Η Norma είναι ιέρεια στο Ιερό Δάσος των Γαλατών κατά την περίοδο της ρωμαϊκής κυριαρχίας (1ος αι. π.Χ.). Έχει παραβεί τούς ιερούς της όρκους και έχει συνάψει δεσμό με τον Pollione τον Ρωμαίο διοικητή τών Γαλατών, έχοντας αποκτήσει μαζί του δύο παιδιά. Οι Γαλάτες και ο πατέρας της Οroveso την περιμένουν όταν ανατείλλει το φεγγάρι για να έρθει στο Ιερό Δάσος και να κηρύξει την επανάσταση εναντίον τών Ρωμαίων. Η Norma είναι αντίθετη με την επανάσταση γιατί πιστεύει ότι η Ρώμη θα πέσει απο εσωτερικά αίτια.
Κάποια στιγμή η Αdalgisa -πιστή ακόλουθος τής Νόρμα- εξομολογείται στην Norma την αγάπη της για κάποιον και όταν η Νόρμα βλέπει τον Pollione να μπαίνει στο ιερό και αντιλαμβανεται ότι είναι ερωτευμένος με την ακόλουθό της γίνεται έξαλλη από θυμό και ζήλια, και για λίγο σκέπτεται να σκοτώσει τα παιδιά της, ως δεύτερη Μήδεια.
Η Adalgisa της ορκίζεται ότι δεν θα την αφήσει ποτέ και της ζητά να την αφήσει να φύγει μαζί του στη Ρώμη, προκειμένου να τον πείσει να επιστρέψει στην ιέρεια.
Όταν αποτυγχάνει στην αποστολή της και μάλιστα ο Pollione της εξομολογείται για δεύτερη φορά τον έρωτά του, η Norma καλεί το ιερό συμβούλιο τών Γαλατών για να κηρύξει τον πόλεμο στους Ρωμαίους.
Ταυτόχρονα ο Pollione συλλαμβάνεται να έχει πατήσει στο ιερό τών Γαλατών, πράξη που θεωρείται βλάσφημη και τιμωρείται με θάνατο.
Η Norma εξακολουθεί να τον αγαπά και προσπαθεί να τον σώσει βάζοντάς τον να της ορκιστεί ότι θα γυρίσει μόνος του στη Ρωμη. Αυτός αρνείται και τότε η Norma μπροστά σε όλους ομολογεί την παραβίαση των όρκων της και την αγάπη της προς αυτόν.
Ο Pollione μετανιώνει και της ζητά συγχώρεση. Το τέλος είναι τραγικό, αφού καίγονται και οι δυο μαζί στην ιερή και εξαγνιστική πυρά.
***
Η Νόρμα του Βιντσέντζο Μπελίνι, ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του παγκοσμίου λυρικού ρεπερτορίου, είναι ένα κλασικό μελόδραμα που ανήκει στη σχολή bel canto. Ο ρόλος της Νόρμα θεωρείται από τους δυσκολότερους ρόλους και ελάχιστες σοπράνος κατάφεραν να αναμετρηθούν με επιτυχία μαζί του. Η Κάλλας το πρωτοτραγούδησε το 1948 στην Φλωρεντία σε ηλικία 25 ετών. Από τότε, τραγούδησε Νόρμα γύρω στις 40 φορές, μία από αυτές στην Επίδαυρο, στις 24/8/1960, παρουσία 20.000 θεατών που ήρθαν να την θαυμάσουν και να την αποθεώσουν από όλα τα μέρη του κόσμου. Τριάντα τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατό της και η ερμηνεία της παραμένει αξεπέραστη.
Στα πλαίσια της επετείου των 34 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης ντίβας, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει πρόγραμμα προς τιμή της απόψε στις 9 το βράδυ στον κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το ρεπερτόριο της συναυλίας θα περιλαμβάνει άριες από όπερες τις οποίες η Κάλλας σημάδεψε με την ερμηνεία της. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου