7.2.08

Lautrec και Belle Epoque στην Αθήνα

Μια ξεχωριστή έκθεση διοργανώνεται φέτος από το μουσείο Ηρακλειδών με τίτλο: "ο Toulouse - Lautrec και η Belle Epoque στο Παρίσι και την Αθήνα", φέρνοντας στην Αθήνα του σήμερα λίγο από τον αέρα της παρισινής πρωτεύουσας των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Έργα του Γάλλου ζωγράφου Henri de Toulouse - Lautrec, όπως διαφημιστικές αφίσες, χαρακτικά και σχέδια, όλα επί χάρτου, ζωντανεύουν το Παρίσι της Ωραίας Εποχής των μποέμ ζωγράφων, των νυκτερινών καμπαρέ, της αστικής ζωής, ειδωμένα από την κοφτερή ματιά ενός ζωγράφου που υποστήριζε πως δεν υπάρχει καλλιτεχνική διαφορά ανάμεσα στη ζωγραφική των ατελιέ και την εμπορική ζωγραφική.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας είχε την ατυχία να στιγματιστεί από δύο απανωτά ατυχήματα στην ηλικία των 13 και 14 ετών, που σε συνδυασμό με μία σπάνια γενετική πάθηση των οστών, οδήγησαν στην μη φυσιολογική ανάπτυξη του σώματός του και στην πορεία στον πρόωρο θάνατό του. Το πρόβλημα της υγείας του, ωστόσο, δεν στάθηκε εμπόδιο για την καλλιτεχνική του εξέλιξη. Η ανακάλυψη της εικαστικής του ταυτότητας ως λιθογράφος αφισών, προγραμμάτων θεάτρου, ημερολογίων, λευκωμάτων, κλπ. έγινε από πολύ νωρίς, κυρίως μετά την φιλοτέχνηση πολύχρωμης αφίσας για το καμπαρέ Moulin Rouge (1891), η οποία τον έκανε γνωστό σε όλον τον παρισινό κόσμο.


Η επαφή του με τα επαναστατικά καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής, όπως ο ιμπρεσιονισμός, επηρέασαν την τεχνοτροπία του, η οποία χαρακτηρίζεται από τις απλές γραμμές και τα πλακάτ χρώματα. Τα παριζιάνικα καμπαρέ και πορνεία, γνωστοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, όπως η Jane Avril και ο Aristides Bruant (ο τραγουδοποιός, που με το τσόχινο καπέλο, την κάπα και το κόκκινο κασκόλ είχε ταυτιστεί με την εικόνα της Μονμάρτης), είναι οι αγαπημένες του θεματολογικές επιλογές. Δυστυχώς, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και η σύφιλη, επιδείνωσαν την ήδη βεβαρημένη υγεία του, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 ετών, αφήνοντας όμως πίσω του σημαντικότατο έργο, που επηρεάζει την τέχνη μέχρι σήμερα.


Μαζί με τα έργα του ζωγράφου και μια σειρά από άλλα παρισινά εκθέματα της εποχής, εκτείθενται και αθηναϊκά προϊόντα που φιλοτεχνήθηκαν την ίδια εποχή από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους ο Ν. Γύζης και ο Δ. Γαλανός, έργα ζωγραφικής, διαφημίσεις, προγράμματα θεάτρου, φωτογραφίες, κλπ., ώστε να επιτευχθεί μία ιστορική, κοινωνική και καλλιτεχνική αντιστοιχία στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της εποχής της Belle Epoque, και κατ' επέκταση στις αναπόφευκτες αισθητικές επιρροές που δέχτηκε η μία από την άλλη.


Μουσείο Ηρακλειδών

Ηρακλειδών 16 - Θησείο, στάση μετρό: Θησείο
τηλ: 210-3461981
http://www.herakleidon-art.gr/
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη - Σάββατο: 13:00 - 21:00
Κυριακή: 11:00 - 19:00

Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και θα διαρκέσει ως τις 4 Μαΐου 2008.

1 σχόλιο:

Roadartist είπε...

Εχουμε περισσότερα κοινά απο όσα φαντάζεσαι τελικά!
Χαίρομαι που τράβηξες και εσυ φωτο.. Εγω δεν τις αναρτησα τελικα..
Πηγα στην εκθεση το Δεκέμβρη, αλλά για διάφορους λόγους έκανα την ανάρτηση σήμερα.. Νομιζω οτι θα εχουμε πολλα να πουμε τελικά.