30.8.08

Πολυπληθή ευρήματα στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης


32 βυζαντινά πλοία χρονολογημένα γύρω στο 1000 μ.Χ. ανακαλύφθηκαν με όλο το ξύλινο σκαρί τους και πολλά με τα εμπορεύματά τους βυθισμένα στην υγρή άμμο του πυθμένα του «Λιμανιού του Θεοδοσίου» στο Γενίκαπι της Κωνσταντινούπολης, ενώ παράλληλα με την ανακάλυψη του μικρού αυτού στόλου, βρέθηκαν κυκλικά και τετράγωνα οικήματα ηλικίας τουλάχιστον 8,000 χρόνων, πράγμα που πιστοποιεί την αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Παρόλο που προϋπήρχαν ενδείξεις κατοικισμού από όλες τις περιόδους (περιοχή Φικίρτεπε-Χαλκηδόνος περίπου 4η χιλιετία π.Χ., στην ασιατική πλευρά ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο, στην περιοχή του ανακτόρου Τόπκαπι ευρήματα χαλκολιθικής εποχής κλπ), η πρώτη σύσταση οργανωμένης πόλης στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στους Μεγαρείς, οι οποίοι ίδρυσαν αποικία στην περιοχή της σημερινής Χαλκηδόνας το 680 π.Χ., την οποία και ονόμασαν Βυζάντιο από τον ιδρυτή της Βύζαντα.

Τα οικήματα είχαν κτιστεί σ’ αυτό το σημείο προτού η στάθμη των υδάτων ανεβεί μετακινώντας την γραμμή της ακτής κατά 400 μέτρα και σχηματιστεί το «Ελευθέριον», λιμάνι που οφείλει το όνομά του στον χορηγό ευγενή που ανέλαβε την κατασκευή του επί Μεγάλου Κωνσταντίνου (4ος αι. μ.Χ.). Η αρχαιολογική σκαπάνη «χτύπησε» στην προκυμαία, σε ξύλινους πασσάλους, καθώς και στον σκελετό ενός ακόμη βυζαντινού πλοίου.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα στην ίδια περιοχή είχε ανακαλυφθεί νεκροταφείο, χρονολογημένο το 6300-6000 π.Χ., το οποίο περιλάμβανε τα λείψανα δύο παιδιών, μιας γυναίκας και ενός άνδρα.

Οι ανακαλύψεις των ανασκαφών στην περιοχή Γενίκαπι, που έγιναν στο πλαίσιο του έργου της υποθαλάσσιας σιδηροδρομικής ζεύξης της ευρωπαϊκής και ασιατικής ακτής της Πόλης, δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Σύμφωνα με τον τούρκο αρχαιολόγο Μετίν Γκιοκτσάι, πιστεύεται πως βρέθηκε τμήμα του χαμένου ως τώρα πρώτου οχυρωματικού τείχους του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όταν μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στην πάλαι ποτέ αποικία των Μεγαρέων, τα οποία είχαν καταστραφεί από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 5ου αιώνα, για να οχυρωθεί εκ νέου από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’, τα τείχη των οποίων βλέπουμε σήμερα.
.

14 σχόλια:

faraona είπε...

Ευαγγελια μου πολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου.
Νομιζω ομως οτι μερικα π.Χ πρεπει να τα διορθωσεις σε μ.Χ.

Στην αρχη ας πουμε ,αποκλειεται να ηταν βυζαντινα και να ηταν χρονολογημενα το 1000 π.Χ
οπως και το αλλο «εποχης του Μ Κωνσταντινου(4ος π.Χ)»

Η δεν καταλαβα εγω καλα?

σε φιλω

eva είπε...

@faraona, σ' ευχαριστώ για τις επισημάνσεις, ο δαίμονας του τυπογραφείου! Όλα διορθωμένα τώρα :))

Φιλιά :)

Antoine είπε...

Δεν ξέρω αν σου έχω αποκαλύψει ποτέ την αγαπή μου για την Κωνσταντινούπολη. Η πόλη αυτή κουβαλάει στα τείχη της τόση δόξα, ώστε είναι αδύνατον και ο πιο αδιάφορος άνθρωπος να μην αντιπωσιαστεί.

Χαίρομαι που η τουρκική αρχαιολογία δείχνει ενδιαφέρον για τα αρχαία και βυζαντινά ευρήματα. Τα ναυάγια αυτά αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά!

Φιλιά!

"ζαχαρούλα.." είπε...

Καλό μήνα καλή μου.... καλή εβδομάδα... καλό φθινόπωρο!!!!

φιλάκιαααααααα....!

ΥΓ: δεν ήξερα πολλά από όσα αναφέρεις στην ανάρτησή σου!!!

Σταλαγματιά είπε...

Θέλω τόσο πολύ να επισκεφτώ
Την Κωνσταντινούπολη, νομίζω πως είναι χρέος
Μας ως Έλληνες να αντικρίσουμε έστω για μια
Φορά την ομορφιά της.
Καλό μήνα σε όλους και καλό χειμώνα

eva είπε...

@antoine, έχω πάει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καμία δεν αιχμαλώτισε την ψυχή μου όπως η Κων/λη. Τόσο παραδομένη στην πατίνα του χρόνου που είναι σα να ζει μέσα στο χτες, τόσο παρακμιακή και τόσο αυθάδικη συνάμα, παντού σκόρπιες σελίδες ιστορίας, που δεν τις φυλάει στα μουσεία, τις περπατάς, τις ζεις. Και μαζί, μια σύγχρονη γυάλινη πόλη που ζει στους δικούς της ευρωπαϊκούς ρυθμούς.

Όλα δίπλα-δίπλα. Το χτες και το σήμερα, το πολιτισμένο και το απολίτιστο, η δύση και η ανατολή, μιλιούνια ανθρώπων στη στεριά, παρέλαση πλοίων στον Κεράτιο και τον Μαρμαρά, ένα κομφούζιο ζωής, σα μύλος που αναμειγνύει τα πάντα και τα κάνει ένα υπέροχο συνοθύλευμα με χιλιάδες χρώματα και στο βάθος ένα συναίσθημα οργής και θλίψης μαζί, να βλέπεις τα δικά μας, τη δόξα του χτες, που ήταν και πια δεν είναι και που τώρα πληρώνεις εισιτήριο να δεις.

Δεν είναι μια τυχαία πόλη, άλλος ένας τουριστικός προορισμός. Είναι προσκύνημα. Είναι δέος. Είναι υποχρέωση, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου, σαν Έλληνας και σαν χριστιανός, να πας να τη δεις.

Ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα, σήμερα κιόλας.

Καλή σου μέρα :)

eva είπε...

@ζαχαρούλα! Καλό μήνα, γλυκιά μου, καλή βδομάδα και καλό φθινόπωρο!

Φιλιά :))

eva είπε...

@αναστασία, μόλις τα έγραψα στο σχόλιο του antoine πιο πάνω. Αν με ρωτάς, θα σου έλεγα να το κάνεις το ταξίδι ασυζητητί. Αξίζει κάθε του λεπτό.

Σαγήνη είναι περισσότερο, όχι ομορφιά. Δεν θα δεις την ιταλική φινέτσα ούτε τη γαλλική μεγαλοπρέπεια. Δεν έχει καθαρούς δρόμους ούτε προσεγμένα κτήρια. Ετοιμόρροπα είναι τα περισσότερα. Δεν έχει γοτθικούς ναούς που αποστομώνουν και ανεκτίμητα βιτρώ. Είναι κάτι άλλο αυτό που σε αιχμαλωτίζει. Δεν είναι πόλη που βγήκε από ιδιωτικό κολλέγιο, ας πούμε. Είναι αλητάκι που γυρνά ξυπόλητο στις αλάνες. Που δεν συμμορφώνεται σε κανόνες της υψηλής κοινωνίας, κάνει τα δικά του. Δε ρωτά, αρπάζει και το παίρνει. Κάπως έτσι. Μόνο αν πας θα καταλάβεις τι εννοώ, πρέπει να το βιώσεις, να την μυρίσεις, να την αισθανθείς.

Φιλιά πολλά και την καλημέρα μου :)

andreas athanasopoulos είπε...

πολυ ενδιαφερον αναρτηση...ενα ταξιδη στην πολη ειναι ενα απο τα ονειρα μου. καλο μηνα!!!

Surrealist είπε...

Καλώς σε ξαναβρίσκω με τις υπέροχες αναρτήσεις σου καλή μου Ευαγγελία

καλό μήνα να ευχηθώ και καλό φθινόπωρο να έχουμε όλοι!!!!

eva είπε...

@antarth, η ευχή από την πραγματοποίησή της απέχει μόνο μια απόφαση.

Καλό μήνα

eva είπε...

@surrealist!!!
Καλώς ήρθες, ξενιτοπούλι!

Καλό μήνα και σε σένα, γλυκιά μου, μας έλειψες!

Φιλιά φθινοπωρινά :))

kryos είπε...

Καλή σου μέρα καλή μου φίλη .... χάθηκα για λίγο και μου έλειψες ... δεν έχω κάτι να σχολιάσω για τα καράβια ..απλώς εύχομαι να είχαν βυθιστεί περισσότερα προς χάριν της ανασκαφής :)
Χιούμορ προσπαθώ να κάνω :)...
Να μας ευχηθώ καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα με όμορφες κουβεντούλες !!!

Φιλιά !!!

eva είπε...

@krye, τι έχεις; Δεν σε βλέπω στα καλά σου. Πότε σε σταμάτησε το θέμα, για να σχολιάσεις; Ό,τι θέλουμε δεν είπαμε πως κάνουμε κι ό,τι θέλουμε πως λέμε;

Καλό φθινόπωρο και σε σένα, και βροχερό, όπως έκλεισε ο Αύγουστος!

Καλή σου μέρα :)