27.1.09

Bodies



Μια εικαστική πρόταση… διαφορετική από τις άλλες, η οποία από πολλούς έχει χαρακτηριστεί και μακάβρια, αναμένεται να κάνει στάση στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην Τεχνόπολη. Πρόκειται για την παρουσίαση αληθινών ανθρώπινων σωμάτων και μελών τους, καθώς και μεμονωμένων οργάνων, τα οποία προέρχονται από τα εργαστήρια του ιατρικού πανεπιστημίου Dalian Plastination της Κίνας.

Η έκθεση «Bodies» θα περιλαμβάνει 217 αυθεντικά εκθέματα, 17 ολόκληρα σώματα και 200 όργανα, τα οποία έχουν διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ονομάζεται Πολυμερής Συντήρηση. Με αυτή τη διαδικασία, ο ανθρώπινος ιστός διατηρείται επ’ αόριστον σαν να έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου από άφθαρτο υλικό, με τη χρήση υγρής σιλικόνης που, μετά από ειδικές επεξεργασίες, στερεοποιείται.

Τα σώματα βρίσκονται σε στάση κίνησης, με όλα τους τα οστά, αγγεία, μύες και νεύρα εν ώρα δράσης. Σε κάποια από αυτά είναι εμφανείς οι φθορές που έχουν υποστεί από το υπερβολικό φαγητό ή την έλλειψη άσκησης. Η ταυτόχρονη έκθεση δύο πνευμόνων, ενός υγιούς και ενός ποτισμένου από την νικοτίνη, δείχνει την ολέθρια επίδραση του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα ανθρώπινα σώματα ανήκουν σε δωρητές σώματος ή σε ανθρώπους των οποίων η σορός δεν ζητήθηκε από τους οικείους τους και έχουν πεθάνει είτε από φυσικά αίτια είτε όχι. Πολλά από αυτά χρονολογούνται από την δεκαετία του 1970.

O Dr Ray Glover, Επίτιμος Καθηγητής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Ιατρικός Διευθύνων Σύμβουλος της έκθεσης επισήμανε στην συνέντευξη τύπου που παρέθεσε πως η διεθνούς φήμης έκθεση «θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους. Έχει σχεδιαστεί να διαφωτίσει, να παρακινήσει, να γοητεύσει και να εμπνεύσει.»… Αναφέρει επίσης πως «Το σώμα δεν ψεύδεται. Τα εκθέματα θα σας δείξουν το σώμα και τα μέρη του όπως ακριβώς είναι. Επί χρόνια, χρησιμοποιούνται κατασκευασμένα μοντέλα στη διδασκαλία του σώματος. Ωστόσο, αυτά δεν επιτρέπουν ποικιλία στη δομή. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να δει κανείς πώς είναι φτιαγμένο το σώμα και πόσο διαφορετικό είναι το ένα από το άλλο».

Όσοι επισκέπτες το τολμήσουν και θελήσουν να δουν από κοντά την ανατομία της τέχνης και της γνώσης (τίτλος στην Απογευματινή), θα έχουν την δυνατότητα να δουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, πώς αντιδρούν τα διάφορα ζωτικά όργανα όταν κάποιος πετά π.χ. έναν δίσκο ή κλωτσάει μια μπάλα κλπ. Πέρα από το όποιο αισθητικό της ενδιαφέρον, που άλλους μπορεί να εξιτάρει και άλλους να σοκάρει, η έκθεση αποσκοπεί να διδάξει πώς να φροντίσουμε καλύτερα την υγεία μας και παράλληλα να κατανοήσουμε ιατρικά θέματα, όπως η παχυσαρκία, ο καρκίνος του στήθους, η κίρρωση του ήπατος, η εξωμήτρια κύηση, η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση κ.ά.

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί σε πολλές πόλεις της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης και έχει προσελκύσει πάνω από 11 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Μαΐου 2009 και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του ΠΟΔΑ και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το: http://www.bodiesinathens.gr/




7 σχόλια:

Κωνσταντίνος Κόλιος είπε...

Πρόσκληση παραλαβής βραβείου
Παρακαλείστε όπως προσέλθετε
Να παραλάβετε το βραβείο σας.

Με τιμή

(θα σε διαβάσω άλλη φορά:) )

Ιορδανίδου Όλγα είπε...

Δύσκολο θέμα ακόμα και για μένα που υποτίθεται πως λόγω δουλειάς είμαι πιο ανθεκτική..Να είσαι καλά και αν πας, πες μας τις εντυπώσεις σου μετά.Θάναι σαν να είμασταν εκεί

Talisker είπε...

Την εκθεση την εχει δει κολητ μου στη Γερμανια
της ειχε κανει απιστευτη εντυπωση
μια εγκυος γυναικα
με το εμβρυο στην κοιλια


η φιλη μου ρελαινεται γι αυτα
και ειχε απωθημενο να γινει γιατρος
εγω παλι δεν θα πηγαινα ουτε δεμενη

-δεν παυεις να με ξαφνιαζεις Ευαγγελια μου!

eva είπε...

@Κωνσταντίνε, τι βραβείο; Αλλοφροσύνης; Μακροσκελέστερης ανάρτησης; Μις τουρισμός;
Έρχομαι να δω!

Τιμή μου που με τιμάτε, αξιότιμε :))

eva είπε...

@Carpe diem, να αδράξω λες την ευκαιρία; Εξάλλου, τόσα πτώματα μαζεμένα πού θα τα ξαναδούμε;
Αν πάντως πάω, που θα είναι μόνο από περιέργεια, θα επανέλθω με εντυπώσεις μου :))

Καλή σου μέρα!

eva είπε...

@Τάλι, υποτείθεται πως οι καλλιτεχνικές φύσεις είναι ανοικτές σε όλων των ειδών τα ερεθίσματα! Είσαι απαράδεκτη. Λίγο αιματάκι θα δεις εκεί πέρα, άντε και μερικά ανοιγμένα κρανία, καναδυό ξεκοιλιασμένες έγκυες, ξεριζωμένες καρδιές... πώς κάνεις έτσι! Με απογοητεύεις οικτρά :)))

Σε ξάφνιασα, δεν είσαι η μόνη. Ο γιος μου, μόλις είδε τους σκελετούς και άκουσε και τη μουσική, κούνησε το κεφάλι του και μονολόγησε "πάει... την χάνουμε τη μάνα μας..."

Οπότε...

Φιλιά :))

dromaki είπε...

Πάρα πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση μοναδική θα έλεγα.
Θα τολμούσα να πάω να την δω(αν ήμουν Αθήνα) δεν γνωρίζω όμως ποια θα ήταν η κατάσταση μου όταν θα έβγαινα από εκεί μέσα και πόσο χρόνο θα χρειαζόμουν να ξεπεράσω το σοκ.
Ομορφη μέρα να έχεις Ευαγγελία μου:)