία προς μια τέτοια προσέγγιση, λιγότερο σκληροπυρηνική και περισσότερο ανθρώπινη, πιστεύω ότι θα αναθέρμαινε σημαντικά τις σχέσεις της με το ποίμνιο.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ευχές κι από μένα :)

eva είπε...

@Mistirie, merci!

Καλή Ανάσταση, μυστήριε :)

eva είπε...

@Antoine, εστίασα σε αυτό που θα' θελα να συμβολίζει ο χριστιανισμός σε μένα. Όμως, συμφωνείς ή διαφωνείς; Θα με ενδιέφερε να ακούσω την άποψή σου αν διαφωνείς.

Και χαίρομαι που σου αρέσει ο Μποτιτσέλι μου :)

Και ευχές για Καλό Πάσχα :)

Και φιλιά :)

eva είπε...

@Melian, ναι, έχεις δίκιο, αυτός θα' πρεπε να είναι ο σκοπός της. Ίσως και να είναι και να πρόκειται απλά για λάθος προσεγγίσεις.

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, melian.

Καλή Ανάσταση :)

Roadartist είπε...

Αγαπητή Ευαγγελία, καλό Πάσχα να έχεις και καλή Ανάσταση.. Να γεμίσεις τη ψυχή σου με Φως..
Υγεία, αγάπη και ψυχική ηρεμία.. Πολλά, πολλά, πολλά φιλάκια!

ΥΓ μεγιά το look, πανέμορφο!

Tali είπε...

Ti ομορφη αναρτηση Ευαγγελια μου
στο υ π ε ρ ο χ ο φοντο....

δεν μπορω να γραψω ετσι..θα μου επιτρεψεις να παρω το λινκ σου ομως και να το βαλω μαζι με του Μαrconi...?

καποια πραγματα καποιοι τα κανουν πολυ καλυτερα απο μας ..

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ
ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

-σε φιλω!

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Καλό Πάσχα, με αγάπη κι υγεία! :)

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και στο πιο μαύρο σκοτάδι υπάρχει ένα αμυδρό φως, αρκεί να θέλεις να δεις. Αρκεί να νιώσει κανείς την αποκαθήλωση του κακού του εαυτού μέσα του. Ιδιες σκέψεις κάναμε σήμερα Ευαγγελία. Πως καμιά αξία δεν έχουν όλα αυτά, αν δεν βρούμε ένα πραγματικό νόημα να τα ακουμπήσουμε, βιώσουμε, ταυτίσουμε, αισθανθούμε στο σήμερα.

Να περάσεις όμορφα, όπως το έχεις ανάγκη

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Ευχές για καλό Πάσχα και καλή ανάσταση κι από δω .

Καλό βράδυ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΤΕΛΕΙΑ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΕΛΕΙΑ η σελίδα σου με τη νέα εμφάνιση.

ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΗ, με υγεία, αγάπη και χαρά!!!Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

iLiAs είπε...

Καλο Πασχα Ευαγγελια και καλη Ανασταση!!

Να περασεις πολυ πολυ ομορφα!! :)

eva είπε...

@Roadartist, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια, α γ α π η τ ή :))

Ευχές και φιλιά, να τα περάσεις καλά!

eva είπε...

@Τάλι!! :)) Μ' αρέσει που σ' αρέσει και φυσικά και μπορείς να πάρεις ό,τι αγαπάς :)

Και να μην ξανακούσω άλλα ηττοπαθή από σένα!

Καλά, είσαι σοβαρή τώρα;;;

Θα με κάνεις να φάω τις κοτσίδες μου!! (αν είχα, δηλαδή!:)

"Κάποια πράγματα κάποιοι τα κάνουν πολύ καλύτερα από εμάς" ;;;;;;;

Εσύ το λες αυτό;;;; Τι να πουν τότε κι άλλοι;;;;

Τι θα πει καλύτερα;;; Γιατί εγώ νόμιζα ότι το καλό ορίζεται από την αυθεντικότητά του. Την αλήθεια του.

Με σύγχισες τώρα.

"Δεν μπορώ να γράψω έτσι"... άκου τώρα!!!! Ακούστε την!!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΤΣΙ!!!

Φυσικά, Τάλι. Δεν μπορείς να γράψεις έτσι. Μπορείς να γράψεις πολύ-πολύ καλύτερα.

Ευχές, φιλιά, από καρδιάς :)

eva είπε...

@Νικόλα, σ' ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω, να τα περάσεις καλά, υγεία, αγάπη κι ό,τι ποθείς για σένα και τους δικούς σου.

Καλό Πάσχα!

eva είπε...

@Freedula μου, όχι μόνο εμείς, όλος ο κόσμος. Είναι οι μέρες τέτοιες που επιβάλουν την ενδοσκόπηση, την στροφή προς τα μέσα, προς τα πάνω, όλα αυτά που κάνουν αυτή την Εβδομάδα να ξεχωρίζει.

Ευχές, γλυκιά μου, και σε σένα και στους ανθρώπους που αγαπάς.

Καλή Ανάσταση :)

eva είπε...

@Κωνσταντίνε, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω.

Καλό Πάσχα και σε σένα.

eva είπε...

@Φύρδην-μίγδην, σ' ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου αρέσει :)

Ευχές και από μένα, να τα περάσεις όμορφα, υγεία και αγάπη σε σένα και στην όμορφη οικογένειά σου!

Καλή Ανάσταση, γλαρένια μου :)

eva είπε...

@Ηλία, σ' ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω.

Υγεία πάνω απ' όλα. Τα υπόλοιπα έπονται!

Καλή Ανάσταση, να' σαι καλά :)

Tali είπε...

@

Mπορω να γραφω επισταμενα προσεκτικα σχεδον χειρουργικα μελετημενα

-ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΒΑΝΖΕΛΙ!!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

(Ενταξει τωρα ?? το εσωσα????)))

Leviathan είπε...

kali anastasi kai kalo pasxa na exeis me igeia kai boliki agapi!na peraseis iperoxa tis meres ton giorton!filia!

Κόκκινη Ομπρέλα είπε...

Πόσο αγαλλίασα με τα λόγια σου...
Η προσπάθεια όλων μας να ξαναγεννηθούμε με διαφορετικό τρόπο, ναι, αυτό είναι το νόημα της Ανάστασης, η νίκη της ζωής στους μικρούς καθημερινούς φόβους-θανάτους μας...
Καλό Πάσχα Ευαγγελία μου,
κάθε ομορφιά να φωλιάσει στην ψυχή σου!

Υπέροχο το φόντο!

kryos είπε...

Νομίζω ότι πρέπει να επέμβω κάπου εδώ για να πω ότι και οι δύο γράφετε υπέροχα :).... εγώ δηλώνω τυχερός αναγνώστης

Υπέροχη ανάρτηση Ευαγγελία μου .... μου αρέσει η αποκάλυψη νοημάτων ,ειδικά σε τέτοια θέματα .... νομίζω ότι η αίσθηση κατάνυξης που καταλήγει σε ελπίδα νοήματος και ουσίας είναι το ζητούμενο για κάθε περιπλανώμενη ψυχή ...τέτοιες δεν είμαστε ?

Να σαι καλά , καλή μου φίλη !!!

Σου εύχομαι τα καλύτερα !!!

Φιλιά !!!

"ζαχαρούλα.." είπε...

αγαπημένη μου Ευαγγελία..χριστός ανέστη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ελπίζω να πέρασες αψογα... και του χρόνου!!

σε φιλώ.. καλημέρα!!

eva είπε...

@Talisker, χειρότερο το έκανες :))

Φιλιά :)

eva είπε...

@Leviathan, σ' ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές, ελπίζω να τα πέρασες καλά.
Χρόνια Πολλά και του χρόνου με υγεία :)

eva είπε...

Και στη δική σου @ομπρελίτσα μου :)
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τις όμορφες ευχές.
Χρόνια Πολλά, καλή μου :)

eva είπε...

@Krye, φαντάζομαι πως ναι, σ' αυτή την κατηγορία θα πρέπει να ανήκουμε μάλλον αν κρίνουμε από τα συμπτώματα.

Σ' ευχαριστώ για τα όμορφα και προπαντώς α ν ι δ ι ο τ ε λ ή σου σχόλια, καθόλου προκατειλημμένος, καθόλου μεροληπτικός, αυτό να λέγεται, να' σαι καλά, φιλιά πολλά και thanks :)

eva είπε...

@Ζαχαρούλα, αληθώς!
Το κατά δύναμιν.
Επίσης, και του χρόνου.

Χρόνια Πολλά.

Φιλιά :)

braininfo είπε...

Χριστός Ανέστη Ευαγγελία

Πολύ ωραίο το άρθρο σου

Θα σου πάρω μια φωτογραφία για το Blog μου

eva είπε...

@braininfo, σ' ευχαριστώ που με ενημέρωσες και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Αληθώς.

Καλή σου μέρα.