22.2.20

Τα Σάββατα των ψυχών

Υπάρχουν τριών ειδών Ψυχοσάββατου. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής. Όπως μας είπε ο ιερέας σήμερα, λέγεται το "χρυσό κόλλυβο". Το δεύτερο είναι το σημερινό, το Ψυχοσάββατο των Απόκρεω. Και το τρίτο είναι όλα τα υπόλοιπα Σάββατα του χρόνου. 

Κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στις ψυχές των κεκοιμημένων, έτσι ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι προς ανακούφιση και παρηγοριά των δικών τους ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή και όσων άλλων επιθυμούν. Τα κόλλυβα είναι μια παράδοση που έρχεται από την Αρχαιότητα, έβραζαν σπόρους από σιτάρι, προσέθεταν φρούτα και καρπούς και τα αφιέρωναν στη μνήμη των αποθανόντων τους. Με την έλευση του Χριστού και του Χριστιανισμού η παράδοση αυτή απέκτησε νέο χριστιανικό περιεχόμενο και συνεχίζει να εφαρμόζεται αδιάλλειπτα μέχρι και σήμερα.


Την προετοιμασία την ξεκίνησα από χτες το βράδυ όπου έβρασα το σιτάρι (ένα σακκουλάκι). Αφού το στράγγισα, το άπλωσα σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσει καλά. Έμεινε έτσι απλωμένο όλη τη νύχτα, όπου κατά καιρούς ανάδευα τους σπόρους με ένα πιρούνι για να φύγει όλη η υγρασία τους.

Φρόντισα πριν τελειώσω για το βράδυ να έχω ξεσπειρίσει ένα ρόδι, να έχω μουλιάσει και να έχω στραγγίσει μία χούρτα σταφίδα ξανθή και μία χούφτα σταφίδα μαύρη κορινθιακή. Ψιλοέκοψα φρέσκο μαϊντανό. Έτριψα στο multi μια χούφτα καρύδια. Καβούρντισα μια κούπα περίπου αλεύρι (δεν το χρησιμοποίησα όλο) και όταν κρύωσε το ανακάτεψα με ένα φακελάκι τριμμένη φρυγανιά.


Είχα βάλει για σήμερα το πρωί το ξυπνητήρι στις 06:30 π.μ. για να προλάβω να κάνω τη διακόσμηση πριν χτυπήσει η δεύτερη καμπάνα του Ψυχοσάββατου. Σε λεκάνη ανακάτεψα όλα τα υλικά της χθεσινής προετοιμασίας, στα οποία πρόσθεσα δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλλα. Τα τοποθέτησα σε ταψάκι και έστρωσα καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα για να είναι λεία.


Ό,τι είχε απομείνει από τα χθεσινά υλικά τα εναπόθεσα περιμετρικά γύρω από το ταψάκι μου για να ξεκινήσω τη διακόσμηση. Το πρώτο βέβαια που έκανα ήταν να καλύψω πρώτα όλη την επιφάνεια των κολλύβων με μια γενναία στρώση από ζάχαρη άχνη. 


Πήρα ένα τσιμπιδάκι φρυδιών και κέντησα την επιφάνεια με το σύμβολο του σταυρού. Χρησιμοποίησα ασημένια κουφετάκια, που τα βρίσκει κανείς εύκολα σε καταστήματα ξηρών καρπών ή και σε κάβες ίσως. Εγώ τα πήρα από κατάστημα ξηρών καρπών. Στο κέντρο του σταυρού τοποθέτησα μισή ψίχα από καρύδι. Περιμετρικά στόλισα το δισκάκι μου με ασημένια κουφετάκια και σταφίδες εναλλάξ. Όση ώρα διακοσμούσα τα κόλλυβα προσευχόμουν. Βασιλεύ Ουράνιε, ευχή, Πάτερ ημών, Ευλογητός ει Χριστέ, Άγιος ο Θεός. Το έκανα από μέσα μου γιατί όλη η οικογένεια είχε ήδη ξυπνήσει και το σπίτι είχε πάρει ζωή.

Έφυγα κατευθείαν από την κουζίνα για να πάω να ετοιμαστώ. Με το που τελείωσα και πήρα το ταψάκι μου για να φύγω για την εκκλησία, χτύπησε η δεύτερη καμπάνα! Είχα ακριβώς όση ώρα χρειαζόμουν για την όλη διαδικασία!


Στο ναό είχαν τοποθετήσει τρία μεγάλα τραπέζια κατά μήκος μπροστά από την ωραία πύλη σκεπασμένα με λευκά τραπεζομάντηλα. Πάνω τους βρίσκονταν τα κόλλυβα των πιστών της ενορίας που είχαν προετοιμαστεί από το σπίτι με τον ίδιο χριστιανικό πατροπαράδοτο τρόπο όπως είχα κάνει κι εγώ. Πάνω σε κάθε στολισμένο δίσκο υπήρχε αναμμένο κερί. Άναψα κι εγώ το δικό μου, αφού το βύθισα στο ταψάκι μου με τα κόλλυβα. Άκουσα τη μυσταγωγική Θεία Λειτουργία. Προσευχήθηκα για την ψυχή του πατέρα μου, για το κοριτσάκι μου που πέθανε πριν προλάβει να δει το φως της ημέρας. Προσευχήθηκα για τα πεθερικά μου, για τους συγγενείς και φίλους της οικογένειάς μας. Προσευχήθηκα για ανάπαυση, για συγχώρηση. Δεν είναι όμως αργά; Ίσως με ρωτήσεις. Όχι, καλή μου. Για τον Χριστό μας, τίποτα δεν είναι αργά. Ακόμα και τώρα που εκείνοι έχουν πλέον κριθεί, ο Χριστός δίνει τη δυνατότητα σε εμάς που ζούμε στον κόσμο των ζωντανών ένα μικρό παράθυρο κάθε Σάββατο, που είναι τα Σάββατα των ψυχών, και τα δύο μεγάλα Ψυχοσσάβατα, το σημερινό και αυτό της Πεντηκοστής. 

Από αυτό το παράθυρο προσφέρουμε ανακούφιση στους κεκοιμημένους μας, για ανάπαυση και ειρήνη. Είναι μια πράξη αγάπης από εμάς προς τους αγαπημένους μας που έχουν φύγει από τη ζωή. Μια μικρή ένδειξη αγάπης, όπως το βράσιμο του σιταριού, το πότισμα της γλάστρας πάνω στο μνήμα, οι σκέψεις και οι προσευχές μας στον άνθρωπο που χάσαμε, που ωστόσο είναι μεγάλη, αφού σπάει το τετελεσμένο του χρόνου και το τετελεσμένο του θανάτου, όπως μόνο ο Χριστός κατάφερε να καταργήσει. Τα κατήργησε και τα δύο με την Ανάστασή Του.

Αιωνία η μνήμη, λοιπόν, στους αγαπημένους μας. Με την αγάπη του Χριστού στις καρδιές μας. Με την γλυκειά ελπίδα πως θα ξανανταμώσουμε. Σ' αγαπώ, μπαμπά. Σ' αγαπώ, κόρη μου, μικρό μου όμορφο αγγελούδι. Σας αγαπώ όλους. Εις το επανειδείν!


Με αγάπη,

Εύα 💗

20.2.20

Ένα "κακό παιδί" είναι ένα πληγωμένο παιδί



(αναδημοσίευση)

Ένα «κακό παιδί» είναι ένας πληγωμένος εν δυνάμει Άγιος που χρειάζεται επειγόντως θεραπεία. Και αυτό που λέμε εμείς κακή αντίδραση είναι η πληγωμένη κραυγή της τραυματισμένης καρδιάς που φωνάζει «πονάω!». Μια εκκεντρική εξωτερική εμφάνιση ενός παιδιού είναι οι πληγές που κάποιοι το σταύρωσαν για να ικανοποιηθούν οι ίδιοι. Μια εκκεντρικότητα που στην ουσία είναι μια έκφραση απελπισίας για λίγες σταγόνες αγάπης
Μας ενδιαφέρει το παιδί μας αν είναι καλός μαθητής, το καλό παιδί της γειτονιάς, αν κρατάει καλά τα παράσημα από το ένδοξο σόϊ αλλά δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται στον πυρήνα της ψυχής του. Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για αυτήν. Μας ενδιαφέρει να είναι πρώτος στον κόσμο αλλά όχι στα μάτια του Θεού και στον ουράνιο κόσμο.
Πολλές φορές αυτή η πληγή ξεκίνησε από την βάπτιση που κάποιοι το έβλεπαν σαν προϊον και τσακωνόντουσαν ποιανού όνομα θα πάρει. Στην συνέχεια οι περισσότεροι ενδιαφερόντουσαν για το αν θα φάει επίγεια τροφή και όχι ουράνια.
Του μιλούσαν να κυνηγάει γήινα πλούτη και ηδονές κανείς όμως δεν του είπε ότι είναι προορισμένος να κληρονομήσει την αιώνια ζωή και την Βασιλεία των ουρανών.
Ένα παιδί που δεν μπορεί να ερωτευθεί τον Χριστό και τον άνθρωπο γιατί τον έρωτα τον διάβαζε μόνο στα παραμύθια και σε καψουροτράγουδα που άκουγε τα βράδια με αναμμένο πορτατίφ, μέσα στην θλιμμένη μοναξιά του. Εκεί έκανε όνειρα ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει μια αγάπη που θα ενδιαφερθεί πραγματικά για την αληθινή του καρδιά.
Δεν είδε όμως αυτή την εν Χριστώ αγάπη ποτέ στα μάτια των γονιών του και άρα του φαίνεται ψέμα. Έτσι φαντάζεται τον έρωτα και τον συνδέει με την ηδονή χωρίς να τον ριζώνει με την αγάπη και όλα αυτά μόνο στην φαντασία του διότι την αλήθεια δεν την βλέπει πουθενά. Ένα παιδί που οι γονείς του φωνάζουν ότι του έδωσαν τα πάντα και είναι αχάριστο αλλά εκείνο νιώθει ορφανό. Πήρε τα πάντα αλλά κανείς δεν του είπε για τον Χριστό και την Βασιλεία των Ουρανών και νιώθει μέσα του μια μοναξιά που μοιάζει με μια πληγή που πονάει πολύ. Ένα "κακό παιδί" είναι ένα πληγωμένο παιδί , μια τραυματισμένη ύπαρξη που πονάει. Φωνάζει μέσα του η υιοθεσία του Αγίου Βαπτίσματος , βιώνει αυτήν την φλόγα να καίει την καρδιά του , άραγε ποιός θα του μιλήσει..; Ποιός θα σταθεί δίπλα στην ύπαρξη του για να του πει ότι σε αυτή την ζωή προορισμός μας είναι να κοινωνούμε την αλήθεια και όχι να ψάχνουμε ψεύτικες αλήθειες σε σκοτεινούς δρόμους. Πως θα γλιτώσει αυτό το παιδί όταν ο γονιός του μιλάει για αμαρτία και όχι για αρετή. Για εξωτερική ομορφιά και για το κέρδος της σοφίας του κόσμου αλλά όχι για την Βασιλεία του Θεού.
Γι'αυτό το παιδί που μοιάζει με πληγωμένο αετό ο Κύριος λέει "Δεύτε προς με, πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς".
Μην μαλώνουμε τους αετούς , μην τους κατακρίνουμε αλλά να φωνάξουμε τον γιατρό για αυτούς και ο ίδιος ξέρει τι θα κάνει. Ο γονιός που αγαπάει πραγματικά το παιδί που έχει φέρει στο κόσμο , το βλέπει ως παιδί του Θεού και όχι ως δικό του. Το θεωρεί υιοθετημένο και ο ίδιος νιώθει συνοδοιπόρος. Η διαπαιδαγώγηση του γονιού οφείλει να έχει σαν βάση την έκφραση "Τα σα εκ των σων".....
"Δικό σου είναι Χριστέ μου το τέκνο μου και βοήθησε με σε παρακαλώ να γίνει πολίτης της Βασιλεία σου." Η καλύτερη προσευχή που μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπος που έχει φέρει παιδί στο κόσμο.
Γι'αυτό αγαπητοί μου αν δεις πληγωμένο αετό μην του κακιώσεις , αγκάλιασε τον ..
euxh.gr - π.Σπυρίδων Σκουτής

***

Η φωτογραφία είναι από εδώ.


16.2.20

ΨΑΛΜΩΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ - Έτσι ακούγονταν 1500 χρόνια πριν

Ειδικοί επιστήμονες αξιοποίησαν την αυθεντική ακουστική της Αγια-Σοφιάς, χρησιμοποίησαν τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία όπως αυτή επεξεργάστηκε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Standford και με τη βοήθεια της χορωδίας Capella Romana κατάφεραν να βγάλουν αυτό το αποτέλεσμα: μία ουράνια ψαλμωδία μέσα από τα σπλάχνα του λίκνου της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφιά μας, όπως ακουγόταν 1500 χρόνια πριν, τότε που όλα ήταν έτσι όπως τα είχε ορίσει ο Θεός να είναι.


10.2.20

Ψαλμός 150 - Αινείτε τον Κύριο

Συνήθως τα βράδια πριν πέσω για ύπνο ανοίγω την Αγία Γραφή σε κάποια τυχαία σελίδα, ίσα για να τελειώσω όμορφα τη μέρα μου πριν κοιμηθώ. Χτες το βράδυ η σελίδα άνοιξε στον Ψαλμό του Δαβίδ, αριθμός 150, στον τελευταίο δηλαδή από τους 150 που υπάρχουν στη Βίβλο.

Μου αρέσει να διαβάζω τους Ψαλμούς γιατί είναι σύντομοι, περιεκτικοί και μιλούν μέσα από τη γλώσσα της μουσικής. Γι' αυτό εξάλλου ονομάζονται και ψαλμοί, γιατί είναι γραμμένοι για να ψάλλονται, να τραγουδιούνται.

Άρχισα να διαβάζω:

"Αινείτε το Θεό μέσα στον άγιο του ναό!
Αινείτε τον μέσα στο στερέωμα που λάμπει η δύναμή του!
Αυτόν αινείτε για τις μεγαλοσύνες του,
αινείτε τον για το άπειρο που έχει μεγαλείο.
Αυτόν αινείτε για της σάλπιγγας τους ήχους,
αινείτε τον με λαούτο και κιθάρα!
Αυτόν αινείτε με το τύμπανο και με τον κυκλικό χορό,
αινείτε τον με έγχορδα και με φλογέρα!
Αυτόν αινείτε με τα κρόταλα τα ηχηρά,
αινείτε τον με κύμβαλα που αλαλάζουν.
Καθετί που ανασαίνει ας αινεί τον Κύριο!
Αινείτε τον Κύριο! Αλληλούια!"

~ Ψαλμός 150


Όση ώρα το διάβαζα, ήχοι ξεπηδούσαν από παντού. Έβλεπα μια χορωδία πολυάνθρωπη, μια συμφωνική ορχήστρα, ένα τραγούδι δυνατό, άγριο από χαρά και πάθος να υμνηθεί ο δημιουργός της πλάσης. Και το διάβαζα στα μουγκά (ήταν κι η ώρα βλέπεις), ενώ ήθελα κι εγώ να τραγουδήσω μαζί τους, να μπω στην έπαρση του ύμνου, να συμμετάσχω κάπως κι εγώ.

Άρχισα να το διαβάζω πάλι από την αρχή, και μετά πάλι και πάλι και σκεφτόμουν μουσικές να ακολουθήσω κι εγώ, έπιασα τον εαυτό μου να αυτοσχεδιάζω, να προσπαθώ με τα υλικά που είχα διαθέσιμα, τις λέξεις, τα θαυμαστικά, τη χαρά που πήγαζε από εκεί μέσα, να το εκφράσω. Προσπαθούσα να το τραγουδήσω (!) κι ας ήξερα ότι έλειπαν τα πάντα, η μελωδία, οι στίχοι οι σωστοί, οι ρίμες, κυρίως εγώ ως μουσικός. Ήμουν εκτός τονικότητας, όπως λένε και στις μουσικές εκπομπές της τηλεόρασης, δεν ήξερα από οκτάβες, νότες και ενορχήστρωση, τι ανάσες να παίρνω και πότε να σιωπώ.  

Όμως ήμουν τόσο συνεπαρμένη από την όλη ατμόσφαιρα που παρουσιαζόταν μπροστά μου που δε με ένοιαζε. Το μόνο που ήθελα ήταν να συμμετάσχω κι εγώ. Να μπω κι εγώ σε αυτή τη δοξασία, τη δοξολογία, να υμνήσω κι εγώ με κάποιον τρόπο, στην άκρη-άκρη της ορχήστρας τον Κύριο και να τραγουδήσω μαζί τους για χάρη Του. 

Το χωρίο στεκόταν μπροστά μου ακίνητο, ανάμεσα στην κουστωδία της γιορτής: "Καθετί που ανασαίνει ας αινεί τον Κύριο." Καθετί! Κούμπωσα, ήταν το χωρίο που μου μίλησε. Με προσκαλούσε  με πρόσκληση ανοιχτή, επίμονη, κι εγώ καιγόμουν να ανταποκριθώ, να πω ναι! με ένα ναι ευχαριστήριο, ευεργετικό, ξεσηκωτικό, ένα ναι λατρείας.

Ο Θεός λατρεύει να Τον λατρεύουμε, είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή. Όλα γίνονται για τη δόξα του Θεού και η λατρεία προς Αυτόν είναι εκδήλωση αγάπης από εμάς που θέλουμε από αγάπη να τον λατρεύουμε, να τον ευχαριστούμε, να τον ευγνωμονούμε.

Ο Ψαλμός 150 προτρέπει σε χορό και σε τραγούδι. Προτρέπει σε ξέφρενη μουσική και κυκλικό χορό. Γιατί κυκλικό χορό; Γιατί στον κυκλικό χορό με όλα τα βήματα του καθενός, άλλος άτσαλα, άλλος διστακτικά, σιγά σιγά όλοι όσοι βρίσκονται στο χορό, χορεύουν. Αρχίζουν να συγχρονίζονται και να ακολουθούν χωρίς να το σκέφτονται τον ίδιο βηματισμό, του σώματος στην αρχή και στη συνέχεια του πνεύματος, που είναι και το ποθούμενο. Ο Ψαλμός προτρέπει σε ενότητα μεταξύ μας, και σε ενότητα με τον Θεό.

Θα ήθελα να μπορώ να ψέλνω μελωδικά, όμως δεν μπορώ, δεν έχω την κατάρτιση. Ωραία, το γνωρίζουμε αυτό, όμως, και τι έγινε; Είμαι ξεκούρδιστη; Και τι έγινε; Φάλτσα; Ε, και; Ξέρουμε αν ο Δαβίδ είχε βγάλει μουσικά σχολεία και ωδεία ή είχε κάνει σπουδές στο εξωτερικό; Βοσκός ήταν και αυτοσχέδια τραγουδούσε με τη φλογέρα του και υμνούσε τον Θεό και έγραφε γι' αυτό στο ημερολόγιό του. Ένα ημερολόγιο είναι οι Ψαλμοί, που γράφτηκαν από έναν άνθρωπο που δεν ήξερε μεν από νότες, ήξερε όμως να προσεύχεται, να επικοινωνεί με τον Θεό, να υμνεί και να δοξολογεί. Αυτή η αλήθεια φαίνεται εκεί μέσα και μεταλαμπαδεύεται σε όποιον καθίσει να το διαβάσει και διαλογιστεί πάνω σε αυτό, πως οι αλήθειες βγαίνουν μέσα από την ψυχή, το κομμάτι ακριβώς που μας ενώνει με τον Θεό. Ας έχεις την τελειότερη κατάρτιση, ας είσαι βιρτουόζος. Αν λείπει η ψυχή, και το καλύτερο όργανο να παίζεις, είσαι ένας απλός κενός εκτελεστής, μένεις στην τεχνική και, στο μεταξύ, έχεις χάσει όλη την ουσία. Μένεις στη μουσική και χάνεις την ψυχή.

Ο Ψαλμός του Δαβίδ δεν προϋποθέτει γνώση μουσικής, κάτσε μάθε πρώτα μουσική και μετά, αν είσαι καλός, παίξε την. Αυτό όμως που κάνει εδώ είναι διαφορετικό. Πάρτε κύμβαλα, κιθάρες και λαούτα, χορέψτε με την ψυχή σας, υμνείστε το Θεό. Ο Δαβίδ προτρέπει σε δοξολογία και συμμετοχή. Πάρτε το χέρι μου και χορέψτε μαζί μου. Τραγουδήστε μαζί μου. Και όλοι μαζί να τραγουδήσουμε για τον Έναν, τον Ύψιστο, τον Δημιουργό.  Να ευχαριστούμε τον Θεό που είμαστε κι εμείς μέρος της πλάσης που Εκείνος δημιούργησε. Ας είμαστε και φάλτσοι, αρκεί να είμαστε αληθινοί και αυτή η αλήθεια μας να βγαίνει μέσα από την καρδιά μας, με την αγάπη μας.

Αυτό είναι το μήνυμα που κράτησα από τον Ψαλμό 150. Αυτό, και μια αίσθηση χαράς και γλύκας πριν κλείσω το βιβλίο και πέσω για ύπνο. Ένα κύμα αγάπης φουσκωμένο από όλες αυτές τις μουσικές που με παρέσυραν μαζί τους και με έφεραν πιο κοντά Του, στην αγάπη Του. Ο γέροντας Γαβριήλ ο Αγιορείτης είχε πει κάποτε: "Η αγάπη εμφανίζει τον Θεό."  Όταν αγαπάς, ο Θεός εμφανίζεται μπροστά σου. Μεγάλη κουβέντα από ένα μικροκαμωμένο γεροντάκι χωμένο στα χαρτιά του για τη δόξα του Θεού και τη δική μας γνώση και αποκάλυψη. Αμήν.

Με αγάπη,

Εύα 💗

*******
αινώ (α.ε.): 1. επαινώ, εγκωμιάζω 2. υμνώ, εξυμνώ

*******
Για όποιον ενδιαφέρεται, βρήκα στο YouTube τον Ψαλμό 150 σε βυζαντινή ψαλμωδία εδώ.

*******

Μία διαφορετική εκδοχή της δοξολογίας του Ψαλμού 150 από εκκλησία βαπτιστών μάλλον στα λατινικά, με χορωδία νέων, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

*******

Και μια διασκευή του Ψαλμού 150 με ορχήστρα και χορωδία του Γιάννη Δροσίτη, μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

********

Τέλος, μια απλοποιημένη εκδοχή του, πάλι στα ελληνικά, με ρίμες και συνοδεία πιάνου, μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

*******

Για το ιερό κείμενο στις αναρτήσεις μου, χρησιμοποιώ την Αγία Γραφή από τις εκδόσεις της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας (ΕΒΕ), 2003.

7.2.20

Σήκωσε το σταυρό σου και ακολούθησέ με


Γιατί ακόμα και που βρίσκομαι εδώ μέσα, ακόμα και που μιλάω για τον Χριστό, είναι υπερηφάνεια. Γιατί με το που γεύεσαι λίγο τη Θεία Χάρη, θέλεις αμέσως να τη μοιραστείς. Κυρίως με τους δικούς σου ανθρώπους. Γιατί θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις τον άλλον, να πάρει κι εκείνος, ο άντρας σου, τα παιδιά σου, οι γύρω σου, θέλεις να τους ανοίξεις τον δρόμο προς τον Χριστό. Να τους γεμίσεις χαρά από τη χαρά σου, ειρήνη από την ειρήνη σου. Που είναι Εκείνου και τα δύο. Θέλεις να μεταφέρεις το μήνυμα του Ευαγγελίου, το χαρμόσυνο μήνυμα, αυτό της σωτηρίας. Θέλεις να μεταλαμπαδεύσεις το μήνυμα του Χριστού. Και τους λες να, αυτό είπε ο Χριστός, αυτό έκανε, έτσι πρέπει να γίνεις κι εσύ, να πηγαίνεις στην εκκλησία όπως κάνω κι εγώ, να πιστεύεις όπως εγώ, να διαβάσετε αυτά που διαβάζω κι εγώ. Κι εκείνοι να καταπιέζονται με τη χαρά μου, κι εγώ να πέφτω στην παγίδα της υπερηφάνειας. 

Ενώ πρέπει να μένω σιωπηλή, σαν αρχάριο μαθητούδι. Έτσι πρέπει να σκέφτομαι, ότι είμαι κατώτερη από όλους. Πόσο μάλλον όταν αυτό που λέω και που κάνω μαρτυρούν για το αντίθετο. Δεν πρέπει να δασκαλεύουμε τους άλλους, δεν πρέπει να δασκαλεύω κανέναν. Ο άλλος έχει την ελευθερία να κάνει και να πιστεύει ό,τι επιθυμεί. Δεν πρέπει εγώ να τους υποδεικνύω τι να κάνουν ή τι να πιστεύουν. Ο δρόμος του καθενός είναι ο δικός του δρόμος.

Που θα πει, μείνε ταπεινή, Εύα. Μείνε στον δρόμο του Χριστού και γίνε σαν τον Χριστό, αν θέλεις να λέγεσαι Χριστιανή και στο όνομα και στην ουσία. Χριστιανός αυτό δεν σημαίνει; Μιμητής Χριστού. Κάνω ό,τι κάνει ο Χριστός, κουβαλώ τον σταυρό μου όπως Εκείνος. Δέχομαι τις αδικίες, τις ύβρεις, τις συκοφαντίες όπως Εκείνος. Ταπεινώνομαι όπως Εκείνος. Προσεύχομαι όπως Εκείνος. Συγχωρώ όπως Εκείνος. Αγαπώ όπως Εκείνος.

Όταν θα είμαι σε θέση, πάντα με τη χάρη του Θεού, να με αξιώσει να ανεβώ βαθμίδα στην πνευματική μου ζωή, τότε και πάλι θα πρέπει να μην ξεχνώ ότι ποτέ δεν θα πρέπει να υποδεικνύω στον άλλο το τι θα κάνει ή τι να πιστεύει ή αν πιστεύει με τον "σωστό" τρόπο. Άσχετα αν πιστεύω μέσα μου ακράδαντα ότι ο Χριστός είναι ο μόνος τρόπος. Γιατί αν το κάνω, πάλι θα πέσω στην παγίδα της υπερηφάνειας και όλος μου ο αγώνας θα πάει χαμένος.

Το καλύτερο που μπορώ να κάνω σε αυτή τη φάση που βρίσκομαι είναι να δείχνω τον Χριστό μέσα από το παράδειγμά μου, μέσα από τη ζωή μου και την επιλογή να απέχω από τα κοσμικά και μάταια, κάνοντας τη δική μου αυτοθυσία. Τη δική μου αυταπάρνηση. Σηκώνοντας τον δικό μου σταυρό, μιμούμενη το δικό Του παράδειγμα στον βαθμό που μπορώ. Αθόρυβα, σεμνά και ταπεινά, όπως έκανε Εκείνος. Και να αφήσω τις θεολογίες στους θεολόγους, παρά μόνο όταν θέλω να ενημερώνομαι από αυτούς, αφού στο τέλος της ημέρας, η μόνη αληθινή γνώση, η μόνη σοφία έρχεται απευθείας από τον Χριστό. Αμήν.

Με αγάπη,

Εύα 💗


* Η φωτογραφία είναι από εδώ.