16.11.08

"My name is Reilly. Sydney Reilly."




Ο Sir James Bond, ο γνωστός πράκτορας της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας, δημιούργημα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ian Fleming, ακούει στο όνομα ενός αμερικανού ορνιθολόγου, ο οποίος είχε εκδόσει έναν οδηγό για τα πτηνά της Καραϊβικής, ένα αντίγραφο του οποίου βρισκόταν και στην βιβλιοθήκη του Φλέμινγκ. Ο ίδιος ο Φλέμινγκ είχε δηλώσει πως ήθελε ο ήρωάς του να έχει το πιο απλό και βαρετό όνομα που μπορεί να υπάρχει. Τα συναρπαστικά πράγματα πρέπει να συμβαίνουν γύρω του, ο ίδιος όμως ο ήρωας ήθελε να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερος σε όλα, ένα ανώνυμο ωμό εργαλείο στα χέρια του κυβερνητικού τμήματος.

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο πασίγνωστος πράκτορας 007 δεν είναι τίποτε άλλο από μια εξιδανικευμένη εκδοχή του ίδιου του δημιουργού του. Είναι Σκοτσέζος στην καταγωγή, όπως και ο Φλέμινγκ, μαθήτευσε στα ίδια σχολεία με τον Φλέμινγκ, του αρέσουν τα ίδια φαγητά με τον Φλέμινγκ (scrambled eggs and coffee), έχουν το ίδιο ύψος, το ίδιο στιλ στα μαλλιά, το ίδιο χρώμα ματιών, μοιράζονται το ίδιο γούστο στις όμορφες και εκλεπτυσμένες γυναικείες υπάρξεις.

Παρόλο όμως που ο ίδιος δεν το ομολόγησε ποτέ ξεκάθαρα, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι, πέρα από τις όποιες ομοιότητες με τον δημιουργό, ο ήρωας των μυθιστορημάτων του ήταν υπαρκτό πρόσωπο και άκουγε στο όνομα Sydney Reilly, ένας ρώσος ή ουκρανός εβραίος κατάσκοπος που δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του α’ παγκοσμίου πολέμου και που πέρασε στην ιστορία με το παρατσούκλι, «ο άσσος των κατασκόπων».

Εργάστηκε στην Scotland Yard μετά στην Μυστική Υπηρεσία της Βρετανίας ως μυστικός πράκτορας. Κατασκόπευσε για τουλάχιστον τέσσερις εθνότητες. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός κατά την δεκαετία του 1920, μετά την γνωστοποίηση της συμμετοχής του στην πτώση του καθεστώτος των μπολσεβίκων το 1918, καθώς και για την συμμετοχή του σε πολλές επιχειρήσεις κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, κατά τις οποίες απέσπασε πολύτιμα κρατικά μυστικά της Γερμανίας προς όφελος πάντα της Βρετανίας. Σήμερα, πολλοί ιστορικοί τον θεωρούν ως τον κορυφαίο κατάσκοπο του εικοστού αιώνα.


Σε όλες του τις ταινίες (με πρώτη την «Dr. No» που προβλήθηκε το 1962), ο James Bond βρίσκεται στην ίδια ηλικιακή στιγμή (γύρω στα τέλη της δεκαετίας των τριάντα, περίπου στα 37). Η χρονολογία γέννησης παραμένει άγνωστη, με επικρατέστερες τις: 1918, 1920, 1921 και 1924. Έχει γεννηθεί κάπου στην Γερμανία (αλλού φαίνεται η Ελβετία ως χώρα γέννησής του), από πατέρα Σκοτσέζο και μητέρα Ελβετή. Γνωρίζει άπταιστα τα γερμανικά και τα γαλλικά. Στα έντεκα, οι γονείς του πεθαίνουν σε ορειβατικό ατύχημα και μένει ορφανός. Τον μεγαλώνει η θεία του και ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του (κολλέγιο Εδιμβούργου, πανεπιστήμιο Γενεύης). Παράλληλα μαθαίνει δανέζικα, ρωσικά και ιαπωνέζικα.
Συμμετέχει στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την κατάταξή του στο Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας, όπου αποσπά τον τίτλο του διοικητή, τίτλο που κρατά και κατά την είσοδό του στην Μυστική Υπηρεσία (Μ16). Η επίσημη επαγγελματική του ιδιότητα είναι δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Αμύνης. Γύρω στο 1952 γίνεται πράκτορας 00- .

Μέρος των υποχρεώσεών του είναι να σκοτώνει, πράγμα που δεν του αρέσει καθόλου, γι’ αυτό, όποτε χρειάζεται να το κάνει, επιλέγει μετά να το ξεχνάει ή να καταφεύγει στο φλεγματικό του μαύρο χιούμορ. Σε κάποια ταινία γίνεται αναφορά στο ότι ήταν έφηβος όταν σκότωσε για πρώτη φορά. Πολλές είναι οι φορές που δεν υπακούει σε εντολές δολοφονίας και φτάνει σε πέρας την αποστολή του με το να πυροβολεί στο όπλο του αντιπάλου του.

Στα λογοτεχνικά κείμενα, ο James Bond είναι αδύνατος με καλοφτιαγμένο κορμί, κοντά μαύρα μαλλιά, γαλάζια μάτια και μια κάθετη ουλή στο δεξί μάγουλο. Έχει επίσης ένα σημάδι στο εσωτερικό του ενός χεριού του. Έχει ύψος 1.83 και βάρος 76 κιλά. Έχει υψηλή νοημοσύνη. Όποτε δεν βρίσκεται σε αποστολή ή στο αρχηγείο, περνά τον χρόνο του στο διαμέρισμά του στην οδό Kings road, στο Chelsea, το οποίο προσέχει μια σκωτσέζα οικιακή βοηθός με το όνομα May, η οποία και τον προσέχει σαν παιδί της. Σπάνια προσκαλεί γυναίκες στο σπίτι του.
Παντρεύεται την Teresa di Vicenzo, η οποία δολοφονείται την ημέρα του γάμου τους από τον ορκισμένο εχθρό του Ernst Stavro Blofeld. Για πολλά χρόνια στιγματίζεται από την απώλεια.

Τα αγαπημένα του ποτά είναι η βότκα μαρτίνι, το τζιν μαρτίνι, η σαμπάνια και το μπέρμπον. Είναι δεινός καπνιστής (σε ορισμένες περιπτώσεις έχει φτάσει και στα 70 τσιγάρα την ημέρα, ο μέσος όρος είναι 60), αν και είναι αρκετές οι περιπτώσεις που τον θέλουν να προσπαθεί να το κόψει, για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε άλλες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι. Σε κάποιο σημείο μάλιστα χαρακτηρίζει το κάπνισμα ως «filthy habbit».
Είναι γκουρμέ, όσον αφορά στις διατροφικές του επιλογές (σολωμός, καβούρια, κρύο ροστ μπηφ, πρώτα από όλα όμως τα χτυπητά αυγά σε συνδυασμό με καφέ, φτιαγμένα από την May). Απεχθάνεται το τσάι, για το οποίο μάλιστα έχει πει ότι είναι η αιτία της πτώσης της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Η ερωτική του ζωή περιορίζεται σε εφήμερες σχέσεις της μιας βραδιάς με σχεδόν κάθε γυναίκα που συναντάει. Οι γυναίκες σαγηνεύονται από τη σωβινιστική του ταυτότητα, παρά την προσπάθειά τους να αντισταθούν. Στις πιο πρόσφατες ταινίες, η συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες έχει μαλακώσει, πολλές από τις οποίες φτάνει να τις σέβεται και να τις υπολογίζει (μία εκ των οποίων και η Μ). Οι προτιμήσεις του γέρνουν προς τις παντρεμένες γυναίκες, γιατί «it keeps things simple».

Η τελευταία ταινία, που τώρα παίζεται στους κινηματογράφους, Quantum of Solace, είναι η 22η στη σειρά ταινία με ήρωα τον 007. Ο προϋπολογισμός της ήταν 230.000.000 δολάρια και στην Αγγλία έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων από την πρώτη εβδομάδα προβολής της, το οποίο κρατούσε μέχρι τώρα η ταινία του Harry Potter.


14 σχόλια:

maya είπε...

...την οποία και είδα εχτές
και ήθελα να φύγω απο την πρώτη σκηνή.
άντε στο τελευταίο 10λεπτο πήγε καλύτερα.

πολλή φασαρία (το είδα με dts ήχο και ύφος σινεμά)
πολύ action (αλα σταλόνε όμως...)
και καθόλου τα gadget και κόλπα του mr.Q...
αυτο πολύ με στεναχώρεσε.
όχι ότι δεν μ'αρέσε ο craig.
μια χαρά. έχει αυτό το αλήτικο, μαρέσει.
αλλά όχι σε bond γαμότο!
λίγο στυλ τόθελα...
μόνο ο τίτλος ήταν chic.

αυτά.
η ανάλυση μου.

και καλησπέρα ευαγγελία μου
πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία έμαθα εδώ.
δεν ήξερα για τον reilly!
με πολύ ενδιαφέρον το διάβασα.

χχχχχχχχχχ

Σταλαγματιά είπε...

Δεν ήξερα ότι ήταν υπαρκτό πρόσωπο η περίφημος πράκτορας.
Το μόνο που ήξερα οτι δίσταζαν να γυρίσουν την πρώτη ταινία γιατί πίστευαν πως δεν θα άρεσε σε κανέναν ένας τέτοιος χαρακτήρας όπως ο δικός του.
Ήταν εδώ που τα λέμε βίος και πολιτεία.
Καλό ξημέρωμα Ευαγγελία μου

faraona είπε...

Τι να πω τωρα...ειναι κι αυτη μια πλευρα της ζωης, αυτο ουδεις μπορει να το αρνηθει.
Καλη εβδομαδα.

eva είπε...

@maya, ... την οποία θα έβλεπα και εγώ προχτές αν η ουρά των εισιτηρίων δεν κόντευε να φτάσει ως το σπίτι μου! Επιφυλάσσομαι όμως να ολοκληρώσω το ρεπορτάζ μου εντός της εβδομάδας :)
Ο craig νομίζω ότι το' χει, του πηγαίνει ο ρόλος (οι δύο προηγούμενοι ήταν αίσχος). Σε μένα δεν βγάζει το αλήτικο, βγάζει το υπόγειο, το απόμακρο, την αθόρυβη δύναμη, το βλέπετε αυτό που θέλω εγώ να δείτε και δεν έχει παραπέρα, χαμόγελο που σκοτώνει, μάτι που σφάζει, ξέρεις, τέτοια απλά πράγματα.
Για τα κόλπα του mr Q πρέπει να τους μαλώσουμε, ααα, όλα κι όλα, μεγάλη παράλειψη. Όσο για το στιλ Μποντ θα έχω ιδία άποψη μόλις ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ και θα επανέλθω :))

Φιλάκια :))

eva είπε...

@anastasia, πού να φανταστούν ότι αυτός ο ήρωας θα έφτανε να πρωταγωνιστεί σε 22 ταινίες, να έχει βγει σε πόσα βιντεοπαιχνίδια, σε κούκλες, μπλουζάκια, να έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και κάθε φορά οι ταινίες του να γίνονται μπλοκμπάστερ.
Ο ήρωας έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα τον διατηρήσουν αλώβητο στον χρόνο, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Κάτι σαν τον Indiana Jones ή τον Sherlok Holmes παλιότερα. Ήρωες μοναχικοί, τυχοδιώκτες, ακαταμάχητα γοητευτικοί, αφοπλιστικά αποτελεσματικοί και γι' αυτό διαχρονικοί. Συνταγή που πάντα πιάνει.

Καλή σου μέρα, καλή εβδομάδα :)

eva είπε...

@faraona, τόσο ωραιοποιημένη πλευρά της ζωής νομίζω ότι είναι δύσκολο να πούμε ότι υπάρχει. Ακόμα και η ίδια η πραγματικότητα των ταινιών του Μποντ είναι δύσκολο να σταθεί, αφού στα περισσότερα ακροβατικά και συμπλοκές, το πιθανότερο θα ήταν να μη την έβγαζε καθαρή.
Όμως, αυτή δεν είναι και η μαγεία του κινηματογράφου; Να σε αποσπάσει για δυο ώρες από την πραγματικότητα, να σε μεταφέρει σε έναν κόσμο όπου οι κακοί πληρώνουν και οι καλοί την γλυτώνουν, να δεις όλη τη δράση που λείπει από την καθημερινότητά σου και να φύγεις με την ψευδαίσθηση ότι έζησες κι εσύ λίγη από τη δράση του ήρωα κι ας ξέρεις ότι σε παραμύθιασαν ως το κόκκαλο. Ε, και; Ταινία είναι, όχι ιστορικό ντοκιμαντέρ και στις ταινίες το παραμύθιασμα επιβάλλεται. Συνταγή που πάντα πιάνει :)

Φιλάκια και καλή βδομάδα :)

Artanis είπε...

Την έχω διαβάσει την ιστορία του πραγματικού κατασκόπου, του βασικού πρότυπου για τον Φλέμινγκ...
Τις ταινίες με τον Ντάνιελ Γκρεγκ, δεν τις έχω δει...Με "διώχνει" η φάτσα του...Εξάλλου εγώ προτιμώ τους μελαχρινούς κλασάτους άνδρες...Κόννερι και Μπρόσναν κορυφές...Το Golden eye, το πιο αγαπημένο μου...Ο Σον Μπιν (ο μοναδικός ξανθός που μου αρέσει), απλά ΥΠΕΡΟΧΟΣ, στον ρόλο του Αλεξ Τρεβέλιαν, του (θεϊκού) κακού...
Καλημερούδια...

kryos είπε...

Πάντα μου άρεσαν οι ταινίες του Bond ενώ δεν θα έλεγα το ίδιο για κάποιες άλλες που προσπαθούν ματαίως να μιμηθούν.
Μου αρέσει το ταξίδι που προσφέρουν σε νέα τεχνολογία σε συνδυασμό με πανέμορφα εξωτικά μέρη...και το αγγλικό χιούμορ όποτε το βρίσκουν.
Δεν είδα την τελευταία αλλά στην προηγούμενη είδα πολλές διαφορές σε σχέση με παλαιότερα....ο τύπος πλέον είναι πολεμική μηχανή με ότι αυτό συνεπάγεται.
Κι όταν τον ρώτησαν αν πίνει το μαρτίνι του χτυπημένο ή κουνημένο απάντησε χε....α.
Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά για το μέλλον του :)

Καλή μέρα και καλή εβδομάδα καλή μου φίλη !!!

amazone είπε...

Ούτε εγώ ήξερα ότι ήταν υπερκτό πρόσωπο!!!
Εντυπωσιακή ανάρτηση

eva είπε...

@artanis, για τον Κόννερι θα συμφωνήσω, είναι κορυφή, για τον Μπρόσναν όμως... τσου. Το παίζει γόης και χάνει βαθμούς. Καλύτερος ο Κρεγκ.

Φιλάκια :)

eva είπε...

@krye, λες; Να θυσιάσουν τη φινέτσα στον βωμό της τεχνολογίας και της βίας; Προς τα πού οδεύουμε, φίλε μου... Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο...

Καλή σου μέρα :))

eva είπε...

@amazone, αυτά τα παρασκηνιακά είναι που έχουν το περισσότερο γούστο! Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Καλή σου μέρα :)

anima είπε...

Ακόμη μια φορά που μαθαίνω απο ανάρτησή σου.Και μου αρέσει...

Φιλί και καλό απόγευμα

υ.γ.Και εννοείται Κόννερι και μετά Κρέγκ...

eva είπε...

@anima, φιλί κι από μένα και καλό απόγευμα :)