31.1.19

Πλάνο Αντιγραφής Αγίας Γραφής Φεβρουαρίου

Το εφάρμοσα δοκιμαστικά τον Ιανουάριο, μου άρεσε πάρα πολύ και ως διαδικασία και ως ουσία και είπα να το συνεχίσω και για το μήνα Φεβρουάριο.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά θεματικά πλάνα αντιγραφής Αγίας Γραφής (αναζήτηση: scripture writing plans) με ποικίλους τίτλους που μπορεί να επιλέξει κανείς.

Έκανα, λοιπόν, την σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο και κατέληξα  σε ένα θέμα με τίτλο:

"Υγεία & Θεραπεία/Αποθεραπεία/Επούλωση/Ανάρρωση" 
(Health & Healing)

Το δεύτερο σκέλος (healing) το άφησα εντελώς ελεύθερο προς ερμηνεία για να μπορεί να είναι εφαρμόσιμο στον καθένα που θέλει να το ακολουθήσει, μέσα από τη δική του προσωπική χροιά που ίσως τον απασχολεί ή τον προβληματίζει.

Είναι αρκετοί οι λόγοι που ξεκίνησα να το κάνω. Ξέρω ότι σε καθημερινή βάση έχω προγραμματισμένα λίγα λεπτά της μέρας που θέλω να αφιερωθώ μόνη μου με το θέμα του μήνα. Αυτό με βάζει σε κατάσταση εγρήγορσης, αδημονώ να δω το επόμενο εδάφιο, να δω πώς θα το προσεγγίσει, πώς θα φωτιστεί. Η γραπτή διαδικασία πάλι, έχει ιδιαίτερη αξία και βαρύτητα για μένα. Όταν κάθομαι να το γράψω, το χέρι ακολουθεί το μυαλό, άρα το χέρι βοηθά το μυαλό να επιβραδύνει και να μπορεί έτσι να δει πιο προσεχτικά τις αποχρώσεις, τα νοήματα ανάμεσα στις λέξεις, την ουσία. Είναι σαν τον οδηγό με τον συνοδηγό, άλλη σημασία δίνει ο οδηγός στο δρόμο και άλλη ο συνοδηγός στη θέα γύρω του.

Δεν είναι επίσης μόνο η πληροφόρηση αυτή καθαυτή, μπορεί να λέει το ίδιο πράγμα σε διαφορετικά σημεία της Αγίας Γραφής, και παρόλα αυτά, ποτέ να μην είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό το βλέπουμε πολύ καθαρά να συμβαίνει και με τα τέσσερα Ευαγγέλια: ίδιος πρωταγωνιστής, ίδια ιστορία, εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό σου ξεκλειδώνει το πολυδιάστατο του θέματος και σε βοηθά να εμβαθύνεις στην ουσία των πραγμάτων και να μη μένεις στην επιφανειακή ιστορία που διάβασες κάποτε στο δημοτικό και έμεινε ως παραμυθάκι που ειπώθηκε και ξεχάστηκε. Για όλα υπάρχει λόγος που γράφεται το καθετί μέσα στην Αγία Γραφή και είναι ένα ταξίδι και μια πρόσκληση από πλευράς μας να το ανακαλύψουμε και να βρούμε τους θησαυρούς που κρύβει και τα οφέλη που έχουμε να κερδίσουμε. Η Αγία Γραφή είναι ένα Βιβλίο (μια συλλογή βιβλίων ακριβέστερα) που για μένα είναι ανεξάντλητο από κάθε άποψη, είναι ένας κόσμος ολόκληρος. Κάθε φορά που διαβάζεις κάτι, κάτι καινούργιο ξεκλειδώνεται, κάποιο κάτοπτρο πέφτει για να φανεί η αληθινή εικόνα, ένα ακόμα μικροσκοπικό κομματάκι της που σου μιλάει κατευθείαν στην ψυχή κοιτάζοντάς σε κατάματα, και αυτό με καθηλώνει κάθε φορά.

Κάπως έτσι λειτουργούν στην προκειμένη και τα θεματικά πλάνα, δίνουν τη δυνατότητα σε προκαθορισμένο χρόνο να προσεγγίσεις το εκάστοτε θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες συνοπτικά, ανοίγοντάς σου το δρόμο για παραπάνω μελέτη, κι αυτό για μένα από μόνο του έχει τη σημασία του για τη χριστιανική μου πορεία και ωρίμανση.

Το πλάνο του Φεβρουαρίου μπορείτε να το βρείτε στο site Sweet Blessings εδώ. Αναρτώ και τη σχετική φωτογραφία του πλάνου για ευκολότερη πρόσβαση.

Με αγάπη,

Εύα 💗

15.1.19

Μελέτη Αγίας Γραφής

Πρωινό Σαββάτου κι εγώ πίνω τον καφέ μου παρέα με τον Λόγο του Θεού. Ο Λόγος του Θεού με ηρεμεί, μου δίνει κατεύθυνση και αισθάνομαι τη μέρα μου να ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο. Η Βίβλος, η Αγία Γραφή για μένα είναι ένα εγχειρίδιο ζωής, ένας χάρτης. Είναι το δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα, σε όλους εμάς, τα παιδιά του.

7.1.19

Αγία Γραφή - γιατί και πώς πρέπει να την διαβάζουμε

Είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται στο μυαλό μου ένα κείμενο που ήθελα να αναρτήσω σχετικά με την Αγία Γραφή, για τους λόγους που το κάνουν τόσο σημαντικό να τη διαβάζουμε, τα οφέλη της στη ζωή μας κ.τ.λ., όταν νωρίτερα σήμερα το πρωί έπεσα πάνω στο κείμενο που ακολουθεί. Επειδή δε νομίζω ότι θα μπορούσα να το γράψω καλύτερα, το παραθέτω για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα, το οποίο είναι τόσο τεράστιο που σίγουρα θα επανέλθω κάποια στιγμή και με δικές μου σκέψεις. Αυτό που μπορώ πάντως να πω από δική μου μαρτυρία είναι πως άπαξ και γευθείς έστω κι ένα απειροελάχιστο ψήγμα από την αλήθεια του Θεού, τίποτα δεν μένει πια το ίδιο. Κάπως σαν όλα εκείνα που σε ενδιέφεραν μέχρι τώρα, ρούχα, διασκεδάσεις, κους κους, φρου φρου κι αρώματα, να χάνουν προοδευτικά τη γοητεία τους και τη σημαντικότητά τους.
Κάπως σα να βλέπεις τον κόσμο με άλλα μάτια.

Το κείμενο το βρήκα εδώ και σας αφήνω να το απολαύσετε.


"Η Αγία Γραφή είναι κατά κάποιον τρόπο η βιογραφία του Θεού στον κόσμο αυτό. Και μάλιστα από την Αγία Γραφή η Καινή Διαθήκη είναι η βιογραφία του σαρκωθέντος Θεού σ' αυτόν τον κόσμο. Μέσα σ' αυτήν περιγράφεται πώς ο Θεός, για να δείξει τον Εαυτό Του στους ανθρώπους, έστειλε τον Θεό Λόγο, ο οποίος σαρκώθηκε και έγινε άνθρωπος, και σαν άνθρωπος είπε στους ανθρώπους όλα όσα ο Θεός έχει, όλα όσα ο Θεός επιθυμεί για τον κόσμο αυτόν και για τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτόν. Αποκάλυψε ο Θεός Λόγος το σχέδιο του Θεού προς τον κόσμο. Ο Θεός Λόγος με τη βοήθεια του λόγου, έδειξε τον Θεό στους ανθρώπους, όσο είναι δυνατό ο ανθρώπινος λόγος να περιλάβει τον Απερίληπτο Θεό. Ό,τι είναι απαραίτητο στον κόσμο αυτό και στους ανθρώπους που ζουν σ' αυτόν, ο Κύριος το έδωσε μέσα στην Αγία Γραφή. Μέσα σ' Αυτήν έδωσε τις απαντήσεις για όλα τα ερωτήματα. Δεν υπάρχουν ερωτήματα που να βασανίζουν την ανθρώπινη ψυχή και για τα οποία να μην έχει δοθεί μέσα στην Αγία Γραφή είτε άμεση είτε έμμεση απάντηση. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επινοήσουν περισσότερα ερωτήματα απ' όσες απαντήσεις υπάρχουν μέσα στην Αγία Γραφή. Το ότι δεν βρίσκεις στην Αγία Γραφή απάντηση σε κάποιο σου ερώτημα, σημαίνει ή ότι έθεσες ασήμαντο ερώτημα ή ότι δεν μπόρεσες να διαβάσεις την Αγία Γραφή και να πάρεις την τελική απάντηση.
Στην Αγία Γραφή ο Θεός έδειξε:
  • Τι είναι ο κόσμος, από πού προέρχεται, για ποιο λόγο υπάρχει, προς τα πού πορεύεται, πού θα καταλήξει.
  • Τι είναι ο άνθρωπος, από πού έρχεται, πού πηγαίνει, ποια είναι η ουσία του, για ποιο λόγο υπάρχει, πώς θα τελειωθεί.
  • Τι είναι τα ζώα, τι είναι τα φυτά, για ποιο λόγο υπάρχουν, τι εξυπηρετεί η ύπαρξή τους, τι προσφέρουν.
  • Τι είναι το καλό, από πού προέρχεται, πού οδηγεί, για ποιο λόγο υπάρχει, πώς αποκτάται.
  • Τι είναι το κακό, από πού προέρχεται, πώς υπάρχει, για ποιο λόγο υπάρχει, πώς θα τελειώσει.
  • Τι είναι δίκαιοι και τι αμαρτωλοί, πώς από έναν αμαρτωλό βγαίνει δίκαιος και πώς ένας επηρμένος δίκαιος μπορεί να καταντήσει αμαρτωλός. πώς ο άνθρωπος υπηρετεί τον Θεό και πώς τον διάβολο. ολόκληρος ο δρόμος από το αγαθό ως το κακό, από τον Θεό ως τον διάβολο.
  • Όλα, από την αρχή ως το τέλος, ολόκληρος ο δρόμος του ανθρώπου από την σάρκα ως το Θεό, από τη σύλληψή του μέχρι την εκ νεκρών ανάστασή του.
  • Τι είναι η ιστορία του κόσμου, η ιστορία του ουρανού και της γης, τί είναι η ιστορία της ανθρωπότητος, ποιος ο δρόμος τους, ο σκοπός και η τελείωσή τους.

Γενικά, ο Θεός στην Αγία Γραφή είπε όσα χρειάζονταν να πει στους ανθρώπους. Στην Αγία Γραφή βρίσκεται η βιογραφία του κάθε ανθρώπου, του καθενός μας ανεξαιρέτως. Σ' αυτήν ο καθένας μας μπορεί να βρει ολόκληρο τον εαυτό του να παρουσιάζεται και να περιγράφεται λεπτομερώς: όλες οι αρετές σου και τα ελαττώματα που έχεις και δεν έχεις. Θα βρεις τους δρόμους μέσω των οποίων η ψυχή σου και η ψυχή κάθε ανθρώπου, βαδίζει από την αμαρτία στην τελειότητα και ολόκληρο το δρόμο από τον άνθρωπο ως το Θεό και από τον άνθρωπο ως το διάβολο. Στην Αγία Γραφή θα βρεις τρόπους πώς ν' απελευθερωθείς από την αμαρτία, θα βρεις με μια λέξη, όλη την ιστορία της αμαρτίας και της αμαρτωλότητος, και όλη την ιστορία της αρετής και των δικαίων.
Είσαι θλιμμένος; στην Αγία Γραφή θα βρεις παρηγοριά. Είσαι λυπημένος; την χαρά. είσαι θυμώδης; την γαλήνη. είσαι εμπαθής; την σωφροσύνη. είσαι άφρων; την σοφία. είσαι κακός; την καλοσύνη. είσαι εγκληματίας; το έλεος και την δικαιοσύνη. είσαι μισάνθρωπος; την αγάπη. Σ' αυτήν θα βρεις φάρμακο για όλες σου τις ατέλειες και τα ελαττώματα, και τροφή για όλες σου τις αρετές και τις ασκήσεις. Είσαι αγαθός; Η Αγία Γραφή θα σε μάθει να γίνεις αγαθότερος και αγαθότατος. Είσαι ευαίσθητος; αυτή θα σε μάθει την αγγελική τρυφερότητα. είσαι έξυπνος; αυτή θα σε μάθει την σοφία. αγαπάς την ομορφιά και την ωραιότητα του τρόπου και του λόγου; Δεν υπάρχει ωραιότερος και συγκινητικότερος από τον λόγο που υπάρχει στο βιβλίο του Ιώβ, και του Σολομώντος, και του Δαβίδ, και του Ιωάννου του Θεολόγου, και του Αποστόλου Παύλου... Εδώ η μουσική, η αγγελική μουσική της αιώνιας αλήθειας του Θεού, ντύθηκε με ανθρώπινες λέξεις.
Όσο περισσότερο ο άνθρωπος διαβάζει και μελετά την Αγία Γραφή, τόσο περισσότερο βρίσκει αιτίες όλο και πιο πολύ να την μελετά ασταμάτητα. Αυτή είναι, κατά τους λόγους του Αγίου Χρυσοστόμου, σαν την εύοσμο ρίζα, που όσο περισσότερο τρίβεται, τόσο περισσότερο ευωδιάζει.
Όσο βασικό είναι το γιατί πρέπει να διαβάζει κανείς την Αγία Γραφή, το ίδιο επίσης βασικό είναι το πώς πρέπει να διαβάζει κανείς την Αγ. Γραφή. Οι άγιοι Πατέρες, με επικεφαλής τον Άγιο Χρυσόστομο, είναι οι καλύτεροι καθηγητές σ' αυτό. Ο Άγιος Χρυσόστομος, μπορούμε να πούμε, έγραψε το Πέμπτο Ευαγγέλιο. Οι άγιοι Πατέρες συνιστούν σοβαρή προετοιμασία για την ανάγνωση και την μελέτη της Αγίας Γραφής. Και η προετοιμασία έγκειται σε τί; Κατ' αρχήν στην προσευχή. Προσευχήσου στον Κύριο να φωτίσει τον νου σου, ώστε να κατανοήσεις τους λόγους της Αγίας Γραφής, και να χαριτώσει την καρδιά σου να αισθανθείς την αλήθεια των λόγων αυτών και την ζωή. Συνειδητοποίησε ότι αυτά είναι τα λόγια του Θεού, που Αυτός ο Ίδιος απευθύνει σε σένα. Η προσευχή, σε σχέση με τις άλλες ευαγγελικές αρετές, είναι η καταλληλότερη για να καταστήσει ικανό τον άνθρωπο να κατανοήσει την Αγία Γραφή.
Και πώς πρέπει να διαβάζεται η Αγ. Γραφή;
Με προσευχή, φόβο και σεβασμό, γιατί σε κάθε λέξη υπάρχει και από μια σταγόνα αιώνιας αλήθειας, και όλες οι λέξεις αποτελούν απέραντο ωκεανό της Αιώνιας Αλήθειας. Η Αγία Γραφή δεν είναι βιβλίο, αλλά ζωή. Γιατί οι λέξεις της «πνεύμα και ζωή εστιν» (Ιωάν. 6, 63), γι' αυτό μπορούν να γίνουν καταληπτές εάν τις κάνουμε ψυχή της ψυχής μας και ζωή της ζωής μας. Αυτό είναι βιβλίο που διαβάζεται με ζωή, με έργο. Πρώτα αξίζει να ζήσει κανείς και μετά να καταλάβει... Δούλεψε για να καταλάβεις. Αυτό είναι βασικός κανόνας της ορθοδόξου ερμηνευτικής....
Ξέρετε πότε ο άνθρωπος είναι σοφός μπροστά στα μάτια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού; Όταν ακούει τους λόγους και τους εκτελεί. Η αρχή της σοφίας είναι η υπακοή στον λόγον του Θεού (Ματθ. 7, 24). Κάθε λόγος του Σωτήρος έχει την ισχύ και την δύναμη να θεραπεύσει και τις φυσικές και τις ψυχικές ασθένειες. «Ειπέ λόγω, και ιαθήσεται ο παις μου» (Ματθ. 8, 8). Ο Σωτήρ «είπε λόγω» και θεραπεύθηκε ο δούλος του εκατοντάρχου. Όπως τότε, έτσι και τώρα, ο Κύριος αδιάκοπα επαναλαμβάνει τους λόγους Του και σε σένα και σε μένα και σ' όλους μας. Μόνο πρέπει να σταθούμε, να εμβαθύνουμε σ' αυτούς και να τους δεχθούμε με την πίστη του εκατοντάρχου. Και το θαύμα θα γίνει και σε μας. Και θα θεραπευθεί η ψυχή μας όπως ακριβώς θεραπεύθηκε ο δούλος του εκατοντάρ­χου. Γιατί στο Ευαγγέλιο είναι γραμμένο και το ακόλουθο: «προσήνεγκαν αυτώ δαιμονιζομένους πολλούς και εξέβαλε τα πνεύματα λόγω, και πάντας τους κα­κώς έχοντας εθεράπευσεν» (Ματθ. 8, 16). Αυτό κάνει και σήμερα, γιατί ο Κύριος «Ιησούς Χριστός χθες και σήμερον ο Αυτός, και εις τους αιώνας» (Εβρ. 13, 8).
Στην μέλλουσα Κρίση θα κριθούν εκείνοι που δεν υπάκουσαν στο λόγο του Θεού και θα είναι ανεκτότερη η γη των Σοδόμων και της Γομόρρας απ' ό,τι η ημέρα της κρίσεως γι' αυτούς (Ματθ. 10, 14-15). Πρόσεξε! Στην τελική κρίση θα σου ζητηθεί λόγος, για το τί έκανες με τους λόγους του Θεού, για το αν τους υπάκουσες και υιοθέτησες, αν χαιρόσουν ή ντρεπόσουν γι' αυτούς. Αν ντρεπόσουν γι' αυτούς, και ο Θεός θα ντραπεί για σένα «όταν έλθη εν τη δόξη του Πατρός Αυτού μετά των αγγέλων των αγίων» (Μάρκ. 8, 38). Λίγες είναι οι λέξεις των ανθρώπων που δεν είναι έρημες και κενές, γι' αυτό και είναι λίγες εκείνες για τις οποίες δεν θα κριθούμε (Ματθ. 12, 36). Για ν' αποφύγει αυτό ο άνθρωπος πρέπει να μελετήσει και να μάθει τα λόγια του Θεού από την Αγία Γραφή, να τα οικειοποιηθεί. Γιατί γι' αυτόν το λόγο ο Θεός τα ανακοίνωσε στους ανθρώπους, για να τα κάνουν κτήμα τους και μέσω αυτών να κάνουν δική τους και την ίδια την Αλήθεια του Θεού.
Σε κάθε λόγο του Σωτήρος υπάρχει περισσότερη αιωνιότητα και αφθαρσία, απ' ό,τι σ' ολόκληρο τον ουρανό και σ' ολόκληρη την γη με ολόκληρη την ιστορία τους. Γι' αυτό ο Κύριος είπε: «ο ουρανός και η γη παρελεύσονται, οι δε λόγοι μου ου μη παρέλθωσιν» (Ματθ. 24, 35). Αυτό σημαίνει ότι στους λόγους του Σωτήρος υπάρχει ο Θεός και κάθε τι θεϊκό, γι' αυτό δεν θα παρέλθουν. Ο άνθρωπος που τους οικειοποιείται γίνεται πιο άφθαρτος από τον ουρανό και την γη, γιατί μέσα σ' αυτούς υπάρχει μία δύναμη που κάνει τον άνθρωπο αθάνατο και αιώνιο....
Στους λόγους του Θεού υπάρχει κάποιος χυμός αθανασίας, ο οποίος με την ανάγνωση των λόγων Του πέφτει σταγόνα - σταγόνα στην ψυχή του ανθρώπου και την ζωογονεί από το θάνατο και τη φθορά. Αυτό αποκαλύπτει ο Σωτήρ όταν λέει: «Αμήν, αμήν λέγω υμίν, ότι ο τον λόγον μου ακούων και πιστεύων τω πέμψαντί με έχει ζωήν αιώνιον... και μεταβέβηκε εκ του θανάτου εις την ζωήν» (Ιωάν. 5, 24). Τούτο σημαίνει ότι με την ανάγνωση, και την εκμάθηση των λόγων του Θεού διδάσκεσαι την αθανασία και την αιωνιότητα, διδάσκεσαι την αθάνατη και αιώνια ζωή. Αν πιστεύεις σ' αυτούς τους λόγους μ' όλη σου την πίστη, έμαθες ήδη τί είναι αιώνια ζωή και πέρασες από τον θάνατο στη ζωή. Γι' αυτό ο Σωτήρ επιμένει αποφασιστικά: «Αμήν, αμήν λέγω υμίν, εάν τις τον εμόν λόγον τηρήση, θάνατον ου μη θεωρήση εις τον αιώνα» (Ιω­άν. 8, 51).
Κάθε λόγος του Χριστού είναι γεμάτος Θεό, γι' αυτό όταν εισέρχεται στην ψυχή του ανθρώπου, την καθαρίζει από κάθε ρύπο. Από κάθε του λόγο βγαίνει δύναμη, η οποία καθαρίζει από την αμαρτία....
Κάθε λόγος του Σωτήρος είναι γεμάτος Αλήθεια και όταν εισέλθει στην ψυχή την αγιάζει σ' όλη την αιωνιότητα....
Σε κάθε λόγο του Σωτήρος υπάρχουν πολλές υπερφυσικές αλήθειες και ευλογίες. Και αυτό είναι που χαριτώνει την ψυχή του ανθρώπου, όταν ο λόγος του Χριστού την επισκεφτεί... Σαν ζώσα χαροποιός δύναμη, ο λόγος του Θεού ενεργεί θαυματουργικά και ζωοδοτικά, όταν ο άνθρωπος τον ακούει και τον δέχεται με πίστη (Α' Θεσ. 2, 13). Όλα έχουν σπιλωθεί από την αμαρτία, αλλά και όλα καθαρίζονται με τον λόγο του Θεού και την προσευχή, τα πάντα, κάθε δημιούργημα του Θεού από τον άνθρωπο ως το σκουλήκι (Α' Τιμ. 4, 6). Με την Αλήθεια που φέρει μέσα του, με την Δύναμη που έχει μέσα του, ο λόγος του Θεού είναι «τομώτερος υπέρ πάσαν μάχαιραν δίστομον και διικνούμενος άχρι μερισμού ψυχής τε και πνεύματος, αρμών τε και μυελών, και κριτικός ενθυμήσεων και εννοιών καρδίας» (Εβρ. 4, 12)....
Όλοι οι λόγοι, που είπε ο Θεός στους ανθρώπους, προέρχονται από τον Αιώνιο Λόγο, που είναι Λόγος ζωής και παρέχει Αιώνια ζωή. Ζώντας με τον Λόγο αυτό ο άνθρωπος αναγεννάται από το θάνατο στη ζωή. Γεμίζοντας τον εαυτό του με την αιώνια ζωή, ο άνθρωπος γίνεται νικητής του θανάτου και κοινωνός θείας φύσεως (Β' Πέτρ. 1, 4) και η μακαριότητά του δεν θα έχει τέλος.
Σ' όλα αυτά το βασικό, το βασικότερο, είναι η πίστη και το αίσθημα αγάπης προς τον Κύριο Ιησού Χριστό. Γιατί με την θαλπωρή αυτού του αισθήματος ανοίγεται το μυστήριο κάθε λόγου του Θεού, όπως με την θαλπωρή των ακτίνων του ήλιου ανοίγει ο κάλυκας του εύοσμου λουλουδιού. Αμήν."
22 Δεκεμβρίου 1929, πατήρ Ιουστίνος Πόποβιτς
(Από το Δελτίο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, 1979).

"Για να γνωρίσουμε την ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
το θεόσδοτο βιβλίο της σωτηρίας μας"


(αναδημοσίευση)

3.1.19

Καλή χρονιά!


Καλημέρα, καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους!

Πρώτη ανάρτηση για φέτος, με αφορμή ένα δώρο έκπληξη που προστέθηκε στις χριστουγεννιάτικες αγορές: ένα ετήσιο ημερολόγιο τοίχου από πολυκατάστημα της Αθήνας, το οποίο φέτος αφιερώθηκε σε έναν ζωγράφο που αγαπώ πολύ, τον Σπύρο Παπαλουκά. Μοντέρνος ζωγράφος με βαθιά αίσθηση της ελληνικότητας, αλλά και του θρησκευτικού στοιχείου, με μια μοναδικότητα στην πινελιά γεμάτη συναίσθημα και ήθος που λάμπει μέσα στη διακριτικότητά του κατατάσσοντάς τον -για μένα- στους κορυφαίους καλλιτέχνες της χώρας μας. Αγαπώ τα έργα του, τα θαυμάζω και συνομιλώ μαζί τους.
Στο πίσω μέρος του ημερολογίου αναγράφεται ένα σύντομο βιογραφικό του αγαπημένου Έλληνα ζωγράφου:

Σπύρος Παπαλουκάς
Ο Σπύρος Παπαλουκάς (1892-1959) ήταν διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος και αγιογράφος με καταλυτική επίδραση στα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα. 
Το 1906 φτάνει στον Πειραιά από τη γενέτειρά του, τη Δεσφίνα Φωκίδας, για να εξασκήσει την τέχνη του σε εργαστήρι ζωγραφικής και αγιογραφίας. 
Από το 1909 έως το 1916 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και κατά τη διάρκεια των σπουδών του κερδίζει πλήθος διακρίσεων σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Έπειτα, βάζει πλώρη για το Παρίσι και συνεχίζει τις σπουδές του στις Σχολές Grande Chaumiere και Ecole Julien, παίρνοντας μέρος σε πολυάριθμες καλλιτεχνικές εκθέσεις. 
Το 1923 επισκέπτεται το Άγιο Όρος, όπου και μένει για έναν ολόκληρο χρόνο μελετώντας τη βυζαντινή ζωγραφική και τις τοπογραφίες. Το ταξίδι αυτό έμελλε να σημαδεύσει τη μετέπειτα πορεία του, διαπλάθοντας με ένα ξεχωριστό τρόπο την καλλιτεχνική του ταυτότητα. 
Τα έργα του αποτελούν ένα γόνιμο και αρμονικό συγκερασμό των διδαγμάτων της βυζαντινής τέχνης και των αφομοιωμένων εκφραστικών μορφών της σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Ο ιμπρεσιονισμός των Σεζάν, Ματίς και Βαν Γκογκ συναντά την πνευματικότητα των βυζαντινών αγιογραφιών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μοναδικού καλλιτεχνικού κράματος που ανέδειξε τον Παπαλουκά ως τον "μεγάλο ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής που στερέωσε τον ελληνικό μοντερνισμό", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς. 
Το σχέδιο αποτελούσε ανέκαθεν τον πυρήνα της εικαστικής δράσης του καλλιτέχνη, καθώς μέσα από αυτό αποσκοπούσε στην αποτύπωση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής, ενώ παράλληλα τη δημιουργική του ταυτότητα συνέθεσαν τα τοπία, οι νεκρές φύσεις και τα πορταίτα. 
Η επίδραση του Παπαλουκά στους σύγχρονούς του αλλά και στους μεταγενέστερους Έλληνες ζωγράφους ήταν καταλυτική, καθώς με το έργο του απέδειξε πως η μοντέρνα τέχνη και η ελληνικότητα δεν είναι δύο έννοιες ασύμβατες.

*  Μένω στην "αποτύπωση της γαλήνιας ενατένισης της ζωής". Η γαλήνια ενατένιση της ζωής θα είναι το μότο μου για φέτος. Αυτή θα είναι η επιδίωξή μου, σε αυτό θα αποσκοπώ και ο απολογισμός μένει να κριθεί στο τέλος του έτους.

*  Μένω επίσης στην πνευματικότητα που εκπέμπει το έργο ενός καλλιτέχνη με ήθος και ευγένεια, χαρακτηριστικά που αγαπώ σε όλους τους ανθρώπους αντίστοιχης στόφας.

* Το έργο που απεικονίζεται στο ημερολόγιο του 2019 φέρει τον τίτλο:

"Χαγιάτι Πρωτάτου Αγ. Όρος" 1924, μέγεθος 59Χ52cm, λάδι.

* Το ετήσιο ημερολόγιο 2019 είναι διαθέσιμο στα καταστήματα Πλαίσιο. Η προώθηση προϊόντος είναι ανιδιοτελής.

Πολλές ευχές για χρόνια πολλά, καλά και ευτυχισμένα, πρώτα μέσα μας, για να λάμψει και το έξω από εμάς στη συνέχεια. Να μεταλαμπαδευτεί στους δικούς μας, τις οικογένειές μας, τις δουλειές μας, το κοινωνικό μας περιβάλλον, τη χώρα μας που παιδεύεται και βάλλεται πανταχώθεν. Η αφετηρία ξεκινάει από μέσα!

Με αγάπη,

Εύα 💗