26.11.20

Radioactive


 

Σχόλια και σκέψεις μου για την ταινία:

Μαρία Κιουρί: Η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο (αγγλικός τίτλος: Radioactive):

     α) Καλογυρισμένη και λίγο λιγότερο επιφανειακή από τις υπόλοιπες εμπορικές ταινίες των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο που κυκλοφορούν τελευταία. Άριστη σκηνογραφία και φωτογραφία. Η σκηνοθεσία μέσα από ένα πρίσμα γυναικείας, ευαίσθητης ματιάς με αιχμή το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων και πώς αυτή υποτιμάται μέσα σε ένα περιβάλλον ανδροκρατούμενο και προκατειλημένο, όπως αυτό του Παρισιού του 1890, έναντι της μεγαλειώδους ανακάλυψης δύο νέων στοιχείων, του πρωτοποριακού τρόπου απομόνωσης των στοιχείων αυτών και της τεχνητής δημιουργίας ραδιενέργειας, προκειμένου οι ακτίνες Χ να μπορέσουν να μεταφερθούν στα πεδία μάχης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου μέσα σε ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

     β) Η ηθοποιός που ενσαρκώνει τον ρόλο της Μαρίας Κιουρί προσωπικά δεν με ενέπνευσε ιδιαίτερα. Μου φάνηκε ότι προσπαθούσε πάρα πολύ με αποτέλεσμα να βγάζει κάτι ψεύτικο η όλη της ερμηνεία. Θέλησε να τονίσει την υπερβολή του κεντρικού προσώπου, και λόγω συνθηκών και λόγω χαρακτήρα, αλλά αυτή η υπερβολή νομίζω ότι βγήκε κάπως ..υπερβολική. Τεντώθηκε σε πλάτος, όχι σε βάθος, που θα ήταν και το επιθυμητό.

     γ) Τρία βραβεία Νόμπελ στην ίδια οικογένεια;! Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο;

     δ) Παρά την ανισότητα που εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα μέχρι τις μέρες μας, η γυναικεία δύναμη βρίσκει τον τρόπο να λάμψει μέσα σε οποιεσδήποτε εποχές και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ή συγκυρίες, δυνατά και εκτυφλωτικά όπως το ράδιο και όπως η νομπελίστα επιστήμονας Μαρί Κιουρί.


Αποφθέγματα της ίδιας:

"Τίποτα στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε."

"Μου έμαθαν πως ο δρόμος της προόδου δεν είναι ούτε γρήγορος ούτε εύκολος."

"Στην επιστήμη πρέπει να μας εδιαφέρουν τα πράγματα, όχι τα πρόσωπα."

"Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν από μας, αλλά τι μ' αυτό; Πρέπει να έχουμε υπομονή και, πάνω απ' όλα, εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε προικισμένοι σε κάτι και να το αξιοποιήσουμε."

"Να είστε λιγότερο περίεργοι με τους ανθρώπους και περισσότερο περίεργοι με τις ιδέες."

"Δεν υπάρχουν προνόμια. Δουλεύουμε για το συμφέρον της επιστήμης. Το ράδιο δε βρέθηκε για να κάνει πλούσιο κανέναν. Το ράδιο είναι ένα στοιχείο. Ανήκει στην ανθρωπότητα."

"Ένας επιστήμονας στο εργαστήριό του δεν είναι απλά ένας επιστήμονας. Είναι επίσης ένα παιδί που τα φυσικά φαινόμενα τον εντυπωσιάζουν σα να ήταν παραμύθια."


Με αγάπη,

Εύα 💗


*** φωτό από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: