Με την Ειρήνη του Αριστοφάνη άνοιξε η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων, σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος κράτησε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τρυγαίου. Ο ίδιος μιλώντας για την παράσταση, αναφέρει:
"Ήθελα να έχω την ευθύνη όλης της παράστασης για να μεταφέρω το όραμά μου. Κι είναι πρώτη φορά που σκηνοθετώ Αριστοφάνη ενώ παίζω κιόλας. Ο στόχος μου είναι να αφήσω τη δουλειά να μιλήσει. Με τις επιλογές μου στη σκηνογραφία, τα κοστούμια, τη μουσική και φυσικά με τον θίασο, δίνω το στίγμα μου και την εικόνα της παράστασης. Ανεβάζουμε την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη και το υπογραμμίζω αυτό. Οχι μια παράσταση με αφορμή τον Αριστοφάνη. Λέω αυτά που σήμερα θα μπορούσε να είχε πει ο Αριστοφάνης. Συνδυάζω τη βαθειά λαϊκή παράδοση με τις δικές μου παραδόσεις, τις θεατρικές μου καταβολές, τον Κουν. Αισιοδοξώ να παρουσιάσω ένα ευφρόσυνο λαϊκό θέαμα, σαν πανηγύρι. Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει. Είναι πολύ γήινη η δουλειά, βγαίνει από το χώμα, από τον αγρό. Ακόμα και το παίξιμο, οι υποκριτικές οδηγίες επηρεάζονται από τη γη. Είναι όλοι τους άνθρωποι που πατάνε γερά στη γη».
Ποιος είναι ο δικός του Τρυγαίος;
«Είναι ο καθημερινός οραματιστής, ουτοπιστής άνθρωπος. Σήμερα έχουμε παρεξηγήσει τα πράγματα: Οποιος διαλέγει την ουτοπία, τον λέμε τρελό. Ομως όλοι την ουτοπία κυνηγάμε. Με την Ειρήνη λέμε ότι μπορεί να μην είναι άπιαστο όνειρο. Οτι το πιο μεγάλο όνειρο μπορεί να συμβεί. Σήμερα μας απαγορεύουν το επιχειρείν. Εμείς αυτό θέλουμε να καταπολεμήσουμε και με τη θεατρική μας πρόταση. Ζούμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Ζούμε τον οικονομικό πόλεμο κι απ΄έξω κι από μέσα. Είμαστε όμηροι και μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα, αιχμάλωτοι του οικονομικού αυτού πολέμου. Σαν σε κατοχή. Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι η τέχνη, ο πολιτισμός που είναι άρρηκτα δεμένα με τον τουρισμό». (το βήμα)
H Ειρήνη κέρδισε το δεύτερο βραβείο στα Μεγάλα Διονύσια του 421 π.Χ. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Εργο αντιπολεμικό με ήρωα τον Τρυγαίο, τον αμπελουργό, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι. Από εκεί αρχίζουν οι περιπέτειες του μέχρι να επιστρέψει νικητής στη γη...
Τέλος, γνωρίζοντας ότι ο Τρυγαίος ήταν και ο τελευταίος ρόλος του Θανάση Βέγγου, αφιερώνει τη δική του «Ειρήνη» στη μνήμη του.
******
Επιδαύρια 2011 - Πρόγραμμα παραστάσεων:
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ιούλιος
Θεατρική Διαδρομή - Πέτρος Φιλιππίδης
Ειρήνη - Αριστοφάνη
1 & 2 Ιουλίου 2011
Μικρά Διονύσια
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
8-9 Ιουλίου
Εθνικό Θέατρο - Σταμάτης Φασουλής
Σκηνοβάτες
15-16 Ιουλίου,21:00
Απλό Θέατρο - Αντώνης Αντύπας
Μήδεια, Ευριπίδη
22-23 Ιουλίου
Η Bank of America Merrill Lynch παρουσιάζει:
The Bridge Project
Ριχάρδος ο Γ', του W. Shakespeare
29-30 Ιουλίου
Αύγουστος
Εθνικό Θέατρο - Μιχαήλ Μαρμαρινός
Ηρακλής Μαινόμενος, του Ευριπίδη
5-6 Αυγούστου
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Ιούλιος
Συναυλία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου
Ρεμίξ
1-2 Ιουλίου 2011
Η Μόνικα στη Μικρή Επίδαυρο
8-9 Ιουλίου 2011
Συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Vassiliko
15-16 Ιουλίου 2011
Ο Γνωστός μας Άγνωστος κύριος Γκάτσος
22-23 Ιουλίου 2011